LG Q7+ İnceleme
LG'nin Q7 serisindeki en üst modelini tüm detaylarıyla değerlendirdik. İşte LG Q7+ incelemesi...
- Şık tasarım
- IP68 ve parmak izi sensörü
- İdeal pil ömrü
- İyi ekran
- DTS: X Surround ses desteği
- Plastik arka yüz
- Oyun performansı
- Daha uygun fiyatlı muadilleri var
LG, geçtiğimiz yılki hamlelerini bu yıl da tekrarladı ve amiral gemisi G7'nin yanı sıra giriş – orta segment üyesi olarak da Q7 modeline raflarda yer verdi. Son dönemde çok sayıda akıllı telefonda olduğu gibi 2 farklı versiyon olarak sunulan yeni model de, Q7 ve Q7+ olarak geldi. Elimizde bunladan LG Q7+ modeli var. Bu incelememizde Q7+'a yakından bakacağız.
Tasarım
İlk olarak Q7+'ın tasarımından bahsederek başlayalım. Görsel açıdan geçen seneki model Q6'yı özellikle ön yüzüyle andıran Q7+, elbette değişikliğe uğramış. Telefonun kenar çerçeveleri yine elbette oldukça ince. Böylece son dönemin trendini takip eden telefonda, Q6'da ekranın altında dikkat çeken LG logosu da kaldırılmış.
Telefonun boyutları selefiyle hemen hemen aynı. Bu arada boyut ve pek çok özellik bakımından Q7+, Q7 modeliyle de büyük fark yaratmıyor. İkili arasındaki göze çarpan farklılık, RAM, hafıza ve kamera konusunda ortaya çıkıyor.
Elimizde siyah renkli modeliyle bulunan Q7+, arka yüzüyle ise plastik bir model oluyor. Bu açıdan selefine kıyasla bir değişiklik yok. Bu anlamda plastik kaplamadan ileriye gidilememiş olması üzücü. Ancak tasarıma ilişkin gelen olumlu bir özellik: Telefonda artık IP68 sertifikası mevcut. Yani bunun anlamı, Q7+, 1.5 metrelik derinlikte suya karşı 30 dakika boyunca direnç gösterebiliyor.
LG Q7+, 145 gram ağırlığında ve 8.4 mm kalınlığında bir telefon. Arka yüzey plastik olmasına karşın, telefonun çerçevesi metalik. Yine tipik olarak sağ kenarda güç butonu, sol kenarda ses tuşları yer alıyor. Yine bu tarafta SIM kart ile microSD kart çekmecesini görmek mümkün.
Telefonun alt kenarında da 3.5 mm kulaklık girişi, USB-C portu ile hoparlör mazgalı bulunuyor. Bu noktalarda da Q6'ya göre olumlu değişimler var. USB-C ile hızlı şarj olanağı mevcut. Ancak hoparlör yine tek taraflı olarak konumlandırılmış.
LG Q7+ için önemli bir diğer yenilik, parmak izi sensörünün eklenmesi olmuş. Q6'da bu alan yoktu. Ancak Q7+'ta arka yüzde parmak izi sensörünü bulabiliyorsunuz. Yaptığımız denemelerde bu alanın da gayet akıcı çalıştığını gözlemlediğimizi söyleyelim. Bu arada sensörü yalnızca kilit açmak için kullanmıyorsunuz. LG, sensöre çeşitli yetenekler de atamış. Sensör ile fotoğraf çekebilir, hızlı ekran görüntüsü alabilir veya bildirim panelini görüntüleyebilirsiniz.
Ekran
LG Q7+, 5.5 inç boyutunda bir ekranın sahibi. Aslında ekran bakımından Q6'dan bu yana bir şey değişmemiş. Kullanılan panel ve sağladığı değerler hemen hemen aynı. Telefonda yine IPS LCD panel yer alıyor ve çözünürlük 1080x2160 piksel ölçüsünde; yani FHD Plus. Ekranın piksel yoğunluğu 442 ppi. Öte yandan ekranın gövdeye olan oranı da yüzde 77 seviyesinde.
Ekran çerçevelerinin oldukça ince olmasıyla geniş bir görüntü sağlayabiliyorsunuz. Bu açıdan bakarsak, telefonun ekranıyla amiral gemisi statüsünde bir görüntü sunduğunu söyleyebiliriz. 18:9 ekran en – boy oranı sunan LG Q7+, ekranının tam ortasında ise 431 kandela parlaklık sağlıyor.
Telefonun özellikle çözünürlük ve sağladığı parlaklık seviyesine bakarak söyleyebiliriz ki, bu fiyat çizgisi için gayet makul. 420 kandela parlaklık zaten ortalama değer. Yaptığımız açık hava denemelerimizde, eğer doğrudan üzerine güneş ışığı almazsa sorunsuz şekilde kullanılabiliyor. Fakat parlak alanlarda ışık yansımasından ötürü ekranı görmek zor olacak. Bu arada ekranın IPS tabanlı olması nedeniyle, uygun ışık koşullarında geniş görüş açısı sağlayacağınızı da söyleyeyim.
Teknik kadro ve performans
Android 8.1 işletim sistemiyle gelen LG Q7+, teknik kadrosuyla ise sınıfına uygun davranacak ölçüde. Ancak tahmin edilebileceği gibi çok güçlü bir model değil. Telefonda 8 çekirdekli MediaTek işlemci yer alıyor. MT6750 yongasından güç alan telefon, 1.5 GHz frekansında çalışıyor. Q7'den farklı olarak bu modelde 4 GB RAM ve 64 GB depolama alanı mevcut. Q7'de ise bunlar 3 GB'a 32 GB şeklinde. Bu arada Q7+'ın hafızasını microSD kart ile 512 GB'a kadar arttırabildiğinizi de söyleyelim.
