"Katlanan" Yoga 500 testte!

Lenovo'nun kullanıcıların isteklerine "katlanarak" cevap veren modeli, Yoga 500 testte!

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 81
  • Performans
  • Klavye
  • Esnek kullanım
  • Geniş depolama alanı
  • Ethernet portu
  • İyi ses kalitesi
  • Düşük ekran parlaklığı
  • Pil ömrü

Hibrit modellerin artmasıyla birlikte kullanım alışkanlıkları da değişti. Özellikle dizüstü bilgisayarlarda hayatımıza giren dokunmatik ve ayrılabilen ekranlardan sonra, elimiz farkında olmadan her dizüstü bilgisayarda ekranlara gitmeye ve ya dokunma ya da ekranı yerinden sökme eğilimi göstermemize sebep oluyor. Lenovo'nun katlanabilir ailesi Yoga da kullanıcılara farklı esneklikte bir dizüstü bilgisayar deneyimi sunmasıyla ünlü serilerden biri. Yoga serisinde bir katlanabilme durumu mevcut. Böylece ekranı 360 derece çevirip katlayabiliyor ve laptop'ı farklı biçimlerde kullanabiliyorsunuz. Yoga ailesinden daha önce çok sayıda örnek inceledik. Bugün ise Yoga 500 modeli bizlerle.

360 derece katlanabiliyor

Yoga 500, ailenin diğer modelleri gibi 360 derece katlanabilen bir dizüstü bilgisayarı. Fark yaratan özelliğini bu ailenin mensubu olmasıyla sağlayan Yoga 500, farklı modellerde bulunabiliyor.  Bazı modeller 15 inç ekranla gelirken, bizim elimizdeki modelin 14 inç ekrana sahip olduğunu söyleyelim. Bunun yanı sıra konfigürasyon noktasında da farklı seçenekleri bulunuyor. Elimizdeki Yoga 500'ün tam modelini bu noktada söylememiz doğru olacak. Biz bugün 14ISK 80R5 modelini mercek altına alıyoruz.

Yoga 500, yine farklı renk seçeneklerine de sahip. Elimizdeki model siyah renkliyken, ailede ayrıca kırmızı ve beyaz gibi daha dikkat çekici seçenekler bulunuyor. Böylece kullanıcılara hem tasarım hem teknik altyapı noktasında çok sayıda seçenek sunulmuş olması güzel.

Yoga 500'ün ekranının 360 derece katlanabildiğini söylemiştik. Bu sayede laptop'ı ister dizüstü, ister tablet, ister stant, isterseniz de çadır modlarında kullanabiliyorsunuz. Özellikle stant modunu daha önce kullanmamış kullanıcılar -tıpkı dokunmatik ekranlı bir dizüstü bilgisayar kullanmamış olan kullanıcılar kadar- bu modun kullanılabilirliğinin sunduğu rahatlığı bilmiyorlar. Bunu yekten söyleyebiliriz, zira özellikle yatak veya kanepe gibi rahat noktalarda film izlemek için bu mod çok uygun.

Elimizdeki Yoga 500, tasarım olarak sade bir görünüme sahip. Boyutlarıyla kategorisi için ideal olan cihaz, dış gövdesiyle plastik, iç gövdesiyle ise metalik malzemeyi bizlere sunuyor. Özellikle klavyesiyle fazlasıyla ergonomik bulduğumuz cihaz, uzun soluklu yazı yazmaya elverişli. Bu arada klavyenin arka aydınlatmalı olduğunu da söyleyelim. Fn ve Space tuşlarına basarak klavye aydınlatmasının seviyesini belirleyebiliyorsunuz.

Yoga 500'ün bağlantıları arasında ise sol tarafta bir USB 2.0, kart okuyucu ve kulaklık, sol tarafta ise iki USB 3.0, HDMI ve Ethernet portu bulunuyor. Ethernet portunun bulunması bir avantaj.

Ekran ve teknik kadro

Lenovo Yoga 500'ün bu modelinde 14 inçlik bir ekran karşımıza çıkıyor. Ekran elbette dokunmatik destekli. Rahatlıkla dokunarak kullanabildiğiniz bilgisayarda, bu sayede touchpad'e bile gereksinim duymuyorsunuz. Ekranın Full HD olması da sevindirici. Renk doygunluğu güzel fakat parlaklıkla ilgili söylememiz gereken önemli bir detay var ki, o da ekran parlaklığını maksimize ettiğinizde dahi çok parlak olmaması. Buna parlak malzemeden dolayı yansımaları da kattığımızda, görüş olumsuz yönde etkileniyor doğrusu.

