Moto Z Play İncelemesi

Modüler tasarımıyla akıllı telefonlara yeni bir bakışı açısı getiren Moto Z Play'i inceledik.

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 84
  • Güçlü pil
  • Modüler genişleme
  • Parmak izi okuyucu performansı
  • Geniş özellikler
  • 3.5 mm kulaklık girişi
  • Kalın tasarım
  • Düşük ışık koşullarında çekim becerisi
  • Moto Z ile az fiyat farkı

Kısa bir süre önce Moto Z'yi incelemiştik hatırlarsanız. Bu defa da Moto Z Play bizlerle. Moto Z Play, yaratıcı modüler aksesuarlarıyla dikkat çeken ve bu şekliyle kullanım alanını genişleten bir akıllı telefon olarak sunuluyor. Benzer durum Moto Z için de geçerli. Ancak iki telefon arasında gerek tasarım gerekse teknik altyapı bakımından farklılıklar bulunuyor.

Moto Z Play'i şu anda piyasada 1739 TL fiyatla bulabiliyorsunuz. Telefonu aksesuarlı kullanmak isterseniz ise Insta-Share Projektör, offGRID Power Pack, Hasselblad True Zoom ve JBL SoundBoost gibi seçenekleri ayrı olarak satın almanız mümkün. Peki, bu modülleri nasıl kullanıyoruz? Şimdi önce Moto Z Play'in tasarımına bakalım, ardından da sırasıyla telefonun sunduklarıyla devam edelim.

Tasarım ve modlar

Moto Z Play, Moto Z modeli ile benzer tasarım hatlarını kullanıyor, yalnızca elde tuttuğunuzda belirgin bir şekilde daha kalın görünüyor. Telefonun kalınlığı her ne kadar 7 mm seviyesinde olsa da, kenarlara doğru kavis almaması, bu görüntüye sebep oluyor. Telefonun ağırlığı ise 165 gram civarında.

Telefonun 5.5 inç boyutunda bir ekranı bulunuyor. Arka yüzde yer alan kapağı çıkartabiliyorsunuz. Telefonu isterseniz kapakla, isterseniz çıplak olarak kullanmanız mümkün. Seçimin kullanıcıya sunulması güzel. Kapağı tutan ve diğer modların yerleştirilmesini sağlayan manyetik pinler, telefonun arkasında alt bölümde görülebiliyor.

Tıpkı Moto Z'de olduğu gibi Moto Z Play'de de MotoMod'ları telefonla kolayca bütünleştirebiliyorsunuz. Burada kullanabileceğiniz pek çok seçenek var. Bunlardan başta gelenlerini az önce saydık. Insta-Share Projektör ile telefonu bir projeksiyon cihazına çevirebiliyor ve böylece videolarınızı pratik şekilde yansıtabiliyorsunuz. Eğer fotoğraf çekmeyi seviyorsanız, Hasselblad True Zoom modu ile bu da mümkün. Yine JBL SoundBoost hoparlör ile telefonun ses performansını arttırabilir veya offGRID Power Pack ile pil süresini uzatabilirsiniz. Kısacası Moto Z'lerin en büyük avantajı bu modlar oluyor diyebiliriz.

Telefonun ön yüzünde parmak izi sensörü yine yerli yerinde duruyor. Parmak izi sensörünün kullanımı yine Moto Z'deki gibi. Bir home butonu görevi görmeyen sensör, bu işi ekrandaki sanal tuşlara bırakıyor. Sensör olaraksa fazlasıyla akıcı çalıştığını gördüğümüz sensör, uzun süre bastığınızda ekranı kapatmak için de kullanılabiliyor. Yani bunun için güç tuşunu kullanmanıza gerek yok.

