GeForce GTX 780 Ti testte!

Nvidia'nın yeni ve bugüne kadarki en hızlı tek GPU grafik kartı olarak gösterilen GTX 780 Ti testte!

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 93
  • Etkileyici performansı
  • Hız aşırtmalara gayet uygun
  • GeForce Experience ve ShadowPlay teknolojileri
  • 7 GB Gbps bellek saat hızı
  • Sessiz çalışması
  • Yüksek fiyatı

Nvidia'nın yeni ve bugüne kadarki en hızlı tek GPU grafik kartı olarak lanse edilen GeForce GTX 780 Ti ekran kartı, sonunda test merkezimizdeki yerini aldı. Aslında ekran kartı bir süredir misafirimiz. Kartla uzunca bir süre geçirdikten sonra artık hakkını vermenin zamanı geldi diye düşünüyoruz.

GeForce GTX 780 Ti'ı tek kelime ile özetlememiz gerekirse bu kelime rahatlıkla "performans" olabilir. Geniş ve güçlü gövdesi, yüksek performans beklentisini karşılayan çalışma temposu ve çalışma esnasında sessiz davranması, ekran kartıyla ilgili hemen değinebileceğimiz ilk önemli noktalardan. Elbette bunların yanında daha pek çok detay daha bulunuyor. Bunların arasında GeForce Experience ve ShadowPlay teknolojileri ve ekran kartının Nvidia'nın mobil oyun konsolu Shield ile uyumluluğu da var. Hepsini konuşacağız. İsterseniz şimdi Nvidia'nın iddialı GeForce GTX 780 Ti ekran kartına daha yakından bakalım.

Dev ekran kartı

Öncelikle söze dış görünüşten başlayalım. Nvidia'nın artık klasikleşmiş tasarımını GeForce GTX 780 Ti'da da görüyoruz. 780 Ti; büyük, dev gibi bir ekran kartı. Onu kullanabilmeniz için 28 cm'ye yakın boyu nedeniyle kasanızda boş yer bulmanız gerekecek.

İki slotu birden kaplayan ekran kartı, üzerinde tek bir fan bulunduruyor. Isıya karşı gayet yeterli olan fan, sessiz çalışmasıyla da bizden tam not aldı. Kartın bağlantı tarafına baktığımızda ihtiyaç duyulan tüm bağlantıların konumlandığını görüyoruz. Dual Link DVI-D ve DVI-I, DisplayPort ve HDMI bağlantılarının bulunduğu ekran kartı, beklentileri karşılıyor. Kartı çalıştırabilmek için ihtiyaç duyacağınız güç ise 250 watt. Bunun için sisteminizin minimum 600 watt değerinde bir güç kaynağına sahip olması gerektiğini de söyleyelim.

Şimdi de GeForce GTX 780 Ti'ın teknik detaylarına bakalım. Dediğimiz gibi GeForce GTX 780 Ti, Nvidia'nın bügüne kadarki en hızlı tek GPU grafik kartı olarak lanse ediliyor. 2880 CUDA çekirdeğine sahip olan ekran kartı, standart saat hızıyla 875 MHz, arttırılmış saat hızıyla ise 928 MHz'le karşımıza çıkıyor. Bellek saatine baktığımızda 7.0 Gbps'i görüyoruz. Bellek kapasitesi ise 3072 MB. 384-bit GDDR5 bellek arayüzünü kullanan kart, 336 GB/sn bellek bant genişliği sunuyor. Hız aşırtmalara da uygun olan kart, overclock'lanarak 1100 MHz'i aşabiliyor. Bu da performansa büyük katkı sağlıyor.

Performans isteyenlere

GeForce GTX 780 Ti, yüksek performans arayanların ihtiyacına direkt olarak cevap verebilecek bir kart. Ekran kartını pek çok oyunda çalıştırdık. Sonuç gerçekten harikaydı diyebiliriz. Battlefield 3, Assassin's Creed IV - Black Flag, Crysis 3, GRID 2 ve Call of Duty: Black Ops 2 oynadığımız oyunlardı. Kabaca hepsinde yüksek performans aldığımızı söyleyebiliriz. Diğer yandan grafik performansının yanında ses ve ısı performansıyla da kartı gayet beğendik.

