Lenovo'nun yeni hibritini test ettik!
Android'i laptop'a taşıyan, şekilden şekle girebilen Lenovo'nun yeni cihazını test ettik!
- Hibrit yapısı
- İyi performans
- Rahat kullanım
- Dahili 3G bağlantısı yok
- Ağır
- Klavye malzeme kalitesi
Hibrit ürünler her geçen gün raflarda kendine daha çok yer buluyor, kullanıcılar tarafından daha çok kabul görüyor. Bu ürünler arasında yer alan ve Lenovo tarafından hazırlanan IdeaPad A10, dizüstü bilgisayarı ve tableti bir araya getiren bir ürün. Android işletim sistemini çalıştıran, ancak bir dizüstü bilgisayar görünümünde olan IdeaPad A10, fiziksel klavyeli bir tablet görünümüyle kullanıcılara farklı bir seçenek sunuyor.
Eğer dizüstü bilgisayarda Android işletim sistemini kullanmak gibi bir düşünceniz varsa IdeaPad A10 size göre bir cihaz olabilir. IdeaPad A10'u test merkezimizde ağırladık ve hem dizüstü bilgisayar hem tablet özelliklerini bir arada inceledik. Elbette her ne kadar dizüstü bilgisayar formunda olsa da Android işletim sistemine sahip olması ve temelde tablet özellikleri göstermesinden ötürü diğer tabletlerde kullandığımız testleri de üzerinde uyguladığımız IdeaPad A10, bakalım ne kadar iyi?
Dizüstü bilgisayar formunda
Söze öncelikle IdeaPad A10'nun tasarımından başlayacağız elbette. Sanıldığı gibi ekranı gövdeden ayrılabilen bir yapıya sahip değil. Gövde üzerine sabitlenmiş bir yapısı bulunuyor. Fakat ekranı geriye doğru döndürebilmeniz mümkün. 360 derece dönmüyor belki ancak 270 dereceye kadar ekranı geriye doğru çevirebiliyorsunuz. IdeaPad A10 bu kullanım şekliyle klavyesini bir stant olarak kullanabiliyor. Fakat bunun ne kadar kullanışlı olduğu tartışılır. Açıkçası biz pek kullanışlı bulmadık.
10.1 inç büyüklüğünde bir ekranın sahibi olan A10, HD çözünürlüğünde görüntüler üretiyor. Ekranın parlaklık ve görüntü kalitesi konusunda çok iddialı olduğunu söyleyemeyiz. Ekran ortalama bir görüntü sunuyor.
Elbette IdeaPad A10'un ekranı dokunmatik bir yapıya sahip. Böylece ister ekrana dokunarak, ister klavye ve touchpad yoluyla cihazı kullanabiliyorsunuz. Bu kullanım şekliyle ultrabook'lardan fark yaratmayan IdeaPad A10, farkı Android işletim sistemiyle yaratıyor. Bundan az sonra yine bahsedeceğiz.
Ekranının hemen altında fiziksel bir klavye bulunduran IdeaPad A10, genel olarak bu klavyesiyle rahat bir kullanım sunuyor. Fakat incelediğimiz modelin Türkçe klavyeye sahip olmadığını söyleyelim. Eğer ürün son kullanıcı tarafında bu şekilde sunulursa sıkıntı yaratacağı aşikar.
IdeaPad A10, üzerinde bir web kamerası bulunduruyor. Böylece görüntülü görüşme mümkün. Her ne kadar kamera 0.3 megapiksel çözünürlük sunsa da, web kamera sohbetleri için yeterli sayılır.
IdeaPad A10'un üzerindeki bağlantılardan bahsedecek olursak sağ ve sol yanında iki adet USB 2.0 bağlantısı bulunduran A10; microSD kart, HDMI ve kulaklık girişlerinin de sahibi. 3G bağlantısı için bir SIM kart girişi bulundurmaması ise üzücü.
İşletim sistemi ve kullanım
Android işletim sistemiyle çalışan IdeaPad A10, kısmen özelleştirilmiş bir işletim sistemine sahip. Kısmen diyoruz, çünkü çok fark yaratan dokunuşlarda bulunulmamış. Lenovo yetkilileri Android işletim sistemine Windows'tan aşina olduğumuz gibi bir başlat çubuğu yerleştirmiş. Bu çubuğu kullanarak Android uygulama ekranına erişim sağlayabiliyor ve açık olan uygulamaları bir arada görebiliyorsunuz.
