Lenovo Vibe S1 testte!

Lenovo'nun çift selfie kameralı akıllı telefonu Vibe S1 testte!

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 83
  • Gayet başarılı tasarım ve malzeme kalitesi
  • Ekranın sunduğu görüntü
  • Başarılı kameralar
  • Çift ön kameranın getirdiği özellikler
  • Uygun performans
  • NFC ve 802.11ac yok
  • Ortalama hoparlörler
  • Kamera yazılımı geliştirilmeli
  • Ortalama pil ömrü
  • Arka yüz kolay çiziliyor

Pek çok kullanıcının cep telefonu satın alırken iyi selfie çekenini aradığı muhakkak. Üreticiler, her ne kadar amiral gemilerinde kameralara büyük önem gösteriyor olsalar da, bazı modellerini geliştirirken özellikle selfie için şartlanıyorlar. Son dönemde incelediğimiz akıllı telefon modellerinden Sony Xperia C5 Ultra ile Asus ZenFone Selfie bunlar arasında yer alıyordu hatırlarsanız. Bu defa da elimizde Lenovo'nun Vibe ürün ailesinde yer alan modeli, Vibe S1 bulunuyor.

Akıllı telefonların arka yüzlerinde yer alan çift kameralara alıştık, fakat bu telefonda farklı olarak ön yüzde çift selfie kamerası yer alıyor. Bu özelliğiyle rakipleri arasında farklı bir yer kazanan Vibe S1, her ne kadar ön kameralarıyla farklılaşıyor olsa da, orta segmentte gayet rekabetçi ve öte yandan bu alanda iyi de sayılabilecek bir fiyat etiketiyle rafları dolduruyor. Bugün, çift kamerasıyla dikkat çeken Lenovo Vibe S1'i inceleyeceğiz.

Tasarımı ne kadar iyi?

Lenovo Vibe S1'in bütün özelliklerinden bu incelememizde bahsedeceğiz. Ancak adım adım gitmekte fayda var ve elbette ilk durağımız her zamanki gibi tasarım olacak.

Vibe S1, açıkçası tasarımıyla fazlasıyla şık bulduğumuz bir telefon oldu. Her ne kadar plastik ağırlıklı bir telefon olsa da, parlak arka yüzeyi onun gayet güzel görünmesini sağlıyor. Kenarlarında metalik malzemenin bulunması önemli bir ayrıntı. Zira bu, ona premium görünüm kazandırdığı kadar elde tuttuğunuzda da iyi bir his vermesini sağlıyor.

Vibe S1'in kasası yekpare, yani arka kapağı çıkartamıyorsunuz. SIM kart yuvası sol kenara bir kapak altına gizlenmiş. İğne yardımıyla açabildiğiniz bu kapak altında hibrit SIM kart slotunu görüyorsunuz. Hibritten kastımız şu: Burada yer alan bir slot hem SIM kart, hem microSD kart yuvası olarak kullanılabiliyor. Çekmecede ayrıca bir SIM kart slotu daha bulunuyor. Böylece çift SIM kart sahipleri iki hattına da telefonda yer verebiliyor, fakat bu durumda kullanıcının varsa, microSD kartı dışarıda kalıyor. Yani 3 kartı aynı anda telefona takamıyorsunuz.

İncelediğimiz beyaz renkli S1 modeli gayet zarif bir görünüme sahip. Telefonun ayrıca siyah renkli seçeneği de bulunuyor. 132 gramlık ağırlığı bulunan telefon, 7.8 mm kalınlığıyla iPhone 6s'ten çok da fark yaratmıyor.

Vibe S1'in diğer detaylarına geçmeden önce şunu da söylemek gerek. Onu kullandığımız süre çok uzun olmasa da, arka yüzeyin çizilmelere karşı çok dayanıklı olmadığını gördük. Yani eğer bu telefonu almayı düşünüyorsanız ve kutusunda gelen şeffaf koruma kılıfını kullanmayı istemiyorsanız, küçük çiziklere hazırlıklı olmalısınız.

Çift Selfie kamerası ve dahası...

Vibe S1'in kuşkusuz en öne çıkan özelliği çift selfie kamerası. Bunlardan ana kamera 8 megapiksel iken, bir diğeri ise onun yardımcısı rolünü üstleniyor. 2 megapiksel ikinci selfie kamerası, derinliği analiz ediyor ve bu da selfie'lerinize, detaylarından az sonra bahsedeceğimiz birtakım özellikler kazandırmanıza olanak tanıyor.

8 megapiksel ana ön kamera, arkadan aydınlatmalı sensöre sahip. Bu da telefonun, iyi selfie'ler çekebilmesinde kuşkusuz önemli bir destekçi. 4:3 görüntü oranında 3264x2448 piksel çözünürlüğünde fotoğraf çekebilen ön kamera, 16:9'da ise 2560x1440 piksel çözünürlükte çalışabiliyor. Fotoğraf kalitesi ise şu ana kadar karşılaştığımız en iyi selfie örneklerini bizlere sunuyor. Fakat odaklama noktasında bir miktar desteğinize ihtiyacı olduğu da açık. Selfie çekerken az da olsa kamerayı titretmeniz durumunda bir miktar bulanık sonuçlarla karşılaşabiliyorsunuz.

