Lenovo Vibe Z2 testte!

Lenovo'nun Vibe ailesinin bir başka üyesi olan Vibe Z2 elimizde. İşte sonuçlar!

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 79
  • Alüminyum tasarım
  • Malzeme kalitesi
  • Ferah arayüz
  • Geniş batarya
  • Kameralar
  • LTE, 802.11ac desteği
  • microSD kart desteği yok
  • Alt segment işlemci
  • Fiyatı biraz daha uygun olmalıydı

Lenovo'nun ülkemize hızlı bir giriş yapmasının ardından model çeşitliliği sağlamasıyla da kendine iyi bir yer bulduğunu söylemek mümkün. Geçtiğimiz günlerde çok konuşulan modeli Vibe X2'yi incelemiştik hatırlarsanız. Bu defa da Vibe ailesinin bir başka modeli olan Z2 elimizde.

Vibe X2'de MediaTek ile çalışan Lenovo, bu modeliyle gerçek 8 çekirdek performansı üzerine yoğunlaşıyordu. Vibe Z2 modeliyle ise orta segmente konumlanan telefon, Qualcomm'un bir işlemci modeliyle çalışmış. Şimdi telefonun detaylarına geçelim. Bakalım Lenovo, Vibe Z2 modeliyle bizlere neler sunuyor?

Köşeli hatlar

Vibe Z2, büyükçe bir telefon modeli. Büyük görünmesini sağlayan tek etken 5.5 inç genişliğindeki ekranı değil, çevre tasarımı aslında. Vibe Z2'nin ince ve hafif bir telefon olduğunu söylemek güç. Alüminyum tasarımı her ne kadar şık ve kaliteli görünmesini sağlasa da bu ona ağırlık katıyor. Elbette aradıkları telefonda metalik tasarım isteyen kullanıcılar bunu yadırgamayacaktır. Telefonun ağırlığı 158 gram. Kenar kalınlığı ise 7.8 mm.

Az önce de söylediğim gibi telefonun arkası alüminyum tasarıma sahip. Bizdeki modeli titanyum renginde olan Vibe Z2'nin ayrıca beyaz ve altın renkli seçenekleri de mevcut. Köşeli tasarımı beğenenler Vibe Z2'nin tasarımını seveceklerdir.

Vibe Z2, arka kapağı çıkartılabilen bir model değil. Arka kasa sabit. Yani dolayısı ile bataryayı çıkartamıyorsunuz. Telefonun çevresine baktığımızda ise güç ve ses butonlarını, microUSB noktasını ve SIM kart çekmecesini görüyoruz. Evet, telefon bir microSD kartla desteklenmemiş. Bu nedenle az sonra teknik detaylar kısmında bahsedeceğimiz kapasiteyi arttırmanız mümkün değil ne yazık ki.

Teknik kadro ve performans

Vibe Z2'nin teknik noktalarına bakalım. Önce ekrandan bahsedelim. Vibe Z2'nin büyükçe bir ekranı var. 5.5 inç genişliğinde ekran, IPS LCD panel. HD çözünürlükle desteklenen ekran, 267 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Orta segmentte pek çok HD çözünürlükte muadil mevcut. O nedenle Vibe Z2 de onlardan bu anlamda fark yaratmıyor. Ekranın güzel göründüğünü söyleyebiliriz. Parlaklığı ve renk doygunluğu iyi seviyede.

Vibe X2'de MediaTek ile işbirliğine giden Lenovo, Vibe Z2'de Qualcomm'la çalışmış. Dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon 410 işlemciyle çalışan Vibe Z2, 1.2 GHz frekans hızında çalışıyor. Ancak Vibe Z2'nin muadili olarak gösterebileceğimiz HTC Desire 820'ye baktığımızda işlemci olarak Snapdragon 615'in kullanıldığını görüyoruz. Bu anlamda Vibe Z2'de Snapdragon 410'un kullanılmış olması açıkçası onun eksi hanesine yazılıyor. Zira fark performans noktasında görülüyor ve öte yandan Vibe Z2, fiyat olarak Desire 820 ile aynı çizgide yer alıyor.

Vibe Z2, 2 GB RAM ve 32 GB dahili hafızayla geliyor. Telefon microSD kart ile desteklenmemiş olduğundan bu kapasiteyle yetinmek durumundasınız.

Vibe Z2'yi testlere de tabi tuttuk elbette. AnTuTu Benchmark'tan 21208 skorla dönen Vibe Z2, CPU Prime'dan ise 3373 puan topladı. Öte yandan GeekBench 3 testinde Multi-Core Score'da 1338 puan alabilen telefon, Adreno 306 grafik birimini zorlayan 3DMark Benchmark'ta ise segmenti için kabul edilebilir sonuçlar verdi. Yine telefonun HTML5 performansını aldığımız Vellamo test sonucu ise 1758 puan.

