Mercusys Halo X70 İnceleme

Evlerde sağlıklı çalışan bir kablosuz ağ kurmak bazen çok zor bir probleme dönüşebilir. Peki, bu noktada ne yapmak lazım? Mercusys Halo H70X Mesh sistemi çözüm olabilir mi? İnceledik!

CHIP Online Notu 91
  • Kolay kurulum ve pratik kullanım
  • Üst seviye performans
  • Wi-Fi 6 kablosuz ağ standardı
  • 150’den fazla bağlantıya izin vermesi
  • 350 m2 geniş menzil alanı
  • Tam Gigabit portlar
  • Ebeveyn kontrolleri

Evinizde odadan odaya hareket ettiğinizde veya çok katlı bir evde yaşıyorsanız, bir kattan diğerine geçtiğinizde internet bağlantınızın yavaşladığınız ve koptuğunu hissediyor musunuz? O zaman evinizde kesinlikle ciddi bir kablosuz ağ sorunu var demektir. 

Wi-Fi teknolojisi, kablosuz olarak internete bağlanmak için günlük yaşamımıza büyük bir kolaylık sağlıyor olsa da Wi-Fi dalgaları duvarlarla ve ev eşyalarıyla karşılaştığında etkisini yitirmeye başlar ve bir süre sonra, evin uzak köşelerine ya da diğer katlarına ulaşamaz olur. 

Bu yüzden de bir evin farklı odalarında, kablosuz ağa bağlanma performansı da farklı olur. Örneğin, çocuklu evlerde, online oyuna bağlanmak isterken sorun yaşayan ya da online video seyrederken sık sık takılmalarla, donmalarla boğuşan ve “kablosuz benim odamda iyi çekmiyor,” diye şikayet eden kardeşler her evin gerçeği olabilir.

Evet, geniş evlerde veya kalabalık evlerde kablosuz ağ sorunları hepimizin malumu. Aslında bu sorunun çözümü, eve gelen ana internet hattındaki bağlantıyı, tüm eve düzgün ve mümkün olduğunca eşit şekilde dağıtacak bir kapsama alanı yaratmaktır. Ancak, kablosuz ağ modemleri genellikle 50-60 m2lik bir evde sorunsuz çalışırken, evin boyutları büyüdükçe sorunlar da baş gösterir ve sadece kablosuz modem kullanmak yeterli olmamaya başlar.

Bu noktada kablosuz ağ sinyallerini modemden alarak, evin uzak uç noktalarına kadar genişletecek çözümler gerekir. Bir Mesh Wi-Fi sistemi ise, bu amaçla tüm evi genişletilmiş kablosuz ağ alanlarıyla kaplar ve bu ekstra kablosuz ağlar tek büyük bir ağ gibi, kesintisiz ve yüksek hızlı bir şekilde bağlantı sunar. Yani aslında bu bağlantı sorununu çözmek çok kolay. Bugün incelediğimiz Mercusys Halo H70X de  bunu sağlamayı amaçlayan bir ürün, zira “bütün ev Mesh Wi-Fi sistemi” olarak geliyor ve totalde 350 m2’lik bir kapsama alanı sağlıyor.

Bu sistem, Mercusys’in Halo H70X kablosuz ağ cihazlarını ikili veya üçlü paketler halinde bir araya getirerek bir evin en uç köşelerine kadar yüksek hızlı Wi-Fi 6 kablosuz ağ sinyallerini kesintisiz olarak taşıma iddiasında. Elimizdeki 2 cihazlı paket 350 m2’lik bir alanı kapsayabilyorken, bu cihazın 3 cihazlı bir paket seçeneği de bulunuyor. O da totalde 550 m2’lik bir kapsama alanı sunuyor. İki seçenek de evinizin büyüklüğüne göre Wi-Fi sinyallerini en uç noktalara kadar taşıyabilmek için fazlasıyla yeterli ve uygun bir çözüm. Yani tipik bir bir evin ihtiyacını fazlasıyla karşılayacaktır, ancak diyorsanız ki benim alanım daha geniş, o zaman diğer Halo cihazlarını da sisteme ekleyerek daha geniş kapsama alanları yaratabilirsiniz.

Şimdi, Mercusys Halo H70X’i detaylıca mercek altına alacağız ama her zaman olduğu gibi önce cihazların tasarımına da bir göz atalım.

Mercusys Halo H70X Tasarımı Nasıl?