Telefonda güç ve ses butonları hemen sağ kenarda yer alırken, Moto Z Play'de, Moto Z'de olmayan bir özellik de yer alıyor: 3.5 mm'lik kulaklık girişi. Evet, Moto Z'de bu görev USB-C portuna verilmişti. Moto Z Play'de ise 3.5 mm'lik kulaklık girişinin olması, kulaklıklarınızı bu telefonda rahatlıkla kullanmaya devam edebileceğiniz demek. Ancak kutu içeriğinde bir kulaklık aramayın, yer almıyor. Bu arada Moto Z Play de USB-C portu kullanıyor, onu da atlamayalım.

Son olarak ise telefonun tek ve çift SIM kartlı modelleri bulunduğunu ve elimizdekinin tek SIM kartlı model olduğunu da söyleyelim. SIM kart girişi ise telefonun üst kısmında bir çekmecede yer alıyor.

Ekran ve işletim sistemi

Moto Z Play, 5.5 inçlik Super AMOLED ekrana sahip. Moto Z ve Z Force modelleri ile aynı boyut ve teknolojiye sahip olan ekran, buna karşın çözünürlüğü ve piksel sayısını aşağı çekiyor. Moto Z Play'de 2K çözünürlük yerine inç başına 403 piksel ile 1080p Full HD ekran yer alıyor. Yakından baktığınızda çarpıcı görünmemekle birlikte yine de şikayet edemeyeceğiniz ölçüde güzel ve parlak bir ekran var Moto Z Play'de.

Ayarlar kısmından ekran rengini ve parlaklığını ayarlayabildiğiniz ekranın gövdeye oranı yüzde 69 seviyesinde. Ayrıca ekranın Gorilla Glass 3 ile korunduğu bilgisini de verelim.

Moto Z Play'de ekran kapalıyken telefonu hafifçe salladığınızda veya masadan aldığınızda size hemen saati ve gelen bildirimleri görüntüleyebiliyor. Evet, Samsung ve LG telefonlarda kullanılan "her zaman açık" ekranlarda olduğu gibi bir özellik, fakat daha iyi olan bir şey var ki, o da uyarı simgelerinin etkileşimli olması. Yani, bir bildirim simgesine dokunduğunuzda, size daha fazla bilgiyi kapalı ekranda sunabiliyor. Simgeyi yukarı doğru çektiğinizde de mesajı görüntüleyebiliyor, aşağı yönde çektiğinizde ise reddedebiliyorsunuz. Bu küçük dokunuşlar, telefonun işlevselliğini arttıran özellikler.

Moto Z Play, her ne kadar Android 6.0 Marshmallow ile gelse de Android 7.0'a hemen geçiyor. Bu anlamda telefonun herhangi bir sıkıntısı yok, bunun altını çizelim. Öte yandan telefonda stok Android kullanılmış. Böylece pek çok telefonda olduğu gibi gelen uygulamalar arasında yararsız bulduklarınızı silmeye çalışmakla vakit kaybetmiyorsunuz.

Teknik kadro ve performans

Moto Z Play'in teknik kadrosunda yer alan özellikler elbette Moto Z modelinde olduğu kadar güçlü değil. Bu anlamda elimizdeki telefon orta segmente yerleşiyor diyebiliriz. Moto Z Play, Snapdragon 625 işlemciyle çalışıyor, 3 GB RAM ve 32 GB depolama kapasitesiyle geliyor.

2.0 GHz frekansında çalışan 8 çekirdekli işlemcisiyle, elbette Snapdragon 820'lik Moto Z'nin performansının arkasında duran Moto Z Play, yaptığımız Geekbench 4 sentetik testinde 2600 gibi bir puan alabiliyor. Bunu 5167 puanlı Moto Z ile kıyaslandığımızda aradaki fark net şekilde görülebiliyor.

Gerçek kullanım senaryosuna göre ise şunu söyleyebiliriz: Eğer çok sayıda uygulamayı aynı anda kullanmak istiyorsanız, Moto Z Play size göre değil, o noktada üst segmente bakmanız gerekecek. Zira aynı anda birden çok oyun ve uygulama arasında geçiş yaparken bir miktar yavaşlama gördüğümüzü belirtelim.

