Lenovo Yoga 710 İncelemesi
Lenovo'nun hibrit laptop serisi yeni Yoga'larından, Yoga 710'u tüm detaylarıyla inceledik.
- Kompakt
- Performans
- Serin ve sessiz
- Rahat klavye
- Parlak ekran
- Pil ömrü
- Tablet kullanımı için ağır
- Tam boyutlu HDMI ve USB-C yok
- Sadece 2 USB
Lenovo'nun geçtiğimiz Mobil Dünya Kongresi'nde tanıttığı yeni Yoga ailesinin modelleri ülkemize gelmeye başladı. Farklı kullanım biçimleriyle hibrit laptop'lardan biri olan Yoga, yeni seride de farklı ekran boyutu ve konfigürasyona sahip modeller içeriyor. Bugün, bu ailede yer alan Yoga 710'u değerlendireceğiz.
Yoga 710'lar arasında, 14 inç ekran boyutu ve Intel Core i7 işlemcisiyle ayrılan elimizdeki laptop'ın model adı, 14ISK olarak belirtilmiş. Bu şekilde onu diğerlerinden ayırabiliyorsunuz. Onun yanı sıra ailede daha kompakt boyutta olan 11 inçlik model de, 15 inçlik model de yer alıyor. Elbette onları da bu elimizdeki Yoga gibi, katlayıp dönüştürmek elinizde.
Peki, Yoga 710'un bu elimizdeki modeli bizlere neler sunuyor? Önce tasarımından anlatmaya başlayalım...
Tasarım ve ekran
Yoga 710, özellikle hem kompakt hem esnek hem de güçlü bir laptop arayanların ilgileneceği bir model oluyor. Özelikle kompakt yapısıyla göz dolduran cihaz, fazlasıyla da şık görünüyor. Gümüş renkli gövde ve sağlam metalik kasasıyla göz dolduran laptop, 14 inç boyutunda bir ekranla geliyor.
Laptop'ın ekranı fiziksel çerçeve yerine siyah iç çerçeve ile çevrelenmiş. Böylece ekranıyla da şık görünen laptop, bu görünümüyle bize, daha önce incelediğimiz Dell Inspiron 13 7348 hibrit laptop'ı hatırlatıyor. Ekranı da yine tıpkı o model gibi dokunmatik olan Yoga 710, Full HD çözünürlüğünde IPS LCD ekrana sahip. Bu arada hazır yeri gelmişken söyleyelim: Yoga 710'un ekranı bir hayli etkileyici görünüyor. Ekran 300 nit parlaklığında olmasıyla, kullanılan parlak malzemeli panelin yoğun ışık altında yarattığı yansımaları birçok durumda bastırmaya yeterli durumda.
Ekranın hemen altında menteşelerin kenarında havalandırma mazgallarını görüyoruz. Buradan aşağıda ise klavye uzanıyor, hemen altında da genişçe bir touchpad alanı yer alıyor. Klavyede numerik tuş takımı bulunmuyor. Bu nedenle daha geniş bir kullanım alanı sunulmuş durumda. Yazı yazarken rahatlıkla kullanmanız mümkün. Aynı şey touchpad için de geçerli. Elbette ekran dokunmatik olduğu için, dilerseniz touchpad yerine ekrana dokunma yolunu da seçebiliyorsunuz.
Laptop'ın kenarlarındaki bağlantılara baktığımızda, burada bizlere kart okuyucu, kulaklık girişi ve 2 adet USB 3.0 portunun yanı sıra bir de microHDMI bağlantısının sunulduğunu görüyoruz. MicroHDMI'ın dışında başka bir görüntü aktarma birimi yok. O nedenle görüntüyü monitörlere aktarmak isterseniz yalnızca bu portu kullanıyorsunuz. Bu sorun değil, fakat microHDMI için bir dönüştürücü adaptöre ihtiyacınız olacak.
USB'lerden biri ise hızlı şarj desteği gösteriyor. Bu güzel bir haber, ancak bağlantılar arasında bir de USB-C görmek isterdik.
Esnek kullanım
Yoga 710, ailenin diğer üyeleri gibi farklı şekillerde kullanılabiliyor. Katlanabilir tasarımı sayesine onu rahatlıkla döndürüp çevirmeniz mümkün. Dokunmatik ekranıyla dizüstü bilgisayar formunda kullanırken dahi touchpad'i unutmanızı sağlayan laptop, bizim de en çok kullandığımız özelliği bize sunmasıyla sevindirici. Özellikle dokunmatik ekranlı bir laptop kullandıktan sonra, sıradan bir laptop'a döndüğünüzde, eliniz ister istemez ekranına gidiyor.
