Monster Huma H4 V4.1 İnceleme
Güçlü özelliklere sahip ama kompakt bir dizüstü bilgisayar arayanlar Monster'dan yeni gelen Huma modeliyle çok mutlu olabilirler. Monster Huma H4 V4.1'i tüm detaylarıyla inceliyoruz.
- İnce, hafif ve güçlü
- Yüksek performans
- Intel yetenekleri
- Özelleştirme seçenekleri
- Zengin bağlantı seçenekleri
- SSD performansı
- Wi-Fi 6 & Bluetooth 5.1
- Ek M.2 slotu
- İyi pil ömrü
- Bakım hizmeti desteği
Bir süredir Intel'in yeni işlemcisinin gelmesiyle beraber şenlenen dizüstü bilgisayar kategorisinden pek çok modeli ağırladık, misafir ettik, bugün ise masamızda yeni bir canavar var.
Oyuncuların aşina olduğu, canavar gibi dizüstü bilgisayarlara ev sahipliği yapan Monster Notebook'tan gelen yeni cihazın adı Huma H4 V4.1. Evet, tasarım olarak bu defa o Monster'dan alıştığımız kaslı yapılı modellerden biri değil bu laptop. Zira oyun bilgisayarı dendiğinde akla gelen Monster Notebook, bir süredir iş bilgisayarı kategorisine de modeller çıkartıyor. Huma serisi de buraya konumlanıyor. Şirketin daha önce ilk Huma modellerinden H4 V2.1 ve H4 V3.2'yi incelemiştik. Şimdi ise yeni Intel işlemci ile beraber Huma da yenilendi ve karşımıza yeni modeliyle çıktı. O halde şimdi lafı uzatmadan yeni Huma'yı tüm özellikleri ve detaylarıyla beraber tanıyalım, inceleyelim.
Monster Huma H4 V4.1 Tasarımı Nasıl?
Öncelikle söze tasarımdan başlayacağız, zira bu laptop'ın sahip olduğu yetenekleri kadar tasarımı da önem arz ediyor. Zira bu cihaz güçlü olduğu kadar sizin de gördüğünüz gibi oldukça ince ve hafif yapıda bir laptop. Sadece 900 gram civarında bir ağırlığa sahip olan laptop'ın kalınlığı en ince yerinde 13 mm en kalın noktasındaysa 15 mm. Yani dediğimiz gibi fazlasıyla ince ve hafif. Böylece onu her an yanınızda rahatlıkla taşıyabiliyorsunuz.
Bu, özellikle mobil çalışanlar ve laptop'ını ev ile iş arasında getirip götürenler için bu fazlasıyla faydalı bir özellik. Sırt çantanızda kendine rahatlıkla yer buluyor, kaldı ki elde de adeta bir dosya gibi taşıyabiliyorsunuz. Hatta biz incelediğimiz süre içinde özellikle metrobüste sıkça kullandık. Kompakt boyutlara sahip olması sayesinde, uzun yolculuklarda böylece telefon ekranına sıkışıp kalmak zorunda kalmıyorsunuz, bir de kablosuz kulaklık ile eşlediğinizde, yol boyu geniş ekranda dizi ve filmlerinizi izlemenin keyfini çıkartabilirsiniz.
Bu arada yeni Huma, kompakt olmasının yanında tasarımıyla da güzel görünen bir cihaz olmuş. Magnezyum kasası gayet sağlam ve yüzeyiyle de pürüzsüz bir görünüme sahip. Klavyeye baktığımızda da geniş bir tuş takımının benimsendiğini ve arka aydınlatmaların da unutulmadığını görüyoruz. Beyaz arka ışıkla renklenen arka aydınlatmaları kapatabiliyor ya da parlaklığını 2 kademe artırabiliyorsunuz. Klavyenin altındaysa şu ana kadar incelediğimiz yeni nesil kompakt laptop'lar arasında en geniş touchpad alanının kullanıldığını görüyoruz. Böylece bu cihazı kullanırken, ayrıca fareye ihtiyaç duymamanız sağlanmış.
Monster Huma H4 V4.1 Ekran Özellikleri Neler?
