LG G6 İncelemesi
Bu yılın yeni bombalarından LG G6'yı tüm detaylarıyla inceledik. Peki, LG G6 almaya değer mi?
- Harika 18:9 ekran
- Pil performansı
- Geniş açılı kamera
- Tasarım
- Hızlı
- Su koruması
- Kamerada büyük yenilikler yok
- Geçen yılın yongaseti
- Arayüz hala en iyisi değil
Geçtiğimiz sene "kısmi" modüler bir tasarımı benimseyen LG, amiral gemisinin yapısında G4'e kıyasla büyük bir revizyona gitmişti. G4'te deri kaplamalı bir gövde üzerinde duran LG, G5'te bataryanın değiştirilebildiği ve çeşitli aksesuarların da gövdeye entegre edilebildiği bir yapıyı benimsedi. Elimizdeki G6'ta ise adeta köklerine geri dönüş yapan LG, bu defaki tasarımsal yeniliğini ekrana ve çevresine yansıtıyor. Elbette daha pek çok farklılıklar mevcut, hepsinden adım adım bahsedeceğiz.
LG G6, şu anda 3 farklı renk seçeneğiyle bulunabiliyor. Elimizdeki beyaz renkli modelinin yanı sıra telefonun siyah ve platin rengi mevcut. Her 3 modelde de kapasite seçeneği aynı. 32 GB'lık depolama alanıyla gelen telefon, elimizdeki beyaz renkli modeliyle 3599 TL'ye alıcı buluyor. Platin ve siyah renkli modelleri ise 3478 TL ve 3286 TL fiyatlara bulabiliyorsunuz.
Tasarım
LG, G6 modelinde yine tasarım üzerine dokunuşlarda bulundu. Özellikle ekranındaki çerçeveleri fazlasıyla incelten LG, alüminyum jant ile çerçevelenmiş cam ön ve arka yüzeye sahip. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli detaylardan biri, arka panel Gorilla Glass 5 ile korunurken, ekranda Gorilla Glass 3'ün tercih edilmiş olması. En basitinden Gorilla Glass 5, 1.6 metreden sert zemine düşüşlerde Glass 3'e kıyasla daha dayanıklıyken, elbette baskı ve çizilmelere karşı da daha dirençli. Bu anlamda, LG'nin bu korumaya neden ön yüzde yer vermediğini anlamak güç.
Telefonun tasarımının en etkileyici yanı, kuşkusuz ekran çerçevelerinin çok inceltilmiş olması. LG G6, boyutları itibariyle birkaç mm de olsa G5'en daha küçük bir telefon, ancak buna karşın daha geniş bir ekranı ve ekran – gövde oranını bizlere sunuyor. Öyle ki, LG G6'nın ekranı 5.7 inç boyutunda, ekran - gövde oranı ise yüzde 78.6 seviyesinde. Bunlar selef modelde 5.3 inç ile yüzde 70 seviyesindeydi.
LG G6'yı, Galaxy S8 ile kıyaslarsak, burada da iki telefonun boylarının hemen hemen aynı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak ekran olarak elbette Galaxy S8 kavisli kenarları kullanarak çerçeveden tamamen kurtulurken, LG G6'da bu çerçeveler halen yer alıyor. Bu da, daha yumuşak hatlı bir telefon isteyenleri Galaxy S8'e, daha karakteristik bir görünüm isteyenleri ise G6'ya yönlendirecektir.
G6'nın tasarımı G5'e kıyasla muazzam görünüyor doğrusu. G5'in her ne kadar metalik olsa da plastikmiş gibi duran arka yüzeyi, G6'da şık cam panele evrilmiş. İncelen kenarlarla birlikte de G6'nın tasarımına yapıştıracağımız yakıştırma, klas olduğu olacak.
Telefonun arka yüzünde de dikkat çekici bir nokta var: LG, G6'da kamera çıkıntısını tamamen ortadan kaldırmayı başarmış. Böylece G5'teki kamera bombesine veda eden LG, G6'da böylece arka panelde yekpare bir tasarıma yakın iş çıkartmış.