Ekranı geri yatırarak tablet olarak da kullanabildiğiniz laptop, bu kullanımıyla avantaj yaratıyor. Ancak bu yöntem uzun soluklu kullanımlar için ideal değil. Zira her ne kadar kompakt bir laptop için 1.5 kilogram ağırlık uygun olsa da, tablet kullanımında yorucu olabiliyor.
Yoga 710'u bu iki kullanım şeklinin yanında çadır ve stand biçimlerinde de kullanabiliyorsunuz. Böylece size farklı seçenekler sunabiliyor.
Teknik kadro
Yoga 710'un özelliklerine baktığımızda, Intel Core i7 işlemci ile çalıştığını görüyoruz. 2.5 GHz frekansında çalışan bu işlemci, 3.1 GHz'e kadar hızını yükseltebiliyor. Bu da performanslı bir laptop arayanların beklentisini karşılayabilir. Laptop'ın işlemcisinin 6'ıncı nesil, yani Intel'in Skylake platformuna sahip olduğu bilgisini de verelim.
Windows 10 işletim sistemiyle gelen laptop, 8 GB kapasitesinde ve 2133 MHz frekanslı DDR4 RAM'lerle güçlendirilmiş. Grafik tarafında da kullanıcısına seçenek sunuyor. İster Intel HD Graphics 520 ile çalışabiliyor, ister NVIDIA GeForce GTX 940MX grafik birimini seçebiliyorsunuz. 2 GB kapasiteli GTX 940MX ile yerel grafik birimine kıyasla grafik tarafında daha yüksek performans yakalayabilrisiniz.
Laptop'ta depolama noktasında M.2 SSD tercih edilmiş. Bu fazlasıyla önemli, zira performans adımının kare asını SSD oluşturuyor. 256 GB kapasiteli SSD'nin bize verdiği sıralı okuma ve yazma performansı ise, saniyede 470 MB okuma, saniyede 392 MB yazma oluyor. Böylece laptop, iyi bir çalışma platformu olduğunu da bizlere gösteriyor.
Pil ömrü, ısı ve gürültü
Yoga 710'un içeriğinde 2 adet soğutma fanı bulunuyor. Bu fanlar, grafik ve animasyon ağırlıklı web siteleri arasında dolaşırken ara sıra güçlerini arttırıyor ve RPM, yani dönüş hızları arttıkça sesini duymanız mümkün oluyor. Fakat bunun yine de rahatsız edici olmadığının altını çizelim. Düşük RPM'de çalıştıklarında ise hiç ses çıkartmadıklarını da belirtelim. Yine fanlar, buna bağlı olarak laptop'ın serin çalışmasını sağlıyor.
Peki, Yoga 710'un pil ömrü ne kadar gidiyor? Lenovo'nun söylediğine göre laptop 8 saatlik video oynatma süresine sahip. 1080p videoyu 150 nit parlaklıkta 8 saat boyunca oynatabilen Yoga 710, bizim uyguladığımız 1080p video testinde ise 7 saat 10 dakika sonucuna ulaştı.
Öte yandan internette dolaştığımız senaryoda 7 saat 25 dakika süre alan Yoga 710, boşta çalıştığında 15 saate kadar performans gösterirken, yük altında ise 2 saat 30 dakika içinde pilini tüketebiliyor.
Powermark batarya testinde ise 330 puan toplayan Yoga 710, bu sonuçla HP Spectre X360'ın 391 puanıyla tepede seyrediyor. Onu takiben de daha önce incelediğimiz Dell Inspiron 7348 modeli 318 puanla geliyor. Bu anlamda Yoga 710'un pil performansıyla başarılı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Özetle
Yoga 710'un elimizdei 14 inçlik modeli, özellikle kompakt boyutta bir laptop arayanların ilgisini çekecek bir seçenek oluyor. i7 işlemcisi, M.2 SSD'nin yer alması ve grafik birimiyle rahatlıkla performans isteyen uygulamalarda da kullanabiliyorsunuz. Döndürülebilir yapıda olmasıyla da avantaj sağlayan laptop, şu an piyasada 4590 TL fiyatla bulunabiliyor.
Kimler Almalı
Güçlü ve kompakt bir hibrit laptop arayanlar Yoga 710'u yakından inceleyebilirler. Laptop 8 saatlik kullanım süresiyle de mobil kullanıcıların beklentisini karşılayabilir.
Alternatifleri
Yoga 710'a alternatif olarak yine HP Spectre x360 ve Dell Inspiron 7348 modellerine göz atabilirsiniz.