Monster Huma H4 V4.1 Ekran Özellikleri Neler?
Yeni Huma H4'ün ekranı 14.1 inç büyüklüğünde IPS panelden oluşuyor. Bu ekranın en-boy oranına baktığımızda 16:10 olarak tutulduğunu görüyoruz. Bu en – boy oranı dikey düzlemde daha fazla görüntüleme alanı sağladığı için özellikle iş yaparken önem kazanıyor. Ayrıca bu sayede ekran çözünürlüğü ve piksel yoğunluğunda da bir avantaj sağlanıyor. Laptop'ın ekranı 1920x1200 piksel seviyesinde, böylece bu laptop'ın ekranı yüksek çözünürlük içeriyor.
Ekranın bahsedilmesi gereken çok sayıda özelliği var. Mesela ekranın kasaya olan oranı yüzde 91.6 seviyesinde. Bu rakam, ekran kenar çerçevelerinin oldukça ince tutulmuş olmasıyla elde edilirken, web kamerasından da taviz verilmemiş olması sevindirici.
Biliyorsunuz, bazı yeni laptop'larda kameranın yerinin değiştiğini ya da tamamen kaldırıldığını görüyoruz. Monster ise her ikisini de yapmadan hem ekran kenarlarını inceltmiş, hem ekran - gövde oranını genişletmiş. Bu arada ekranın üzerinde tam ortada bulunan bu kamera Windows Hello entegrasyonuna sahip. Böylece yüz tanıma özelliğini kullanabiliyor, laptop'ınızı klasik parola yöntemleri yerine yüzünüzle şifreleyebiliyor ve oturum açarken şifre girmek zorunda kalmıyorsunuz.
Ekranın bir diğer sağladığı önemli avantaj, sRGB renk gamutunun yüzde 100'ünü kapsaması. Bu da renk konusunda bu kategoride bekleneni sağlayacağı anlamı taşıyor.
Monster Huma H4 V4.1 Geniş Bağlantı Seçenekleri
Huma H4 V4.1, 14.1 inç ekranıyla oldukça mobil ve kompakt bir cihaz evet, ancak masa başına geçtiğinizde onu bir iş istasyonuna çevirmeniz de mümkün. Bu nasıl oluyor derseniz, bağlantılardan bahsetmeye başlayabiliriz.
Bu minik cihazda, muadillerinde pek görmediğimiz ölçüde oldukça geniş bağlantı çeşitliliği sağlanıyor. Cihazın üzerinde 2 adet USB Type-A girişli USB 3.1 Gen 1 portu görüyoruz, ayrıca USB 3.1 Type-C portuna da yer verilmiş olması sevindirici. Fakat öte yandan bu notebook'ta ayrıca bir de Thunderbolt 4 bağlantısı yer alıyor ki bu bağlantı da laptop'ın sağ kenarında karşımıza çıkıyor. Tam boyutlu HDMI da mevcut olunca, bu minik cihazı çok monitörlü bir iş istasyonu haline getirme imkanı doğuyor.
Laptop'taki USB Type-C portu DisplayPort desteği gösteriyor. Buradan, HDMI portundan ve Thunderpolt 4 portundan 4K çözünürlüğünde HDR ekranlara görüntü aktarabiliyor ve böylece laptop'ın ekranıyla dahil olmak üzere masanızda 4 monitörlü bir kurulum elde edebiliyorsunuz. Ayrıca 8K'ya varan görüntü aktarımı sağlamak da elinizde. Laptop'da Dolby Vision HDR+ ve Dolby Atmos 3D Sound destekleri unutulmamış. Bu anlamda görüntü ve ses ihtiyacını rahatlıkla karşılayacak bir model olduğunu söyleyebiliriz yeni Huma'nın.
İş sadece görüntü tarafıyla sınırlı değil. Thunderbolt 4 bağlantısının fark avantajları da var. Huma'yı USB-C portundan olduğu gibi Thunderbolt 4 girişinden de şarj edebiliyorsunuz. Tabii ki laptop'ın kutusunda bir şarj cihazı var ve hatta gayet kompakt ve uzunca bir kablodan oluşuyor, fakat yeni nesil hızlı şarj cihazlarının da bu laptap'ta kullanılabildiğini görmek sevindirici. Thunderbolt 4'ten ayrıca dosyalarınızı kopyalarken de bir hayli faydalanacaksınız. Zira bu bağlantı 40Gbps'e varan bant genişliği ile veri kopyalamada yüksek oranda performans getiriyor. Bu da size vakit yüklü dosyaları kopyalarken zaman kazandıracak bir diğer yetenek.