Battlefield 3'te tüm grafik detayları açık ve 1920x1080 pikselde deneyimlediğimiz kart, 130 FPS ile harika bir iş çıkarttı. 2560x1600 pikselde de aldığımız FPS değeri 70 FPS'ydi. Sıra Crysis 3'e geldiğinde bu değerler elbette biraz düştü. 1920x1080 pikselde 50 FPS alan kart, 2560x1600'de 29 FPS dolaylarındaydı. Her iki oyunda da AMD'nin Radeon R9-290X ekran kartının daha geride seyrettiğini söyleyelim. Radeon R9-290X, GTX 780 ile rekabet edebiliyorken GTX 780 Ti'ın gerisinde kalan bir performans gösteriyor.

GRID 2'de de durum aynı. Full HD'de 130 FPS dolaylarında performans alabiliyorsunuz. Oyun gayet akıcı ve memnun edici bir şekilde çalışıyor. Call Of Duty: Black Ops 2 ise tamamen uçuyor diyebiliriz. Elbette tüm bunların ardında Nvidia'nın başarılı teknolojileri duruyor.

Nvidia teknolojileri

Daha önce Nvidia'nın lokal sistem üreticilerini desteklediği proje kapsamında ürettiği Arma Venes 15'le karşımıza çıkan Nvidia Experience ve ShadowPlay teknolojileri elbette GeForce GTX 780 Ti ile de bizlerle. Karttan daha iyi bir performans alabilmek için geliştirilen bu teknolojiler, daha iyi bir oyun deneyimi sağlıyor.

Nvidia'nın GeForce Experience teknolojisi, tek bir tıklama ile sürücülerinizi otomatik olarak güncelleyebiliyor. Bunun yanında oyun ayarlarınızı da optimize eden bu teknoloji, en güncel yazılım desteğiyle daha iyi bir oyun deneyimi yaşamanızı sağlıyor. Diğer bir Nvidia teknolojisi olan ShadowPlay ise isminden de anlaşılabileceği gibi oyun esnasında sizi bir gölge gibi izliyor. Oyun anlarınızı otomatik olarak yakalayan ShadowPlay, oyun içindeki istediğiniz bir kesitin 10 ila 20 dakikasını kaydedebilmenize olanak tanıyor. Kayıt ettiğiniz bu görüntüleri arkadaşlarınızla paylaşabiliyorsunuz.

GeForce GTX 780 Ti'ın diğer bir artısı ise Nvidia Shield ile uyumlu olarak çalışabilmesi. Daha önce bizim de incelediğimiz Shild, bildiğiniz gibi Nvidia'nın mobil oyun konsolu. Eğer Nvidia Shield sahibi iseniz GeForce GTX 780 Ti'dan sonra oyun deneyimini yalnızca masaüstü bilgisayarda değil, aynı zamanda evinizde mobil olarak da yaşayabileceksiniz.

Özetle

Nvidia'nın GTX 780 Ti ekran kartı yüksek performans ihtiyacına cevap veriyor. Kartı, yalnızca grafik performansıyla değil, sessiz çalışmasıyla da beğendik. Elbette kart biraz pahalı. Bu da tek eksisi olarak göze çarpıyor diyebiliriz. Ancak yüksek performans için bir bedel ödemek de gerekiyor.

Kimler Almalı

Güçlü bir ekran kartı arayan oyunseverler GeForce GTX 780 Ti'ı satın almayı düşünebilir. Hız aşırtmalar için de uygun  olan kart, 250 watt'lık enerji ihtiyacına duyuyor. Bu nedenle sisteminizin en az 600 watt'lık bir güç kaynağı olması gerekli.

Alternatifleri

GeForce GTX 780 Ti'a alternatif olarak AMD tarafında Radeon R9-290X'i tavsiye edebiliriz. Performans olarak biraz daha geride kalan Radeon R9-290X, GTX 780 Ti'a yetişemiyor belki ama GTX 780 ile rekabet halinde.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Nvidia GeForce GTX 780 Ti
Ürün Markası nVidia
CHIP Online Notu
93
Base Clock 875 MHz
Boost Clock 928 MHz
Arabirim PCI Express 3.0
Bellek 3 GB / 384b GDDR5
Bellek Hızı 7.0 Gbps

İlginizi Çekebilir

Zotac GeForce RTX 4090 AMP Extreme AIRO inceleme
ASUS TUF Gaming GeForce RTX 4080 OC inceleme
ASUS ROG STRIX RTX 3060 12G OC Edition İnceleme
Asus TUF Gaming RTX 3060 OC İnceleme
Palit GeForce RTX 3080 İnceleme
ASUS TUF GeForce GTX 1660 SUPER 6GB İnceleme
Forum