Lenovo LOQ15 ARC İnceleme

Lenovo, bir sürpriz yaptı ve Intel Arc ekran kartına sahip dizüstü bilgisayarı Türkiye’deki kullanıcılarla buluşturdu. Peki Arc A530M’e sahip Lenovo LOQ 15 nasıl bir performans gösteriyor? İşte tüm detaylarıyla Lenovo LOQ 15IAX9I incelemesi.

CHIP Online Notu 90
  • A530M’in AV1 kod çözme yeteneği
  • XeSS ve Deeplink teknolojileri
  • İçerik üretimi için uygun
  • Fiyat/performans
  • 1080p oyun performansı
  • Canlı ekran
  • Sade ve şık tasarım
  • Sürekli güncellenen ekran kartı sürücüleri
  • Ağır kasa
  • Fiyat avantajı sunmuyor

Intel, 2022 yılında Arc Alchemist ekran kartlarıyla beraber hem masaüstü hem de mobil tarafta harici GPU pazarına nihayet adım attı. Ancak Intel hızını alamamış olacak ki aradan geçen kısa bir sürenin ardından seriyi 2 yeni mobil modelle daha genişletti; A570M ve A530M. Bilmeyenler için bu seri, Arc 3, Arc 5 ve Arc 7 olarak sınıflandırılıyor. Kendi aralarında nasıl bir fark olduğunu daha iyi anlayabilmemiz için Intel; Arc 7’lerin RTX 3060 ve 3050Ti’a, Arc 5’in RTX 3050’ye, Arc 3’ün ise RTX 2050 ve GTX 1650’ye denk güçte olduğunu söylüyor. Bu şekilde baktığınızda daha anlamlı olacaktır. Elbette Arc serisine yabancı olmanız gayet normal, zira şu ana kadar ülkemize bu ekran kartlarına sahip hiçbir laptop gelmemişti. Ancak Lenovo bu durumu yeni LOQ 15 model dizüstü bilgisayarıyla değiştirdi. Biz de ilk defa inceleme şansı bulduk bu arada.

Şimdi, tam adı LOQ 15IAX9I olan bu modelin içerisinde Arc A530M ekran kartı bulunuyor. Peki A530M’in performansı, gerçekten Intel’in iddia ettiği gibi RTX 3050’ye denk mi? İşte bu sorunun cevabını bugün bulacağız. Ancak öncesinde Arc serisi ve A530M nedir ne değildir detaylarına bir göz atalım.

Arc A530M Bize Neler Sunuyor?

Şimdi bu tabloda Intel’in A570M, A530M ve A370M’in GPU’larının spec’lerini yan yana görebilirsiniz. Elimizdeki dizüstü bilgisayarda yer alan Xe-HPG mimarisiyle üretilen A530M bunlardan ortadaki. Bu GPU,  4 GB GDDR6 belleğe, 12 Xe-Çekirdeğine ve 1,3 GHz GPU hızına sahip bir konfigürasyonla geliyor. 65W-95 TGP ile ölçeklendirilen ekran kartı, daha önce Arc Pro A60M ile tanıtılan ACM-G12 silikonunu kullanıyor.  

Tabii bunlar işin biraz teknik kısmı. Daha anlaşılabilecek ve ekran kartının işimize yarayacak kısımlarına değinmek gerekirse, ilk olarak A530M’in, DirectX 12 Ultimate özelliklerinin tümünü desteklediğini söyleyebiliriz. Bu noktada önemli olan Ray Tracing, Variable Rate Shading, Mesh Shading ve Sampler Feedbeck gibi temel işlevlerin hepsi kullanılabiliyor. A530M ayrıca, Iris Xe çözümleriyle birlikte çalışan DeepLink teknolojisinden de yararlanıyor. Bu teknolojinin amacı, oyun ve içerik geliştirme uygulamalarındaki performansı artırmak.

