Lenovo S90 testte!
Lenovo'nun giriş - orta segmente sunduğu S90 model cep telefonunu test ettik.
- Şık tasarım
- İnce ve hafif
- Ön kamerada flaş
- Android 5.0 işletim sistemi
- Uygun performans
- Kullanışlı arabirim
- MicroSD kart desteği yok
- Çevresinde cazip fiyatlı dişli rakipler var
Lenovo, birbiri ardına piyasaya sunduğu ürünleri arasında giriş – orta segment çizgisinde yeni bir telefonuna daha geçtiğimiz günlerde yer vermişti. Şu an teknoloji marketlerde yer alan Lenovo S90, öte yandan operatör desteğiyle de satın alınabiliyor.
Uygun fiyat/performans çizgisiyle kullanıcıların karşısına çıkan S90, özellikle tasarımıyla konuşulacak türde bir cihaz. İlk bakışta iPhone 6 tasarımına yakın olduğunu söyleyebileceğimiz telefonun, bu anlamda son dönemde elimize geçen diğer telefonlarda da olduğu gibi tasarım konusunda bizi şaşırtmadığını söylemek mümkün. Telefonun tasarım detaylarına ve elbette pek çok noktasına değineceğiz. Şimdi çok beklemeden Lenovo S90'ın detaylarına geçelim.
Şık tasarım
Kısa bir süre önce Lenovo'nun Vibe X2, Z2 ve A319 gibi farklı segmentlerdeki cep telefonlarını incelemiştik. Bu defa da giriş – orta segment aralığına sunulan S90 modeliyle test merkezimizin kapısını aralayan Lenovo, birbiri ardına sunduğu telefon modelleriyle her kullanıcıya hitap etmeyi başarıyor. Önce Lenovo S90'ın tasarımına bakalım.
Lenovo S90, tasarımıyla son derece şık, ince ve hafif bir model. Elbette bu haliyle iPhone 6'ya benzerliği kaçınılmaz. Arka kasası yekpare metalik yüzeyden oluşan telefon, ön yüzüyle de ufak tefek farklılıklar dışında benzerlik gösteriyor.
Lenovo S90, yekpare kasadan oluştuğu için arka yüzeyi açamıyor ve bataryayı değiştiremiyorsunuz. Ön yüzünde 5 inç boyutunda bir ekran bulunduran telefon, gri, altın ve platin renk seçenekleriyle tercih edilebiliyor.
Telefonun çevresine baktığımızda üst kısımda kulaklık girişini, sağ kenarda güç ve ses butonlarını, sol kenarda SIM kart slotunu, alt kısımda da hoparlör ızgaraları ile microUSB bağlantısını görüyoruz. Evet, telefonun microSD kart çekmecesi yok. Bu da telefonun bizce en büyük eksikliklerinden birini oluşturuyor. Her ne kadar incelediğimiz model olan 32 GB'lık sürümü tercih edecek kullanıcılar kapasiteyle ilgili çok sorun yaşamayacak olsalar da 16 GB'lık seçeneği tercih edecekler bir microSD kart slotuna ihtiyaç duyabilirler.
Lenovo S90'nın ön yüzünde alt kısımda kapasitif tuşlar bulunuyor. Üst kısımda ön kamera ve hemen yanında S90'ın en dikkat çekici yanlarından birini oluşturan flaş mevcut. Kameralara ilerleyen adımlarda bahsedeceğiz, ama arka yüzde de 13 MP'lik bir kameranın bizleri karşıladığını hemen söyleyelim.
Ekran ve arabirim
Lenovo S90'ın ekranına ve arabirimine bakalım. Ekran 5 inç boyutunda bir büyüklüğe sahip ve HD çözünürlük sunuyor. Giriş – orta segment çizgisi için yeterli bir çözünürlük olduğu açık. 294 ppi piksel yoğunluğunda olan ekran, Super AMOLED panelle geliyor. Ekran görüntü anlamında memnun edici. İç ve dış kullanımlarda parlaklığıyla iyi bir kullanım sağlıyor. Ekranın gövdeye oranı ise yüzde 68 dolaylarında.
Lenovo S90, ilk açılışta Android 4.4.4 işletim sistemiyle geliyor. Fakat Lollipop güncellemesi aldığını söyleyelim. Biz telefonu incelerken gelen güncellemeyle beraber telefonu Android 5.0.2 sürümüne güncelledik. Bu da telefonun artı hanesine yazılan önemli bir detay.
İşletim sistemi içinde dolaştığımızda telefonda yine daha önce incelediğimiz diğer Lenovo telefonlarından da aşina olduğumuz arayüzün kullanıldığını görüyoruz. Bu arayüzü daha önceki modellerde de fazlasıyla beğenmiştik, aynı durum S90 için de geçerli. Oldukça şık ve kullanıcı dostu olan arabirim, dileyen kullanıcılara tema değiştirme özgürlüğü de sunuyor.