Telefonun oyun performansı ise yabana atılmayacak cinsten. Son dönemin popüler oyunlarını herhangi bir kasma veya donma gibi problemle karşılaşmadan oynayabildiğiniz gibi, ekranın geniş ve parlak olması sayesinde, film izlemekten de keyif alacağınızı düşünüyoruz.

Kamera

Moto Z Play'de yer alan kameralar, oldukça başarılı. f/2.0 diyaframı ile 16 MP arka kameraya sahip olan telefon, Moto Z ile aynı resim kalitesini bizlere sağlıyor. Her ne kadar Moto Z Force'un bu konuda daha geniş yetenekleri olsa da, o telefonu ülkemizde göremiyoruz ne yazık ki.

Moto Z Play, lazer otofokus ve faz algılama sistemini ortak kullanarak sıfır çekim gecikmesini bizlere sunuyor. Fakat telefonun düşük ışık yetenekleri konusunda en iyi olmak gibi bir iddiası yok, öte yandan optik imaj sabitleyici noktasında da çok büyük beklenti içine girmemek gerekiyor. Düşük ışıkta çekilen fotoğraflarda, gürültülerle karşılaşabiliyor ve renk doğruluğunu yakalayamayabiliyorsunuz.

Öte yandan telefon gün ışığında çekilen fotoğraflarda harika sonuçlar verebiliyor. Telefon, gece çekimleri içinse yine arka yüzde yer alan çift tonlu çift LED flaşıyla, dairesel ve güçlü bir flaş etkisi sunabiliyor.

Ön kameraya baktığımızda burada 5 MP sensör görüyoruz. Burada 85 derecelik geniş açılı bir lens kullanılmış. Bu bağlamda iPhone'dan daha geniş bir selfie sahnesi yakalamanıza olanak tanıyan ön kamera, ayrıca fotoğraf kalitesiyle de göze hoş gelen karelere imza atabiliyor. Elbette daha geniş selfie istiyorsanız, bu noktada bakmanız gereken telefon, 120 derecelik geniş açılı seife yeteneği ile LG V20 oluyor.

Moto Z Play'in video kalitesi ise şaşırtıcı derecede sağlam. 4K'ya kadar kayıt imkanı tanıyan telefon, 4K veya 1080p de 30 kare video çekebiliyor. 120fps'de ise yavaş hareketli 720p video kaydı yapabilen telefon, kamera arayüzünde ise bir dizi özelliği parmak ucuna getiriyor.

Bu arada şunu da söylemek gerek: Mesela Samsung Galaxy'lerde orta tuşa tıkladığınızda nasıl ön ve arka kamera arasında geçiş yapabiliyorsanız, Moto Z Play'de de telefonu öne / arkaya iki kez sallayarak bunu gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu özellik oldukça kullanışlı, böylece kamera arayüzünde sanal buton aramanıza gerek yok.

Batarya

Moto Z Play'in bataryası 3510 mAh kapasitesinde. Telefonun ekranının 1080p olması ve mütevazı teknik kadrosu onun pil performansını uzun süreler götürebilmesini sağlıyor. Öte yandan bir diğer avantajsa, kuşkusuz hızlı şarj avantajı sunması.

Firmanın söylediğine göre Moto Z Play'in bataryası, karışık kullanım neticesinde 50 saati bulabiliyormuş. Ayrıntılara baktığınızda ise, "karışık kullanımdan" kastın, hem bekleme hem kullanım süresinin beraber işlenmesi olduğunu, resmi internet sitesinin alt satırlarında görebiliyorsunuz. Elbette bizler de telefonun böylesi bir performans gösterip göstermesini deneyimledik. Aldığımız sonuç ise, 44 ila 48 saat arası bir performans oldu. Yani kısacası 2 günü çıkartmanız mümkün. Elbette dengeli bir kullanım neticesinde bu şekilde bir sonuç alıyorsunuz. Eğer daha yoğun tempoda kullanırsanız ise, bu süre güne düşüyor.

