Lenovo Yoga Book İncelemesi
Lenovo'nun tablet ve dizüstü bilgisayar karışımı Yoga Book'u tüm detaylarıyla inceledik.
- Yenilikçi
- Üst düzey tasarım
- SIM kart
- Çok ince & çok hafif
- Halo Keyboard ve Real Pen
- Parlak ekran
- Pil ömrü
- Klavyeyi hızlı kullanamıyorsunuz
- Güç konusunda iddialı değil
- Android 6.0
Lenovo'nun Yoga ailesini hepimiz biliyoruz. Yoga'nın katlanabilir tasarımıyla esnek kullanım biçimlerini kullanıcılara sunan Lenovo, bu defa da farklı bir ürünüyle bizlerle. Geçtiğimiz yıl Almanya'da düzenlenen IFA Fuarı'nda ilk kez sergilediği Yoga Book'u, hatırlarsanız fuar alanında incelemiş ve ilk izlenimlerimizi sizlere aktarmıştık. Sonunda ürün ülkemize de ulaştı ve onu test merkezimizde ağırladık. Bu incelememizde Yoga Book'un sunduklarını tüm detaylarıyla sizlerle paylaşacağız.
Öncelikle Yoga Book, Android ve Windows işletim sistemi tercihiyle kullanıcılara sunuluyor. Böylece hangi platforma sahip olmasını istiyorsanız o modeli tercih edebiliyorsunuz. Cihaz, bizim elimizde ise Android'li sürümüyle bulunuyor. Şu an ülkemizde 3500 TL fiyatıyla bulunabilen Yoga Book, sıradan bir tablet veya sıradan bir dizüstü bilgisayar kullanımını bir araya getirmekle kalmıyor, yetenekleriyle üzerine çok daha fazlasını koyuyor. Elbette bazı noktalarda eksikleri de yok değil. Hepsinden bahsedeceğiz; önce tasarımıyla söze başlayalım.
Tasarım
Yoga Book, isminden de anlaşılabileceği gibi tasarımıyla bir kitap veya defter görünümünü gözetiyor. O derece hafif ve ince olan cihaz, yalnızca 4.5 mm kalınlığında ve 690 gram ağırlığında.
Tıpkı bir kitap gibi katlayıp açabildiğiniz Yoga Book, metalik gri ve şampanya rengiyle tercih edilebiliyor. Alüminyum ve magnezyum alaşımından oluşan tasarımı, fazlasıyla pürüzsüz ve görsel kalitesi yüksek. Bu anlamda cihazın işçiliğini had safhada beğendiğimizi söyleyebiliriz.
Yoga Book'un iç yüzeyinde en dikkat çeken kısmı kuşkusuz klavye bölgesi oluşturuyor. Burada herhangi bir fiziksel klavye kullanmayan Lenovo, Halo Keyboard isminde sanal klavyeyi bizlere sunuyor. Bu alan ayrıca çizim yeteneğini konuşturmak isteyenler için de önem kazanıyor. Az sonra Halo Keyboard'dan daha detaylı olarak bahsedeceğiz.
Yoga Book'un ekranı 10.1 inç boyutunda. Full HD çözünürlük sunan ekran, 400 nit parlaklık seviyesinde ve IPS LCD panele sahip. Kenar çerçevesinin üst kısmında 2 MP seviyesinde ön kamera bulunduran cihaz, ayrıca arka kamera da taşıyor. Ancak arka kamerayı, cihazın sırt yüzeyinde değil, Halo Keyboard'un köşesinde görüyoruz. Yani Yoga Book'un arka kamerasıyla çekim yapacağınız zaman, cihazı katlamanız gerekiyor.
Yoga Book'un çevresine baktığımızda, sol tarafta onu şarj edebileceğiniz şarj yuvasını, onun hemen yanında microSD kart ve SIM kart çekmecesini görebiliyorsunuz. Evet, cihaza microSD kart ile 128 GB'a kadar alan takviyesinde bulunabilir ve SIM kartınızı takarak 4.5G hızında mobil internetten faydalanabilirsiniz. Bu da cihazın mobil kullanım noktası için önem arz ediyor.
Yine aynı kenarda microHDMI portu görebiliyorsunuz. Bu port yoluyla cihazı monitör veya TV'ye bağlayabilirsiniz.
Yoga Book'un sağ kenarında 3.5 mm'lik bir kulaklık girişi de bulunuyor. Yine aynı alanda güç ve ses butonları da yan yana konumlandırılmış.