Evinize yerleştireceğiniz her cihazın şık bir tasarıma sahip olmasını istemeniz, çok doğal bir durum. Kablosuz ağ cihazları da ister istemez yaşam alanlarımızda duran ve göze çarpan cihazlar. Mercusys bunun bilincinde olarak, Halo H70X cihazlarını tasarlarken çok özenli davranmış. Beyaz şık bir kutu gibi tasarlanmış cihazın üzerinde sadece çalışıp çalışmadığını gösteren sade bir uyarı ışığı bulunuyor. Cihazın arka kısmında ise güç kablosunu bağlayacağımız bir port ile kablolu olarak bağlantı kurmak isterseniz diye de 3 adet Gigabit port yer alıyor. Buradaki portların Gigabit seviyesinde tutulmuş olması son derece önemli. Böylece bu Halo cihazların üzerinden bilgisayar, televizyon veya konsolunuza doğrudan Gigabit performansında kablo bağlantısı çekebiliyorsunuz. Bu önemli bir ayrıntı zira multiplayer oyunlarda düşük pin isteyen oyuncular, ev ağına kablolu bağlantıyla bağlanmayı tercih edebiliyorlar.

Peki, Mercusys Halo H70X’in performansı nasıl? Ağ bağlantısı hızlı mı? Kablosuz ağ özellikleri neler?

Mercusys Halo H70X’in Performansı Nasıl?

Günümüzde Wi-Fi 6 teknolojisi hızla yaygınlaşıyor. Hatta artık neredeyse standart halini aldı diyebiliriz. Bu anlamda hala mevcut ağ sisteminizi yenilemediyseniz bizce zamanı geldi de geçiyor, zira artık Wi-Fi 7 teknolojisi geliyor. Mercusys’in ana markası TP-Link’in de bu konuda önemli çalışmaları var. Yakında bu ürünleri de ülkemizde göreceğiz.

Ancak eğer eski bir sisteminiz varsa ve ağ performansınızı artırmak, internetizin kesintilere uğramasını istemiyorsanız  şu an Wi-Fi 6 gayet uygun bir seçim olacaktır. Mercusys Halo H70X’de gücünü Wi-Fi 6’dan alıyor.

Öncül Wi-Fi teknolojilerinin 80 MHz bant genişliği sunmasına karşın Wi-Fi 6 ağları 160 MHz bant genişliği sunuyor. Böylece elinizdeki cihazla modem arasında 2 kat daha geniş bir veri kanalı açılıyor. Bu sayede, tamponlama olmadan 8K filmlerin, büyük dosya indirme ve yükleme işlemlerinin ve akıllı ev cihazlarının keyfini çıkarabilirsiniz.

Mercusys Halo H70X sistemi de 1800 Mbps’e kadar internet veri hızına ulaşabilen Wi-Fi 6 kablosuz ağı kurabiliyor. Kablosuz ağınızda 5 GHz frekans kullanan cihazlar üzerinden yapılan veri alışverişinde 1201 Mbps hızını görüntüleyebiliyorsunuz. Aynı şekilde 2.4 GHz için de bu durum geçerli. Daha geleneksel 2.4 Ghz frekansındaki cihazlarda da 574 Mbps’e değin internet veri hızı mümkün. Bunlar bir evin kablosuz ağ sistemi içi çok yüksek ve doyurucu rakamlar.

Dahası, eğer komşunuzun evi size yakınsa, onun kablosuz ağındaki sinyaller ile sizin evinizdeki sinyaller birbiriyle çakışarak ağınızın performansını olumsuz etkileyebilir. Mercusys Halo H70X sistemi ağ sıkışıklığını azaltmak için komşu ağlardan gelen sinyalleri işaretleyebiliyor. Böylece komşu ağ sorunu yaşamadan tam hızla internete bağlanabiliyorsunuz.

Bunların yanı sıra, Mercusys Halo H70X’te Beamforming ismi verilen önemli bir teknolojiyi de barındırıyor. Bunu şöyle açıklayabiliriz: Ağı kontrol eden Halo cihazları, kablosuz ağın sinyallerinin yönünü sizin veya diğer bağlı cihazların bulundukları noktaya doğru yoğunlaştırabiliyorlar.

Böylece sistem kimsenin olmadığı boş bir alana güçlü sinyaller göndermek için enerjisini ve bant genişliğini boşuna harcamıyor ama  internete bağlanan cihazların olduğu noktalara kablosuz ağ sinyallerini daha güçlü şekilde iletebiliyor.

Bu arada ev ağına kabloyla bağlamak isteyebileceğiniz akıllı televizyon veya PC gibi cihazlar az önce de söylediğimiz gibi Halo H70X'in kablolu cihazlar için sunduğu Gigabit hızında veri aktarımından faydalanabilirler. Halo cihazlarının tam Gigabit portlarına bağladığınız bilgisayarlarınız veya akıllı televizyon gibi cihazlarınız standart Ethernet bağlantısına göre 10 kat daha hızlı aktarım yapıyor. Bu da çok büyük bir avantaj.

