LG V20 İncelemesi

LG'nin çift kamera ve çift ekranlı telefonu V20, tüm detaylarıyla testte!

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 84
  • Etkileyici ekran
  • Multimedya özellikleri
  • Değiştirilebilir batarya
  • Hızlı şarj
  • Yüksek performans
  • Geniş açılı kamera
  • Ayrıntılı kamera arayüzü
  • Kutu içeriğinde yer alan aksesuarlar
  • Kablosuz şarj yok
  • Su koruması yok
  • Hoparlörün ses performansı
  • Kamera bahsedildiği kadar etkileyici değil
  • Fiyat avantajı hediyelerine bağlı

LG, çift ekran ve çift kamera konseptiyle geçtiğimiz sene bizlere farklı bir amiral gemisi tanıtmıştı. V10 olarak karşımıza çıkan bu model, başarılı özellikler getiriyor, ancak bunları geniş ve kalın bir gövdeyle sunuyordu. Aradan geçen bir yılın ardından elbette ailenin yeni üyesi tanıtılmakta gecikmedi ve V20, geçtiğimiz ekim ayında tanıtıldı.

Kısa zaman içinde ülkemizde de tanıtımı yapılan V20, hatırlayacak olursanız lansmanda elimize geçmişti. Canlı yayında hakkındaki ilk izlenimlerimizi sizlerle lansmandan paylaşmıştık. Bu defa da V20'yi derinlemesine inceleyeceğiz.

Her zaman olduğu gibi adım adım gideceğiz ve ilk durağımız tasarım olacak. Ancak geçmeden kısaca telefonun fiyatından ve beraberinde getirdiği hediyelerden bahsetmek istiyorum.

LG V20, raflarda şu an 2969 TL fiyat etiketiyle bulunabiliyor. Ancak bu fiyata yalnızca telefonu almıyorsunuz. Yanında telefonun kullanımını zenginleştiren arkadaşları da var. Bunlar arasında, daha önce inceleme fırsatı bulduğumuz LG Cam 360 kamerayı bulabiliyorsunuz. Ayrıca B&O H3 kulaklık ve Hi-Fi Plus modülü de kutu içeriğinde sunuluyor.

LG Cam 360 ile 360 derecelik videolar kaydedebiliyorsunuz. İncelemesini daha önce gerçekleştirmiştik, oradan tekrar izleyebilirsiniz. B&O H3 ise güzel ses veren bir kulaklık. Sıradan kutu içinden çıkan kulaklıklardan daha fazla beğeneceğinizi söyleyebiliriz.

Hi-Fi Plus modülü ise, müzikte sesi geliştirmenizi sağlayan bir aksesuar. Bu aparatı daha önce LG G5 ile birlikte görmüştük. Telefonun altına yerleştirilebiliyordu. Ancak bunu V20 ile kullanamıyorsunuz. Zira V20, USB Type-C portunu kullanıyor, Hi-Fi Plus modülü ise microUSB standardıyla çalışıyor. LG, bu cihaza, kullanıcıların diğer cihazlarında kullanabilmeleri için kutu içeriğinde yer veriyor.

Evet, bunları söyledikten sonra şimdi V20'nin tasarımıyla incelememize başlayalım.

Tasarım

LG, V20'de V10'a göre büyük yol kat etmiş. Her ne kadar en ve boy olarak iki telefon birbirine yakın dursa da, kalınlık noktasında büyük değişim söz konusu. V20, 7.6 mm kalınlığıyla V10'a kıyasla daha ince ve 174 gram ağırlığıyla da daha hafif bir telefon modeli. Böylece V10'un hantal tasarımı V20'de yok.

Titan, gümüş ve pembe renk seçenekleriyle bulunabilen V20, elimizdeki modeliyle Titan renginde. Telefonda V10'un dokulu arka yüzünün yer almaması, daha az dirençli olduğu anlamına gelmiyor. V20, MIL standartları çerçevesinde darbelere karşı korumalı yapıda tasarlanmış. Ancak telefonun herhangi bir IP sertifikası yok. Yani suya karşı ekstra dirençli değil.

