Lenovo Yoga 900 testte!

Lenovo'nun Yoga ailesinin yeni üyesi Yoga 900'ü tüm detaylarıyla inceliyoruz.

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 86
  • Intel Skylake işlemci
  • Muhteşem görüntü
  • İnce ve şık tasarım
  • Başarılı performans
  • Geçen yılki modele göre az da olsa kalın ve ağır
  • Kalem desteği yok
  • HDMI yok, USB Tip C dönüştürücü aparatı yok

Belki de 2'si 1 arada dizüstü bilgisayarların en popüleri olan Lenovo'nın Yoga serisi, güç geçtikçe yeni modelleriyle çok daha şık tasarımlarla kullanıcılarla buluşmaya devam ediyor. Kısa bir süre önce aileden Yoga 500 modelini incelemiştik hatırlarsanız. Bu defa da test masamızda Yoga 900 bulunuyor.

360 derece tasarım

Tasarımıyla 360 derece kullanımı gözeten Yoga ailesi, son üyesi Yoga 900 ile bir kez daha kullanıcılarla buluşuyor. Neredeyse 1 yıl önce incelediğimiz Yoga 3'ün izlerini taşıyan, ancak üzerine daha yüksek performans getirmesi açısından güncellemelerde bulunulan Yoga 900, Intel'in Skylake işlemcisini bulunduruyor. Teknik kadro bakımından çok yakın bir zamanda incelediğimiz HP ENVY 13 ile büyük benzerlik gösteren Yoga 900, katlanabilir ekranıyla ise ondan ayrılıyor.

Söze önce tasarımla başlayacak olursak, Yoga 900'ün gayet ince ve şık bir laptop olduğunu söyleyebiliriz. Yaklaşık 1.3 kilogram ağırlığı ile hafif olan cihaz, ince hatlarıyla dikkat çektiği kadar, sırt kaplamasıyla da göz alıcı duruyor. Metalik dış kaplamasıyla göze hitap ettiği gibi dayanıklılığı da simgeleyen Yoga 900, katlanabilen ekranıyla ailenin diğer üyeleri gibi farklı kullanım biçimlerini destekliyor.

Katlanabilir ekranın en büyük yardımcısı kuşkusuz ekran menteşeleri. Alüminyum ve çelik parçalardan üretilen bu menteşeler, geçtiğimiz yıl Yoga 3 ile karşımıza çıkmıştı hatırlarsanız. Lenovo bu menteşe mekanizmasının fazlasıyla sağlam olduğu iddiasında. Böylece kullanıcılara, katlanabilir kullanım biçimini yıllarca kullanma imkanı tanıyor.

Yoga 900'ü ister dizüstü bilgisayar formunda, ister ekranı 360 derece katlayarak tablet formunda kullanabiliyorsunuz. Ara kullanım biçimleri olarak stant ve çadır gibi seçenekler de mümkün. Tablet olarak kullanıldığından dolayı tahmin edersiniz ki Yoga 900'ün ekranı dokunmatik. Bu biçimde kullanırken bir kaleme ihtiyaç duyabilirsiniz. Fakat Yoga 900'de ne yazık ki bir kalem bulunmuyor. Burada iş parmaklarınıza kalıyor.

Ekran ve iç yüzey

Yoga 900'ün ekranı 13.3 inç boyutunda. Çözünürlük ise QHD+, yani 3200x1800 piksel olarak sunuluyor. IPS panelin tercih edildiği ekran, yüksek parlaklık oranıyla muhteşem görüntü üretiyor. Bu sayede bu laptop'tan görüntü anlamında üst düzey deneyim elde etmeniz mümkün. Ancak panelin parlak olması yansımaları bu ekranda da beraberinde getiriyor.

Ekranın altında uzanan klavye ise, çevresinde deri malzemeyle beraber sunuluyor. Dokunma hissini yüksekte tutan bu malzeme, laptop'ın iç yüzündeki görünümü de had safhada destekliyor. O nedenle Yoga 900'ü profesyonel görünümü gözeten çalışanlar da rahatlıkla tercih edebilirler.

Yoga 900'de tam boyutlu ve arka aydınlatmalı bir klavye kullanılmış. Arka aydınlatmalar özellikle gece çalışma temposu için önemli. Tuşların boyutları ve aralardaki boşlukları rahat kullanımı destekleyecek biçimde. Touchpad ise yine aynı rahatlığı veriyor.