Cihazın tasarımında dikkat çeken önemli bir detay da, sağ ve sol kenarlara yerleştirilmiş hoparlörler. Ses konusunda Dolby Atmos desteğini de arkasına alan Yoga Book, güzel ses veriyor.
Type: Halo Keyboard
Yoga Book, Halo Keyboard alanıyla hibrit cihazlar arasında farklı bir yer kazanıyor. Burada tamamen sanal bir klavyeyi parmakların ucuna getiren Lenovo, bu alanı cihazın ayrıca çizim yapılabileceği bir tablet platformu olarak da kullanılabilmesi için ayırmış. Klavye veya tablet seçimini hemen alanda göreceğiniz kalem simgesine basarak yapabiliyorsunuz. Şimdi önce klavye deneyiminden bahsedelim, sonra da cihazın çizim yeteneklerine geçelim.
Üçlü menteşe mekanizmasını kullanan Yoga Book, 360 derecelik katlanabilir tasarımıyla yine 4 farklı kullanım biçimini bizlere sunuyor. Type, Create, Browse ve Watch olarak isimlendirilen bu kullanım biçimlerinden Type, elbette Halo Keyboard ile özdeşleşiyor.
Halo Keyboard, üzerinde Türkçe tuşları da bulunduruyor ve isabetli bir yazım yeteneği sergiliyor. Lenovo, burada haptic geri bildirimi de ihmal etmemiş. Böylece her bastığınız tuş, size titreşimle geri bildirim veriyor. Klavyenin tutarlılık oranı etkileyici, ancak yıllardır fiziksel klavye kullananlar için önemli bir dezavantaj da getirmiyor değil. Bu da tahmin edilebileceği gibi hız noktasında karşımıza çıkıyor.
Evet, klavye iyi çalışıyor dedik, ancak sonuçta bir sanal klavye olmasından dolayı, ellerinizi fiziksel klavyede olduğu gibi alan üzerine bırakamıyorsunuz. Parmaklarınız tuşları hissedemediği için yerlerini kavrayamıyor ve bakarak yazmak zorunda kalıyorsunuz. Bu da, özellikle fiziksel klavye ile hızlı yazanları, hız konusunda aşağı çekiyor. Evet, klavyenin kelime tahmin yöntemiyle bu handikabı biraz olsun aşabiliyorsunuz, ancak hepsi bu kadar.
Create: Real Pen
Yoga Book'un bir diğer kullanım biçimi ise Create. Burada da karşımıza Real Pen çıkıyor. Cihazın kutusu içinde bulunan Real Pen'i kullanarak, Yoga Book üzerine notlar almanız mümkün. Şöyle ki:
Yoga Book'un az önce de bahsettiğimiz Halo Keyboard alanı, çizim yapabileceğiniz veya el yazısı ile notlar tutabileceğiniz bir alan olarak rahatlıkla kullanılabiliyor. Kutu içinden çıkan Real Pen de, ismi gibi gerçek, mürekkepli bir kalem. Yani onu normal bir kalem olarak kullanabiliyorsunuz. Bu arada kutusunda, 3 farklı mürekkep kalem ucu daha bulunduğunu da söyleyelim. Yine ayrıca kutu içeriğinde Book Pad adında not defteri de yer alıyor. Peki, bunlar ne işe yarıyor?
Cihazı ikiye katlayıp Real Pen ile alanda yazı yazmaya başladığınızda direkt olarak ekranda yer alan Lenovo NoteSaver uygulamasına yazıyorsunuz. Fiziksel kopyası da Book Pad'in sayfasında kalıyor. Böylece hem sanal hem fiziksel ortamda not alabiliyorsunuz. Elbette Book Pad'in sayfaları bittiğinde, sıradan bir kağıdı da bu şekilde kullanabilirsiniz.
Kalemin hassasiyeti ideal. Bu sayede tablette ArtRage uygulaması yoluyla çizimlerinizi de rahatlıkla yapabiliyorsunuz. Çizim yapacağınız zaman, kalemin mürekkepli ucunu çıkartabiliyor ve çizim alanına arada herhangi bir kağıt olmadan Real Pen ile dokunabiliyorsunuz. Bu şekilde çizim yapmak veya yazı yazmak gayet kullanışlı. Ancak elbette yine de çizim noktasında Wacom gibi gerçek bir tablet performansı beklememek gerekiyor.