V20'nin üst ve alt kenarı silikon polikarbonat malzemeden üretilmiş. Ancak telefonun arka yüzü tamamen alüminyum malzemeye sahip. Öte yandan arka kasayı kenarındaki buton yoluyla çıkartmanız da mümkün. Bu sayede telefonun bataryasını değiştirebiliyor ve SIM kart ile microSD kart slotlarına telefonun arka yüzünden erişebiliyorsunuz.

V20'de yine parmak izi okuyucu elbette yer alıyor. Telefonun arka yüzünde yer alan bu buton aynı zamanda güç butonu olarak da görev alıyor. Telefonda USB-C şarj yuvası alt kenarda yer alırken, onun hemen yanında da 3.5 mm'lik jak girişini görüyoruz. Son olarak ses butonları da telefonun sağ kenarında yer alıyor.

Ekranlar

LG V20'de çift ekran yer alıyor. Ana ekran 5.7 inç boyutunda bizlere sunuluyor. Burada 2K çözünürlüğünde bir panel bizleri karşılarken, onun hemen üzerinde yer alan ikinci ekran ise 2.1 inç boyutunda ve 160x1040 piksel çözünürlüğünde.

Ana ekran, 513 ppi piksel yoğunluğuna sahipken, panel olarak IPS LCD görüyoruz. Telefonun ekran-gövde oranı da yüzde 72.4 gibi iyi bir seviyede tutulmuş. LG, ekran koruması olarak ise Gorilla Glass 4 kullanmış. Burada neden Samsung'un Note 7'de kullandığı gibi Gorilla Glass 5 kullanılmamış bilmiyoruz, fakat ekranın normalden biraz daha kalın olduğunu ve bu sayede dayanıklı bir yapıda olduğunu söyleyebiliriz.

İkinci ekrana gelecek olursak, burada tıpkı V10'da da gördüğümüz gibi bu seriyi özel yapan kullanışlı bir panel sunulduğunu söyleyebiliriz. V20'nin ana ekranı beklediğimiz gibi çalışırken, ikinci ekran sürekli olarak açık durumda. Böylece saati kontrol etmek veya bildirimlerinizi görmek için ana ekranı uyandırmak zorunda kalmıyorsunuz. Buraya atayacağınız uygulamalara hızlı erişimde bulunabiliyor, tarih bilgisine erişebiliyor veya hatırlatıcı not bölümü olarak da kullanabiliyorsunuz. Bu bölümü özelleştirmeniz elinizde.

Elbette V20'deki ikinci ekran, direkt olarak V10'dakiyle aynı değil. Minör güncelleştirmeler mevcut durumda. V20'deki ekran selef modele kıyasla daha parlak yapıda. İkinci ekranın yaklaşık 68 nit parlaklıkta olduğunu söyleyebiliriz.

Arayüz

LG V20, Nougat ile birlikte geliyor ve bu sayede bize çoklu pencere özelliği ve pil ömründen tasarruf sağlayan Doze modunu beraberinde getiriyor. Öte yandan In Apps adında uygulamalar içinde arama yapabilmenizi sağlayan bir özellik de burada mevcut. Böylece menüsüz tasarıma sahip olan arabirimde, telefonun içinde yer alan uygulamalara erişmekte zorlanmıyorsunuz. Android 7.1.1'in gelecek olmasıyla, telefon işlevsellik adına daha pek çok yararlı fonksiyonun sahibi olacak kuşkusuz.

LG V20, Android 7.0 Nougat'lı ilk akıllı telefon olma özelliği gösterirken, bunu elbette bir de LG UX 5.0 arayüzüyle süslüyor. Kullanımı gayet basit olan arayüz, kullanışlı seçenekler getiriyor. Bunlardan biri ekrana bir süre basılı tuttuğunuzda karşınıza çıkan ekran. Buradan tema seçeneklerini değiştirebiliyor telefondan kaldırdığınız uygulamaları görebiliyorsunuz.

V20'de QuickMemo+, LG Healt ve SmartWorld gibi uygulamalar da yüklü olarak geliyor. Bunlardan SmartWorld'e göz atmanızı öneriyoruz, zira V20 ile ilgili çeşitli özelleştirmelere bu uygulamadan erişebiliyorsunuz. Yine QuickMemo+ ile notlarınızı alabiliyor ve LG Healt ile de çeşitli sağlık verilerinizi kayıt altında tutabiliyorsunuz. Yine LG'nin daha önceki telefonlarında da karşılaştığımız özel yazımı Smart Bulletin uygulamasını isteğe bağlı olarak açabileceğiniz bilgisini de verelim.

