Mercusys MR50G İnceleme
Evindeki internet performansından memnun olmayan ve çok para harcamadan bu sorunu çözmek isteyenler için uygun bir seçenek olan Mercusys MR50G’yi inceledik.
- İyi kablosuz hız
- Gigabit Ethernet bağlantı noktaları
- Akıllı telefonlar için uyarlanmış kullanışlı kontrol paneli
- Kolay kurulum
- Gigabit portlar
- USB portu yok
- Gigabit port sayısı az
Eminiz aranızda, evine internet bağlatırken servis sağlayıcının verdiği modemi kullananlar vardır. Bu modemler iş görüyor gibi görünse de, genellikle menzilleri çok geniş değil ve ek yeteneklerden mahrumlar. Bu nedenle bu tür modem sahipleri ya bu modemi değiştirmek zorunda kalıyorlar ya da yanına iyi bir router, yani yönlendirici satın alarak kullandıkları modeme takviyede bulunuyorlar. Peki, nasıl bir router satın almak lazım?
Şimdi ben, uzun süredir günlük hayatta AC1900 sınıfı router kullanan biri olarak, bu standardın hızlarının gayet yeterli olduğunu söyleyebilirim. Router’lar arasında çok sayıda seçenek var, ancak hem geniş özellik sunan hem fiyatı uygun modeller çok fazla değil. Bugün inceleyeceğimiz Mercusys MR50G ise bir istisna yaratıyor.
Mercusys MR50G’yi en uygun fiyatlı çözümlerden biri olarak önerebiliriz. Cihazda geniş özellikler yer alıyor ve performansıyla da tatmin ediyor. En dikkat çekici bulduğumuz yanları olarak; iyi ve stabil kablosuz bağlantı hızı sunması, Gigabit Ethernet bağlantı noktalarına sahip olması ve akıllı telefonlar için uyarlanmış kullanışlı kontrol paneli olduğunu söyleyebiliriz.
Bunlara geçeceğiz, ancak tasarım olarak baktığımızda, cihazın en dikkat çeken yanının elbette üzerinde yükselen antenleri olduğunu görüyoruz. 6 adet yüksek kazançlı antene sahip olan Mercusys MR50G, her yöne dönebilen bu antenleri ile WiFi menzilini bir hayli uzatabiliyor. Öyle ki bu cihazla internet bağlantısı, evde her zaman bu tür testleri yaparken kullandığımız 10 metrelik koridorun bir ucundan diğer ucuna uzanabiliyor. Hatta burada ofiste de test ettiğimizde bunun karşılığını görebiliyoruz. Şimdi modemin bulunduğu bu odaya kurduğumuz Mercusys MR50G’nin bağlantısının ne kadar stabil olduğunu görmek için arka odaya geçiyoruz ve burada da ölçüm yaptığımızda neredeyse modemin yanındaymış gibi bir WiFi hızı elde edebiliyoruz. Sinyal çekim oranına baktığızda da zaten ayet kuvvetli olduğunu görebiliyorsunuz.
Mercusys MR50G, 802.11ac sınıfı bir router. Çift bant desteği gösteriyor. 2.4 GHz ve 5 GHz ağlara bağlanabiliyor. Totalde hızı da 1900 Mbps seviyesinde. Bunun 600 Mbps’ini 2.4 GHz ağlarda, 1300 Mbps’ini ise 5 GHz ağlarda kullanıyor. Eğer almışken WiFi 6 destekli bir cihaz arıyorsanız da daha önce incelediğimiz Mercusys MR70X modelini önerebiliriz. Arada büyük fiyat farkı yok.
Evet, peki, bu cihazı nasıl kuruyoruz?
Kurulum işlemi oldukça kolay. Yönlendiriciyi modeme bağladıktan sonra bilgisayarınızdan veya akıllı telefonunuzdan http://mwlogin.net adresine giriyor ve kurulum sihirbazının yönergelerini takip ederek kurulumu kolayca tamamlayabiliyorsunuz. İsterseniz telefon uygulaması da var. Mercusys uygulamasını indirerek ve yönergeleri izleyerek kurulumu yapabiliyorsunuz. Kurulumdan sonra arayüz üzerinden de çok sayıda seçeneği bir arada bulabiliyorsunuz. Ebeveyn denetimleri, misafir ağı kurulumu, VPN seçenekleri konusunda burada pek çok seçenek yer alıyor.
Mercusys MR50G, kablosuz internet dağıtımı için tasarlanmış ancak elbette cihazdan kablolu olarak da bağlantı sağlayabiliyorsunuz. Hatta bu konuda fazlasıyla iyi iş çıkartıyor, çünkü üzerindeki portlar Gigabit hızında. Cihazın arkasındaki 2 Gigabit LAN portunu kullanarak kablolu bağlantı kurmak istediğiniz cihazlarınızı bağlayabiliyorsunuz. Ha, bu portların sayısı daha fazla olsa çok daha iyi olurdu. Bu noktada TP-link Archer C80 modeline bakabilirsiniz. Bu arada USB portu da yok. Bu da bulunsa seçenekleri genişletebilirdi.
Bu arada MR50G, üst gömlek router’larda bulunan önemli özelliklere sahip. Bunlardan biri MU-MIMO teknolojisi. Bu özellik sayesinde birden fazla cihazla eşzamanlı çalışmayı optimize edebiliyor. Yani aynı anda farklı cihazlara bağlantı sağlarken, her cihaza stabil bağlantı sunabiliyor.
Ayrıca Beamforming desteğine sahip olması da dikkat çekici yanı. Beamforming de cihaza bağlı cihazları yerlerini algılayarak kablosuz sinyal gücünü bunlara yoğunlaştırmasını ve bağlantıları güçlendirmesini sağlıyor.
Bunların yanı sıra bu cihazı Router olarak kullanabileceğiniz gibi Access Point modunda da kullanabiliyorsunuz. Her 2 modu da ana modeme kablo ile bağlantı yaparak kullanabilirsiniz.
Sonuç
Başta da söylediğimiz gibi eğer mevcut modeminizin performansından memnun değilseniz ya da router’ınızı değiştirmeyi düşünüyorsanız, yüksek fiyat ödemeden iyi bir performans beklentiniz de varsa, Mercusys MR50G en uygun seçeneklerden biri. Yaklaşık 1 ay kadar kullandığımız ölçüde söylüyoruz ki, gayet mennun kaldık, standart bir evin internet ihtiyacını çözebilecek seviyede bir cihaz. Fiyatı şu sıralar 680 TL civarında. Gayet uygun fiyatlı iyi bir çözüm olmuş.