Lenovo ThinkPad X1 Yoga testte!

Lenovo'nun X1 ailesine dahil ettiği Yoga modeliyle ortaya çok farklı bir ultrabook çıkmış.

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 90
  • OLED ekran
  • Sağlam tasarım
  • Performans
  • Rahat klavye & touchpad
  • Hafif
  • LTE desteği
  • Katlanabilir tasarım
  • Parmak izi sensörü
  • Gizlenebilir klavye tuşları
  • Tam boyutlu Ethernet portu yok
  • USB Type-C portu yok

Lenovo, Yoga ailesiyle esnek tasarıma sahip dizüstü bilgisayarlarını kullanıcılara bir hayli benimsetmiş, daha önce ThinkPad ailesinde sunduğu X1 Carbon isimli modeliyle de sağlam yapıya sahip dizüstü bilgisayar arayanların ilgisini çekmişti hatırlarsanız. Bu defa farklı bir noktaya parmak basan Lenovo, her iki modelin özelliklerini yeni bir yapıda birleştirmiş. Yoga ailesinin katlanabilir esnek tasarımını ve X1 modelinin de güçlü teknik kadrosu ve çalışma performansını aynı potada eriten Lenovo, bakalım ThinkPad X1 Yoga modelinde ne kadar başarılı olmuş.

Dayanıklı ve şık yapı

ThinkPad X1 Carbon'u daha önce incelemiştik bildiğiniz gibi. Hatta dizüstü bilgisayar o kadar sağlamdı ki, onu ekstrem teste tutmuş, inşaattan aşağı atmıştık. X1 ailesine bu kez Yoga ailesinin özelliklerini getiren yeni bir model ekleyen Lenovo, bu modeliyle de bize farklı bir kullanım sunuyor. Elbette yine yüksek dayanıklılık isteyen kullanıcılar X1 Carbon modelini tercih edebilirler. Elimizdeki X1 Yoga modeli de, yüksek performans ve taşınabilirlik ile esnek kullanımı amaçlayan kullanıcılara hitap ediyor.

Tasarımıyla ailenin diğer üyeleri gibi yine ilgi çekici duran X1 Yoga, elimizdeki modeliyle siyah mat malzemeyle kaplı bir model. Dokunduğunuzda sağlamlığını hissettiğiniz ultrabook, Lenovo'nun söylediğine göre askeri seviyedeki testler ile sınanmış. Bu da onun Carbon modeli kadar dayanıklı olduğu iddiasını güçlendiriyor. Belki önümüzdeki günlerde X1 Yoga'yı da çeşitli zorlu testlerden geçiririz.

X1 Yoga'nın tasarımında kuşkusuz en dikkat çeken nokta, katlanabilir esnek tasarımla gelmesi. Bu sayede dizüstü bilgisayar formunda çalışma imkanı sağlarken, aynı zamanda sunum ve mobil kullanımlar için 3 farklı şekle daha girebiliyor. Bu da kuşkusuz kullanılabilirliği pozitif yönde etkileyen unsurlar.

X1 Yoga, mobil kullanımı gayet hafif ve ince bir tasarıma sahip olmasıyla da pekiştiriyor. 1.27 kilogram ağırlığında olan ultrabook, ayrıca yine yalnızca 17 mm kalınlığında. Böylece rahatlıkla çantanızda yer verebiliyor, ultrabook'u sürekli el altında tutabiliyorsunuz.

Gizli özellikler

X1 Yoga'nın tasarım detaylarındaki gizli unsulardan da bahsedelim. Bunlardan biri laptop'ta bir stylus'a yer verilmiş olması. Laptop'ın sağ kenarında gizlenen bu kalem ile X1 Yoga'yı tablet formunda çizimleriniz için kullanabiliyorsunuz.

Bir diğeri ise klavyede gizli. Bilindiği gibi bu tür katlanabilir ultrabook'lardaki tablet formu kullanımı sırasında klavye tuşlarının altta kalması sıkıntı yaratıyor. Lenovo, X1 Yoga modelinde bunun önüne geçmiş. Nasıl mı? Ultrabook'un klavyesini hareketli mekanizmaya bağlayan Lenovo, siz X1 Yoga'yı katladığınızda klavye tuşlarının otomatik olarak gizlenmesini, içeri çekilmesini sağlamış. Hal böyle olunca, tablet formunda parmaklarınız artık klavye tuşlarına basmıyor.

Bir diğer önemli ayrıntı ise X1 Yoga'da parmak izi okuyucuya yer verilmiş olması. Klavyenin sağ alt köşesine yerleştirilen parmak izi sensörü, Windows Hello ile rahatlıkla çalışıyor ve bu sayede ultrabook'a giriş yapmanız kolaylaşırken, güvenlik de sağlanmış oluyor.

Elimizdeki X1 Yoga'nın en önemli artılarından biri de SIM kart slotunun olması. Ultrabook'un çevresine baktığınızda göremediğiniz bu alan, ekranı katladığınızda menteşenin altından kendini gösteriyor. SD kart ile beraber aynı kapak altına saklanan SIM kart slotunu kullanarak, X1 Yoga'yı 4.5G hızıyla internete bağlayabiliyorsunuz.

