Nvidia GeForce GTX 1080 testte!
ABD'deki tanıtım etkinliğinden alıp ofise getirdiğimiz yeni kral GTX 1080 testte!
- Üst düzey performans
- Astel ve VR noktasındaki yenilikler
- Fiyat/performans
- Backplate
- Bağlantı seçenekleri
- Yük altında 88 dereceleri buluyor
Nvidia'nın ABD'de, Teksas'ta çok özel bir etkinlikle tanıttığı ve bizim de CHIP Online olarak ilk elden gördüğümüz GeForce GTX 1080, sonunda NDA'in de bitmesiyle test masamızdaki yerini aldı. Etkinlikte GTX 1080 ve GTX 1070'i beraber tanıtan Nvidia, her ne kadar Titan X'i alt etmesiyle gözleri şimdilik GTX 1080'e çevirmiş olsa da, aslında daha uygun fiyatlı GTX 1070, Pascal mimarisinin gizli kahramanı olacak gibi görünüyor. GTX 1070'i de elimize ulaştığında inceleyeceğiz, ancak bugünkü konumuz "yeni kral" lakaplı GTX 1080 olacak.
GTX 1080'in tasarımına, mimarisine, sunduklarına ve elbette benchmark notlarına geçmeden önce fiyatıyla ele almakta yarar var. Nvidia'nın Founders Edition olarak isimlendirdiği –az sonra açıklayacağız- elimizdeki kartının fiyatı 699 Dolar fiyat etiketine sahip olacak. Kartın ayrıca Partner Design olarak 599 Dolar'lık farklı bir sürümü daha bulunacak. Öte yandan GTX 1070'in de 379 Dolar fiyata satışa sunulacağını da söyleyelim. Yine GTX 1070'in de Founders Edition versiyonu olacak ve onun da fiyatı 449 Dolar olacak.
Elimizdeki modelin Türkiye fiyatı da an itibari ile belli olmuş durumda: GeForce GTX 1080 Founders Edition'ın ülkemizdeki fiyatı 2850 TL olarak açıklandı.
Evet, bu kısmı hallettikten sonra şimdi GTX 1080'in tasarımıyla incelemeye başlayalım.
Yeni kral
Nvidia GeForce GTX 1080'in tasarımı fazlasıyla güzel görünüyor. Şeffaf penceresi, hemen çevresinde keskin, agresif biçimli alüminyum malzemeli yaprakları, aşağıda da referans tasarımlardan aşina olduğumuz Nvidia fanını görüyoruz. Aslında tasarımıyla genel olarak Nvidia'nın eski nesil kartlarından çok da büyük farklar yaratmıyor diyebiliriz; elbette ufak tefek detaylar bulunuyor. Karttaki en büyük farksa, arkada yer alan backplate oluyor. Nvidia, GTX 1080'de backplate'i geri getiriyor. Böylece kasanın arkasında ek soğutma desteğini alan GTX 1080, öte yandan böylece daha korunaklı yapıya bürünüyor.
Kartın üzerine baktığımızda burada SLI köprü bağlantılarını görüyoruz. Nvidia, GTX 1080'le beraber burada da yeni SLI köprülerini de tanıtmayı ihmal etmedi. Bu yeni HB SLI köprüleriyle birlikte, bant genişliği de Maxwell mimarisine göre doğal olarak daha hızlı. Bu sayede çift ekran kartı kullanacaklar, daha yüksek performans alabilecekler.
Kartın sonuna doğru 8 pin güç bağlantısı yer alıyor. Buna bağlı olarak GTX 1080'in 184 watt'lık güç tüketimiyle 500 watt'lık bir güç kaynağına ihtiyaç duyduğu bilgisini de verelim.
Son olarak gelelim bağlantılara. Burada 3 adet DisplayPort bağlantısı görüyoruz, ayrıca HDMI ve DVI da yer alıyor. Öte yandan GTX 1080, HDR desteği de sunuyor. Bunu da belirttikten sonra şimdi GTX 1080'in mimarisine ve teknik özelliklerine göz atalım.
Founders Edition ve Pascal
Nvidia, artık "referans tasarım" mantığını değiştirmek ve bu konuda yenilikçi bir adım atmak istiyor. Bundan sonra referans tasarıma "Founders Edition" diyecek olan Nvidia, GTX 1080'de böylece kendi başına da kullanıcılar karşısına çıkacak. Bunun altyapısını nispeten Titan X'le hazırlayan Nvidia, GTX 1080'le beraber artık kendi altyapısı ve özel soğutma sistemiyle kullanıcıların karşısına çıkacak. Elbette yine GTX 1080'i farklı markalar altında da görebileceğiz.
Bu konuya açıklık getirdiğimize göre, şimdi kartın teknik altyapısından bahsedebiliriz.
