Mareşal rütbeli P67

Mareşal rütbeli P67

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 85
  • Ayın ürünü

MSI'ın yeni anakartı Big Bang Marshal, ister oyun canavarı, isterseniz de mini süper bilgisayar için gerekli altyapıyı sağlama hazır.

Geçtiğimiz ay incelemiş olduğumuz ve performans konusunda bütün beklentilerimizi karşılayan MSI'ın N580GTX Lightning ekran kartından sonra firma bu ay da Intel P67 tabanlı yeni Big Bang Marshal anakartı ile Test Merkezi'mize konuk oldu. Özellikle de firmaların yenilik konusunda birbirlerinden esinlendikleri şu günlerde kendine özgü çözümler ile karşımıza çıkan MSI, soğutma, performans ve hız aşırtma konusunda sunduğu özellikler ile rakiplerinden ayrılmaya çalışıyor. Bu bağlamda firmanın uzun zamandan beri LucidLogix ile sürdürdüğü ortaklığı Big Bang Marshal'da da görüyor ve anakartın üzerindeki Lucid yongasıyla sunduğu çoklu ekran kartı desteğini mercek altına alma gereği duyuyoruz.

Dörtlü SLI ve CrossFireX

Big Bang'in en büyük bombası şüphesiz hepsi çift slot kaplayan dört ekran kartı birden takabilmenize izin veren PCI Express slot yapısı. Big Bang XPower'a göre iki tane daha fazladan PCI Express x16 yuvasına sahip olan ve XL-ATX standardına geçil yapan Marshal, tam 8 adet PCI Express 2.0 x16 slotu ile ister 4 yollu SLI, isterseniz de dörtlü CrossFireX sistem kurmanıza olanak tanıyor. Bu da demek oluyor ki Marshal'a dört adet HD 6970 veya yine dört adet GTX 580 takabilmek mümkün. Böyle bir konfigürasyonun güç gereksinimi 1200 Watt'ın üzerinden seyrederken toplamda 6 teraflop'luk bir işlem gücüne erişebiliyorsunuz. Sistemin oyunlarda sunacağı performans bir kenara, süper bilgisayarlarla kıyaslandığında dahi dünyada ilk 5000 süper bilgisayar arasına girmek mümkün.

Military Class II

Daha önce MSI'ın kullandığı askeri sınıf bileşenlerden bahsetmiştik. Big Bang Marshal firmanın ikinci nesil askeri sınıf bileşenlerini kullanan ilk anakartı değil fakat askeri sınıf bileşenlerin en çok kullanıldığı anakart olma özelliğine sahip. Bu bağlamda işlemci çevresine katı kapasitör dahi kullanmayan firma, sadece Hi-C kapasitör kullanarak kararlılığı artırırken ısı oluşumunu da mümkün olan en düşük seviyeye çekiyor. Yine süper boğucu bobinler ve sıradan boğucu bobinlere göre 35 derece daha serin çalışırken anakartın diğer alanlarında da kaliteli katı kapasitörler kullanılıyor. Firmanın kullandığı yeni Mosfet'ler de sunucu seviyesinde kaliteli mosfetler. Geleneksel mosfetlerden %400 daha hızlı olan bu mosfetlerin bir tanesi, 4 adet geleneksel mosfet'e eşit. Tüm bu kaliteli bileşenleri rakip firmaların yeni ürünlerinde kopyaladıklarını göremk de artık mümkün.

ClickBIOS ve X-Fi Ses

Uzun zamandan beri beklediğimiz fare ile kullanılabilen EFI tabanlı ClickBIOS, Biga Bang Marshal'ın bir başka özelliği. BIOS ayarlarının daha kolay anlaşılabilmesi için artık Türkçe dil desteği de sunulmasının yanı sıra ayarlar artık kategorilere ayrılmış. Bu sayede hangi ayarı nerede bulacağınızı daha kolay kestirebiliyor ve Türkçe desteği sayesinde yaptığınız değişiklikler hakkında daha fazla bilgi sahibi olabiliyorsunuz. EFI BIOS'un bir başka avantajı da bilgisayarınızın daha hızlı açılmasını sağlaması. Big Bang Marshal'ın dikkat çekici bir başka özelliği de dâhili Creative Sound Blaster X-Fi ses yongası. EAX Advanced HD 5.0 ses teknolojisine sahip olan bu yonga ile oyunlarda çevresel ses deneyiminin keyfine varırken THX TruStudio PRO ile de filmlerde Hollywood'un kullandığı ses efektlerini derinlemesine yaşayabiliyorsunuz.

Özetle

Askeri sınıf bileşenleri ile hız aşırtma konusunda sınırları zorlamanızı mümkün kılan Big Bang Marshal, aynı anda dört adet fakat çift slot ekran kartı desteğiyle yüksek performans sunarken herhangi bir ısınma sorunu yaşatmamasıyla bizden tam not aldı.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli MSI Big Bang Marshal
Ürün Markası MSI
CHIP Online Notu
85
Soket LGA 1155
Yonga seti Intel P67, Lucid LT22102
PCI Yuvaları 8 PCI Express 2.0 x16
Depolama SATA 6 Gbps, USB 3.0
Grafik desteği SLI, CrossFireX
Bellek DDR3 2133 Mhz, 32 GB Maks.

İlginizi Çekebilir

Asus Prime Z790-A inceleme
MSI MAG B560M MORTAR WIFI İnceleme
ASUS ROG Maximus XIII HERO İnceleme
Asus ROG Crosshair VIII Impact İnceleme
Asus Prime Z390-A İnceleme
Asus ROG STRIX B450-F GAMING İnceleme
Forum