Laptop'ta kablosuz bağlantılara baktığımızdaysa, burada yeni nesil Wi-Fi 6 desteğinin yer aldığını ve ayrıca Bluetooth 5.1 standardının bulunduğunu görüyoruz. Böylece kablosuz bağlantılarda da eliniz sağlam.
Monster Huma H4 V4.1 Intel İşlemci Yetenekleri
Şimdi geldik yeni Huma'nın teknik özelliklerine ve performansından bahsedeceğimiz adıma. Yeni Huma, gerçekten yeni nesle uygun, kompakt ölçüde bir laptop'tan belki de hiç beklenmeyecek ölçüde güçlü bir performans sergileyebilecek yapıda bir dizüstü bilgisayar oluyor. Bunun arkasında kuşkusuz Intel var ve Intel'in yeni sınıf işlemcisi Core i7-1165G7 işlemci bu laptop'ın kalbinde yer alıyor.
4 fiziksel çekirdekli ve 8 iş parçacığı sahibi olan bu yeni Intel platformu 2.8GHz taban frekans hızında çalışıyor, yük altına girdiğindeyse, yani daha yüksek performans ihtiyacınız olduğundaysa Turbo Boost ve Hyper-Threading teknolojisi ile beraber 4.7 GHz'e kadar frekans artırabiliyor. Bunun sonucunda da cihazdan beklenen yüksek performans sağlanabiliyor. Biz bunun karşılığını hem Huma'yı kullandığımız süre zarfında, hem yaptığımız testler sırasında aldık. İşlemciye dayalı testlerden de hazır yeri gelmişken bahsedelim.
Monster Huma H4 V4.1 Performans ve Test Sonuçları
Geekbench 5 testine baktığımızda, tek çekirdek sonucunda 1547 puan, çoklu çekirdek sonucundaysa 4665 puan ürettiğini gördüğümüz cihaz, bu anlamda iyi bir sonuç almayı başarıyor. Yine bir diğer işlemci testi olan Cinebench R20'ye geldiğimizde, bu testte de tek çekirdek senaryosunda 520 puan, işlemcinin tüm çekirdeklerinin çalıştığı senaryoda ise, 2452 puan ürettiğini görüyoruz. Bunlar da bu sınıfta gayet yüksek skorlar.
Intel işlemcinin önemli avantajları var. Bunlardan Thunderbolt 4 ve Wi-Fi 6 desteğini taşıyan Intel AX201 modemden az önce bahsetmiştik. Ancak bununla sınırlı değiliz. 11'inci nesil Intel işlemci, Deep Learning Boost desteğine sahip. Yani bunun anlamı derin öğrenme yeteneklerine sahip olması ve bu da size işlemcinin, güç gerektiren işlerinizde yüksek performans elde edebileceğiniz ölçüde hesaplama yeteneğinin güçlü olduğu anlamını taşıyor.
Bir diğer avantaj ise karşımıza grafik tarafında çıkıyor. Bu laptop'ta Intel'in 96 işlemci birimine sahip Iris Xe grafik birimi yer alıyor. Bu platformdan hem dijital içerik üretimi noktasında hem oyun noktasında yararlanacaksınız. Özellikle video işleme noktasında oldukça seri davranan Iris Xe grafik kartı ile oyunlarda da iyi bir performans yakalayabiliyorsunuz.
Her ne kadar Huma bir iş bilgisayarı olsa da, iş sonrasında CS:GO, Rocket League ve League of Legends türevi oyunları çok rahat şekilde oynayabiliyorsunuz. Bu tür oyunlarda, grafik ayarları düzenleyerek Full HD çözünürlükte 60 fps performans elde edebilirsiniz. Öte yandan yine oyunlarda Intel Game Sharpening ve Instant Game Tuning yazılımları ile performansı artırabiliyorsunuz. Bu arada Monster'ın yeni yayınlayacağı sürücüler ile beraber Adaptif Senkronizasyon özelliği de geliyor ve bu sayede oyunlarda ekran yırtılmalarının önüne geçildiği haberini de verelim.