Kamera alanının altında yine orta kısımda parmak izi sensörünü görüyoruz. Hatırlarsanız, Galaxy S8+ incelememizde, Samsung'un parmak izi sensörünü konumlandırdığı yerin yanlış olduğunu söylemiş ve LG'yi anmıştık. LG G6'da da gördüğümüz üzere, sensör kameranın altında yer alıyor ve çevresinde de bir bezel bulunduruyor. Böylece parmağınızı arka yüzeye attığınızda, kameradan önce sensöre dokunabiliyor ve kamera camını kirletmiyorsunuz.
LG G6'nın alt kısmında USB-C portunu, onun yanında da tek hoparlörü görüyoruz. Kulaklık girişi ise üst kısımda yer alıyor. Evet, 3.5 mm'lik kulaklık girişi o kadar da kolay hayatımızdan çıkmayacak gibi görünüyor. Kutu içeriğinde kulaklıklarını da bulabileceğiniz G6, hoparlör ses performansıyla ise iyi iş çıkartıyor, ancak yine de stereo hoparlörü arıyoruz.
Telefonun sol kenarına baktığımızda, burada ses butonlarını görüyoruz. Sağ kenarda ise microSD kart ile nano SIM kart çekmecesi yer alıyor.
Tasarıma ilişkin son olarak LG G6'nın suya karşı dayanıklı bir gövdeye sahip olduğunu da belirtelim. Telefon, IP68 sertifikasıyla 1.5 metreye kadar 30 dakika süreyle suya karşı dayanıklılık getiriyor.
Ekran
LG ve Samsung, yeni amirallerinde, tasarımda çerçeveleri daraltıp yalnızca ekran boyutunu arttırmadılar, buna ilaveten görüntü oranını da değiştirdiler. Galaxy S8, 18.5:9 gibi bir görüntü oranına sahipken, LG G6 ise 18:9'u benimsiyor. Bu da arada çözünürlük anlamında fark yaratıyor.
LG'nin FullVision olarak isimlendirdiği 18:9 görüntü oranı, bize ekranda 1440x2880 piksel çözünürlük gösteriyor. İnç başına 565 piksel görüntüleyen ekran, yine Dolby Vision ve HDR10 teknolojisini de destekliyor. Bu sayede Netflix ve Amazon içeriklerini LG G6'da görüntülerken muazzam görüntü sağlayacaksınız.
Telefonun ekranı fazlasıyla parlak ve şu an piyasanın en iyi görüntü veren ekranları arasında yer alıyor. Ekran paneli yine IPS LCD olarak tercih edilmiş. Bu arada telefonda mavi ışık filtresi de elbette yer alıyor. Ekran ayarları kısmında bulunan Konfor Görünümü bölümünü kullanarak ekran bunu kendinize uygun şekilde ayarlayabiliyorsunuz.
Bu arada yine 18:9 görüntü boyutuna dönecek olursak, LG, indirdiğiniz içeriklerin görüntü boyutunu değiştirebilmenize izin veriyor. Yine ekran ayarlarında bulunan Uygulama Ölçeği bölümünden, indirdiğiniz içeriklerin hangi görüntü boyutunda çalışacağını belirleyebiliyorsunuz. 16:9, 16.7:9 ve 18:9 şeklinde ölçekleme yapabilmeniz mümkün. Bunu bu alandan yapabileceğiniz gibi, uygulama içinden de değiştirebilmeniz mümkün. Ancak bu, yalnızca indirdiğiniz içeriklerde geçerli. Mesela Youtube gibi halihazırda gelen uygulamalarda ölçekleme yapamıyorsunuz.