Teknik kadro ve performans
Lenovo S90, Qualcomm'un Snapdragon 410 işlemcisinden güç alıyor. 4 çekirdekli ve 1.2 GHz hızında çalışan Cortex-A53 yongasıyla çalışan telefon, grafik biriminde de Adreno 306 işlemcisini sunuyor. 2 GB'lık RAM kapasitesiyle gelen telefon, ayrıca 1 GB'lık sürümüyle de kullanıcılara sunuluyor. Ancak incelediğimiz model 2 GB kapasiteye sahip. Öte yandan yine hafızanın 32 GB kapasitesinde olduğunu da hatırlatalım.
Telefon teknik kapasitesiyle uygun fiyata uygun performans sunan bir model. Çok iddialı olduğunu söylemek zor, orta halli bir çizgide ilerliyor. Bunu elbette S90'ı diğer orta segmentte yer alan modellerle kıyaslayarak söylüyoruz. Eğer telefonu kendi içinde değerlendirecek olursak, memnun edecek türden bir performans sunduğunu söylemek mümkün.
İşlem performansı konusunda arabirim akıcılığı noktasında olsun, oyun temposu noktasında olsun tatmin edici bir deneyim sunuyor. İncelediğimiz sürede pek çok farklı oyun oynama şansımız da oldu, bu konuda da bizden rahatlıkla geçer not aldığını söyleyebiliriz. Kamera konusuna az sonra değineceğiz, ancak kıyas tablolarına geçmeden önce bataryadan da söz edecek olursak, Lenovo S90'ın normal kullanımda rahatlıkla günü çıkartabilecek bir telefon olduğunu söyleyebiliriz. 2300 mAh'lik bataryası bunu karşılayacak güçte, fakat telefonu elinden düşürmeyen ve oyunla yoran kullanıcılar ortalama dört, dört buçuk saat sonrasında telefonu şarj etmek durumunda kalacaklar.
Şimdi Lenovo S90'a uyguladığımız testler neticesinde aldığı sonuçları, rakipleriyle karşılaştırmalı olarak sizlerle paylaşalım.
Kamera performansı
Lenovo S90, arka yüzünde 13 megapiksel çözünürlüğünde bir kamera sunuyor demiştik. Bu kamera ayrıca tek tip flaşla desteklenmiş. Otofokus, HDR, yüz algılama gibi özellikler kamerada elbette bulunuyor. 16:9, 4:3 gibi formatlarda fotoğraf çekebilen Lenovo S90, ayrıca 30 FPS'de 1080p, yani Full HD video kaydı da yapabiliyor.
S90, ön yüzünde ise 5 megapiksellik bir ön kamera bulunduruyor. Bu kameranın en büyük esprisi flaşla desteklenmiş olması. Böylece bu telefonla gece veya düşük ışık koşullarında selfie çekmek mümkün. Öte yandan görüntülü görüşme yapmak da öyle tabii ki.
Kamera arabirimine gelecek olursak, yeterli ölçüde detayların yer verildiğini söyleyebiliriz. HDR, panorama gibi modların da bulunduğu arabirimde ayrıca çekeceğiniz fotoğrafa özel efektler de ekleyebiliyorsunuz. Yine ISO, beyaz dengesi ve sahne modu gibi bazı noktalara da müdahalede bulunabiliyorsunuz.
Telefonun kamera performansına değinecek olursak, kategorisine uygun orta halli fotoğraflar çektiğini söyleyebiliriz. Fotoğraflardaki renkler çok doygun ve zengin değil, fakat fena kareler yakalamıyorsunuz. Selfie noktasında da özellikle flaşıyla öne çıkan S90, yedi kademeye kadar sunduğu yüz güzelliği moduyla da "selfie'cileri" memnun edecektir.
Özetle
Lenovo S90, giriş – orta segment arası değerlendirilebilecek bir cep telefonu modeli. Kategorisi için uygun özellikler sunan telefonun en göze çarpan özellikleri ise şık tasarımı, ön kamerasında flaş bulunması ve Android 5.0 işletim sistemi oluşturuyor. 999 TL'lik fiyatıyla 750 – 1000 TL'lik telefon modelleri arasında kendine iyi bir yer bulan S90, elbette hem kategori içi hem dışı olmak kaydıyla etrafında pek çok dişli rakip de bulunduruyor. Bu anlamda belki fiyatı 800 TL çizgisine çekilse daha iyi olabilirmiş. Zira 1200 liraya Casper VIA V9 ve LG G3 gibi üst seviye modeller görmek mümkün. Ancak S90'ı kendi içinde değerlendirecek olursak, telefonun iyi bir model olduğunu söyleyebiliriz. Hem işlem hem kamera noktasında uygun performans gösteren bir telefon olmuş. Oyun deneyimi, batarya kullanımı ve telefon fonksiyonlarıyla da kullanıcıları memnun edecektir diye düşünüyoruz.
Kimler Almalı
1000 TL'ye şık, hafif, ince olmasının yanında iyi özellikler de gösteren bir cep telefonu almak isteyenler Lenovo S90'ı yakından inceleyebilirler.
Alternatifleri
Lenovo S90'a alternatif olarak General Mobile Discovery 2 veya Sony Xperia Z1 de tercih edilebilir.