LG Q6 İncelemesi
LG G6 mini olarak da anabileceğimiz LG Q6, G6'yı andıran çerçevesiz tasarımıyla test merkezimizde.
- LG G6'yı andıran tasarım
- Ekran görüntü oranı
- Arka kamera
- İdeal pil ömrü
- Parmak izi sensörü yok
- Ön kamera zayıf
- Uygulama Ölçeği geliştirilmeli
LG Q6, şirketin amiral gemisi konumunda olan akıllı telefonu LG G6'nın orta segmente kurulu üyesi olarak karşımıza çıkıyor. Görsel olarak hemen hemen ağabeyi G6'yı andıran Q6, bunu neredeyse çerçevesiz tasarımıyla gösteriyor.
Ekranıyla bize 18:9 görüntü oranı sunan Q6, bunu ekran çerçevelerinin daraltılmış olmasına borçlu. Bu anlamda ön yüzden bakıldığında göze hoş gelen bir tasarım sunan telefon, sırt bölgesinde de bunu bizlere sağlıyor. Metalik bir görünüm kazandırılmış arka yüzey, plastik malzemeden oluşuyor. Bu bölgenin çizilmeye eğimli olduğunu da bu noktada söyleyelim.
Elimizde platinyum renkli arka yüzeyle bulunan Q6, ayrıca siyah, beyaz ve altın renk seçeneklerine de sahip. Tüm bu renklere sahip modelleri, ülkemizde satışta görebiliyoruz. Bu adımda LG Q6'nın fiyatından da bahsedelim. LG Q6, şu an ülkemizde 1209 TL fiyatla bulunabiliyor. Bu da onu fiyat olarak rakipleriyle iyi bir rekabetin ortasında bırakıyor.
LG Q6, 149 gram ağırlığında ve 8.1 mm kalınlığında bir telefon. Metalik çerçevesi etrafında sağ yüzeyde güç butonunu, sol tarafta ses butonları ile SIM kart ile microSD kart çekmecesini bulunduran telefon, tek SIM kart desteği getiriyor. Telefonun alt kenarında microUSB yuvası ve kulaklık girişini görüyoruz. Arka tarafta ise tek başına hoparlör mazgalı yer alıyor.
LG Q6'da herhangi bir parmak izi sensörü ararsanız ise bulamayacaksınız. Artık orta sınıf ceplerde de standartlaşmaya başlayan bu özelliğin bulunmaması, Q6'nın eksiklerinden biri oluyor.
Ekran ve işletim sistemi
LG Q6, bir amiral gemisinden ziyade, orta seviyede bir telefon arayanlara hitap eden bir model. Ancak tasarım hattıyla, şirketin amiral gemisinin izlerini taşıması, telefona artı puan getiriyor elbette. Telefonun ekranı 5.5 inç boyutunda. Çoğu telefonun aksine, 1080x2160 piksel çözünürlük gibi özel bir boyut sunan Q6, 18:9 en-boy oranıyla geniş bir görüntü sağlıyor.
IPS LCD panelden oluşan ekran, renkleri detaylı, canlı ve parlak şekilde sunuyor. İnç başına 442 piksel sunan ekran, ayrıca Corning Gorilla Glass 3 ile de korunuyor. Bu arada ekranın gövdeye oranının da yüzde 78 seviyesinde olduğunu söyleyelim. Bu iyi bir değer.
Telefonda işletim sistemi olarak Android 7.1 Nougat bulunuyor ve arayüz olarak LG UI 5.0'ı görüyoruz. Kullanımı temiz olan arayüzde, alt bölümde sanal butonlar yer alıyor. Bu sanal butonları, yani navigasyon çubuğunu gizlemek ne yazık ki mümkün değil. Uygulama içindeyken ekranda duruyorlar ve bu da görüş alanını işgal ediyor. Daha geniş görüntü sunmak için çerçeveden kısan LG, bir yazılım güncellemesiyle bunu düzeltse harika olur diye düşünüyoruz. Mesela Samsung bunu çok güzel kotarmış durumda. Uygulama içindeyken sanal butonları gizlemek istediğinizde, kenardaki nokta simgesine çift tıklamanız yeterli oluyor.
Öte yandan LG Q6'da uygulamaları 18:9 görüntü boyutuna hizalamak için de Ayarlar > Ekran > Uygulama Ölçeği adımını takip etmeniz ve indirdiğiniz uygulamaların görüntü boyutunu seçmeniz gerekli. Bu da her uygulama için tek tek ayar yapmanızı gerektiriyor. Ancak mesela Youtube'da ölçekleme yapamıyorsunuz.
Teknik kadro ve performans
LG Q6, Qualcomm Snapdragon 435 işlemci ile geliyor. 1.4 GHz frekansında çalışan 8 Cortex A53 çekirdeğinden güç alan telefon, Adreno 505 grafik biriminin de sahibi. Telefonda 3 GB RAM ve 32 GB dahili depolama alanı bulunuyor. Bu alanı microSD kart yoluyla 256 GB daha genişletmeniz elinizde elbette.
