Vibe K5'i enine boyuna inceledik

Lenovo'nun uygun fiyatlı akıllı telefon Vibe K5'i enine boyuna inceledik. İşte izlenim notlarımız...

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 81
  • Fiyat/performans
  • Güzel tasarım
  • Pil ömrü
  • Oyun performansı
  • Hoparlörler
  • Kamera
  • Android 5.1
  • Kapasitif tuşlar ışıklandırmalı değil

Lenovo, ülkemizde Vibe akıllı telefonlarıyla oldukça başarılı rol oynuyor. Birbiri ardına çıkarttığı yeni modellerle uygun fiyatlı cep telefonu bulmak isteyenlerin beklentilerini de karşılayan şirket, yine buna ilişkin Vibe K5 ve Vibe K5 Plus modellerini piyasaya sunmuştu. Elimizde bu iki telefondan Vibe K5 var. Öte yandan Vibe K5 Plus'ı da yakında inceleyeceğimiz bilgisini de buradan verelim.

Bu iki telefondan Vibe K5, giriş – orta segment arasında yer alırken, Vibe K5 Plus ise orta segmente konumlanıyor. Ayrıca Vibe K5 Note isimli bir model daha mevcut. O da daha büyük ekran boyutuyla bu iki modelden ayrılıyor.

Vibe K5'i piyasada şu an 629 TL fiyatla bulmak mümkün. Oldukça uygun fiyatlı olan telefon, inceleme neticesinde de bizi kendisinden de bir hayli memnun bıraktı, onu şimdiden söyleyebiliriz. Peki, bize neler sunuyor? Önce her zaman olduğu gibi tasarımdan başlayalım.

Segmentinin premium tasarımlı üyesi

Vibe K5, tasarımıyla oldukça beğendiğimiz bir telefon oldu. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz, çünkü telefonun gövdesi alüminyum alaşımlı bir malzemeden oluşuyor. Bu da telefonun elinizde gayet güzel görünmesini ve elde iyi bir tutuş hissi sağlamasına sebep oluyor. Telefonun kenarlarında da metalik çerçeve kullanılmış. Bu nedenle Vibe K5 için "giriş segmentin premium tasarımlı üyesi" diyebiliriz.

Vibe K5'in farklı renk seçenekleri mevcut. Elimizdeki modelin rengi Dark Grey olarak adlandırılıyor. 5 inçlik ekranı sebebiyle tek elle kullanılabilen K5'in kalınlığı 8 mm, ağırlığı ise 142 gram.

K5'in kutu içeriğinde hem ekran filmi hem arka koruma kılıfı bulabiliyorsunuz. Ayrıca bir kulaklık seti de yer alıyor.

Vibe K5'in çevresine baktığımızda ön yüzde kapasitif tuşların kullanıldığını görüyoruz.  Ancak bu tuşlar arka aydınlatmaya sahip değil.

Sağ kenarda güç ve ses butonlarını bulunduran telefon, kulaklık girişinin yanında ayrıca microUSB yuvasına da üst kenarında yer veriyor. Bu da ilginç bir detay. Bazı kullanıcılar bu portun buraya yerleştirilmiş olmasını kullanışsız bulabilir.

Vibe K5'in arka kapağını açabiliyorsunuz. Bataryayı değiştirebildiğiniz telefonda, microSD ve SIM kart slotları da yine bu bölümde yer alıyor.

Ekran ve işletim sistemi

Vibe K5'in ekranı 5 inç boyutunda demiştik. Segmentine uygun olarak HD çözünürlüklü ekranla gelen telefon, 294 ppi piksel yoğunluğunda bir ekranın sahibi. IPS panelin tercih edildiğini ve ekran – gövde oranının da yüzde 68 oranında olduğunu söyleyelim. Ayrıca bir Gorilla Glass gibi ekran koruması da telefonda yer almıyor.

Ekran, segmenti için gayet güzel durumda. Parlaklık oranını beğendik. Ayrıca renk doygunluğunu beğenmezseniz, ekran ayarlarında yer alan Ekran Efekti kısmından bunu düzenlemeniz mümkün.

Lenovo, Vibe K5'te yine şirketin diğer telefonlarından da alıştığımız arabirimi bizlere sunuyor. Android 5.1 işletim sistemiyle çalışan telefon, menüsüz bir arabirimin sahibi. Menüsüz arabirimi kullanmak bazıları için zor olabiliyor. O nedenle dileyen kullanıcılar farklı launcher'ları deneyebilirler.

Android 5.1'in ise açık bir eksi puan getir telefona. Zira artık Android 7.0'a göz kırptığımız şu günlerde, Android 6.0'dan aşağısını kabul etmiyoruz.

Son olarak arabirimde yer alan Tema Merkezi'ni kullanarak temayı veya duvar kağıdını rahatlıkla değiştirebileceğiniz bilgisini de verelim ve şimdi telefonun teknik altyapısına geçelim.