Ekran arası geçişlerde ve uygulamalarda iyi bir çalışma temposu gösteren IdeaPad A10, bazı temel Android fonksiyonlarına fiziksel klavyesi üzerinde yer vermiş. Böylece ses, ekran parlaklığı, ekran döndürme gibi işlemleri klavye üzerinden halledebiliyorsunuz. Bunun yanında web tarayıcısına ve ayarlara da yine klavye üzerinden erişebilirken, uygulamalardan çıkmak ve ana ekrana dönmek için de klavyeyi kullanabiliyorsunuz. Fiziksel klavyenin olmasının rahat bir kullanım sunduğunu söyleyebiliriz.
Google Play Store'dan alışveriş yapabileceğiniz IdeaPad A10'da, indirdiğiniz uygulamaları klavye ve fare ile rahatlıkla kullanabiliyorsunuz. Diğer yandan özellikle FPS türündeki oyunları harici bir fare ile oynamanız mümkün. Eğer Temple Run gibi ekranı dik konumda tutmanız gereken oyunları oynarken sorun yaşarsanız, IdeaPad A10'da bunun da bir çözümü bulunuyor. Klavye üzerindeki ekran döndürme tuşuna basarak ekranı yatay konuma getirebiliyorsunuz.
Teknik detaylar ve performans
Farklı konfigürasyon seçenekleriyle satışa sunulması beklenen IdeaPad A10, depolama ve bellek kapasitelerinde farklılık gösteriyor. İncelediğimiz modeliyle 16 GB'lık bir depolama kapasitesine sahip olan IdeaPad A10, bu alanı microSD kart ile arttırabilmenize olanak tanıyor. Diğer yandan 1 GB'lık belleğin de sahibi olan dizüstü, bu iki değeriyle farklı modellerde 32 GB'lık depolama ve 2 GB bellek olarak alternatif yaratıyor.
Dört çekirdekli bir işlemcinin sahibi olan IdeaPad A10, performans anlamında Rockchip A9 işlemcisiyle ortalama tabletlerle bir arada yer alıyor. 1.6 GHz hızında çalışan IdeaPad A10, grafik işlemcisiyle ise Mali 400'ü destekliyor. Elbette bu değerlerini yaptığımız testlerde mercek altına aldık. Ortaya çıkan sonuçlarsa elbette tahmin edilebileceği gibi kışkırtıcı değil.
Genel işletim sistemi performansıyla beğendiğimiz tableti diğer tabletlerde de kullandığımız test yazılımlarında denedik. AnTuTu Benchmark'ta 19420 skoru alan tablet, bu performansla Casper VIA 10" ve Inca Respect gibi tabletlerden daha iyi bir çizgide. IdeaPad A10'u performans olarak diğer tabletlerle kıyaslıyoruz, çünkü IdeaPad A10 temelde bir tablet. Yalnızca görünüş itibariyle dizüstü bilgisayar formunda olan IdeaPad A10, teknik birimlerini diğer tabletlerle paylaşıyor.
Devam edecek olursak CPU Prime testinde de 2176 skorunu elde eden IdeaPad A10, bu noktada birkaç basamak geriye düşüyor. 3DMark testine de tabi tuttuğumuz cihaz, Ultimate modda 4177 skorla iyi bir seviyede, diğer yandan Epic Citadel'de de 1366x704 piksel çözünürlükte 43.3 FPS'yi yakalayan cihaz, böylece oyun oynamak isteyen kullanıcıları da geri çevirmiyor. Ancak elbette zorlayıcı oyunlar IdeaPad A10'a göre değil.
Özetle
Sonuç olarak temelde bir tablet, görünümüyle ise bir dizüstü bilgisayar olan IdeaPad A10, böylece tablet keyfini dizüstü bilgisayar formunda yaşamak isteyen kullanıcılara sunulmuş bir alternatif. Kullanımıyla göreceli olarak rahat olduğunu söyleyebileceğimiz cihaz, performansıyla ise orta halli bir çizgide. IdeaPad A10'un fiyatı henüz belli değil. O yüzden bu konu hakkında bir yorumda bulunamıyoruz. Ancak IdeaPad A10'da belirleyici unsurlardan biri de kuşkusuz fiyatı olacaktır.
Kimler Almalı
Android işletim sistemi dizüstü bilgisayar formunda kullanmak isteyen kullanıcılar tarafından incelenebilecek olan IdeaPad A10, farklı ürün peşinde olanların ilgisini çekebilir.
Alternatifleri
Bu tür hibrit ürünler ilginizi çekiyorsa tablet PC'lere veya ultrabook'ları da inceleyebilirsiniz. Ekranı gövdesinden ayrılan ve böylece hem dizüstü bilgisayar hem tablet olarak kullanılan modellere ilgi oldukça büyük.