3D cebe girdi

Dünya'nın ilk üç boyutlu görüntü kaydedip gösterebilen telefonu LG Optimus 3D'yi inceledik

CHIP Online Notu 51

Yeni teknolojiler her zaman kullanıcıları cezbetmiştir. 1952 ila 1955 gibi altın çağını yaşayan fakat o zamanlar teknolojinin sadece sinema salonlarında kısıtlı kalmasından dolayı popülerleşemeyen üç boyut teknolojisi, 1960 yılında şansını bir kez daha denemişti. İki kez başarısızlığa uğrayan bu teknoloji 1985'de yeniden doğdu fakat aradan geçen çeyrek asır boyunca üç boyut sinema salonlarında dahi pek rağbet görmedi. Ta ki 2009 yılında gişe rekorları kıran, yapımı altı yıl süren fakat vasat senaryosu ve yaratmış olduğu Pandora adı verilen klişe dünyasına rağmen üç boyut teknolojisini mükemmel bir biçimde kullandığı için sinemada bir dönüm noktası olan Avatar'a kadar bu teknoloji çok azları tarafından bilindi.

TV'lerde kullanılan panellerin gelişmesi ve işlemcilerin de hızlanmasıyla birlikte artık aynı anda iki kareyi birden saniyede 200 defa gösterebilen modeller yapılması mümkün olunca üç boyut teknolojisi en nihayetinde oturma odamıza kadar girmeyi başardı. Aslında pek de başaramadı, zira Avrupa'da sadece 25.000 üç boyutlu TV satıldı ve kaliteli üç boyutlu yapımların sayısı henüz bir elin parmaklarını bile geçmiyor. Yine üç boyutlu içerik izlemek için kafanıza devasa gözlükler takmak zorunda olmanız, bu gözlüklerin pille çalışması, belirli bir süre sonra başınızın ağrıması ve gözlerinizin yorulması, TV'lerle birlikte sadece iki adet gözlük gelmesi, gözlüklerin her birinin iki adet DVD oynatıcı fiyatında olması ve herkesin görüntüyü üç boyutlu olarak görülmemesi gibi engeller bu teknolojinin önündeki en büyük kabuslar arasındaydı.

Gözlüksüz 3D

Neyse ki gözlüksüz 3D geldi. Sözü daha fazla uzatmadan bu teknolojinin LG Optimus 3D'de de olduğunu belirtelim. Fakat maalesef gözlüksüz 3D ile birlikte sorunlar bitmedi. Bu defa da çözünürlük sorunu baş göstermeye başladı. Sadece LG Optimus 3D değil, diğer gözlüksüz 3D teknolojisine sahip telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve TV'ler de bu sorun mevcut. Aktif 3D'de düz bir görüntü varken gözlüksüz 3D'de ekrandaki çizgiler dolayısı ile aralıklı bir görüntü oluşuyor. Hologramlı yapıştırmalara benzeyen bu görüntüdeki dikey çizgiler yüzünden izlediğiniz veya oynadığınız şeye konsantre olmak için sık sık telefona verdiğiniz 2000 TL'yi aklınızdan geçirmeniz gerekiyor. Aksi takdirde nereye bakmanız gerektiğini bilemiyorsunuz ve odaklanma sorunu yaşıyorsunuz. Üç boyutlu film veya oyun bittiğinde ise adeta rahat bir nefes alıyorsunuz diyebiliriz.

Tabi bu biraz da üç boyutlu içeriğe bağlı. Bazı videolar derinlik hissini tam anlamıyla verirken bazıları o kadar da başarılı olamıyor. Burada kullanılan ekipmanın da önemi var. Öte yandan Optimus 3D ile çekilen videolarda derinlik sorunu olmuyor. Yine de hangi üç boyutlu içeriğe bakarsanız bakın, iki boyuttan farklı olarak doğru açıyı yakalamak zorundasınız. Aksi takdirde derinlik hissini kaybediyorsunuz. Bu o kadar hassas bir durum ki, telefonu hafifçe yana çevirmeniz veya kafanızı hafifçe yanlara kaydırmanız dahi derinlik hissinin bozulmasına neden oluyor. Aslında bunu da hologramlı yapıştırmalara benzetebilirsiniz. Buradaki fark ise sağdan veya soldan değil, sürekli ortadan bakmak zorunda olmanız. Tabi bunun belirli bir süre sonra sizi kısıtladığını ve yorucu olduğunu fark edeceksiniz.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen objektif bir inceleme yapmak için telefonu beş farklı kişiye verdik ve üç boyut özelliğini 10 üzerinden değerlendirmelerini istedik. Ortaya 10 üzerinden 8 gibi gayet yüksek bir skor çıktı. Bunun nedenini sorduğumuzda ise daha önce böyle bir teknolojiyi görmediklerini ve derinlik hissinin çok iyi olduğunu belirttiler. Kırılan iki puan ise ekranı hareket ettirince derinlik hissinin kaybolması ve görüntüde çizgiler olması söylendi. Deneyen her kullanıcının bu teknolojiye heyecanla bakması ise dikkat çeken bir başka noktaydı.

