Klavye ve ses kartı bir arada
Müziğe adım atmak için pahalı cihazlara ihtiyacınız yok.
- Ayın Ürünü
Evinizde bir şekilde müziğe adım atmak istiyorsunuz ama gerekli ekipman gözünüzü korkutuyorsa size bir müjdemiz var; aslında pahalı cihazlara pek de ihtiyacınız yok.
Müzik konusunda ne kadar yetenekli olduğunuzu anlayana kadar iyi bir başlangıç yapmak adına, derli toplu bir bütçe ve doğru seçimlerle kendi ev stüdyonuzu kurmanız işten bile değil. Becerileriniz ve ihtiyaçlarınız arttıkça nasılsa ekipmanınızı zaman içinde genişletme yoluna gidebilirsiniz. İlk yapmanız gereken uygun bir ses kartı ve USB MIDI klavye satın almak. Test Merkezi'mize yollanan M-Audio KeyStudio 49i, bu ilk satın almanız gereken iki cihazı bünyesinde toplayan bir cihaz olduğu için takdire değer. Ürünün sürücü CD'sini taktığımızda, 64 bit sürücülerin CD'de olmadığını gördük ve M-Audio'nun web sitesinden kolayca sürücüleri bulup yükledik. Akabinde USB kabloyla PC'mize bağladığımız KeyStudio 49i, sistem tarafından tanındı ve kurulum bitmiş oldu. İşin ilginç yanıysa USB kabloyu takar takmaz yazılımın otomatik olarak firmware güncellemesi yapmasıydı. Gerekli uyarı ekranda zaten görünüyor fakat biz de hatırlatalım; 1-2 dakika süren bu işlem esnasında kabloyu çıkarmamanız ya da PC'yi kapatmamanız çok önemli. Adından da anlaşılabileceği gibi 49 tuşlu (4 oktav) olan cihaz, sadece tek bir USB kablosuyla yetiniyor ve AC adaptör gerektirmiyor. Fakat PC'ye bağlamadan kullanmak isterseniz adaptör yuvası da mevcut. Öte yandan kutudan adaptör çıkmıyor.
Tek başına piyano
Ürünün çoğu MIDI klavyede olmayan çok önemli bir özelliği var. Bu klavyeyi PC'ye ya da ses modülüne bağlamadan kullanabiliyorsunuz. Kendi içinde bulunan ve Steinway piyanodan örneklenmiş sesler sayesinde, hoparlör ya da kulaklık bağlantısıyla anında bu klavyeyi bağımsız bir enstrümana çevirebilirsiniz. Tabii daha önceden de belirttiğimiz gibi 9 voltluk standart adaptörü ayrıca satın almalısınız. Bir diğer dikkate değer nokta da bu piyano sesini CD'deki GM Module yazılımı sayesinde yüklenen 128 enstrümandan biriyle değiştirebilmeniz. Bu enstrümanların kalitesi tatminkarsa da varsayılan enstrüman olan 20 nota polifonik stereo Steinway Piano, özellikle hoşumuza gitti. Üründeki Sustain yuvasına takacağınız bir ayak pedalı (yaklaşık 60 TL) daha müzikal ve gerçekçi bir çalım kalitesi sunacaktır. 4 oktavlık klavyede alt ve üst oktavlara hızlıca geçmek çok kolay. Zira bunun için sol taraftaki modülasyon tekerleğinin hemen üstünde 2 adet tuş bulunuyor. Klavyede tuş hassasiyeti mevcut. Yani hafif bir dokunuşla sert bir tuşe arasındaki farkı rahatlıkla ifade edebiliyorsunuz.
Ses kartı özellikleri
Üründe dahili ses kartı olduğunu belirtmiştik. 16 bit, 44.1 KHz kalitesinde kayıt yapabilen bu kart sayesinde KeyStudio 49i'ye XLR mikrofon, ya da 1/4" enstrüman (örneğin gitar ya da bas) bağlamak mümkün. Gerek XLR mikrofon gerekse enstrüman girişi için bağımsız kazanç ayarlama düğmeleri olması önemli bir avantaj. Bunların dışında genel amaçlı stereo RCA girişi ve 1/4" stereo hat çıkışları da mevcut. Klavyenin sol ön kısmında bulunan kulaklık çıkışının iki adet olması güzel. Ek olarak bir adet MIDI çıkışı sayesinde, 2. elde fiyatları çok düşmüş olan bir modül satın alıp cihaza bağlayabilirsiniz. Endüstri standardı olan Pro Tools kayıt yazılımlarını da destekleyen KeyStudio 49i'nin kutusundan Ableton Live Lite yazılımı çıkıyor. Ableton Live ödüllü bir yazılım olsa da, arayüz yeni başlayanlara karışık gelebilir.
Şahin Ekşioğlu
Özetle
M-Audio; gerek malzeme kalitesi, gerekse donanım ve yazılımsal özellikler açısından bu ürünü, hitap ettiği kitlenin ihtiyaçlarını dikkate alarak tasarlamış. PC'nizde müzik yapmak istiyorsanız bu USB MIDI klavye, ev stüdyonuz güzel bir ilk adım olacak.