LG G6'da yapamadığınız bir diğer şey ise, ekran çözünürlüğünü değiştirmek. Hatırlarsanız Galaxy S8+'ta ekran çözünürlüğünü HD+ veya Full HD+'a çekebiliyordunuz. Bu özelliğin pil performansına büyük katkıda bulunmadığından o incelememizde bahsetmiştik. O nedenle ne kadar kullanılır tartışılır elbette, ancak bu özellik G6'da yok.
İşletim sistemi
Hazır G6'nın işletim sistemine ilişkin de detayları vermeye başlamışken artık bu adıma geçelim. LG G6'da kuşkusuz Android 7.0 işletim sistemi yer alıyor. Arayüzde UX 6.0'a geçen LG, genel görünüm ve kullanım noktasında selef modele ilişkin büyük farklar ise getirmiyor. Gerek bildirim ekranı gerek menüsüz tasarım çizgisi aynen korunuyor.
Gelen özelliklerden biri ise, ekrana uzun bastığınızda açılan bölümde yer alan Tema seçeneği. Böylece G6'ya kolayca farklı temalar atayabiliyorsunuz. İçeriğinde halihazırda 5 farklı tema bulunduran telefon, daha fazlasına LG SmartWorld uygulamasından indirmenize izin veriyor.
Bir diğer gelen özellik ise, çoklu pencereler arasında dolaşırken çift ekran simgesi. Bu simgeye tıklayarak ekranı iki uygulama arasında paylaştırabiliyorsunuz. Mesela sol tarafa YouTube'u, sağ tarafa ise QuickMemo+'ı yerleştirebiliyorsunuz.
LG G6'nın arayüzü gayet sade ve basit bir kullanıma sahip; evet, bunu yadsıyamayız. Anca özellikle Galaxy S7 ve S8 modellerinde arayüze yeni özellikler ekleyen Samsung, aradaki farkı yazılım konusunda açmaya başladı desek yalan söylemeyiz. Zira oyun özelliklerine müdahale edebildiğiniz GameLauncher veya uygulamaları bir arada ekranlar arası taşıyabileceğiniz seçenekler veya ek açılan pencere gibi özellikler G6'da yok. G6'da bir uygulamayı iki ekran arasında taşımak istediğinizde, tipik olarak tek tek tutup taşımanız gerekiyor. Bunlar belki küçük noktalar, ancak sezgisel kullanım için bunlar artık şart.
LG G6'da, elbette Always On özelliği yerini koruyor. Bu ekran sayesinde, bildirim ve saati görmek için telefonu uyandırmanıza gerek olmuyor. Bu da bir miktar enerji tasarrufu sağlayabiliyor. Dilerseniz Always On özelliğini kapatabilmeniz de mümkün tabii ki.
Teknik kadro ve performans
LG G6'nın teknik kadrosunda şaşırtıcı bir şekilde Qualcomm'un en yeni yonga setini göremiyoruz. Telefonda, Snapdragon 835 yerine Snapdragon 821 kullanılıyor. Selef modeli hatırlayacak olursak, orada da Snapdragon 820 vardı. Yani performans konusunda iki telefon arasında çok fark yok.
LG'nin bu konudaki açıklaması, üzerinde çalışarak daha fazla tecrübe kazandığı bir çipin kullanılmasının, performans noktasında daha verim sağlayacağı yönünde. Ancak elbette sentetik test sonuçlarına bu pek yansımıyor. Zira Snapdragon 835 muadili olarak karşımıza gelen Exynos 8895'le Geekbench'ten tek çekirdekte 2019, çoklu çekirdekte ise 6720 puan toplayan Galaxy S8+'a kıyasla LG G6, tek çekirdekte 1785, çoklu çekirdekte ise 4260 puan üretebiliyor.
