Logitech MX Master'ı elimizin altına aldık.
Logitech'in konfor odaklı faresi MX Master'ı elimizin altına aldık.
- Konforlu tasarım
- Performans
- Bağlantı çeşitliliği
- Yan tuşların kullanımı
- Biraz pahalı
Logitech deyince aklımıza genelde üst seviye oyuncu ekipmanları geliyor. Ancak firma aksesuar konusunda dünyanın tartışmasız en iyilerinden biri ve ofis alanında kullanılmak için de oldukça kaliteli ürünlere imza atıyor. Son olarak tanıtılan Logitech MX Master da ofis içi kullanıma yönelik tasarlanan ve rahatlık odaklı bir ürün. Uzun süre boyunca kullanıldığında bile elinizi ve bileğinizi rahat ettirecek şekilde tasarlanan Logitech MX Master aynı zamanda firmanın teknolojik yönden de en ileri düzey ürünleri arasında. Ancak elbette ilk etapta başarılı tasarım dikkatleri üzerine topluyor.
Teknik detaylar
Logitech MX Master sağ elini kullananlar için tasarlanmış bir ürün. Dahili bataryası dahil 145 gramlık bir ağırlığa sahip. 85 x 126 x 48 mm'lik boyutları ile kesinlikle küçük sayılamaz ancak ergonomik olarak günümüzün en mükemmelini sunmaya odaklanmış görünüyor. Kutu içerisinden firmanın artık standart olan Unifying alıcısı geliyor. Ayrıca dahili bataryanın şarj işlemi için kullanabileceğiniz standart bir Micro USB kablosu mevcut.
Logitech MX Master'ın teknik özelliklerinden devam edelim. Fare beş adet tuşa sahip. Üst yüzeydeki tipik üç tuşa ek olarak başparmak seviyesinde ileri ve geri tuşları var. Ayrıca başparmak seviyesinde ikinci bir kaydırma tekerleğinin bulunması da önemli bir detay. Farenin gövdesinin üzerinde sabit işlevli bir tuş daha var. Bu tuş ile asıl kaydırma tekerleğinin işlevini geçişli veya geçişsiz olarak belirleyebiliyorsunuz. Eğer sürekli ve uzun kullanım gerektiren durumlar varsa geçişsiz kullanımın hoşunuza gideceğini söyleyebiliriz. Tasarım olarak elbette fareden bahsedilebilecek çok fazla özellik var. Ancak ofis kullanımı göz önünde bulundurulduğunda başparmak standının önemli ölçüde rahatlık sağlayacağı kesin.
Teknik yönden devam edecek olursak fare normal şartlarda 1000 dpi çözünürlüğe sahip. Logitech'in programını indirip kurduğunuzda çözünürlüğü 400 dpi ile 1600 dpi değerleri arasında kademeli olarak değiştirebilirsiniz. Güç ihtiyacının dahili batarya ile karşılanıyor olması bir avantaj. Tek bir şarjla 40 güne varan bir kullanım sağlayabilirsiniz. Farenin sol yüzeyindeki üçlü LED'lerden veya yazılım arabiriminden bataryanın doluluk oranını takip edebilirsiniz. Bataryanın bitmesi durumunda ise hemen kutudan gelen USB kablosunu bağlayarak farenizi bir süre kablolu gibi kullanabilirsiniz. Merak etmeyin, 5 dakikalık bir şarj işlemi bile farenizin birkaç saat kullanılabilmesini sağlayacak. Li-polymer bataryanın kapasitesi ise 500 mAh.
Tasarımıyla dikkat çekiyor
Fare tasarım olarak gerçekten de günümüzün en iyisi olmayı hedefliyor. Kullanılan malzeme de kalitesi açısından takdiri hak ediyor. Farenin tok bir havası var ve yere düşürseniz bile tek parça olarak geri alacağınızın kesin olduğunu söyleyebiliriz. Eli terletmeye karşı pürüzlü bir gövde malzemesi tercih edilmiş durumda. Ayrıca başparmak kısmında da elmas kesimi bir yüzey var ve şıklık ciddi şekilde artırılıyor. Tasarımda kullanılan gri malzemeyi de yıllar öncesinin yanar dönerli telefonlarından hatırlayabilirsiniz. Işığın düşüş açısına göre yeşil ve eflatun arasında geçiş yapan son derece hoş bir renk söz konusu. Fareyi tuttuğunuzda eliniz hiçbir şekilde masaya temas etmiyor. Yeri gelmişken farenin alıcısının Darkfield olduğunu söyleyelim. Bu alıcı cam yüzeyde bile fevkalade çalışıyor ve sizi bir fare altlığı kullanma derdinden kurtarıyor.
Bağlantılar
Logitech MX Master'ın bağlantı teknolojileri de son derece üstün. Farenin altında en üst tarafta Bluetooth veya RF seçeneği bulunuyor. Eğer RF seçerseniz ürünün kutusundan gelen Unifying alıcı ile fareyi kullanmanız gerekiyor. Kullandığınız bilgisayarda Bluetooth varsa o halde hiçbir alıcı kullanmadan doğrudan Bluetooth bağlantısı da sağlayabilirsiniz. Kablosuz standartlar gereği 10 metre içinde sorunsuz bir kullanım sağlayabiliyor. Farenin ayrıca temas yüzeylerinin de oldukça büyük olduğu bu fotoğraftan rahatlıkla görülebiliyor. Burada bahsedeceğimiz son detay ise en altta bulunan 1 2 3 tuşu. Logitech MX Master'ı üç farklı bilgisayara tanımlayabiliyorsunuz ve bilgisayarlar arasında geçiş yaparken de bu tuşu kullanmanız gerekiyor.
Ön taraftaki USB bağlantı da bu şekilde. Dediğimiz gibi dahili batarya eğer siz farkında olmadan biterse, kutudan gelen kabloyu kullanarak beş dakika içerisinde farenin birkaç saat daha çalışmasını sağlayacak kadar şarj edebilirsiniz. Üstelik şarj süresi boyunca da fareyi kullanmaya devam edebilirsiniz. Logitech MX Master gördüğünüz gibi tasarım ve teknoloji yönünden beklentilere sonuna kadar cevap veriyor. Eğer ofis kullanımı için iyi bir fareye ihtiyacınız varsa listenize alabilirsiniz. Oyun için ise firmanın zaten daha farklı çözümleri bulunuyor.
Özetle
Logitech MX Master 300 TL'lik fiyat etiketine sahip. Ucuz olduğunu söyleyemeyiz ancak piyasanın en kaliteli farelerinden biri karşımızda ve buna göre değerlendirme yapmak gerekiyor. Döviz kurundaki son dönem yükselişleri ister istemez ürün fiyatlarını da etkiliyor ancak bu Logitech MX Master'ın başarılı bir fare olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Kimler Almalı
Logitech MX Master sağ elini kullananlar için tasarlanmış bir ürün. Rahat, konforlu bir fare arayan kullanıcılar Logitech MX Master'ı değerlendirebilirler.
Alternatifleri
Eğer tasarımıyla farklı fareler arıyorsanız Microsoft'un Sculpt faresi de ilginç tasarımıyla beğeninizi kazanacaktır.