Teknik kadro ve performans
Yoga Book'un diğer 2 kullanım alanı ise Browse ve Watch olarak isimlendiriliyor. Cihazı katlayıp bir Android tablet olarak kullanabildiğiniz mod Browse modu, diğer Yoga cihazlarında olduğu gibi çadır şeklinde yerleştirerek de Watch modunda kullanabiliyorsunuz. Peki, cihaz teknik kadrosunda ne bulunduruyor ve performansı nasıl?
Elimizdeki Lenovo Yoga Book'un Andorid işletim sistemine sahip olduğunu söylemiştik. Android 6.0 üzerinde çalışan cihaz, Intel Core x5-Z8550 işlemciden güç alıyor. 4 GB RAM ve 64 GB depolama alanı sunan cihaz, 8500 mAh kapasitesinde bir bataryanın da sahibi. Yine 802.11ac standardında Wi-Fi ve Bluetooth 4.0 desteği getiren cihazda, NFC ise yer almıyor.
Teknik kapasite olarak sıradan bir Android tablet performansı alabileceğiniz cihaz, onu Windows işletim sistemiyle tercih edecek kullanıcıları ise, kuşkusuz bu kadro ışığında yüksek beklenti içine sokmayacaktır. Ancak zaten Yoga Book, kullanım biçimiyle farklı bir yere oturduğu için core performans anlamında iddiası da yok.
Elimizdeki sürümüyle Android işletim sisteminin sunduklarını rahatlıkla kullanabilme olanağı tanıyan Yoga Book, aynı anda birden çok pencere açarak tıpkı Windows'taki gibi masaüstü özgürlüğü sağlayabiliyor. Örneğin Gmail, Youtube ve Chrome'u aynı anda yan yana açabilir ve her biri üzerinde ayrı ayrı çalışabilirsiniz. Elbette burada uygulamanın çoklu pencere modunu desteklemesi gerekiyor.
Pil performansı
Peki, Yoga Book'un pil ömrü ne derece etkili? Lenovo'nun söylediğine göre 8500 mAh kapasitesindeki bataryasıyla Yoga Book, genel kullanım neticesinde 15 saate kadar pil ömrü sunuyor. Elbette biz de cihaza farklı senaryolarda pil performans testleri uyguladık. Aldığımız sonuçlar ise şöyle:
PCMark 8 batarya testinde, cihaz yaklaşık 9 buçuk saat gibi bir sonuç verdi bizlere. Her cihaza uyguladığımız Full HD video testimizde ise, 12 saatlik bir sonuç aldık. Yine web gezinme süresi olarak da 7 saat 8 dakikayı gören cihaz, 3 saat 14 dakika içinde de tam kapasite şarj olabildi.
Bütün bunlar neticesinde de söyleyebiliriz ki, Yoga Book genel kullanım noktasında, günü rahat çıkartabileceğiniz bir cihaz. Yani onunla uzun uçak seyahatlerinizde rahat edecek, eğer ofiste kullanıyorsanız, tek şarjla günü tamamlayabileceksiniz.
Özetle
Lenovo Yoga Book, güzel düşünülmüş bir cihaz. Yenilikçi bir yaklaşım sergilemesiyle diğer hibrit cihazlardan ayrılıyor. Klavye ve kalemi bir araya getiren, öte yandan gerçek kalem deneyimini, dijitalleştirebilen Yoga Book, bu anlamda da özel bir cihaz oluyor. Bu da onun özel bir kitle tarafından tercih edileceğini gösteriyor. Cihazın fiyatı ise 3500 TL dolaylarında. O nedenle gerçekten bu tür bir cihaz arayanların ilgi odağına girecektir kanaatindeyiz. Ha, Android mi yoksa Windows'lu platform mu daha yararlı olur derseniz, bizim tercihimiz Windows'tan yana olacaktır. Elbette bu noktada yine her zaman olduğu gibi seçim sizin.
Kimler Almalı
Yoga Book, kullanım biçimi ve fiyatıyla özel bir kitleye hitap ediyor. Sıradan kullanım alışkanlıklarının dışına çıkmak ve özel bir ürüne sahip olmak isteyen kullanıcılar Lenovo Yoga Book'u tercih edebilirler.
Alternatifleri
Eğer böylesi yazı ve çizim için değil, ekranı kendinden ayrılan türde uygun fiyatlı basit bir tablet PC istiyorsanız Acer S1003-13D6 gibi cihazlar da işinizi görecektir.