Ayrıca bahsedilebilecek bir diğer bölüm de Yönetim bölümü. Bu başlık altında telefonun güç tasarrufu, bellek, depolama ve pil kullanımına ilişkin verilerine erişebiliyorsunuz. Yine burada yer alan LG Backup uygulaması yoluyla, telefonu kolayca yedeklemek de elinizde.

Şimdi yavaş yavaş LG V20'nin teknik kadrosuna gelelim ardından da performans ve diğer özelliklerine geçelim.

Teknik kadro

LG V20'de selef modele göre elbette teknik konuda da güncellemeler görüyoruz. İşlemci Snapdragon 808'den Snapdragon 820'ye güncellenmiş durumda. Ancak ne yazık ki burada Snapdragon 821 yonga setini kaçırmış olmamız üzücü. Bilindiği gibi Snapdragon 821, Asus ZenFone Deluxe 3 ve Google Pixel'de kullanılıyor.

Tıpkı V10'da gördüğümüz gibi 4 GM RAM kapasitesinin sahibi olan V20, böylece mobil uygulama ve oyunlar için yeterli kapasite ihtiyacını karşılıyor. Yine telefonda yer alan Adreno 530 grafik birimiyle birlikte, Vulkan API desteği de geliyor ve böylece bu telefonla adeta konsol kalitesinde oyun deneyiminin de kapısı aralanıyor.

V20'nin depolama kapasitesi de bir hayli geniş. 64 GB dahili depolama kapasitesi sunan telefon, ek depolama alanı için microSD kart desteğini de koruyor. Burada da tam 256 GB'lık depolama kapasitesine ek olarak ulaşılabiliyor.

V20, yine bağlantı açısından da zengin. 802.11 ac Wi-Fi desteği, Bluetooth 4.2 sürümü ve NFC'nin yanı sıra USB Type-C'de telefonda yer alıyor.

Şimdi LG V20 ile aldığımız test sonuçlarına bir göz atalım...

Performans

LG V20, sentetik test sonuçlarına baktığımızda, üç aşağı beş yukarı diğer amiral seviyesindeki akıllı telefonlarla yan yana konumlanıyor. Bazı noktalarda geriden geldiğini gördüğümüz telefon, bazı noktalarda da üst sıralarda yer alıyor. Özellikle sentetik test sonucundaki pil performansına baktığımızda, PCMark'ta 4 saat 18 dakikada kaldığını görüyoruz. 3200 mAh kapasitesindeki pil kapasitesi için bu test sonucu açıkçası üzücü, fakat her zaman dediğimiz gibi sentetik test sonuçları bazen bir şey ifade etmeyebiliyor. Şöyle ki...

LG V20'yi uzunca bir süredir kullanıyoruz. Batarya kullanımı ile ilgili olarak şunu söylemek gerek ki, telefonun pil boşaltım oranı, telefonun normal özellikleri ve ikinci ekranın açık olduğu, Hi-Fi ses modu ve kameraları gibi noktalarını kullandığımız senaryo çerçevesinde ölçümlediğimizde, verimli görünüyor. Ha, eğer telefonla çok sayıda fotoğraf ve video çekecek, Hi-Res ses parçalarını dinleyecek ve yoğun oyun oynayacaksanız, evet, o zaman V20 de piyasadaki diğer telefonlarla pil konusunda aynı kaderi paylaşıyor. Örneğin biz yaptığımız 90 dakikalık HD video testimizde, Hi-Fi ses modu açıkken V20'nin pilini yüzde 71'e kadar boşalttığını gördük. Bu da 90 dakikada yüzde 29 kayıp demek.

Evet, V20'de kablosuz şarj yok. Ancak hızlı şarj bu telefonda yer alıyor. QuickCharge 3.0 desteği ile telefonu hızlıca şarj edebiliyorsunuz. V20'nin pilini sıfırladıktan sonra yüzde 50 seviyesine ulaşması yalnızca yarım saat kadar sürüyor. Bataryanın tamamen dolmasını istiyorsanız ise, 80 dakikalık bir süre gerekiyor.