LG Q6, tahmin edilebileceği gibi çok güçlü bir telefon değil; AnTuTu Benchmark'tan aldığı 42585 puan da bize bunu gösteriyor. Telefonun bu skorla, daha önce incelediğimiz Casper VIA A9, Lenovo K6 Note, Reeder P10, Samsung Galaxy A7 (2016) gibi modellerle aynı ayarda olduğunu söyleyebiliriz.
Grafik konusuna gelirsek, LG Q6 ile orta seviyeli oyunları rahat oynamanız mümkün. Ancak grafik çizgisi yukarı çıktıkça, zorlandığını görebiliyorsunuz. Fakat oynamak isteyenlere engel değil.
Bağlantı noktasına da değinirsek, LG Q6'da Cat.6 seviyesinde LTE desteğinin bulunduğunu, 802.11 b/g/n standartlarında Wi-Fi yer aldığını ve Bluetooth 4.2'nin sunulduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca telefonda FM Radyo da mevcut. NFC desteği ise yer almıyor.
Kamera
LG Q6'da arka tarafta tek 13 MP kamera yer alıyor. Uygun ışık koşullarında fazlasıyla başarılı kareler yakalayabilen arka kameraya ek olarak, LG'nin kamera uygulamasının da oldukça başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Kilit ekranından hızlı şekilde geçiş yapabildiğimiz uygulama, deklanşör süresiyle de ideal. Kamera her zaman mükemmel sonuçlar vermese de, Q6'nın orta kademeli telefonlar arasında gayet iyi modellerden biri olmasını sağlıyor.
Arka kameranın diyafram açıklığı f/2.2 seviyesinde. Bu da Q6'nın iyi kareler yakalayabilmesi için nispeten iyi ışık koşullarına ihtiyaç duyduğunu bizlere gösteriyor. Nitekim aldığımız sonuçlarda da bunu gördük. Uygun ışık koşullarında detaylı fotoğraflar çekebilen telefon, biraz karanlık ortamlarda flu sonuçlar üretiyor. Bu koşulları desteklemek için arka kamerada LED flaşı kullanabiliyorsunuz.
Ön kamera ise 5 MP seviyesinde ve yine f/2.2 diyafram açıklığında. Ön kamera ile yakın ve geniş selfie seçenekleriniz mevcut. Ayrıca yine kamera arayüzü sayesinde filtre, ton ve mod gibi seçeneklere de ulaşabiliyorsunuz.
Son olarak LG Q6'nın arka kamerasıyla 1080p'de 30 kare video kaydı yapabildiğini ve elektronik görüntü sabitlemenin, yürürken çekilen videolarda pek başarılı olmadığını da söyleyelim.
LG Q6 ile çektiğimiz fotoğraf ve videoları, hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.
Pil ömrü
LG Q6, günümüzde kullanılan birçok telefon gibi, standart kullanımda pil ömrüyle bir günü çıkartan modellerden biri. 3000 mAh kapasitesinde bir bataryaya sahip olan telefon, elbette yoğun multimedya görüntülemesi ve twitter, instagram gibi sosyal medya uygulamalarının yoğun kullanımı neticesinde, akşamı yüzde 20 ile bulmanıza da sebep olabiliyor.
Her zaman uyguladığımız 90 dakikalık Full HD video testimizde de yüzde 16'lık kayıp yaşayan LG Q6, bataryanın sağlıklı kullanıldığını bize gösteriyor. Telefonun bataryası tükendiğinde ise, yarım saat içinde yüzde 25 batarya doluluk oranına erişebilen telefon, 1 saat sonunda yüzde 73'e, 1,5 saate varmadan da tam kapasiteye erişebiliyor.
Özetle
LG Q6, tasarım anlamında özellikle ön yüzden bakıldığında, şirketin amiral gemisi G6'ya oldukça benziyor. Telefonun arka yüzeyi de daha güzel bir malzemeden seçilse, telefonu tasarım anlamında çok daha başarılı bulabilirdik.
Ekranıyla güzel bir görüntü sunan LG Q6, kategorisine uygun performans üretmesi ve pil ömrüyle de ideal modellerden biri oluyor. Yine kamerasıyla da, onu tercih eden kullanıcılar memnun kalacaklardır kanaatindeyiz. Ön kamera ise o denli başarılı değil, aynı zamanda parmak izi sensörünün bulunmaması da telefonun önemli eksiklerinden biri olarak göze çarpıyor.
LG Q6'nın fiyatı oranı ise, bu kategoride rekabetçi olabileceğini gösteriyor. Şu an telefonu 1209 TL fiyat etiketiyle raflarda bulabiliyorsunuz.
Kimler Almalı
LG Q6 için bir nevi, LG G6 mini de diyebiliriz. Bu anlamda LG Q6, G6 benzeri ancak orta segment bir telefon satın almayı isteyenlere hitap eden bir model oluyor.
Alternatifleri
LG Q6'ya fiyatıyla yakın olan Huawei P9 Lite veya Sony Xperia XA da bu kategoride tercih edilebilir telefon modelleri oluyor.