Fakat genel kullanım neticesinde LG'nin haklı olabileceğini söyleyebiliriz. Optimizasyonu sağlam yapılan telefon, gayet akıcı şekilde çalışıyor. Bu arada telefonu bir süredir kullandığımız da belirtelim. Çoklu uygulama kullanımının yanı sıra çift ekran yoluyla da yoğun olarak kullandığımızda, herhangi bir kasma veya donma gözlemlemedik. Öte yandan oyunlarda da akıcı bir grafik çizen telefon, işlemcinin pil verimliliğini ve ısı yönetimini de sonuna kadar kullanıyor. Genel olarak serin bulduğumuz telefon, bir müddet zorladığınızda dış yüzeyinde hafif ılık bir sıcaklık hissettiriyor.
LG G6'da tek seçenek 32 GB. Kullanılabilir alan olaraksa 23 GB dolaylarında bir alanınız mevcut. Tabii ki microSD kart yoluyla bu alanı 256 GB daha genişletebiliyorsunuz.
RAM hanesine baktığımızda 4 GB'ı görüyor, yine GPU hanesinde de Adreno 530 grafik işlemciyle karşılaşıyoruz.
Pil ömrü
LG G6, 3300 mAh kapasitesine bir bataryaya sahip. Özellikle selef modele kıyasla pil adımında büyük iyileştirme görüyoruz. LG G5'te 2800 mAh kapasitesinde kullanılıyordu hatırlarsanız. Bu anlamda G6'da bu kapasite artımının karşılığını da alıyorsunuz.
Elbette telefonun yapısı gereği G5'teki değiştirilebilir batarya imkanı bu telefonda yok. G5'in bu özelliğini beğenen kullanıcılar olmuştur mutlaka, ancak G6 ile bataryayı değiştirmenize gerek olmadığını söyleyelim. Zira telefon, pil performansıyla Galaxy S8+'la yakın sonuçlar yakalıyor.
Her incelememizdeki klasik batarya testlerimizi LG G6 için de uyguladık. Maksimum parlaklıkta 90 dakikalık Full HD video testimizde, G6 yüzde 14'lük kayıp yaşadı. Bu rakam Galaxy S8+'ta yüzde 11 seviyesindeydi hatırlarsanız. O anlamda iki telefonun da pil performansıyla memnun edici olduğunu söyleyebiliriz. Öte yandan geçtiğimiz yıl G5 ise, aynı testte yüzde 19'luk değer kaybetmişti.
Telefonun sürekli faal olarak çalıştığı senaryoda da 12 saat 54 dakikalık sonuca eriştiğimiz belirtelim. Bu sonuç da yine Galaxy S8+'ta 11 saat 17 dakika olarak karşımıza çıkmıştı. Galaxy S8+'ın bataryasının 3500 mAh kapasitesinde olduğunu göz önüne aldığımızda, G6'nın pil yönetiminin daha başarılı olduğunu görüyoruz.
Genel kullanım senaryosunda ise, telefonun akşam saatlerine eriştiğini söyleyelim. Ancak akşam şarj etmeniz gerekecek.
Bu noktada da kuşkusuz Qualcomm Quick Charge 3.0'dan bahsetmeliyiz. Yani telefonda hızlı şarj desteği mevcut. Böylece telefonun yüzde 50'si yaklaşık 30 dakika içinde dolabiliyor. Ancak tamamının dolması için 2 saat 49 dakika bekliyorsunuz.
Kamera
LG G6, çift kamerayla geliyor, ancak kameralarda G5'e kıyasla büyük geliştirmeler söz konusu değil. Evet, artık arkada yer alan kameraların her ikisi de 13 MP sensöre sahip, ancak bunun dışında hemen hemen her şey aynı. Yani diyafram değiştirilmedi, piksel boyutu da artmadı. Kısacası, G6 ile çekeceğiniz kareler G5'ten bir miktar daha iyi olacak.