Yoga 500'ün teknik kadrosuna baktığımızda, işlemci olarak Intel Core i5'in tercih edildiğini görüyoruz. 2015'in üçüncü çeyreğinde kullanıma sunulan i5-6200 işlemcisiyle çift fiziksel çekirdek sahibi olan laptop, 2.3 GHz ila 2.8 GHz arası frekanslarda dolaşıyor. 15W'lık güç tüketimine ihtiyaç duyan bu işlemcisiyle laptop'ın uzun pil ömrü sunması gerekiyor. Fakat aldığımız değerlere göre ortalama 4 saat civarında bir performans sağlayabiliyor. Yoga 500'le web'de dolaşırken 4 saat, video izlerken 4 saat 25 dakika ve oyun oynarken de 3 saat civarında bir performans aldığımızı söyleyelim. Bu da bizim için yeterli değil açıkçası.

İşletim sistemi olarak Windows 10'la gelen Yoga 500, depolama kapasitesi olarak ise sevindirici. Zira hem HDD, hem SSD'nin yer aldığı laptop, böylece ne yardan ne serden vazgeçmiş. 500 GB kapasitesinde sabit disk bulunduran cihaz, 8 GB gibi de bir SSD sunuyor. Böylece sistem performansı akıcı, depolama kapasitesi de geniş bir cihaz olarak karşımıza çıkıyor.

Yoga 500'ün pil ömrü hakkında bilgi aktarırken oyun oynadığımızdan bahsetmiştik. Evet, bu laptop oyunlara da kucak açıyor. Çünkü teknik birimleri arasında Intel HD Graphics 520'in yanı sıra Nvidia GeForce 940M GPU'yu da barındırıyor. Böylece yeni nesil oyunları da orta ayarlarda rahatlıkla oynama imkanı tanıyor. Bu arada multimedyaya da hafiften değinmişken, son olarak Dolby destekli hoparlörlerini de beğendiğimiz bilgisini de verelim.

Özetle

Lenovo Yoga 500'ün elimizdeki 80R5 modeli, derli toplu güzel bir model olmuş. Pil ömrü ve ekran gibi noktalarda eksikleri mevcut, fakat artıları daha fazla. Esnek yapısı kullanım çeşitliliği sağlarken, başarılı bulduğumuz teknik kadrosu da onu, performans noktasında orta segment bir cihaz arayanlar için iyi bir seçenek haline getiriyor. Yoga 500'ün bu modelini biz incelerken fiyatı kampanya sebebiyle indirime girmişti. 3 bin üstü fiyat etiketi yerine, 2400 TL civarında bir fiyatla Hepsiburada.com'da yer alıyordu. Umarız bu kampanya daha uzunca bir süre devam eder, zira 3 bin üstü fiyat bandında çekiciliğini kaybetmeye başlayacaktır.

Kimler Almalı

Katlanabilir tasarımlı hibrit laptop arayanlar, performansıyla da beğendiğimiz Yoga 500 modelini tercih etmek isteyebilirler.

Alternatifleri

Yoga 500'e alternatif olarak yine katlanabilir tasarımlı Dell Inspiron 7359'u da önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Lenovo Yoga 500
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
81
Genel
İşletim SistemiWindows 10
İşlemciIntel Core i5-6200
İşlemci Hızı2.3 GHz
Çekirdek Sayısı2
Ekran ve Grafik
Ekran14 inç
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciNvidia GeForce 940M
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)4 GB
SSD8 GB
HDD500 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.02
USB 2.01
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar x x mm
Ağırlık1.95 kg
Pil Ömrü003:00 saat

İlginizi Çekebilir

Asus ZenBook 14 UX434F İnceleme
Acer Swift 5 İnceleme
Asus ZenBook 13 İnceleme
HP Spectre 13 İnceleme
Asus Vivobook Flip 14 İnceleme
Lenovo ThinkPad X1 Yoga İnceleme
Forum