LG Q60 İnceleme

LG'nin yeni akıllı telefonları arasında Q60'ı tüm yönleriyle değerlendirdik. İşte LG Q60 incelemesi!

CHIP Online Notu 77
  • Pil ömrü
  • Güzel tasarım
  • Parlak ekran
  • Hızlı parmak izi sensörü
  • Geniş microSD kart desteği
  • FM radyo
  • DTS: X 3D Surround ses desteği
  • 802.11ac & Bluetooth 5
  • 3.5 mm kulaklık girişi
  • USB-C yok
  • Düşük ekran çözünürlüğü
  • Ortalamanın altında performans

Son zamanlarda akıllı telefon pazarına baktığımızda, amiral gemisi modellerin fiyatlarının ortalama  bir kullanıcı tarafından neredeyse ulaşılamaz hale gelmesiyle beraber, orta segment özeline konumlanan modeller daha çekici bir hal almaya başladı. Hatta öyle ki, bu segment için hazırlanan modellere yerleştirilen pek çok özellik, üst segmenten devşirme olunca, doğal olarak kullanıcılar ve hatta markalar da "premium" orta segment modellere kaymaya başladılar. Bu modellerden biri de bugün inceleyeceğimiz LG Q60 oluyor.

LG Q60, fiyatıyla 2499 TL olarak karşımıza geliyor. Ancak telefonun birtakım hediyeleri de beraberinde getirmesi oldukça hoş bir detay. LG Q60'ı aldığınızda 64 GB SanDisk SD kart ve 10000 mAh kapasiteli Pineng PowerBank'a da sahip oluyorsunuz ki, bu ikisinin toplam maliyeti 350 TL'ye geliyor. Peki, bu hediyelerle beraber LG Q60 çekici bir model oluyor mu? Şimdi incelemeye başlayalım...

Tasarım

LG Q60, tasarımıyla oldukça hoş bir model. Malzeme kalitesi ve görünümüyle hemen herkesin ilk bakışta beğenisini kazanması gayet mümkün. Telefonun sırt yüzeyi her ne kadar ilk bakışta cam kaplı sanılsa da aslında polikarbon malzeme içeriyor. Ancak pratikte hem görünüm hem hissiyat bakımından oldukça zengin.

Fas Mavisi ve Aurora Siyahı gibi iki renk seçeneği içeren telefonun ön görünümü de günümüz trendini takip ediyor. Üstte çentik bölümü, ekran kenarlarının inceltilmesiyle geniş görüntünün amaçlanması güzel detaylar.

LG Q60, 172 gram ağırlığında ve 8.7 mm kalınlığında bir telefon. Arka tarafında ortaya 3 kamerasını ve altına da parmak izi sensörünü konumlandıran telefonun 3.5 mm kulaklık girişi alt kenarına yerleştirilmiş. Yine burada microUSB yuvası ve hoparlör mazgalı var.

Q60'ın sağ tarafında güç butonu yer alırken, ses butonları telefonun sol yanına konumlandırılmış. Ayrıca bu tuşların hemen altında da Google Asistan için fiziksel bir tuş atanmış. Bu tuşa basarak hızlıca asistanı uyandırabiliyorsunuz.

Ekran ve İşletim Sistemi

LG Q60, ekranıyla nispeten büyük modellerden biri oluyor. 6.26 inç boyutunda ekran, 19:9 görüntü oranına sahip ve gövdeye oranı da yüzde 78.8 seviyesinde. Panel olarak IPS LCD tercih edilmiş, ancak ekran çözünürlüğü düşük. LG Q60'ta ne yazık ki 720x1520 piksel çözünürlük yer alıyor. Bu segmentinde yer alan pek çok telefondan düşük bir değer. Buna bağlı olarak ekranın piksel yoğunluğu da 269 ppi ile rakiplerinin gerisine düşüyor.

Ekranın parlaklık seviyesine baktığımızda ortalama 437 ppi ile parlak olarak nitelendirebileceğimiz ekran, bu noktada Samsung Galaxy M20'den daha iyi performans gösteriyor.