A530M’i sadece oyun odaklı düşünmemek lazım, içerik üreticileri için de birçok avantajı var. Hatta birazdan paylaşacağımız test sonuçlarında kendiniz de göreceksiniz; Handbrake gibi testlerde muazzam bir performans sunuyor bu kart. Arc serisi ekran kartları aynı zamanda AV1 kodlama donanımına sahip sektördeki ilk harici GPU serisi ve hem donanım hızlandırmalı kodlamayı hem de kod çözmeyi desteklemenin yanı sıra AVC, HEVC ve VP9 kodeklerinin hepsini destekliyor.

DLSS ve FSR Rakibi: XeSS

Ancak Arc serisinde asıl öne çıkan özellik, Intel’in NVDIA’nın DLSS’ine ve AMD’nin FSR’sine rakip olarak geliştirdiği XeSS; yani Süper Örnekleme teknolojisi. Bu teknoloji, DLSS ve FSR mantığıyla hemen hemen aynu. Intel XeSS teknolojisi, yapay zeka ve nöral ağlara dayandığından dolayı NVIDIA DLSS teknolojisiyle aynı kategoriye giriyor. Bu teknoloji hareket halindeki grafiklerin kalitesini iyileştirmesi gereken hareket vektörlerine ve geçmiş arabellekleme süreciyle çalışıyor. Aslında XeSS’in en büyük avantajı, Intel’in kendi donanım ve yazılım ekosistemi üzerinde daha iyi entegrasyon ve optimizasyon sağlaması -ki Intel bunun için epey bir çaba sarf ediyor. Zira Arc serisi ekran kartları piyasaya sürüldüğünden beri 30’dan fazla güncelleme aldı. Yani Intel kaynaklarının ciddi bir kısmını XeSS’i geliştirmek için kullanıyor. Dolayısıyla gelecekte teknolojinin daha iyi yerlere geleceğini varsayabiliriz. 

Lenovo LOQ 15IAX9I Teknik Detaylar ve Testler

Buraya kadar kağıt üzerinde her şey güzel gözüküyor evet, ancak ekran kartı gerçek hayatta tüm bunların altını doldurabiliyor mu bizim için elzem olan bu. Öncelikle testlere geçmeden LOQ 15’in diğer teknik özelliklerinden de kısaca bahsedelim. Laptop gücünü yine Intel’in 12450HX işlemcisinden alıyor. İşlemciye 4800 Mhz hızında 2 adet 8 GB DDR5 RAM eşlik ediyor. Depolama tarafında ise 512 GB’lık bir SSD mevcut ve laptop’un içerisinde bir adet daha boş M2 SSD slotu bulunuyor.

Şimdi, ilk olarak hızlıca Intel’in içerik üreticileri için gerçekleştirdiği testlere bakalım. Grafikteki yeşil renk, i5-12450H ve RTX 3050 donanımlı bir bilgisayarı, sağdaki ise bizdeki A530M’li Lenovo LOQ 15’i temsil ediyor. Biraz önce bahsettiğimiz Handbrake testinde LOQ 15, AV1 formatında kodlama işleminde neredeyse 14 kat daha yüksek bir performans gösteriyor. Yalnız burada RTX 3050’nin AV1 kod çözme yeteneğine sahip olmadığını, bu nedenle işlemin CPU ile gerçekleştirildiğini belirtelim. Arc serisinin AV1 kodlama donanımına sahip olmasının avantajı da burada böylece görülüyor. Yine HEVC formatında ise CyberLink PowerDirector testinde 3 kat civarı, Handbrake’te 1.5 katı bir performans farkı söz konusu.

Diğer test, üretken yapay zeka alanında içerik oluşturmada önemli bir yeri olan Stable Diffusion’da gerçekleştirilmiş. Burada kayda değer bir fark olmasa da A530M, RTX 3050’ye göre ufak bir farkla önde görünüyor.

Lenovo LOQ 15IAX9I ile yapılan testleri hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Sırada video editörleri ve grafikerlerin vazgeçilmez programları Adobe Premiere Pro ve Photoshop var. Burada Premiere Pro’da hem sahne düzenleme hem de 4K çözünürlükte HEVC formatında yeniden çerçeveleme işleminde A530M 1.5 kat civarı daha iyi performans gösteriyor. Keza Photoshop’ta da aynı şekilde 1.5 katı bir fark var.

