360 VR'la sanal dünyaya dalıyoruz
Bu incelememizde LG'nin sanal gerçeklik gözlüğü 360 VR'la sanal dünyaya dalıyoruz.
- Şık tasarım
- Kompakt
- Düşük çözünürlük
- İyi bir VR deneyimi sunmuyor
Sanal gerçeklik gözlükleri, son dönemde yükselen trendler arasında. Bunun temelinde elbette uzun zamandır proje aşamasında olan gözlüklerin birer birer tüketici sürümlerinin artık kullanıcılarla buluşması yatıyor.
Sanal gerçeklik gözlükleri arasında elbette şu an tepe noktada HTC Vive yatıyor. Onu takiben Oculus Rift bulunuyor ve Sony'nin duyurduğu PlayStation VR da heyecan yaratıyor. Bu modeller fiyatları açısından üst düzey, ancak piyasada uygun fiyatlı ve kullanıcıları sanal gerçeklik dünyasıyla tanıştıracak ürünler de yok değil. Bunlar arasında kısa bir süre önce incelediğimiz Samsung Gear VR olduğu gibi, elbette en alt noktada Google Cardboard bulunuyor. Bugün elimizdeki ürün ise bunlardan farklı. Bugün LG'nin sanal gerçeklik gözlüğü 360 VR'ı inceliyoruz.
Şık ve kompakt
LG 360 VR da diğer bilinen sanal gerçeklik gözlükleri gibi sanal görüntülerle çevrenizi saran bir gözlük. Aslında bu "gözlük" tabiri en çok ona yakışıyor diyebiliriz, zira tasarımıyla gözlüğe diğerlerinden daha fazla benziyor. Tasarımıyla oldukça ince, sade ve şık görünen 360 VR, plastik ve kauçuk malzemeleriyle dış kaplamasını tamamlıyor.
Titan gümüş renkli olan gözlük, gözünüze taktığınızda diğer sanal gerçeklik gözlükleri gibi yüzünüzün tamamını kaplamıyor. Zira cihazın mercekleri çok büyük değil, ayrıca Gear VR veya Google Cardboard'da olduğu gibi önüne bir telefon takma zorunluluğunuz yok. Sanal görüntüyü kablosuyla merceklere taşıyan gözlük, bu sayede hantal görünme handikabını aşmış durumda.
Elbette tasarımın yalnızca görünüme etkisi yok, ergonomiyi de tetikliyor. Cihazı ergonomisiyle ele aldığımızda açıkçası uzun kullanımlarda diğer büyük sanal gerçeklik "başlıkları" kadar yorucu olduğunu gördük. Bu, ne yazık ki şimdilik tüm bu tür cihazların sorunu.
Ergonomi noktasında ele alacağımız bir diğer nokta, 360 VR'ın merceklerinin ayarlanıp ayarlanmaması elbette. Gear VR'da bu imkan başlığın üzerindeki bir tekerlek vasıtasıyla sunuluyordu hatırlarsanız. LG 360 VR'da da bunu mercekleri çevirerek halledebiliyorsunuz.
Diğerlerinden farklı
LG 360 VR'ı LG G5'le kullanıyorsunuz. Yani bu cihazın LG G5 akıllı telefon sahiplerine özel olduğunu söylemek zor değil. Yine Gear VR'ın Samsung akıllı telefon sahiplerine özel olduğunu söylemek gibi.
360 VR'ın önüne telefonu takmıyorsunuz. Ucunda bir kablo bulunan gözlük, G5'in USB Type C portuna uygun kablosu sayesinde telefona bağlanıyor ve telefondaki görüntüyü gözünüzün önüne getiriyor. Bu anlamda diğer sanal gerçeklik gözlüklerinden daha kompakt bulduğumuz cihaz, üzerinde yer alan ekranı üzerinde 960x720 piksel çözünürlüğünde görüntü sunuyor. Ancak bu görüntü pek de memnun edici değil, onu da söylemek gerek.
Buna ek olarak gözlüğün daha kompakt boyutlarda olması amaçlanması birtakım ergonomik sorunları da beraberinde getiriyor. Gözlüğün üst ve alt kısmından içeriye çok fazla ışık giriyor; dahası, dikkatle yukarı ve aşağı bakarsanız dışarıyı (yani gerçek dünyayı) görebiliyorsunuz. Bu da sizi sanal deneyimden uzaklaştırıyor.
Özetle
Sonuç olarak LG, sanal gerçeklik deneyimi 360 VR'la boş geçmemek istemiş ve ortaya bu gözlüğü çıkartmış diyebiliriz. Kompakt ve şık tasarıma sahip olduğunu söyleyebileceğimiz gözlük, sanal gerçeklik deneyimini ise çok da başarılı şekilde bize yansıtmıyor. Yine de son olarak LG G5 telefon sahipleri tarafından sanal gerçeklik deneyimi elde etmek adına yakından incelenmesinde fayda var.
Kimler Almalı
LG G5 sahipleri LG 360 VR'ı tercih edebilirler.
Alternatifleri
LG 360 VR'a alternatif olarak daha ucuz yollu Google Cardboard'u tavsiye edebiliriz.