Vibe Z2'nin başta HTC Desire 820 olmak üzere orta segmentte pek çok rakibi var elbette. Şimdi de telefonun kıyas tablolarına göz atalım.

Sentetik test sonuçlarına baktığımızda Vibe Z2'nin özellikle işlemci kaynaklı kayıp yaşadığını görmek mümkün. Yine kendisiyle aynı işlemcinin kullanıldığı Avea inTouch 4'le yakın sonuçlar alan Vibe Z2, fiyatıyla bir tık üstünde olan Desire 820'nin gerisinde kalıyor. Genel kullanım testleri neticesinde ise performans anlamında orta segmentin beklentilerine cevap verdiğini söylemek mümkün. Yine Asphalt 8: Airborne gibi oyunları bu telefonda da akıcı olarak oynayabiliyorsunuz.

Android 5.0 yolunda

İşletim sistemi tarafında baktığımızda Android 4.4'le geldiğini görüyoruz. Ancak kısa süre içinde telefonun Android 5.0 sürümüne güncellenmesini bekliyoruz. Bu arada telefonun arabirimi Vibe X2'de de gördüğümüz gibi. Bu arabirimi gayet beğendiğimizi Vibe X2 incelememizde de değinmiştik hatırlarsanız. Yine tıpkı X2'de olduğu gibi bu modelde de tema değiştirmek mümkün ve yine SYNCit, SHAREit, Security, WPS Office uygulamalarını görebiliyoruz.

Vibe Z2'nin bataryasına baktığımızda ise 3000 mAh'lik kapasite görüyoruz. Bu telefonun genel kullanımına olumlu katkı sağlayan bir etken. Bu anlamda 2600 mAh'lik Desire 820'nin önüne geçen telefon, günü çıkartabileceğiniz bir pil ömrü becerisi gösterebiliyor. Vibe Z2'nin öne çıkan özelliklerinden biri de bu.

Vibe Z2'nin kameralarına gelecek olursak, X2'de göremediğimiz OIS'i burada görebildiğimizi hemen söyleyebiliriz. 13 megapiksel çözünürlüğünde olan arka kamera, çift LED flaşla da desteklenmiş. Kamera güzel çekimler yapabiliyor, OIS ve çift LED flaşla desteklenmiş olması da telefona hem Vibe X2'ye hem de Desire 820'ye göre artı puan getiriyor. Vibe Z2'nin ön kamerası ise 8 megapiksel.

Özetle

Lenovo Vibe Z2'i genel olarak değerlendirecek olursak, malzeme kalitesi ve köşeli tasarımıyla beğendiğimizi söyleyebiliriz. Evet, biraz büyükçe bir model; çok ince ve hafif olduğunu söyleyemeyiz. Ancak metalik tasarım ve agresif hatları sevenler tarafından beğenilecektir kanısındayız.

Arabirim ve kullanım şekliyle de beğendiğimiz telefon, özellikle bataryası ve kamerasıyla öne çıkıyor. Telefonun eksi hanesine yazdığımız noktalar ise en yakın muadiline göre bir tık yüksek fiyat sunması ve alt bir işlemci modeli ile gelmesi. Öte yandan microSD kart desteği göstermemesi de bir diğer eksisi.

Toparlayacak olursak, Vibe Z2 orta segment için iyi bir model. Özellikle batarya ve kamera konusunda iyi bir seçenek arayanlar Vibe Z2'yi değerlendirebilirler.

Lenovo Vibe X2'nin fiyatı ise 1499 TL civarında.

Kimler Almalı

Lenovo Vibe Z2, metalik tasarım ve agresif hatları sevenler tarafından beğenilecektir. Öte yandan orta segmentte iyi fotoğraf çeken ve batarya konusunda iddialı bir model arayanlar Vibe Z2 modelini tercih edebilirler.

Alternatifleri

Lenovo Vibe Z2'ye alternatif olarak HTC Desire 820 önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Lenovo Vibe Z2
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
79
İşletim SistemiAndroid 4.4
İşlemciQualcomm Snapdragon 410
Çekirdek (CPU)4
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.5 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciAdreno 306
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama32 GB
Ön Kamera8.0 MP
Arka Kamera13.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi408:00 saat
Konuşma Süresi030:00 saat
Boyutlar76 x 148 x 7.8 mm
Ağırlık158 gr.

İlginizi Çekebilir

OPPO A3 inceleme
nubia Z60 Ultra inceleme
Xiaomi 14 inceleme
vivo X200 Pro inceleme
vivo V40 & v40 lite inceleme
iPhone 16 Pro inceleme
Forum