Teknik altyapı ve performans

Bu fiyat segmentinde genellikle MediaTek işlemcili modeller görüyoruz. Ancak Vibe K5'te Qualcomm Snapdragon 415 işlemci kullanılıyor. Böylece iyi performans gösteren telefon, toplamda 8 çekirdekli işlemcisiyle, 4'er çekirdekli 1.5 GHz Cortex A53 ve 1.2 GHz Cortex A53 yongalarından güç alıyor. Adreno 405 grafik işlemcinin yer aldığı telefonda 2 GB RAM ve 16 GB dahili depolama alanı da sunuluyor. Depolama alanını 32 GB daha microSD kart yoluyla arttırmak mümkün.

Telefonda kablosuz bağlantılar arasında 802.11 b/g/n Wi-Fi ve Bluetooth 4.1 yer alıyor. NFC desteği ise mevcut değil. Ayrıca Cat 4 LTE'nin sunulduğu telefonda, 150/50 Mbps mobil veri iletişimi mümkün.

Telefonda yer alan hoparlörler ise Dolby destekli. Çift tarafa konumlanan hoparlörler, stereo ses çıkışı sağlıyor ve oldukça iyi bir performans gösteriyor.

Bunu da söyledikten sonra şimdi telefonun aldığı sentetik test sonuçlarından da bahsedelim. AnTuTu Benchmark'ta 34172 puan üreten telefon, bu puanla bu yılın Samsung Galaxy A3'üyle yakın seyrediyor. CPU Prime Benchmark'ta 9852 puanla da yine TP-Link Neffos C5 Max, Asus ZenFone 2, Huawei P8 Lite ve Casper VIA M1'le yakın çizgide bulunan Vibe K5, Geekbench 4'teyse tek çekirdek skoruyla 564, çoklu çekirdek skoruyla da 1646 puan topluyor. Bununla da yine K5'in, Turk Telekom K8, TP-Link Neffos C5 ve Casper VIA E1'le aynı ayarda olduğunu söyleyebiliriz.

Grafik tarafına gelince, 3DMark Benchmark'da Ice Storm puanıyla 9050, Extreme skoruyla 4991 ve Unlimited test puanıyla da 7904 puan alan K5, Epic Citadel'de de HD çözünürlükte 59.7 FPS üretiyor. Telefonun oyun performansı da fazlasıyla tatmin edici. Biz K5'i incelerken SBK16 ile bir hayli zaman geçirdik ve telefonun akıcı bir grafik performansı sunduğunu gördük. Ayrıca bu noktada telefonun ısınmadığını da belirtelim.

Bataryaya gelirsek, K5'in 2750 mAh'lik bir bataryası bulunduğunu söyleyebiliriz. Bunun bize günlük kullanımda yansıması ise bir hayli olumlu oluyor. PCMark Battery'e göre 8 saat 2 dakika sonucunu alan telefon, bununla Xiaomi Mi5 türevi performans gösteriyor. Ayrıca 13 saatlik bir konuşma süresi sunan telefon, yaklaşık 9 saatlik web dolaşımı ve 8 saatlik de video oynatımı imkanı tanıyor.

Kamera

Son olarak Lenovo Vibe K5'in kameralarına da değinelim. Elbette bu fiyat segmentinde çok iyi kameralar gördüğümüz söylenemez. Buna Vibe K5 de dahil kuşkusuz. Ancak sosyal medya paylaşımları için uygun sonuçlar alabilirsiniz.

K5'te arka tarafta 13 MP ve f/2.2 diyafram açıklığına sahip bir lens bulunuyor. LED flaşla da desteklenen kamera, HDR ve panorama fotoğraflar çekebiliyor. Ayrıca 1080p video kayıt imkanı da mevcut. Ön yüzdeki kamera ise 5 MP seviyesinde.

Kamera arayüzüne gelecek olursak, çok detaylı bir arayüzle karşılaşmıyoruz. Burada efektli çekim modu ve yüz güzelleştirme modu mevcut. Yine arayüzde sahne seçimi, ISO ve beyaz dengesi ayarını yapabiliyorsunuz. Ancak hepsi bu kadar.

Özetle

Lenovo Vibe K5'i piyasada 629 TL dolaylarında fiyatla bulmak mümkün. Bu fiyatıyla fiyat/performans noktasında ilk bakılacak telefonlardan biri olmayı başarıyor açıkçası. Güzel tasarımı, akıcı çalışma performansı ve pil ömrüyle beğendiğimiz telefon, oyun performansıyla da memnun edici izlenim bırakıyor. Elbette eksikleri de yok değil, fakat bu fiyatıyla eksilerini kapatıyor diyebiliriz. Eğer ucuz bir telefon arıyorsanız, yakından incelemenizi öneriyoruz.

Kimler Almalı

Lenovo Vibe K5, akıllı telefon için bütçesi geniş olmayan kullanıcıların rahatlıkla satın alabileceği telefonlardan biri oluyor.

Alternatifleri

Lenovo Vibe K5'e alternatif olarak, TP-Link'in Neffos C5 akıllı telefonunu da inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Lenovo Vibe K5
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
81
İşletim SistemiAndroid 5.1
İşlemciQualcomm Snapdragon 415
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciAdreno 405
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama32 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Boyutlar71 x 142 x 8.0 mm
Ağırlık142 gr.

İlginizi Çekebilir

Xiaomi Mix Flip inceleme
OPPO A3 inceleme
nubia Z60 Ultra inceleme
Xiaomi 14 inceleme
vivo X200 Pro inceleme
vivo V40 & v40 lite inceleme
Forum