Telefonda yer alan grafik işlemci Mali-T860. Orta seviyeli oyunları LG Q7+ ile rahatlıkla oynayabilirsiniz. Asphalt 8 gibi oyunları düşük grafik ayarlarında sorunsuz şekilde oynayabiliyorsunuz.
Bu arada oyundan bahsetmişken, telefonun ses yeteneğine de değinelim. LG Q7+'ta hoparlör her ne kadar tek kanal olsa da, telefonun kulaklık performansı gayet iyi seviyede. Bunda elbette yer alan DTS: X Surround ses desteğinin olmasının büyük payı var. Bu anlamda LG Q7+ ile kulaklıkla oyun oynarken ve müzik dinlerken keyif alıyorsunuz.
LG Q7+'a elbette bir dizi test uyguladık. Bunlardan AnTuTu Benchmark'ta 55807 puan toplayabilen Q7+, bununla açıkçası çok parlak görünmüyor. Yine de yaptığımız kıyaslamalar, telefonun benzer MT6750 işlemcili cihazlardan daha iyi performans gösterdiğini ortaya koyuyor. Ancak günümüz akıllı telefonları arasında rakamsal olarak geride kaldığı aşikar. Bunun günlük kullanıma etkisi ise, telefonun biraz ağır davrandığı yönünde kuşkusuz. Ancak sosyal medya görüntülemelerini sorunsuz şekilde yapabiliyorsunuz.
Tarayıcı testlerinde ise iyi bir deneyim yaşattığın söyleyebiliriz. Web sayfalarını hızlı şekilde yükleyebilen telefon, medya görüntülemelerini ise biraz daha uzun sürede yükleyebiliyor. Bu arada LG Q7+'ın ısı yönetiminin de gayet iyi seviyede olduğunu söyleyelim. Yük altında 36 dereceleri anca görebiliyor.
LG Q7+'ın bataryası ise 3000 mAh kapasitesinde. Pil ömründen de bahsederesek, maksimum parlaklıkta ve Wi-Fi bağlı durumda yük altında kullanıldığında 4 saati görebilen Q7+, yalnızca Full HD video görüntülemesiyle de 8 saati bulabiliyor. Öte yandan gündelik, standart kullanımda ise sonraki güne ulaşabildiğini de söyleyebiliriz. Bu süreyi pil tasarruf yöntemleriyle elbette uzatabiliyorsunuz.
Son olarak bağlantı noktasına gelirsek, LG Q7+'ta Cat6 seviyesinde LTE desteği bulunuyor. 802.11 b/g/n standartlarında Wi-Fi'ın bulunduğu telefonda ayrıca Bluetooth 4.2 yer alıyor.
Kamera
LG, Q7+'ta arka yüzde 16 MP ana kamera, ön yüzde ise 8 MP selfie kamerası ile donatmış. Her iki noktada da selef modele göre gelişim mevcut durumda. Faz algılamalı otofokusun bulunduğu ana kamera, f/2.2 diyafram sahibi. Ayrıca burada tek LED flaşın bulunduğunu da söyleyelim.
Gerek ön kamera gerek arka kamerayla orta derecede iyi fotoğraflar çekebilen LG Q7+, sosyal medya paylaşımları için yeterli bir performans gösteriyor. Özellikle ışık koşulları iyiyse, iyi fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Ancak düşük ışıkta odak probleminin yanı sıra bulanıklıklar da kendini gösteriyor.
Kamera arayüzünde sizlere çeşitli modlar da sunuluyor. Bunlar arasında Yiyecek, ön ve arka kamerayla aynı anda çekim yapmak için Uygun Çekim ve 3 saniyede bir fotoğraf çekip GIF olarak kaydeden Hızlı Atlama gibi modlar var. Elbette panoramik çekim ve HDR da yer alıyor. Ancak hemen hepsi bu kadar. Unutmadan, telefonun ön kamerası için yazılım desteğiyle kuvvetlenen bir portre modu da yer alıyor.
Telefonda QLens AI adında uygulamaya da yer veren LG, bununla kamerayı doğrulttuğunuz nesneyi internette arayabiliyor veya QR kodu taraması yapabiliyor.
LG Q7+'nin kameralarıyla ise Full HD'de 30 kare video kaydı yapabiliyorsunuz.
Özetle
Sonuç olarak LG Q7+, orta segment akıllı telefonlar arasında şık modellerden biri oluyor. İnce ekran çerçeveleri ve güzel ekranıyla ilgi çekici bulunabilecek olan telefon, performans anlamında da günlük kullanımlar için ideal. Q6 modeline göre gelen yenilikler gayet hoş. Su korumasının, parmak izi sensörünün eklenmiş olması iyi gelişmeler. Ancak 2099 TL fiyatı biraz düşündürücü. 1500 TL bandında çok sayıda alternatif modelin olduğunu da bu noktada söylemek lazım.
Kimler Almalı
LG Q7+, orta segmentte ince çerçeveli, güzel görünümlü ve günlük kullanımlar için ideal bir akıllı telefon satın almayı isteyenler için kullanışlı bir model olabilir.
Alternatifleri
LG Q7+'a alternatif olarak Xiaomi Redmi S2 modeli başta olmak üzere çok sayıda model var.