2 megapiksel ek derinlik sensörüyle desteklenen kamera, eğlence için bir dizi seçeneği bizlere sunuyor. Çektiğiniz selfielerde arka planı ayrıca algılayabilen kamera, Bokeh olarak da bilinen bulanıklık efektini fotoğraflara yansıtabilmenizi sağlıyor. Öte yandan selfie modunda yer verilen Sihir modu sayesinde, çektiğiniz selfie'lerden kendinizi kesip alabiliyor ve farklı arka planlara yerleştirebiliyorsunuz. Bu güzel bir özellik, çünkü ortaya eğlenceli selfie denemeleri çıkartmanıza olanak tanıyor. Yani çektiğiniz selfie'de kendinizi sahneden keserek çıkartıp, arka plana Pisa Kulesi'ni yerleştirebiliyorsunuz. Bu özellik ve halihazırda selfie kamerasının performansını fazlasıyla beğendiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu bölümler Vibe S1'i özel kılıyor.

Elbette olumsuz eleştirimiz de yok değil. Ortada bu denli başarılı çalışan bir ön kamera ve yardımcısı varken, Lenovo'nun Vibe S1'de yer verdiği kamera yazılımını açıkçası yetersiz bulduk. Yalnızca bulanıklık efekti ve selfie karakterini kesip alma dışında daha pek çok çalışmaya imza atılabilirdi. Öte yandan Cut Out kısmında da fotoğraftan keseceğiniz bölgeyi belirlerken otomatik seçim çok iyi çalışmadığı gibi, manüel modda çalışırken ise çok ince çalışamıyorsunuz. Bu nedenle kesilen kısmın arka plana yerleştirildiği açık net belli oluyor. Bunlar kamera yazılımın eksiklikleri olarak gözümüze çarpmadı desek yalan söylemiş oluruz. Umarız Lenovo, gelecek yazılım güncellemelerinde bunları göz önünde bulundurur.

Gelelim arka kameraya. Arka kamera, 13 megapiksel çözünürlüğünde. Öte yandan burada önemli ayrıntılardan biri, çift LED flaşın kullanılmış olması. Çift LED flaşla çift ton da unutulmamış. Bu nedenle düşük ışık koşullarında, floresan altında fotoğraf çekmiş gibi olmuyorsunuz. f/2.2 diyafram açıklığının da sahibi olan lens, böylece düşük ışık koşullarında flaşsız da iyi sayılabilecek çekimler yapmanıza olanak tanıyor. Elbette en iyi sonucu doğal ışık koşullarında aldığınızı söyleyelim.

Biz, selfie örneklerinin yanında arka kamerayla çektiğimiz fotoğraflarda da iyi sonuçlar aldık. HDR ve profesyonel seçeneklerin de eklendiği arka kamerayla ayrıca Full HD çözünürlükte video kaydı da yapılabiliyor.

Ekran, işletim sistemi ve detaylar

Vibe S1'in ekranı 5.0 inç boyutunda. Son dönemde büyüyen ekran trendi yerinde standart kalıpları tercih eden telefon, bu yapısıyla rahat kullanılabilen bir ekranın sahibi. IPS LCD panelin tercih edildiği modelde, koruma olarak Corning Gorilla Glass 3'ü görüyoruz. Panel Full HD görüntü sunuyor ve sunduğu görüntü seviyesi gayet başarılı. 441 ppi piksel yoğunluğuyla fazlasıyla rekabetçi. Geniş görüş açısı, parlaklık seviyesi ve Full HD çözünürlük oranıyla beğendiğimiz ekranın belki de tek eleştirilecek noktası, ekranın gövdeye olan yüzde 68'lik oranı.

Lenovo Vibe S1'de Android 5.0 işletim sistemi yer alıyor. Daha önce açıklanan listeye göre, Vibe S1'in bu yıl içinde Android 6.0'a güncellenme alması gerekiyor. Bu bilgiyi aktardıktan sonra arabirimden biraz bahsedelim. Lenovo'nun diğer modellerinden de aşina olduğumuz arabirimin kullanıldığı telefonda, basit, menüsüz bir arabirim yer alıyor. Farklı tema seçenekleri Tema Merkezi'nde sunulmuş durumda. Elbette diğerseniz farklı bir launcher da yükleyebilirsiniz.

İşletim sistemi, telefon üzerinde gayet akıcı şekilde çalışıyor. Açık uygulamalar arasında rahatça dolaşabiliyor ve aynı senaryoyu açık oyunlara da uygulayabiliyorsunuz. Burada 3GB RAM'den oldukça faydalanıyoruz.