Multimedya

V20, multimedya konusunda oldukça iddialı bir telefon. Bunun sebebini, müziğe ve eğlenceye odaklanan bir akıllı telefon olması oluşturuyor. Öncelikle V20'de, 3 High AOP, yani Akustik Aşırı Yük Noktası adı verilen mikrofonun olduğunu belirtmek gerekiyor. Bununla birlikte, video kaydı yaparken, yüksek çözünürlükte kayıpsız ses formatı elde etmek mümkün hale gelebiliyor. Video sesini özelleştirebildiğiniz telefon, ESS Sabre ES9218 yongasından güç alan dört dijital dönüştürücüden güç alıyor. Bu teknoloji, dinlediğiniz MP3'lere bile derinlik katarken, eğer olurda FLAC dosyası çalarsanız çok daha fazlasını elde edebilmenizi sağlıyor. Fakat bu performansı, V20'nin üzerindeki hoparlörden alabilmek zor. Zira hoparlörün ses performansı sönük kalıyor. İyi bir müzik dinletisi için, V20 ile beraber gelen kulaklıkları kullanmanız gerekiyor.

Oyun ve video oynatımı ilgili ise, ekrandan beklentinizin büyük oranda karşılanacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Zira 2K çözünürlüğündeki IPS panel, açık havada olduğu kadar iç mekanlarda da canlı renkler ve keskin detaylar sunuyor. Öte yandan uzun süreli kullanımlarda göz yorgunluğunu azaltmak için, telefonun renk sıcaklığını ayarlama yeteneğini de kullanabilirsiniz.

Bu arada V20'nin oyun performansından bir hayli memnun kaldığımızı da araya sıkıştıralım. Bu kısmı kapatıp kameralara geçmeden şunu da söylemek lazım: V20, Nougat ile çalıştığından ötürü, Google Daydream VR'a hazır olması gerekiyor.  Fakat şu an halihazırda bir açıklama yok. Öte yandan Google Daydream VR resmi sitesinde de yalnızca Pixel, Pixel XL ve Moto Z telefonları görüyoruz.

Kamera

LG V20'nin tanıtımında da özellikle fotoğraf yeteneklerinin ön plana çıktığı açıklanmıştı hatırlarsanız. Çift arka kameranın yer alması ve geniş açılı fotoğraflar çekebilmesiyle, farklı bir kullanım şekli sunan V20, hem ön hem arka kamerasıyla dar ve geniş açılı fotoğraf imkanı veriyor. Direkt olarak selfie kameradan başlayacak olursak, telefonun ara yüzünden erişebileceğiniz ayarlardan "Çiiz" ve "Smayl" gibi sözcüklerle fotoğraf çekebileceğinizi söyleyebiliriz. Bu arada çektiğiniz fotoğrafları RAW formatında kayıt etme imkanınız da mevcut.

V20'nin özellikle kamera arayüzü fazlasıyla geniş seçeneklere ev sahipliği yapıyor. Özellikle geniş bir manüel mod seçeneği sunan telefon, ikinci ekranını da bu kullanıma dahil ediyor. İkinci ekranı kullanarak, fotoğraf ve video çekerken otomatik ve manüel modlar arasında geçiş yapabiliyorsunuz.

Kameranın teknik özelliklerine baktığımızda, arka yüzde çift lensin kullanıldığını görüyoruz. Buradakilerden biri 29mm ve f/1.8 diyafram açıklığında 16 MP, diğeri ise 12mm ve f/2.4 diyafram açıklığında 8 MP lens. Optik imaj sabitleme ve lazer otofokusun kullanıldığı kameralarda, çift LED flaşı da görüyoruz. 16 MP lens ile 75 derecelik normal, 8 MP lens ile 135 derecelik geniş açılarda fotoğraf çekebiliyorsunuz. Böylece kapsanan alanı genişletmek elinizde. Benzer tablo ön kamera için de geçerli. 5 MP lens ve f/1.9 diyafram açıklığında olan ön kamerada da hem dar hem geniş açılı fotoğraf çekmek mümkün.