Gelelim hepinizin en çok merak ettiği konuya; A530M oyunlarda nasıl? Bu noktada elbette bizim de gerçekleştirdiğimiz testler var. Ancak Intel, RTX 3050 ile karşılaştırmalı olarak birçok test gerçekleştirdiğinden biz sadece birkaç XeSS destekli oyunu deneyerek paylaşılan grafiklerin doğruluğunu teyit ettik.

Öncelikle 1080p’de XeSS olmadan gerçekleştirilen testlerde A530M, RTX 3050 ile neredeyse kafa kafaya bir performans gösteriyor. Bazı oyunlarda 4-5 civarı daha düşük kare hızları elde ettiği doğru, ancak tam tersi bazı oyunlarda da 20-30 fps farkla A530M önde görünüyor.

A530M’in gerçek gücü ise XeSS destekli oyunlarda ortaya çıkıyor. Zira XeSS açıldığında bazı oyunlarda 2 katına varan fps artışı görüyoruz. Örneğin Hitman 3’te 70 fps’lik bir hayli yüksek bir fark söz konusu. Veya Ghoswire Tokyo’da 46 fps’lik bir fark görülüyor. Az önceki tabloda A530M, Hogwarts Legacy’de 49 fps alırken, XeSS açıldığında bunu 72 fps’e kadar çıkarabiliyor. Peki bu paylaşılan veriler ne kadar doğru? Gelin bir de kendi yaptığımız testlerle karşılaştıralım.

Lenovo LOQ 15IAX9I ile yapılan testleri hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Sırada video editörleri ve grafikerlerin vazgeçilmez programları Adobe Premiere Pro ve Photoshop var. Burada Premiere Pro’da hem sahne düzenleme hem de 4K çözünürlükte HEVC formatında yeniden çerçeveleme işleminde A530M 1.5 kat civarı daha iyi performans gösteriyor. Keza Photoshop’ta da aynı şekilde 1.5 katı bir fark var.

Gelelim hepinizin en çok merak ettiği konuya; A530M oyunlarda nasıl? Bu noktada elbette bizim de gerçekleştirdiğimiz testler var. Ancak Intel, RTX 3050 ile karşılaştırmalı olarak birçok test gerçekleştirdiğinden biz sadece birkaç XeSS destekli oyunu deneyerek paylaşılan grafiklerin doğruluğunu teyit ettik.

Tüm testleri ışın izleme ve grafik ayarları en yüksekte, XeSS ise performans modundayken gerçekleştirdiğimizi belirtelim. İlk olarak Cyberpunk 2077, XeSS’in en etkili olduğu oyunlardan biri oldu. Zira XeSS ile 49-50 dolaylarında bir fps elde ederken, özelliği kapattığımızda 20’lere kadar düştüğünü gördük. Ayrıca sonuçlarımız, Intel’in paylaştığı verilerle birebir uyuşuyor.

Diğer test oyunumuz Ghostwire Tokyo da uzun bir oyun maratonu sonrası genel tablo 80 fps civarındaydı. Yer yer 60’lara düştüğü olsa da genel olarak 70-80 arası gidip geldi diyebiliriz. Burada Intel’in belirttiği 97 fps’e biraz uzak olsak da oynanabilirliği etkileyecek düzeyde değil. Oyunda XeSS kapattığımızda ise fps 40’lara kadar düştü.

Lenovo LOQ 15IAX9I ile yapılan testleri hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

XeSS destekli Shadow of the Tomb Raider’a baktığımızda genel tablo 70-80 fps arasında. Bu bağlamda grafikte sunulanlardan daha iyi bir performans aldık. Hatta yer yer haritaya ve yoğunluğa göre 90’lara kadar çıktığı da oldu.

Son oyunumuz Death Stranding listede olmasa da XeSS desteği olduğu için dahil etmek istedik. Genel itibarıyla 80 civarı fps aldığımız oyun, RTX 3050 ile çok yakın sonuçlara sahip.

Evet, böylece tablolardaki değerlerin doğruluğunu da test etmiş olduk. Bakıldığında Intel’in paylaştığı tablolarda ufak tefek farklar olsa da abartılmamış. Bu yüzden yapılan diğer oyun testlerini de gönül rahatlığıyla paylaşabiliriz; burada popüler veya güncel, merak edebileceğiniz birçok oyun test edilmiş durumda.

