Parmak izli ve Dolby Atmos'lu cep testte!

Lenovo'nun uygun fiyatlı, parmak izi okuyucu ve Dolby Atmos'lu ceplerinden A7010'u analiz ediyoruz.

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 78
  • Pil performansı
  • Parmak izi okuyucusu
  • Dolby Atmos hoparlör desteği
  • 802.11ac Wi-Fi, NFC
  • Ortalama performans
  • Kalın kasa
  • Android 5.1

Üst segmentte yer alan cepler yüksek fiyatlarıyla el yakarken, 1000 TL altında da uygun fiyatıyla iyi işler çıkartan modellerin olduğunu unutmamak gerek. Özellikle bazı modeller uygun fiyatının yanında iyi özellikleri de beraberinde getiriyorlar. Bugün, elimizde Lenovo'nun yeni uygun fiyatlı modellerinden Lenovo A7010 bulunuyor. Hatırlarsanız daha önce Lenovo'nun aynı kategoride sunduğu A7000 modelini de incelemiştik. Elimizdeki A7010 ise, o modelin üzerine bazı yeni özellikleri getiriyor. Ancak ne kadar iyi, onu incelememizin ilerleyen adımlarında göreceğiz. Şimdi söze telefonun tasarımıyla başlayalım...

Tasarım

Lenovo A7010, tasarımıyla iddialı bir model değil, bunu baştan söylemek gerek. Plastik bir tasarımla gelen akıllı telefon, bizlere büyük bir gövde getiriyor. Bunun sebebi kuşkusuz ekranın 5.5 inç boyutunda olması. Onunla beraber büyüyen ekran, her iki kenarında Dolby Atmos destekli hoparlörlerle donatılmış. Ön yüzden bakıldığında bir ön kamera ve alt kenarda da kapasitif butonların bulunduğunu görüyoruz. Kapasitif butonların arka aydınlatmaya sahip olmaması ise üzücü. Bunu da burada söyleyelim.

Telefonun arka yüzeyine geldiğimizde, az önce de söylediğimiz plastik malzemeyi burada görüyoruz. Siyah ve beyaz renk seçeneklerinin sunulduğu telefonda, elimizdeki model siyah mat malzemeyle kaplı.

Bu telefonda arka kapağı çıkartabiliyorsunuz. Kapağın altında iki SIM kart yuvası ve microSD kart alanını görmek mümkün. Ayrıca burada yerinden çıkartılamayan 3300 mAh kapasitesinde bataryayı da görüyorsunuz.

Kapağı kapatıp arka tarafa genel bakacak olursak, burada en dikkat çeken ayrıntının parmak izi sensörü olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Orta segment cepler arasında tek tük gördüğümüz parmak izi sensörü, A7010'da da bizlere sunuluyor. Telefonun A7000 modeline getirdiği en önemli yeniliklerden biri de zaten bu.

Parmak izi sensörünün üzerinde kamera, yan tarafında da çift tonlu çift LED flaş konumlandırılmış. Telefonun kenarlarına gelirsek, sağ kenarda güç ve ses butonlarını, alt tarafta microUSB portunu ve son olarak üst kenarda da kulaklık girişini bulunduğunu söyleyebiliriz.

Son olarak telefonun kalınlığının 9 mm olduğunu ve ağırlığının da 157 gram geldiğini söyleyelim. Özellikle 9 mm ile biraz kalın olduğunu görmek zor değil.

Ekran ve arabirim

Telefonun ekranına dönersek, 5.5 inç boyutunda olduğunu söylemiştik. A7000 ile aynı ekran boyutunu bizlere sunan A7010, farklı olarak Full HD görüntü kalitesi sunuyor. Her ne kadar ekran parlaklığı olarak çok büyük fark yaratmasa da, telefonda Full HD çözünürlük görmek güzel.

IPS panelden tercih edilen ekran, Corning Gorilla Glass 3 ekranla da korunuyor. Bu sayede darbelere ve çizilmelere karşı önlem alınmış durumda.

Telefonda işletim sistemi olarak Android 5.1 görüyoruz. Artık ne kadar giriş ve orta segment olsa da yeni sunulan telefonlarda Android 6.0'ın gelmesi gerektiğini düşünüyoruz, fakat A7010 da tıpkı A7000'de olduğu gibi Android Lollipop ile geliyor.

İşletim sistemi kullanımı ise gayet akıcı. Özellikle sade arabirimle kullanımının kolay ve göze hoş geldiğini söylememiz gerek. Ayrıca sunulan temalar seçenekleri ile kullanıcılara özelleştirme imkanının sunulması da güzel bir ayrıntı. Bunu Lenovo'nun hemen tüm telefonlarında görüyoruz. A7010'da da atlanmaması hoş olmuş.

Teknik kadro

A7010'un teknik kadrosuna gelelim. Telefonun kalbinde MediaTek MT6753 işlemci bulunuyor. 8 çekirdekli olan bu işlemciyle 1.3 GHz frekansta çalışan A7010, Mali-T720 grafik işlemciyi de taşıyor. 2 GB RAM ve 32 GB depolama alanı gibi özelliklerin de sunan telefon, microSD kart ile 32 GB daha genişletilebilir alan imkanı sunuyor.