Mercusys Halo H70X’e Kaç Kullanıcı Bağlanabilir?

Bu sistemin ayrıca, kalabalık evler için de bağlantı sayısı problemini ortadan kaldırdığını unutmayalım. Aynı anda 150 cihazın ağa bağlanmasına izin veren sistem sayesinde, evinizde bir doğum günü kutlaması olduğunda veya başka özel günlerde misafirlerinizin sayısı arttığında kablosuz ağa bağlanan insanların ağdan düşmesi sorunu da ortadan kalkıyor. Kaldı ki, artık akıllı ev çağındayız, eminim pek çoğunuzda telefon, bilgisayar, akıllı saatlerin yanı sıra evde de akıllı televizyon, kamera, akıllı prizler, ağa bağlı çeşitli alarmlar ve fazlası var. Bu anlamda da bu çözüm eşit Wi-Fi sinyali göndermesiyle işe yarayacaktır.

Mercusys Halo H70X’te Ebevyn Kontrolü Var mı?

Son olarak önemli bir noktaya daha değinmek lazım: Günümüzde her ebeveynin en büyük endişelerinden biri küçük çocuklarının internette uygunsuz içeriklerle karşılaşması ve kontrolsüz şekilde interneti kullanması... Mercusys Halo H70X, bu konuda ebeveynlere büyük bir kolaylık sağlıyor ve sadece cep telefonu uygulaması üzerinden kolayca ağdaki tüm kullanıcıların bağlantılarını yönetmeyi mümkün kılıyor. Peki, sistem ebeveynlerin hayatlarını nasıl kolaylaştırıyor? Bunun için, çocukların cihazlarına profiller oluşturup bu profillerin hangi sitelere erişip erişemeyeceğini belirlemek, internet bağlantısına süre kısıtlaması getirmek gibi kontrolleri kolayca yönetebilirsiniz. Ayrıca belli kullanıcıların internet bağlantısını anında kesmek veya geri açmak gibi seçenekler de elinizin altında bulunuyor.

Sonuç

Evet, incelememizin sonucuna gelecek olursak... Evinize bir Mesh ağı kurmak, evin içinde dolaşırken görüntülü konuşmalarınızın donmaması, bağlantılarınızı kopmaması için doğru bir karar. Mercusys Halo H70X sistemi de dijital çağda akıllı bir evin yüksek hızlı ve sorunsuz kablosuz ağ ihtiyacını güçlü bir şekilde çözüyor. Bu sistem, geniş evlerde kablosuz ağ sinyallerinin zayıflaması, kalabalık yaşam alanlarında komşunun kablosuz ağıyla çakışma yaşanması, evdeki kullanıcıların ağdan düşme problemleri veya çok fazla cihazın kablosuz ağa bağlanmak istediği durumlarda yaşanan daralma sorunu gibi pek çok sıkıntıyı hayatınızdan çıkarıyor. Kolayca kurulan Mercusys Halo H70X sistemi aynı zamanda mobil uygulaması üzerinden pratik şekilde kablosuz ağı kontrol etmenize izin veriyor ve bu sayede güçlü ebeveyn kontrolleri arayan aileleri de mutlu ediyor diyebiliriz. Sistemin modüler olması da, ağın kapsama alanını istediğiniz ölçüde genişletmenize imkan tanıyor. Kısacası, Mercusys Halo H70X, geniş evler ve hatta küçük işletmeler için ideal bir kablosuz ağ çözümü olarak yer alıyor. Fiyatları merak edenler için de hemen bilgi verelim: 2 Halo cihazlı paketi 2990 TL fiyatla edinebiliyorsunuz. Ayrıca cihazların 3 yıl garantisi bulunduğunu da söyleyelim.

Not: Bu incelemedeki ürün Mercusys Türkiye tarafından tedarik edilmiştir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Mercusys Halo X70
Ürün Markası Mercusys
CHIP Online Notu
91
StandartIEEE 802.11ax/ac/n/a 5 GHz / IEEE 802.11ax/n/b/g 2.4 GHz
Arabirim3× Gigabit Ports X 2 Halo cihazı
Frekans2.4GHz, 5GHz
AntenDahili
Bağlantı Hızı1201 Mbps (5 GHz), 574 Mbps (2.4 GHz)
ButonReset
Boyutlar128x 81 x 83.7 mm

İlginizi Çekebilir

TP-Link EasyMesh İnceleme
Keenetic PoE+ Switch 5 inceleme
Fonri Akıllı İç Ortam Alarm Seti inceleme
Fonri Kablosuz Akıllı Röle inceleme
Fonri Wi-Fi Alarm Seti inceleme
Fonri Akıllı Kapı Zili inceleme
Forum