Lenovo LOQ 15IAX9I Ekran Özellikleri

Bu arada GPU’yu konuşmaktan şu güzelim laptop’a da hiç bakamadık. Lenovo LOQ 15, performansının yanında keyifli bir deneyim için güzel bir de ekran sunuyor. 15.6 inç boyutundaki Full HD IPS panel, 300 nit parlaklığa ve 144 Hz yenileme hızına sahip. Parlaklık seviyesi oldukça yeterli, ekrandaki renkler de gayet canlı gözüküyor. Öyle ki sRGB renk gamının %100’ünü kapsadığından içerik üreticilerinin de beğeneceği bir ekran. Merak edenler için; ekran mat bir yüzeye sahip olduğundan yansıma yapmıyor. Ayrıca ekran, göz sağlığınız için zararlı mavi ışığı azaltan TÜV Düşük Mavi Işık sertifikasına sahip.

Lenovo LOQ 15IAX9I Tasarım Detayları

Tasarım açısından LOQ 15, pek fazla oyuncu bilgisayarına benzemiyor. Yanar dönerli RGB’leri yok, Luna Grisi olarak adlandırılan rengiyle gayet sade ve şık duruyor. Bu anlamda her ortamda kullanılmaya uygun. Ancak plastik olmasına rağmen kasası modern bir dizüstü bilgisayara göre biraz ağır, bu da taşımayı zorlaştırıyor. Çene kısmı dışında çerçeveleri ince, sadece üst tarafta FHD çözünürlükteki kamera için bir çıkıntı yer alıyor. Klavyenin yazımı ise rahat, 3 dereceli beyaz arka aydınlatmasıyla geceleri de rahatça yazmaya imkan veriyor. Klavyenin üzerindeki güç tuşu performans modundayken kırmızı renge bürünüyor. Eğer oyundayken veya yoğun güç gerektiren bir iş yapıyorken renk değişmiyorsa Lenovo Vantage yazılımından Isı Kipi’ni ayarlamanız gerekiyor. Hatta bununla da uğraşmadan FN+Q tuş kombinasyonu sayesinde performans modunu değiştirebiliyorsunuz. Tasarım anlamında bizim en çok hoşumuza giden şey bağlantı noktalarının konumu oldu. Zira sağ tarafta sadece birer adet USB-A ve USB-C portuyla birlikte kulaklık girişi yer alıyor. Geri kalan tüm girişler arka tarafa konumlandırıldığından, masada kablo karmaşası yaratmıyor.

Sonuç

Sonuç olarak baktığımızda, ülkemize gelen ilk Arc ekran kartlı dizüstü bilgisayar olan LOQ 15, hem oyuncuların hem de içerik üreticilerinin ihtiyacı olan her şeyi barındırıyor. A530M’in RTX 3050’ye göre bazı testlerde önde olduğu açık, ancak fiyat noktasında aralarında pek bir fark yok; 24.999 TL ile neredeyse aynılar. Tabii A530M’in daha güncel bir ekran kartı olması gibi bir avantajı olduğundan, fiyat/performans olarak daha çok öne çıkıyor. O yüzden seçim kararını size bırakıyoruz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Lenovo LOQ15 ARC
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
90
Genel
İşletim SistemiFreedos
İşlemciIntel Core i5-12450HX
Ekran ve Grafik
Ekran15.6 inç
Çözünürlük1920 x 1080 px
Grafik İşlemciIntel Arc A530
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)16 GB
SSD512 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
HDMIVar
DisplayPortYok
VGAYok
BluetoothVar
Kart OkuyucuYok
Boyutlar258 x 359 x 21.9 mm
Ağırlık2.38 kg

İlginizi Çekebilir

Asus ZenBook S 14 inceleme
ASUS Zenbook S 16 inceleme
Monster Tulpar T6 V2.1.5 AI Creator inceleme
Huawei MateBook X Pro (2024) inceleme
Monster Notebook Tulpar T6 V1.2.5 inceleme
Acer Predator Helios 16 inceleme
Forum