X1 Yoga'nın klavyesi de yine rahat bir kullanımı gözetiyor. Touchpad'in yanı sıra ortada bir trackpoint'e de yer veren Lenovo, bu sayede kullanım biçiminde de opsiyon sağlıyor.

X1 Yoga'nın çevresinde yer alan bağlantılara baktığımızda, burada 3 adet USB 3.0 portunun kullanıldığını görüyoruz. Ayrıca HDMI ve mini DisplayPort noktaları da unutulmamış elbette. Bluetooth 4.1 kablosuz bağlantının yanı sıra AC destekli Wi-Fi da sunulmuş. Ancak bir Ethernet portu veya USB Type-C portunun bulunmaması üzücü, onu da söylemek lazım.

X1 Yoga'nın hoparlörleri nerede derseniz, ultrabook'un altına her iki tarafa yerleştirilmiş olduğunu söyleyebiliriz. Hoparlörlerin ses kalitesini de beğendik.

Ekran ve teknik kadro

X1 Yoga'nın ekranı 14 inç boyutunda. 300 nit parlaklığında olan ekran, çevresinde çok ince bir fiziksel çerçeve bulundurduğu için hayli etkileyici görünüyor. Görüntü kalitesi de muazzam olan ekran, kuşkusuz bunu OLED paneline borçlu. Ekran ayrıca 2K, yani 2560x1440 piksel çözünürlüğünde olduğu için çözünürlük anlamında da beklentiyi karşılıyor.

Fakat bu noktada X1 Yoga'nın farklı sürümleri olduğunu da söyleyelim. Yani laptop'ın IPS panele sahip modelleri olduğu gibi, ayrıca 1920x1080 piksel çözünürlük getiren bir model seçeneği de mevcut. Bu da seçenekleri arttırıyor.

Ekran kuşkusuz dokunmatik. Dokunma performansıyla gayet yerinde olan ekran, elbette sytlus getirdiği için zaten böyle olmak zorunda. Bu sayede ister parmaklarınızla ister kalemle ekranı rhatlıkla kullanabiliyorsunuz.

Windows 10 işletim sistemiyle çalışan laptop, üzerinde Intel'in 6'ıncı nesil işlemci ailesinden Core i7 işlemci taşıyor. 2.6 GHz frekansta çalışan işlemci, 2.81 GHz frekansa değin yükselebiliyor. 8 GB RAM ve 256 GB SSD gibi diğer teknik birimlerin de sahibi olan ultrabook, Intel HD Graphics 520 grafik birimini de getiriyor.

X1 Yoga'nın pil performansı ise 11 saate dayanıyor. Bu da uzun soluklu bir çalışma performansı demek. Daha önce güçlü dizüstü bilgisayarları arasında Dell Inspiron 15 7559'da 12 saat 45 dakikaları görmüştük. Ancak X1 Yoga'nın karşısına konumlanabilecek olan örnek olarak HP Spectre X360'ı verebiliriz. O cihazda da 11 saatlik pil ömrü alınabiliyordu hatırlarsanız. Bu anlamda X1 Yoga, pil performansıyla da uzun soluklu ve rekabetçi bir grafik çiziyor.

Özetle

Lenovo ThinkPad X1 Yoga, güzel ve kullanışlı bir model. Teknik kadrosunda güçlü öğeler bulunduran cihaz, X1 gücünü Yoga esnekliğiyle iyi bir şekilde birleştirerek bizlere sunuyor. Bu nedenle Yoga esnekliğini güçlü bir dizüstü bilgisayarda görmek isteyen kullanıcıların ilgisini çekmekte zorlanmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Kimler Almalı

Hem kullanımı esnek ve fonksiyonel, hem de güçlü bir ultrabook arayanlar Lenovo ThinkPad X1 Yoga'yı yakından incelemek isteyebilirler.

Alternatifleri

X1 Yoga'ya alternatif olarak X1 Carbon veya Yoga serisi ürünleri dışında HP Spectre X360 ve Dell Inspiron 15 7559 modellerini de önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Lenovo ThinkPad X1 Yoga
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
90
Genel
İşletim SistemiWindows 10
İşlemciIntel Core i7- 6600U
İşlemci Hızı2.60 GHz
Çekirdek Sayısı4
Ekran ve Grafik
Ekran14 inç
Ekran PaneliOLED
Çözünürlük2560 x 1440 px
Grafik İşlemciIntel HD Graphics 520
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)8 GB
SSD256 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB 3.03
HDMIVar
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuVar
Boyutlar333 x 229 x 17 mm
Ağırlık1.27 kg
Pil Ömrü011:00 saat

İlginizi Çekebilir

Asus ZenBook 14 UX434F İnceleme
Acer Swift 5 İnceleme
Asus ZenBook 13 İnceleme
HP Spectre 13 İnceleme
Asus Vivobook Flip 14 İnceleme
Acer Aspire R14 İnceleme
Forum