İşletim sisteminde dolaşırken, güç yöneticisinde pek çok seçeneğin sunulduğunu gördük. Sıradan pil tasarrufu yapabileceğiniz gibi, üstün güç tasarrufu da sağlayabiliyor ve ekran ile GPU'ya müdahalede bulunabiliyorsunuz. Bu seçenek güzel, zira Vibe S1 batarya konusunda çok rekabetçi bir model değil.

Vibe S1'in tarayıcı performansını ise ortalama bulduk. Ancak burada telefonun dahili tarayıcısından ziyade Chrome'u kullanmanızda fayda görüyoruz. Zira Chrome, Lenovo UC Browser'dan daha hızlı çalışıyor. Telefona uyguladığımız AnTuTU HTML 5 test sonucu ise şöyle...

Bu bilgiyi de sizlerle paylaştıktan sonra şimdi Vibe S1'in teknik altyapısına bakalım...

Teknik kadro ve performans

Vibe S1, MediaTek altyapısını kullanıyor. Snapdragon 615 muadili olan MT6752'yle gelen telefon, 8 çekirdekli ve 1.7 GHz frekanslı Cortex-A53 yongasının sahibi. Snapdragon 615'e göre biraz daha performanslı çalışan bu işlemci, beraberinde Mali-T760 grafik yongasını da getiriyor. 700 MHz frekansında çalışan bu yonga, her ne kadar nispeten eski olsa da, güzel sonuçlara imza atıyor.

32 GB dahili hafızanın yer aldığı Vibe S1'de microSD kart yoluyla 128 GB daha hafızayı genişletebiliyorsunuz. 3GB RAM'in yanı sıra 2420 mAh kapasitesinde bir batarya da telefonda hazır bulunuyor.

Bu teknik kadro ışığında orta  segment kategorisinde iyi işler çıkartan Vibe S1, işlem ve grafik gücüyle birlikte, kendi kategorisinden daha önce incelediğimiz pek çok rakibini geride bırakmayı başarıyor. Pil ömrü konusunda ise, ondan daha başarılı modellerle daha önce karşılaşmıştık. Şimdi Vibe S1'den aldığımız bütün test sonuçlarını bir arada ekrana getirelim...

İncelememizin yavaş yavaş sonuna gelirken bir noktadan daha bahsetmek gerekiyor. Vibe S1'de NFC ve 802.11ac standardı yer almıyor. Bunun yanında Bluetooth standardı da 4.0 seviyesinde tutulmuş. 5 GHz kablosuz ağlardan yararlanabilmek için gerekli olan 802.11ac desteği ve en azından BT 4.1 standardı, daha iyi iletişim için bu seviye telefonlarda yer verilmesi gereken özellikler ki, Vibe S1'in pek çok rakibinde de bunları görebiliyoruz. Telefon, bu anlamda rakipleri karşısında zayıf kalıyor.

Son olarak Vibe S1'in hoparlörlerine de değinelim. Birer multimedya aracı olarak hoparlörlerin de akıllı telefonlarda önemi büyük. Vibe S1'de yer alan hoparlörler ise ses konusunda büyük vaatlerde bulunmuyor. Müzik ve videolarda ortalama ses performansı sunan hoparlörler, oyunlarda ise beklentileri karşılayabilecek seviyede.

Özetle

Lenovo Vibe S1, orta segment çizgisinde yer alıyor, ancak çift ön kamerasıyla farklılaşıyor. Bu anlamda, özellikle selfie fotoğrafçılığa önem veren kullanıcılar tarafından dikkate alınabilir. Fiyat olarak değerlendirirsek, 1299 TL'ye bulunabilen Vibe S1'in benzer modeller arasında sivrilmediğini, aralarında kendine yer bulduğunu söyleyebiliriz. 1000 TL çizgisine çekilse, çok daha dikkat çekeceğini düşünüyoruz.

Kimler Almalı

Özellikle selfie akımının takipçisi olan kullanıcıların yakından incelemeleri gereken bir akıllı telefon olan Lenovo Vibe S1, şık tasarımı ve performansıyla da beğenilecektir.

Alternatifleri

Lenovo Vibe S1, çift ön kamerası sebebiyle özel bir telefon. Buna göre alternatif olarak ZenFone Selfie düşünülebilir. Ancak fiyat/performans olarak çok yakın fiyata LG G4'ü tavsiye ederiz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Lenovo Vibe S1
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
83
İşletim SistemiAndroid 5.0
İşlemciMediatek MT6752
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS LCd
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciMali-T760
Bellek (RAM)3 GB
Dahili Depolama32 GB
Arttırılabilir Depolama128 GB
Ön Kamera8.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Boyutlar70 x 143 x 7.8 mm
Ağırlık132 gr.

İlginizi Çekebilir

Xiaomi Mix Flip inceleme
OPPO A3 inceleme
nubia Z60 Ultra inceleme
Xiaomi 14 inceleme
vivo X200 Pro inceleme
vivo V40 & v40 lite inceleme
Forum