Microsoft Xbox One S ne getiriyor?
Microsoft'un yeni çiçeği burnunda yeni oyun konsolu, agresif tasarımıyla oyuncuları cezbediyor...
- Şık tasarım
- Adaptör kasa içerisine alınmış
- 4K ve HDR video desteği
- Yeterince farklı değil
- Oyunlarda doğal 4K desteği yok
Xbox One S belki teknik özellikler anlamında asla rakibi PlayStation 4'ün gerisinde kalmadı, ancak tasarım anlamında aynı şeyi söylemek güç. Zaman zaman "baltayla şekillendirilmiş" şeklinde eleştiriler ile karşılaşan ve devasa adaptörü ile sosyal medyada espri konusu olan sevgili oyun konsolumuz yaz aylarını çalışarak geçirmiş olacak ki oldukça fit ve şık bir şekilde çıktı karşımıza.
Xbox One S'in bir ara model olarak en önemli argümanı elbette boyutlar ve tasarım alanında. Yeni Xbox One S, selefine göre %40 zayıflamış durumda ve adaptörü de cihazın içine alınmış. Bununla birlikte ülkemizde satışa sunulan ve dünya genelinde stokları giderek azalan beyaz versiyonu da gayet şık gözükmekte.
Detaylara geçecek olursak, Xbox One S'in gamepad'inde ufak tefek makyajlar dışında eski modele göre bir fark olmadığını da söyleyebiliriz, hissedilebilen en önemli fark ise pürüzlü yüzey sayesinde tutuşun iyileşmiş olması. Bizim gözlediğimiz ufak ama farklardan bir diğeri ise gamepad'leri Windows 10 kurulu bir bilgisayara tanıttıktan sonra yeniden Xbox One'a tanıtırken ortaya çıkan algılamama sorunlarının Xbox One S'te tamamen çözülmüş olması.
Ürün şık görünümlü kasasının altında da önemli değişiklikler ile gelmekte. Bunların en önemlisi ise elbette 4K Blu-Ray ve HDR video oynatma ile belli başlı oyunlarda da HDR görüntü sunabilme desteği. HDMI 2.0a portu ile gelen Xbox One S, böylece 4K çözünürlükte 60fps video desteği sunabiliyor. Oyunlar için 4K desteği ile alakalı son durum ise şu; oyunlar olarak 4K'yı desteklemeyecek ancak upscale desteği sunulmakta.
Donanımsal olarak ciddi bir gelişim olmadığından bunun da normal olduğunu ve doğal 4K desteği için Project Scorpio'yu beklemek gerektiğini hatırlatıp devam edelim.
Microsoft'un Kinect'i "öteye itme" kararı gereği eski Kinect donanımınızı Xbox One S'te kullanabilmek için bir de adaptör satın almanız gerekecek, ayrıca cihaz artık dik olarak da güvenli şekilde kullanılabiliyor ve hatta 2TB'lık modelde bunun için kutunun içinden aparat da çıkıyor. 1TB ve 500GB modellerinde ise bu aparat için 20$ daha ödemeniz şart. Ayrıca Xbox One S üzerinde entegre IR Blaster ile beraber geliyor ve böylece cihazınızı TV ve uydu alıcısı gibi cihazları açmak için de konfigüre edebiliyorsunuz. Çok kullanılacağını düşünmesek de keyifli bir detay olmuş.
Özetle
Neticede, Xbox One S eski Xbox One sahiplerini cihazlarını yenilemeleri için yeterince sebep sunmuyor ancak konsol almayı düşünen veya eski Xbox 360'larını yenilemek isteyen kullanıcılar için harika bir seçenek. Diğer taraftan o kadar şık gözüküyor ki beyaz tasarımlı modeli koleksiyonerlerin de gözdesi olmaya aday.
Cihazın 1TB ve 500GB modelleri henüz piyasaya çıkmadı ve şu anki 2TB modelinin Türkiye satış fiyatı da 1899 TL.
Kimler Almalı
Şu sıralar bir konsol satın almayı düşünen ve eski Xbox 360'ını yenilemek isteyen oyun severlerin radarına rahatlıkla girecektir.
Alternatifleri
Xbox One S'e alternatif olarak kuşkusuz en önemli rakip Sony PlayStation 4 oluyor.