Yeni Nesil X1 Carbon'u inceledik!
Lenovo'nun X1 serisi ultrabook'u X1 Carbon yenilendi, biz de inceledik. İşte, Yeni Nesil X1 Carbon!
- Yüksek performans
- Tasarım kalitesi
- Yüksek çözünürlük
- Mükemmel klavye
- Uzun pil ömrü
- Geniş SSD
- Dokunmatik alan
- Ağır
- Parmak izi
- Fiyatı çok yüksek
Daha önce de X serisi altında yer verdiği X1 Carbon modeliyle başarılı bir ultrabook'a imza atan Lenovo, bu modeli dokunmatik ekranlı alternatifiyle de sunmuştu. Aradan bir süre geçti ve Lenovo, şimdi de X1 Carbon'un Yeni Nesil modeliyle bir kez daha karşımıza çıktı.
Döneminin başarılı ultrabook'larından biri olmayı bilen X1 Carbon, güncel teknolojiye ayak uydurarak yenilenmiş. Böylece güncel versiyonuyla bir kez daha şartlara uygun olarak kullanıcılara sunulan X1 Carbon Yeni Nesil, yeni özelliklerin yanında sahibi olduğu eski özelliklere de güç katarak dikkat çekici bir model olmayı başarıyor.
Dokunmatik ekranı, Windows 8.1 Pro işletim sistemi, yüksek çözünürlük seviyesi ve dördüncü nesil işlemci ile donatılan X1 Carbon Yeni Nesil, daha pek çok özelliğe sahip. Şimdi ultrabook'a yakından bakalım.
Karbon fiber tasarım
Karbon fiber ve magnezyumla tasarlanmış bir kasaya sahip olan Yeni Nesil X1 Carbon, dış görünüşüyle tıpkı bir önceki versiyonuyla aynı görselliğe sahip. Mat malzemeye sahip gövdesi hem elde iyi bir tutuş hissi veriyor, hem de dışarıdan bakıldığında gayet kaliteli görünüyor.
Fazlasıyla ince bir tasarıma sahip olan X1 Carbon, 17.7 mm kalınlığında. Kategori için incelik konusunda iyi görünüyor. Fakat kısa bir süre önce incelediğimiz Asus'un yeni Zenbook ultrabook'undan yaklaşık 2 mm kadar kalın olduğunu da bu noktada söylememiz gerekli. Hatırlayacak olursanız Zenbook UX301 15.5 mm kalınlığındaydı. Ağırlık noktasında ise yeni X1 Carbon da tıpkı Zenbook gibi 1.4 kilogram ağırlığında. Bu da onu ağır olarak nitelendirmemize sebep oluyor. Dizüstü bilgisayarlara göre hafif olsa da ultrabook kategorisinde daha hafif modellerin bulunduğunu da söylemek gerek.
Karbon fiber yapıya sahip olan ultrabook, zorlu koşullardaki 8 askeri testten geçirilmiş. Darbelere ve düşmelere karşı da dayanıklı olduğu ispatlanan X1 Carbon, bu yönüyle de kolaylıkla beğenilebilir. Ultrabook'a uygulanan testlerden bazıları ise şöyle: 500 Hz titreşim ve şok testleri, -20 C ila 60 C seviyeleri arası ısı testleri, 500 mL sıvı dayanıklılık ile %98 nem testleri ve 15.000 ft yükseklikte basınç testleri bunlardan bazıları.
X1 Carbon'un üzerinde 14 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. Esnek kullanımlar için uygun olan ekran, geriye doğru 180 dereceye kadar yatabiliyor. Geniş açılı görüntüleme oranı sunan ekranın üzerinde bir web kamerası da bulunuyor.
Ultrabook'un çevre bağlantıları arasında ise iki adet USB 3.0 görüyoruz. Ayrıca tam boyutlu HDMI da dikkat çekiyor. Kutu içeriğinden çıkan küçük bir aparatla Ethernet bağlantısı da ekleyebiliyorsunuz ultrabook'a. Bunların yanında Bluetooth 4.0 ve kulaklık bağlantıları da mevcut. X1 Carbon'da ayrıca bir parmak izi okuyucu da bulunuyor. Biyometrik özellikleri kullanarak oturum açabileceğiniz bu parmak izi okuyucusu ile ek güvenlik önlemleri alabiliyorsunuz.
Performans için güncellendi
Peki, yeni nesil X1 Carbon'da teknik detaylar olarak neler yer alıyor? Öncelikle söze ekrandan başlamak gerek. Yüksek çözünürlükteki ekranıyla dikkat çeken ultrabook, tam 2560x1440 piksel çözünürlük sunuyor. Ultrabook'un özellikle ekranını çok beğendik. 14 inç boyutunda IPS panelli 300 nit ekran, ThinkPad ColorBurst teknolojisinin sahibi. Net ve parlak görüntülerle renklenen ekrandan tam performans aldık. İşletim sistemi olarak güncel Windows sürümüyle gelen ultrabook, Windows 8.1 Pro'yla çalışıyor. Metro arayüzünün bu ekrana oldukça yakıştığını da ayrıca söylemek gerek.