Bağlantılar

Yoga 900'ün çevre bağlantılarına baktığımızda burada iki adet USB 3.0'ın kullanıldığını görüyoruz. Ayrıca ek olarak USB Tip C de mevcut. USB Tip C üzerinden video aktarımı mümkün olduğu için laptop'ta ayrıca bir HDMI bağlantısına yer verilmemiş. USB Tip C üzerinden video paylaşımı yapmak içinse bir çevirici adaptöre ihtiyacınız var. Ne yazık ki bu adaptör kutu içeriğinde bulunmuyor, ayrıca satın almalısınız.

USB açısından zengin olan laptop'ta güç girişi olarak kullanılan port da USB 2.0 destekli. Böylece bunu da USB portu olarak kullanabiliyorsunuz. Yine aynı kenarda bir kart okuyucu bulunuyor. Laptop'ın kulaklık girişi ise sağ kenara konumlandırılmış. Kablosuz bağlantılar arasında da Wi-Fi 802.11ac ile Bluetooth 4.0'ı görüyoruz.

Peki, hoparlörler nerede? Yoga 900'ün hoparlörleri altında yer alıyor. Hoparlörlerde JBL ile çalışan Lenovo, 1.5watt'lık hoparlörleriyle stereo ses sunuyor. Hoparlörlerin işini iyi bir şekilde yerine getirdiğini de söyleyelim.

Teknik kadro ve Benchmark

Geçtiğimiz yıl Core M işlemciyle karşımıza çıkan Yoga 3 Pro, bu senenin Yoga ürünlerinde Core i serisine dönmüş durumda. Kısa bir süre önce incelediğimiz Yoga 500'de de Core i5 bulunuyordu hatırlarsanız. Core M'i pil ömrüne katkıda bulunması için tercih eden Lenovo, Yoga 900'de geçen yılki modele göre bu anlamda yüzde 50'lik bir artış getirdiği iddiasında. Pil ömrüne değineceğiz, ancak önce teknik kadroyu tam olarak paylaşalım.

Yoga 900'de işlemci hanesinde 2.5 GHz taban, 3.1 GHz tavan frekanslarda çalışan Core i7-6500U işlemci bulunuyor. Çift çekirdekli bu işlemci beraberinde Intel HD Graphics 520 grafik birimini getiriyor. 8 GB RAM ve 250 GB SSD'yle birlikte ana teknik kadro tamamlanıyor. Elimizdeki Yoga 900'ün 16 GB RAM ve 512 GB'lık SSD'li farklı modeli de mevcut, onu da belirtelim.

3DMark: Fire Strike: 844; Sky Diver: 3,342; Cloud Gate: 5,469
Cinebench CPU: 291 puan; Graphics: 35 FPS
GeekBench: 3,031 (single-core); 5,591 (multi-core)
PCMark 8: 2,261 puan
PCMark 8 Pil Ömrü: 5 saat 6 dakika

Bu teknik kadro ışığında aldığımız değerlerine gelince, geçtiğimiz yılki Core M-5Y70'li Yoga 3 Pro'nın aldığı PCMark 8 puanı olan 2.165'ten, 2.261 puanla bir tık daha iyi sonuç alan Yoga 900, 3DMark Fire Strike'ta 844, Sky Diver'da 3.342 ve Cloud Gate'te ise 5.469 puan üretti.

Buna karşılık Yoga 3 Pro ise 329, 1.406 ve 2.738 puanlarını görmüştük. Bu anlamda gerek işlem gerek grafik gücü bakımından geçtiğimiz yılki modele göre aşama kaydedilmiş olduğu açık. Fakat bunun yanında Yoga 900'ü Microsoft'un Surface Pro 4 ve Surface Book cihazlarıyla kıyaslayacak olursak, Core i5'li her iki modeli az da olsa geriden takip ettiğini söyleyebiliriz. Ancak Broadwell'li HP Spectre x360'tan ise daha iyi bir grafik çizdiğini de belirtelim.

Intel'in 6'ın nesil Core i5'li Microsoft Surface Pro 4'ün, PCMark 8 testinden 2.406 puan, grafik testlerinden ise sırasıyla (Fire Strike, Sky Diver, Cloud Gate) 856, 3.673 ve 5.873 puan topladığını söyleyelim.

Yine Intel Core i5'li Surface Book da PCMark 8 testinden 2,336 puan, Fire Strike, Sky Diver ve Cloud Gate'tense 1.868, 6.089 ve 7.285 puan toplamıştı.