A7000 ile kıyasladığımızda teknik kadroda işlemci ve depolama alanında farklılık getiren A7010, özellikle A7000'in 8 GB'lık kapasitesine 32 GB'a çekmesiyle iyi iş çıkartıyor. Ancak işlemci frekansının 1.5'ten 1.3 GHz'e inmesi performansa olumsuz yansıyor, onu da az sonra test tablolarında göreceğiz zaten.

A7010'un kameralarında da bir gelişim söz konusu. Ön yüzde 8 MP, arka yüzde ise 13 MP lenslerin tercih edildiği telefon, bu anlamda A7000'den daha iyi sonuçlar üretebiliyor. Yine kameraları kendi kategori için de iyi durumda. 1000 TL altı telefonlardan alınabilecek uygun kareleri yakalayabilen telefon, sosyal medya paylaşımları için ideal. Ancak kamera arabirimi çok çok sade kalmış doğrusu. Bunu yazılımla güncellerler mi bilinmez...

Telefonun bataryası ise 3300 mAh kapasitesinde. Bu alan A7000'de 2900 mAh seviyesindeydi. Bunun karşılığını pil performansına görmek mümkün. A7000'den daha uzun pil ömrü sunan A7010, tüm testlerde bize nasıl sonuçlar vermiş, şimdi yakından bakalım...

Tablo üzerindeki performansıyla orta segment cepler arasında orta noktalarda yer alan A7010'un en büyük rakibi aslında A7000 oluyor. Tablolarda bu karşılaşmanın yansımasını da gördük zaten. Özellikle fiyat noktasında A7000'i piyasada çok daha uygun fiyata bulmak mümkün. Ancak elimizdeki telefonun bazı noktalarda A7000'e göre avantajı da yok değil. Şimdi onlardan da bahsedelim.

Atmos, parmak izi ve Wi-Fi

A7010'un en önemli özellikleri arasında kuşkusuz Dolby Atmos destekli hoparlörleri, parmak izi okuyucusu ve kablosuz bağlantıları bulunuyor.

Hoparlör noktasında Dolby Atmos desteği ile ses sunan Lenovo, aslında A7000'de de benzer özelliği getiriyordu. Fakat elimizdeki telefonda daha güçlü hoparlörler kullanılmış. Ekranın çift tarafına yerleştirilen bu hoparlörlerin yüksek ses çıkışı sayesinde telefondan ses anlamında başarılı performans alabiliyorsunuz.

Bir diğer yeniliği parmak izi okuyucusuyla görüyoruz. Telefonun arkasına yerleştirilen bu sensör tek kademeli olarak çalışıyor ve gerçekten de fazlasıyla iyi çalışıyor. Amiral gemilerinde gördüğümüz hızda parmak izinizi kaydedebilen ve ekran kilidini açabilen bu sensör, ıslak parmaklara karşı ise pek başarılı değil onu da söylemek gerek. Yani parmağınız ıslaksa, sensör izi tanımıyor. Ancak bu problemi üst segment telefonlarda da görmek mümkün.

Bağlantı noktasında da 802.11AC desteği ile fark yaratan telefon, orta segmentte bu özelliği getiren nadir telefonlardan biri oluyor açıkçası. Bu sayede yüksek hızda Wi-Fi bağlantısı kurabilen telefon, öte yandan NFC desteğinin de sahibi.

Özetle

Lenovo'nun A7010 modeli, orta segmentte farklı özelliklerle yer alan bir akıllı telefon. Özellikle ses, parmak izi okuyucu, Full HD ekran ve kablosuz bağlantı yetenekleriyle dikkat çeken telefon, selef model A7000'e kıyasla bu özelliklerin yanında daha iyi pil ömrü, kamera ve depolama alanı getiriyor, ancak performans olarak onu takip eden ve fiyat olarak da ondan daha pahalı bir model oluyor. Ancak 1000 TL altında olması, onu kategorisine uygun kılıyor.

Telefonun fiyatı ise 919 TL olarak belirlenmiş. 1200 TL bandında ondan daha iyi seçeneklerin olduğunu da söylemek gerek. Burada seçim yine her zaman olduğu gibi sizin.

Kimler Almalı

1000 TL altında, 5.5 inç boyutunda Full HD ekranın, parmak izi okuyucunun ve başarılı ses kalitesi sahibi orta segment bir akıllı telefon arayanlar Lenovo A7010'u tercih edebilir.

Alternatifleri

Lenovo A7010'a alternatif olarak kuşkusuz yine Lenovo'dan A7000 modelini önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Lenovo A7010
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
78
İşletim SistemiAndroid 5.1
İşlemciMediaTek MT6753
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS
Ekran Boyutu5.5 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciMali T720-MP3
Grafik İşlemci Hızı450 MHz
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama32 GB
Arttırılabilir Depolama32 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi265:00 saat
Konuşma Süresi023:00 saat
Boyutlar76 x 153 x 9.15 mm
Ağırlık160 gr.

İlginizi Çekebilir

Xiaomi Mix Flip inceleme
OPPO A3 inceleme
nubia Z60 Ultra inceleme
Xiaomi 14 inceleme
vivo X200 Pro inceleme
vivo V40 & v40 lite inceleme
Forum