Standart batarya testlerimizden olan HD video testinde de değerlendirdiğimiz Moto Z Play, 90 dakika sonucunda %100'den %93'e gerileyerek yalnızca %7 değer kaybetti. Moto Z'de bu sonuç %23'tü. Arada gerçekten uçurum var. Öte yandan Z Play'in bataryasının daha geniş olması, onun pil performansına da bir hayli olumlu yansıyor.

Moto Z Play'de hızlı şarj da yer alıyor demiştik. Kutuda yer alan TurboPower şarj cihazıyla kullanıldığında 15 dakika içinde bataryayı yüzde 24 oranında doldurduğunu gördüğümüz telefon, firmanın söylediğine göre bu oranla 9 saate kadar pil performansı sağlayabiliyor.

Telefonun tam kapasite şarj olabilme süresini 1 saat 57 dakika olarak ölçümlediğimizi ve tempolu kullanım neticesinde 11 saat 51 dakika içinde de bataryayı boşalttığını gözlemlediğimizi de söyleyelim.

Son olarak TurbaCharger'a dönersek, şarj adaptörü ve kablonun tek parça olması biraz can sıkıcı olabilir. Zira telefonu bilgisayarınıza bağlamak istediğinizde, ek bir USB-C kablosuna ihtiyaç duyacaksınız.

Özetle

Moto Z Play, telefonla daha fazla oynamak ve ihtiyaç duyabileceğiniz tüm uygulamaları çalıştırabileceğiniz iyi bir telefon modeli olmuş. Uzun pil ömrü sunması ona büyük avantaj sağlarken, elbette MotoMod'lar ile kullanımı çeşitlendirmesi de ona olumlu katkıda bulunuyor. Yine telefonda yer alan gömülü kulaklık girişi de önemli.

Evet, tasarım itibariyle, "dünyanın en ince amiral gemisi" sloganıyla tanıtılan Moto Z'den fark edilir biçimde kalın. Öte yandan 2K bir ekran telefonda yer almıyor. Burada da seçim kuşkusuz sizlere kalıyor.

"Moto Z Play, kimin için?" sorusunun yanıtını verecek olursak telefon için; pil ömrü uzun, çok yönlü bir Android telefon isteyen, orta sınıf kullanıcılara hitap edecektir diyebiliriz. Elbette eksileri de bulunuyor; performans anlamında 2 yılı çıkartırsınız, ancak daha sonraları size aynı akıcılığı sağlaması güç gibi görünüyor.

Peki, telefonun fiyatı ne kadar? Moto Z Play'i şu sıralar piyasada 1739 TL fiyat etiketiyle bulabiliyorsunuz.

Kimler Almalı

Özellikle uzun pil ömrü sunan ve çok yönlü bir Android telefon arayanlar Moto Z Play'i yakından incelemek isteyebilirler.

Alternatifleri

Moto Z Play'e alternatif olarak modüler tasarımı ve değiştirilebilir piliyle LG G5 iyi bir seçenek olabilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Moto Z Play
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
84
İşletim SistemiAndroid 7.0
İşlemciQualcomm Snapdragon 625
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiSuper AMOLED
Ekran Boyutu5.5 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciAdreno 506
Bellek (RAM)3 GB
Dahili Depolama32 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera16 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Boyutlar76 x 156 x 7.0 mm
Ağırlık165 gr.

İlginizi Çekebilir

Xiaomi Mix Flip inceleme
OPPO A3 inceleme
nubia Z60 Ultra inceleme
Xiaomi 14 inceleme
vivo X200 Pro inceleme
vivo V40 & v40 lite inceleme
Forum