LG G6'nın çift kamerasının en büyük esprisi, kuşkusuz birinin geniş açılı olması. Telefonun ana kamerası 71 derecelik açıda fotoğraf çekerken, diğer lens ile 125 derecelik fotoğraf çekebiliyorsunuz. İkisi arasındaki farkı pratik kullanımda rahatlıkla görmeniz mümkün. Kompozisyona daha fazla obje dahil edebildiğiniz geniş açılı lens, bu nedenle muhtemelen çoğunlukla tercih edeceğiniz kamera olacak. Elbette gece çekimlerinde ana kamerayı tercih etmeniz daha akıllıca olacaktır. Zira ana kameranın diyaframı f/1.8, geniş açılı olanınsa f/2.4 seviyesinde.
Telefonda 3 yönlü optik imaj sabitleyici ve faz algılamalı otofokus yer alıyor. Bu sayede genel olarak hareket halindeyken dengeli ve sallantısız video kaydı yapabiliyorsunuz.
Yine G6'da HDR, çeşitli filtre seçenekleri, 360 panorama mod, ağır çekim, hızlandırılmış çekim ve yemek çekimi gibi modlar mevcut. Ayrıca bir diğer yeni özellik daha gelmiş: Kare çekimi. Kamera arabiriminde sağ köşeden seçebileceğiniz bu seçenek, fotoğraf çekimi sırasında ekranı ikiye bölüyor ve çektiğiniz kareyi hemen yan tarafta görüntüleyebilmenizi sağlıyor. Özellikle Instagram için çekilen fotoğraflar için güzel bir özellik.
G6'nın ön kamerası, 8 MP'den 5 MP'e düşürülmüş ve diyaframı da f/2.0'dan f/2.2'ye yükselmiş.
LG G6 ile çektiğimiz fotoğraflardan bahsedecek olursak, örneklerden bazıları gayet keskin ve çekici detaylarla karşımıza çıktı. Özellikle düzgün ışık koşullarında telefon zengin içerikte görüntü yakalayabiliyor. Ancak ışık seviyesi düşükse ve karanlık çekimlerde en iyisi olduğunu söyleyemeyiz.
Buna video kaydı noktası da dahil. Gündüz yaptığımız video kayıtlarında gayet başarılı video çekimi gerçekleştiren telefon, havanın kararmasıyla birlikte grenleri ve detay kayıplarını karşımıza çıkardı. Bu anlamda gece çekimlerinde Google Pixel ve Galaxy S8'in daha iyi olduğunu söyleyebiliriz.
Son olarak LG G6'nın 16.9 formatta UHD video kaydı yapabildiğini, yine 18:9 formatta Full HD kayıt gerçekleştirebildiğini belirtelim. 60 FPS video kaydı da yapabilen telefon, bu senaryoda 16:9 görüntü oranında Full HD çekim yapıyor.
*LG G6 ile çektiğimiz fotoğraf ve videoları hemen yukarıdaki inceleme videomuzda görebilirsiniz.
Özetle
Sonuç olarak LG G6, orijinal G serisinin köklerine dönen ve onu geliştirerek daha karakteristik tasarım çizgilerine kavuşturan bir telefon oluyor. Hemen hemen çerçevesiz, 18:9 görüntü sunan muazzam ekranı, onu şu an piyasanın en iyi ekranına sahip telefonlardan biri yapıyor. Performansıyla da bir amirale yakışır davranan telefon, kamera konusunda ise zirveyi takip ediyor. Yine söyleyecek olursak, telefonun pil ömrü de iyi seviyede.
Şu an LG G6'yı piyasada 3559 TL fiyatla bulabiliyorsunuz. Bu noktada oldukça yakın rakibi Galaxy S8'le birlikte aynı potada duruyorlar.
Kimler Almalı
LG G6, LG fanlarının rahatlıkla tercih edebileceği bir akıllı telefon. Öte yandan 18.9 görüntü formatında muazzam bir görüntü sunan ve tasarımıyla da çekici duran bir akıllı telefon isteyenler de LG G6 ile ilgilenebilirler.
Alternatifleri
LG G6'ya alternatif olarak yakın fiyatlı bir diğer amiral gemisi olan Samsung Galaxy S8 da tercih edilebilir.