LG ve Android

Nedendir bilinmez LG'nin Android ile yıldızı bir türlü barışmak bilmedi. Bunu söylememizdeki en büyük neden firmanın telefonlarını güncelleme konusunda her zaman geç kalması ve verilen sözlerin tutulamaması. Keza Optimus 3D için Ekim ayında çıkması beklenen 2.3 güncellemesi, Ekim ayının sonuna gelmemize rağmen hala ufukta gözükmüyor. Telefonda yer alan Android 2.2.2 sürümünün Mayıs 2010'da çıktığını düşünürsek LG'nin 1.5 yıl geriden geldiğini söyleyebiliriz. Telefondaki bu sürümün kararlı çalışmaması ise bir başka sorun. Kilit açma ekranında takılmalar ve telefonda ara sıra oluşan kullanım zorlukları Optimus 3D'nin acil bir güncellemeye ihtiyacı olduğunun en büyük habercisi.

Optimus 3D'nin yazılımsal eksikliklerinin yanında donanımsal zayıflıkları da yok değil. Şarj cihazı ile tamamen şarj olması için 6 saat
gereken P920, üç boyut özelliğini kullanmaya başladığınız anda depolanan bu enerjiyi kısa sürede tüketiyor. Özellikle de arkadaşlarınıza telefonunuzun üç boyut özelliğini sık sık göstermek için cebinizden çıkaracaksanız gün ortasında kendinizi dünyayla iletişimi kopuk bir biçimde bulabilirsiniz. Tüm bunların yanında telefonun 168 gramlık ağırlığı ve devasa boyutları da üç boyutun beraberinde getirdiği bir yük. Son olarak Optimus 3D'nin 3.5mm ses ve mini HDMI çıkışı olduğunu da belirtelim.

Güncelleme:

Optimus 3D için Gingerbread güncellemesi yayınlandı, fakat bu güncellemeyi yükleyen kullanıcılar bazı aramaların telefona ulaşmadığı konusunda şikayette bulunuyorlar. "Hayalet Arama" olarak adlandırılan bu sorun dolayısı ile kullanıcılar günlük hayatta iş görüşmelerini kaçırmak gibi ciddi sorunlarla karşılaşıyorlar. Konu ile ilgili LG'den açıklama bekleniyor.

Özetle

Dünyanın ilk üç boyutlu görüntüleme ve kayıt desteği sunan telefonu Optimus 3D kullananları kendine hayran bıraksa da hem yazılımsal hem de donanımsal bazı sorunların gölgesinde kalıyor. Satın almadan önce üç boyutu ne amaçla kullanacağınız ve bu teknolojiye ne kadar ihtiyacınız olduğunu sorgulamakta fayda var.

Alternatifleri

Android'li cepler konusunda rakibinden çok daha fazla deneyime sahip olan HTC, güncelleme konusunda da daha iyi bir tablo çizerken XDA Developers gibi Android topluluklarından da daha çok ilgili ve destek görüyor. Firmanın Evo 3D modeli Optimus 3D'nin en büyük rakibi.
Teknik Özellikler
Ürün Modeli LG Optimus 3D
Ürün Markası LG
CHIP Online Notu
51
Şebeke GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 HSDPA 900 / 1900 / 2100 HSDPA 850 / 1700 / 2100
Ekran 4.3 inç 3D LCD kapasitif dokunmatik, 480 x 800 piksel,
Hafıza 8 GB dahili, 512 MB RAM, MicroSD
Kamera Çift 5 MP, 2592х1944 piksel, otofokus, LED flaş, 1080p, 720p (3D)
Boyutlar 128.8 x 68 x 11,9 mm
Ağırlık 168 g

İlginizi Çekebilir

Xiaomi Mix Flip inceleme
OPPO A3 inceleme
nubia Z60 Ultra inceleme
Xiaomi 14 inceleme
vivo X200 Pro inceleme
vivo V40 & v40 lite inceleme
Forum