GTX 1080, Nvidia'nın yeni Pascal mimarisini temel alıyor. Pascal mimarili GPU, 16nm FinFET fabrikasyon teknolojisiyle üretiliyor. Bu süreç hatırlayacak olursanız Maxwell'de 28nm'ye dayanıyordu. Böylece 16nm fabrikasyon süreciyle şu an bir ilki de gerçekleştiren Nvidia, GTX 1080'le beraber ilk 16nm'li ekran kartını da karşımıza çıkarmış oluyor.
2560 CUDA çekirdeği ile toplamda 9 TFLOP gibi bir işlem gücü sağlayan GTX 1080, 8 GB G5X, yani GDDR5X belleklerin sahibi. Evet, GDDR5'lere de yeni tasarımla beraber veda ediyoruz ve G5X'le tanışıyoruz.
Micron tarafından üretilen bu yeni bellek yongaları, GTX 1080'de 8 GB'lık bir bellek kapasitesi bize sağlıyor ve tahmin edilebileceği gibi, GDDR5'in daha verimli hali olarak karşımıza çıkıyorlar. Bu sayede, az sonra benchmark sonuçlarında da göreceğimiz gibi, GTX 1080 artık Full HD'nin ötesinde 2K ve 4K çözünürlüklerde oyunseverlere rahat bir nefes aldırıyor.
Yeni bellek teknolojisiyle beraber 10Gbps bellek veri oranı, yani bellek hızı sağlayan kart, toplam bellek genişliğiyle de 320 GB/s sunuyor. GTX 1080'in bellek arayüzü ise 256bit.
GTX 1080, standart saat hızıyla 1607 MHz frekansında çalışırken, arttırılmış saat hızı olarak da 1733 MHz sunuyor.
Ansel teknolojisi
Nvidia, yeni kartı GTX 1080'le beraber yalnızca donanıma oynamıyor, aynı zamanda yazılım noktasında da çeşitli özelleştirmeler getiriyor. Daha öncesinde ShadowPlay ile oyun seanslarını kaydetme opsiyonu tanıyan Nvidia, yeni kartıyla beraber Ansel teknolojisini de bizlere duyuruyor.
Ansel ile beraber artık oyun içi fotoğrafçılığı da ön plana çıkartan Nvidia, bu teknoloji ile birlikte oyun içinde –elbette desteklenen oyunlarda- hareket ettirebileceğiniz bir kamera eşliğinde üst düzey görsellikte fotoğraflar çekebilmenize olanak tanıyor. Yalnızca normal fotoğraflar değil, öte yandan 360 derecelik fotoğraflar çekmek de Ansel ile mümkün. Öte yandan Nvidia'nın VR konusunda da yenilikçi teknolojileri bulunuyor. Öte yandan Nvidia'nın VR konusunda da yenilikçi teknolojileri bulunuyor. Bununla ilgili detayları da yukarıdaki videoda bulabilirsiniz.
Test sonuçları
Evet, artık geldik GTX 1080'le aldığımız sonuçlara. Ona geçmeden önce kuşkusuz GTX 1080'e yer verdiğimiz test sistemimizi sizlerle paylaşmakta yarar var.
Evet, test sistemimizi tanıdığınıza göre, şimdi GTX 1080'le aldığımız benchmark ve gerçek zamanlı test sonuçlarına geçebiliriz. Yaptığımız testler arasında Hitman bulunmuyor, zira oyun şu anki sürümüyle stabilite sorunları yaşıyor. DX12 noktasında Ashes of Singularity ile deneyimlediğimiz karta ayrıca Unigine Heaven 4.0, Thief ve Tomb Raider benchmark'ları uyguladık. Ardından da The Witcher 3, GTA V, Watch Dogs ve Assassin's Creed Syndicate'te 2K ve 4K senaryolarında koşturduk. Elbette yeni nesil DOOM'u da atlamadık. Aldığımız sonuçlar bir hayli etkileyici. Hemen aşağıda sizlerle aldığımız sonuçları paylaşıyoruz; gerçek zamanlı görüntüleri görmek içinse yukarıdaki test videomuzu izleyebilirsiniz.
Özetle
GTX 1080, Nvidia tarafı için fazlasıyla başarılı bir kart olmuş. Aldığımız test sonuçları gerçekten fazlasıyla etkileyiciyken, öte yandan kartın yüksek yük altındayken de fazlasıyla sessiz çalışması dikkat çeken bir diğer nokta. Biz kartı incelediğimiz süre boyunca gayet beğendik. Aldığı sonuçlarla Titan X'i alt eden yeni kral, AMD'yi de önümüzdeki dönemde daha iyi bir kart çıkartması için teşvik ediyor.
Kimler Almalı
Şu an tepe performans gösteren ve seçimini Nvidia tarafından yapmak isteyen oyunseverler GTX 1080'i tercih edebilirler.
Alternatifleri
GTX 1080'e alternatif olarak rahatlıkla GTX 1070'i önerebiliriz. Fiyat avantajıyla daha rahat erişilebilir olan GTX 1070, öte yandan yine üst gömlek performans göstermesiyle de oyunseverler için güzel bir seçenek.