Monster Huma H4 V4.1 Özelleştirme Yetenekleri
İşlemci ve grafik tarafını uzun uzadıya anlattık fakat yeni Huma'da diğer özellikler de ön plana çıkıyor. Bu arada elimizdeki modelde Windows 10 işletim sistemi yüklü fakat bu modelin orijinalinde işletim sistemi bulunmuyor, yani FreeDos'lu olarak geliyor. Fakat siz satın alım aşamasında Windows 10 ekleyebiliyorsunuz.
Teknik tarafa devam edecek olursak laptop'ta bulunan diskin 512 GB gibi oldukça geniş bir kapasiteye sahip olduğunu ve aynı zamanda yüksek performans ürettiğini görüyoruz. Kullanılan disk, PCIe 4.0 uyumlu Samsung PM9A1 M.2 SSD'si ve bu disk gerçekten adeta uçuyor diyebiliriz. CrystalDiskMark testine baktığımızda, diskin sıralı okuma performansının 6057 MB/s, sıralı yazma sonucunun ise 4690 MB/s olduğunu gördük ki, bu gerçekten de takdire şayan bir sonuç.
Bu arada kapasitede bu kadarla sınırlı değilsiniz. Laptop'ta ayrıca boş duran bir M.2 SSD yuvası var. Burayı ister satın alım aşamasında, ister sonrasında değerlendirebilirsiniz.
RAM'ler de 3200 MHz frekansında çalışan 16 GB DDR4 olarak karşımıza çıkıyor. RAM'ler çift kanal olarak kullanılmış. Yani laptop'ın içini açıp baktığınızda 2 adet 8 GB RAM buluyorsunuz. Fakat dilerseniz bunu da özelleştirme ekranında 64 GB'a kadar artırmanız mümkün.
Monster Huma H4 V4.1 Pil Ömrü
Gerçekten uzun uzadıya bahsettik ancak Huma H4 V4.1 ne kadar kompakt olsa da, içinde geniş kullanım olanağı sağlayacak ölçüde potansiyel taşıyan, dolu dolu bir model olmuş. Peki, bu cihazın pili ne kadar gidiyor derseniz, bu tabii ki tamamen sizin kullanımınıza bağlı olarak değişkenlik gösterecek şeklinde cevaplayabiliriz. Ancak detaylandırırsak, normal kullanımlarda 10 saate varan pil ömrü gösterebiliyor. Eğer sürekli yük altında çalıştırırsanız o zaman 3 - 4 civarı verim alacaksınız. Dengeli kullanımda ise 6 saati aşkın bir performans elde ettiğimizi söyleyebiliriz. Bu da tipik bir çalışma gününü kurtaracak cinsten bir süre. Zaten laptop'ın şarj cihazı da fazlasıyla kompakt, onu da taşıma zor olmayacaktır, şarj çeşitliliği sağladığından ve hızlı şarj desteği gösterdiğinden de zaten bahsetmiştik.
Özetle
Evet, sonuç olarak baktığımızda Monster, yeni Huma modeliyle iyi ölçüde bir kompakt notebook hazırlamış. İnce tasarım, hafif gövde ve kompakt yapısıyla olduğu gibi, geniş teknik kadro ışığında sağlanan yüksek performans, öte yandan zengin bağlantı desteği ve özelleştirilebilir yapısı gibi önemli avantajları var. Bu anlamda bu tip bir laptop arayanlar bizce yakından incelesin, özelliklerine bir de kendisi baksın deriz. İncelediğimiz modelin fiyatı 10529 TL olarak Monster Notebook web sayfasında bulunuyor. Dediğimiz gibi siz bunu özelleştirerek kendinize göre optimize edebilir ve fiyat üzerinde de oynayabilirsiniz. Bu arada laptop için ömür boyu ücretsiz bakım hizmeti desteği olduğunu da söyleyelim.