Buraya kadar tamam, peki, çekilen fotoğraf kalitesi nasıl? Hemen hızlıca genel olarak V20'nin güzel kareler yakaladığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Detaylara baktığımızdaysa, arada oluşan grenlerle karşılaşabileceğinizi, renklerin keskin olduğunu ve dinamik aralığın muhteşem olmadığını söyleyebiliriz. Bu nedenle yüksek kontrastlı sahnelerde umduğunuzla karşılaşamayabilirsiniz.

Geniş açılı lensle çektiğiniz fotoğrafların daha geniş alanı kapsaması nedeniyle, daha çarpıcı fotoğraflara imza atabileceğinizi söyleyebiliriz. Fakat ana kameraya oranla çekilen karelerin kalitesinin düştüğünü de belirtmek gerekiyor. O nedenle bu noktada telefonun kamerasından bahsedildiği kadar büyülendiğimizi söyleyemeyiz.

Otomatik modda fotoğraf çekiyorsanız ışık büyük önem arz ediyor, eğer manüel ayarlar yapacaksanız, fotoğraf kalitesini arttırmak elinizde elbette. Selfie kamerası için de benzer şeyi söyleyebiliriz. Ten rengini iyi yakalayan telefon, yine burada en iyi kareyi iyi ışık koşullarında yakalıyor.

Şimdi V20 ile çektiğimiz fotoğraflara bir göz atalım...


 75 dereceli normal açılı fotoğraf



135 dereceli geniş açılı fotoğraf


V20'nin özellikle bazı noktalarda odaklanmakta zorlandığını gördük


Renkler genel olarak güzel


Detaylar gerçekten güzel, fakat gökyüzüne dikkat


Madison Square Park'ın normal objektifle çekilmiş fotoğrafı


Aynı manzaranın geniş açılı lensle çekilen örneği


Gece çekilen bu fotoğraf için yorum sizin...


Empire State binası, otomatik modda bulanık görünüyor

Şimdi de LG V20 ile çektiğimiz video kesitlerini sizlerle paylaşalım...

Özetle

İncelememizin sonuç bölümüne geldiğimizde, LG V20'nin de selefi gibi iddialı özelliklere sahip olduğunu, phablet kategorisi için iyi bir akıllı telefon olduğunu görüyoruz. Özellikle her anlamda geniş seçenekler sunması, onu özel yapan bir unsur. Elbette her akıllı telefonda karşılaştığımız gibi, kendine has bazı noktalarda eksiklikleri de mevcut.

LG V20'yi şu an piyasada, incelememizin başında da belirttiğimiz hediyeleriyle beraber 2969 TL'ye bulabiliyorsunuz. Evet, 3000 TL'ye dayanan fiyatı ona erişimi güçleştiriyor. Ancak hediyeleriyle rakiplerine oranla biraz da olsa avantajlı durabiliyor. 

Eğer LG, V20'nin kutu içeriğindeki hediyeleri daha sonra kaldırır, telefonu tek satar ve fiyatta da bir revize yapmazsa, avantajını büyük ölçüde kaybedebilir.

Elbette burada karar her zaman olduğu gibi yine sizin.

Kimler Almalı

Piyasadaki akıllı telefonlardan çift ekran ve çift kamerasıyla farklılaşan bir model sahibi olmak isteyenler, LG V20'yi mutlaka yakından incelemeliler.

Alternatifleri

Üst segment akıllı telefonlar arasında Android 7.0 işletim sistemiyle dikkat çeken bir diğer alternatif Moto Z. Fiyatıyla da avantaj yaratan Moto Z'yi de yakından inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli LG V20
Ürün Markası LG
CHIP Online Notu
84
İşletim SistemiAndroid 7.0
İşlemciQualcomm Snapdragon 820
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.7 inç
Ekran Çözünürlüğü1440 x 2560 px
Grafik İşlemciAdreno 530
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama64 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera16 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Konuşma Süresi019:00 saat
Boyutlar78 x 159 x 7.6 mm
Ağırlık159 gr.

İlginizi Çekebilir

Xiaomi Mix Flip inceleme
OPPO A3 inceleme
nubia Z60 Ultra inceleme
Xiaomi 14 inceleme
vivo X200 Pro inceleme
vivo V40 & v40 lite inceleme
Forum