Yeni nesil X1 Carbon, elbette yeni nesil işlemciyle birlikte geliyor. Ultrabook'ta kullanılan işlemci dördüncü nesil Intel Core i7. 1.50 GHz frekansında çalışan i7-4550U işlemciyle çalışan ultrabook, çift çekirdekli bu işlemcisiyle iyi performans gösteriyor. 2.10 GHz'e kadar hızını arttırabilen ultrabook, bunu 8 GB bellekle destekliyor. Bu iki ekip arkadaşıyla performans konusunda sıkıntı yaşamıyorsunuz. Elbette depolama da çok önemli. 256 GB'lık bir SSD sunan X1 Carbon, geniş depolama alanıyla da bizden bir artı alıyor. Ultrabook'un grafik hanesini ise entegre Intel HD Graphics 5000 birimi dolduruyor.
Yeni X1 Carbon'un teknik anlamda diğer bir dikkat çeken yanı soğutma teknolojisine sahip fanları ve hızlı şarj özellikli bataryası. Yenilenmiş fan tasarımıyla performans noktasında sessiz ve serin çalışmasını sürdüren ultrabook, yaklaşık 35 dakikada yüzde 80'e varan oranda hızlı şarj edilebiliyor. Peki, hızlı şarjı aynı zamanda hızlı kayıp olarak da nitelendirebilir miyiz? Toplamda 9 saate varan pil ömrü sunduğu iddiasını taşıyan X1 Carbon'a yaptığımız pil testi neticesinde, biz 8 saat 40 dakikayı gördük. Bu sonuç da gayet yeterli.
Yeni nesil özellikler
Yeni X1 Carbon, yeni nesil özellikler de içeriyor. Ultrabook'un kapağını kaldırıp klavye kısmına baktığınızda burada en büyük farkı görebiliyorsunuz. Bir önceki nesilde bu noktada birkaç fiziksel kısayol tuşu bulunuyordu. Fakat yeni nesilde fonksiyon tuşları da dahil olmak üzere multimedya kısayol tuşlarının tamamı dokunmatik bir ekranda bir araya getirilmiş. Lenovo'nun ultrabook'ta yüklü olarak sunduğu yazılım desteğini kullanarak tamamen özelleştirebileceğiniz bu alan, gayet mantıklı ve işlevsel bir seçim olmuş.
Burada özellikle dikkat çeken birkaç detay bulunuyor. Bunlardan biri Voice Recognition, diğeri ise Camera Gestures. Sesli kontrol ve 10 farklı hareket algılama özelliği ile ekrana dokunmadan sunum çalışmaları gibi bazı noktalarda müdahalede bulunabiliyorsunuz. Bu özellikleri çok kullanacağınızı düşünmüyoruz. Zira ekran zaten dokunmatik. Ekrana da dokunabilir veya elinizi web kamerasının önünde hareket ettirebilirsiniz. Bir alternatif olarak düşünülmesi hoş bir ayrıntı, ancak daha fazlası değil.
Son olarak yeni X1 Carbon'un klavyesini de çok beğendiğimizi söyleyelim. Gayet başarılı bir şekilde dizayn edilmiş olan klavye, gerek tuş büyüklükleri, gerek boşluklarıyla iyi bir yazım için elverişli. Klavyenin tam ortasında Lenovo'nun klasikleşmiş TrackPoint'ini de görüyoruz. Elbette hemen aşağıda geniş touhcpad alanı da yine kullanıma hazır.
Özetle
X1 Carbon, ultrabook alacaklar için fazlasıyla iyi bir model. Hassas dokunmatik ekranı ile yüksek çözünürlük ve kaliteli görsellik sunması bir yana, performansıyla da bir ultrabook'tan beklenecek başarıyı gösteriyor. Teknik öğeleriyle yerli yerinde olan ultrabook'un özelleştirilmiş dayanıklı tasarımı da dikkat çekici noktaları. Biraz ağır olsa da bunu çok dert etmiyorsunuz. İyi bir ultrabook satın almak istiyorsanız bu modeli incelemeden geçmeyin. Ancak ürünün erişilmesi güç fiyatı sizi tekrar düşünmeye itebilir.
X1 Carbon'un bize verilen bilgiye göre ülkemizdeki fiyatı yaklaşık olarak 6200 TL civarında olacak.
Kimler Almalı
Yeni X1 Carbon; ince, dayanıklı ve kaliteli malzemelerden oluşmuş bir ultrabook arayanlar tarafından beğenilebilir. Performansıyla da uygun olan X1 Carbon, gayet iyi bir model
Alternatifleri
X1 Carbon'a alternatif olarak geçtiğimiz günlerde incelediğimiz Asus Zenbook UX301LA'yı alternatif olarak gösterebiliriz. Diğer bir alternatif ise elbette Samsung Ativ Book 9 Plus olacak.