LG Q60'ın ekranında gördüğümüz işletim sistemi elbette Android 9 Pie. Bununla beraber kendi arayüzünü kullanan LG, yerleşik gelen birtakım uygulamalar arasında ayrıca SmartWorld marketini de bulunduruyor. Buradan telefonu özelleştirmek için çok sayıda tema ve duvar kağıdı edinebiliyorsunuz.

Yine arayüz üzerinden de temayı değiştirmeniz mümkün. Ayrıca göz yorgunluğunu azaltmak için konfor modunu açabilir, ana ekran navigasyon barını özelleştirebilir ve Yeni İkinci Ekran kısmından çentik alanını kapatıp açabilirsiniz.

Teknik Kadro ve Performans

LG Q60, sahip olduğu teknik kadro ile orta segmentin uygun bir üyesi oluyor. MediaTek MT6762 Helio P22 işlemciden güç sağlayan telefon, 2.0 GHz frekansında çalışan 8 Cortex-A53 çekirdeği ile donalı. GPU hanesinde PowerVR GE8320 yer alırken, 3 GB RAM ve 64 GB hafıza ile beraber geliyor. LG Q60'ta depolama sorunu yaşamayacaksınız. Zira hem kendi alanı yeterli hem de microSD kart desteği oldukça geniş. Telefonda 2 TB'a kadar microSD kart desteği bulunuyor.

Cat-6 seviyesinde LTE desteği ile mobil ortamda 300 Mbps indirme, 75 Mbps'e değin yükleme olanağı tanıyan telefonda ayrıca 802.11ac Wi-Fi ve Bluetooth 5 desteği de yer alıyor.

Telefonun performansına gelirsek, söze sentetik testlerle başlayalım. Geekbench testinden tek çekirdek sonucunda 767 puan, çoklu çekirdek sonucunda ise 3598 puan toplayabilen LG Q60, AnTuTu Benchmark'tan da 73586 puan alabildi.

Bu puanlarla açıkçası sahip olduğu fiyat segmenti dahilinde ortalamanın altında kaldığını söylememiz gerekiyor LG Q60'ın. Zira Q60'ın topladığı AnTuTu sonucu, 900 TL'lik Xiaomi Redmi 7A ile eş. Fiyatı çerçevesindeki hemen tüm modeller ve daha uygun fiyatlı modeller -ki bunlar arasında Galaxy M20 de var, Honor 10 Lite da, aynı testten 100 bin ila 120 bin civarında skor elde ediyorlar.

Geekbench testine geldiğimizde de tablonun üzücü şekilde pek değişmediğini görüyoruz.

Oyun noktasına bakarsak ise, bu noktada pek çok modern oyunu orta grafik ayarlarında kolayca çalıştırabileceğini söyleyebiliriz Q60'ın. Gerek PUBG gerek Asphalt 9 gibi oyunları rahatlıkla oynayabilirsiniz.

LG Q60 ile performans testlerini hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Pil Ömrü ve Sıcaklık

LG Q60, 3500 mAh kapasitesinde bir batarya içeriyor. Bu bataryası ve çalışma temposuyla güç tüketimi konusunda dengeli bir telefon modeli olduğunu söyleyebiliriz. Zira gerek boşta gerek yük altında çalıştığında pek çok rakibine oranla daha az güç tüketiyor.

Elbette bu batarya performans notlarına da yansıyor. Wi-Fi'ya bağlı durumda internet testi gerçekleştirdiğimizde yaklaşık 16 saatlik bir pil ömrü sunuyor LG Q60. Bu neticede telefonun dengeli bir kullanımla 2 günü çıkartabileceğini söyleyebiliriz.

Q60'ın ısı yönetimine ilişkin ise, gayet başarılı davrandığını söylemek mümkün. Zira yük altında maksimum 38 dereceyi gören telefon, yaz aylarında da rahatsız edici olmuyor.  