Intel'in Broadwell işlemcisiyle gelen HP Spectre x360'ın sonuçları ise şöyle:

-          PCMark 8: 2.424
-          Fire Strike: 621
-          Sky Diver: 2.297
-          Cloud Gate: 4.772

Pil ömrüne değinecek olursak, burada da Core M'in düşük güç tüketimine karşın sunduğu performans yakalanmış gibi görünüyor. Yoga Pro 3'te 5 saat 15 dakika sonucunu almıştık. Yoga 900'de ise sonuç  5 saat 6 dakika kadar.

Performans

Sentetik Benchmark sonuçları elbette madalyonun bir yüzü. Öteki yüzündeyse kuşkusuz gerçek kullanım noktası yatıyor. Kaldığımız yerden devam ederek pil ömründen başlayacak olursak, Yoga 900'de yüzde 50 ekran parlaklığında 7 saatlik bir pil performansı aldığımızı söyleyebiliriz. Bu senaryoda kuşkusuz ofis işlerimizi yaparak inceledik dizüstü bilgisayarı. Yani 7 saate kadar internet dolaşımı ve word tabanlı metin yazıları oluşturabiliyor, e-postalarınızı cevaplayabiliyorsunuz. Bu da mobil bir çalışanın ihtiyacını karşılayacak türden bir performans ortaya koyuyor.

İşlem performansına gelirsek, video ve fotoğraf düzenleme işlerinde herhangi bir takılma veya sorunla karşılaşmadan hızlı biçimde işlem yapabildiğinizin altını çizmek isteriz. Ayrıca birden çok sayıda Chrome sekmesini aynı anda açtığınızda, arka planda Microsoft Word ve Excel çalışırken, öte yandan sosyal medya ve mesajlaşma yazılımları halihazırda bir köşede dururken e-postalarınızı da rahatlıkla alıp cevaplayabiliyorsanız, bu tür bir laptop'tan bekleneni alabildiğinizi söyleyebiliriz.

Özetle

Yoga 900, gayet başarılı bir ürün. Özellikle Yoga 3 Pro'ya performans anlamına güzel bir güncelleme yapan Lenovo, bunun yanı sıra o modele göre biraz daha kalın ve ağır bir görüntü çiziyor. Şu an fiyat olarak kampanya dahilinde 4499 TL'ye bulunulabilen Yoga 900, açıkçası bu fiyatın üzerine çıkmamalı diye düşünüyoruz. Zira 5 bin TL'nin üzerine çıktığı noktada Microsoft Surface Book tercih edilebilirliğini arttıracaktır.

Genel hatlarıyla beğendiğimiz Yoga 900, performansıyla olduğu kadar tasarımıyla da oldukça dikkat çekici bir model. Katlanabilir yapısı ve QHD+ ekranı da ona cazibe katan diğer etkenler. İyi bir hibrit laptop satın almak isteyen ve tercihini katlanabilir tasarım ile QHD+ ekrandan yana kullanacaklar Yoga 900'ü tercih edebilirler.

Kimler Almalı

İyi bir hibrit laptop satın almak isteyen ve tercihini katlanabilir tasarım ile QHD+ ekrandan yana kullanacaklar Yoga 900'ü tercih edebilirler.

Alternatifleri

Yoga 900'e alternatif olarak HP Spectre x360'ı önerebiliriz. Bu model, özellikle uzun pil ömrüyle dikkat çekiyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Lenovo Yoga 900
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
86
USB-C Var
Genel
İşletim SistemiWindows 10
İşlemciIntel Core i7-6500U
İşlemci Hızı2.5 GHz
Çekirdek Sayısı2
Ekran ve Grafik
Ekran13.3 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük3200 x 1800 px
Grafik İşlemciIntel HD Graphics 520
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
SSD250 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.02
USB 2.01
HDMIYok
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar324 x 225 x 14.9 mm
Ağırlık1.3 kg
Pil Ömrü007:00 saat

İlginizi Çekebilir

Asus ZenBook S 14 inceleme
ASUS Zenbook S 16 inceleme
Monster Tulpar T6 V2.1.5 AI Creator inceleme
Huawei MateBook X Pro (2024) inceleme
Monster Notebook Tulpar T6 V1.2.5 inceleme
Acer Predator Helios 16 inceleme
Forum