Kameralar

Gelelim Q60'ın kameralarına. Telefonun arka yüzünde 3 kamera yer aldığından başta da bahsetmiştik. Bunlardan biri portre için alan derinliği olarak görev yapan 2 MP ölçüsünde derinlik sensörü oluyor. Diğer uçtaki kamera ise 5 MP ölçüsünde ve f/2.2 diyaframlı ultra geniş açılı lens; ortadaki ise 16 MP çözünürlüğünde ve f/2.0 diyaframlı ana kamera. Ana kamerada faz algılamalı otokofus yer alırken, 30 kare Full HD video kaydı da yapılabiliyor.

Telefonun ön tarafında da f/2.0 diyaframlı 13 MP çözünürlüğünde bir kamera bulunuyor.

Gerek ön gerek arka kamera ile portre modunda çekim yapabildiğiniz LG Q60, selfie fotoğraflarda alan derinliğini yazılım desteği ile sağlarken, arka taraftan yapacağınız çekimlerde topu derinlik sensörüne bırakıyor. Gün ışığında tüm senaryolarda güzel fotoğraflar çekebildiğinizi rahatlıkla söyleyebiliriz. İster portre, ister selfie, ister geniş açılı veya normal kareler çekin, sonuçları memnun edici bulacaksınız. Ancak pek çok modelde de konuştuğumuz gibi ışık değerleri düşmeye başladıkta grenler kendini belli etmeye, fotoğraflarda kalite kayıpları ortaya çıktığı da bir gerçek.

Bu arada HDR'ın yanı sıra AI CAM gibi yapay zeka desteğinin de kamerada yer aldığını söyleyelim. Böylece çekim ortamını 8 farklı koşula göre tanıyabilen yapay zeka, herhangi ekstra bir ayar yapmanıza gerek kalmadan uygun olarak fotoğraf çekebiliyor.

Şimdi sizlerin de daha yakından görmesi için LG Q60 ile çektiğimiz kareleri bir arada paylaşalım.

LG Q60 ile çekilen fotoğrafları hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Özetle

Sonuç olarak LG Q60, tasarımıyla güzel görünen, parlak ekranıyla iyi görüntü sunan bir model olurken, aynı zamanda pil yönetimi ve gün içinde güzel fotoğraflar yakalayabileceğiniz kamerasıyla göze hoş gelen telefonlardan biri oluyor. Ancak eksikleri de var ve bunlardan performans noktası ile ekran çözünürlüğü önemli handikap. Bu anlamda orta segmentte yer alan pek çok rakibinden -ki fiyat avantajı yaratan modeller de bulunuyor bunlar arasında- nispeten geri kalıyor. Bu noktada LG Q60'ın bizce 2499 TL'lik fiyatında ibrenin biraz daha aşağı dönmesi gerekiyor. Aksi halde, karşısında ciddi rakipleri var.

Kimler Almalı

Özellikle görünümüyle göze hoş gelen bir akıllı telefon arayanlar, batarya sorunu yaşamak istemeyenler, parlak ekran ve hızlı parmak izi sensörü bulunsun isteyenler LG Q60 modeline bir şans verebilirler.

Alternatifleri

LG Q60'a alternatif olarak potada çok sayıda model var. Bunlardan bazıları; Samsung Galaxy A70, Galaxy A50, Redmi Note 7, Huawei P30 Lite ve Honor 10 Lite.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli LG Q60
Ürün Markası LG
CHIP Online Notu
77
İşletim SistemiAndroid 9.0
İşlemciMediatek MT6762 Helio P22
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.0 - GHz
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu6.26 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1520 px
Grafik İşlemciPowerVR GE8320
Bellek (RAM)3 GB
Dahili Depolama64 GB
Arttırılabilir Depolama512 GB
Ön Kamera13 MP
Arka Kamera16 MP
Arka Kamera (2)5.0 MP
Arka Kamera (3)2.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi3500 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar77 x 161 x 8.7 mm
Ağırlık172 gr.

İlginizi Çekebilir

Xiaomi Mix Flip inceleme
OPPO A3 inceleme
nubia Z60 Ultra inceleme
Xiaomi 14 inceleme
vivo X200 Pro inceleme
vivo V40 & v40 lite inceleme
Forum