Lenovo'nun fiyat/performans cebi A7000 testte

Lenovo, A7000 ile fiyat/performans noktasında başarılı bir mulitmedya telefonu üretmiş. Test ettik!

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 85
  • Dolby Atmos destekli hoparlör
  • Orta sınıf telefonlar arasında sivrilen performans
  • Fiyatıyla dikkat çekici
  • Uzun pil ömrü
  • Günümüz oyunlarında başarılı performans
  • Arka kamera iddialı değil
  • Hafıza 8 GB
  • Kapasitif tuşlar ışıksız

Üst sınıfta olduğu kadar orta sınıf cep telefon modelleri arasında da büyük rekabet söz konusu. Ancak bu rekabet yalnızca telefonda sunulan özellikler kadar fiyat noktasında da kendini gösteriyor. Yine son dönemde agresif fiyat politikasına sahip modeller gördüğümüz kadar, agresif fiyat politikasının yanında rakiplerine nazaran daha başarılı performans gösteren teknik altyapıya sahip modeller de mevcut. Elimizdeki Lenovo A7000 de bu modellerden biri. Bugün, Lenovo A7000'i detaylıca inceleyeceğiz. Fakat ona geçmeden önce Lenovo'nun son yılların en iyi çıkış yapan akıllı telefon markaları arasında olduğunu da söylemek gerekiyor. Firma, birbiri ardında sunduğu cep telefonu modelleriyle hem fiyat/performans çizgisine hem de üst gömlek modellere iyi örnekler sundu. Peki, A7000 modelinde kullanıcılara neler getiriyor. Şimdi hep birlikte yakından bakalım.

Tıkla ve satın al: Lenovo A7000

Yakından bakalım

Lenovo A7000, az önce de söylediğimiz gibi fiyat/performans çizgisine odaklanmış bir model. Şu an pazarda 699 TL'ye bulunabilen telefon, bu fiyatıyla fazlasıyla agresif. Firma tarafından bize verilen bilgiye göre de Lenovo'nun en çok satan modellerinin başında geliyor. Yakın zamanda ülkece geçiş yapacağımız 4.5G'ye de tam destek veren telefon, öte yandan çift SIM kart özelliğiyle de dikkat çekiyor.

A7000, boyutları itibariyle biraz büyük telefonlardan hoşlananlara hitap ediyor. Zira 5.5 inç büyüklüğünde bir ekranın sahibi. Buna rağmen bazı telefon modellerinin aksine ince kalmayı başarmış bir telefon olan A7000, 8 mm kalınlığında ve 140 gram ağırlığında.

Arka yüzeyiyle plastik bir malzemeyle gelen telefonun arka kapağının açılabilmesi, bataryayı değiştirmek isteyenler için güzel haber. Arka kapağı kolayca açabiliyor ve bataryaya erişebiliyorsunuz. Ayrıca burada çift SIM kart slotu ve microSD kart noktasının bulunduğunu da söyleyelim.

Güç butonu ve ses butonları telefonun sağ kenarında kendine yer buluyor. Üst kısımda da kulaklık ve microUSB bağlantı noktaları mevcut. Tekrar arka yüzeye dönecek olursak, burada gövdenin sağ kısmına hoparlörün konumlandığını görüyoruz. Hoparlör için ilginç bir yer fakat oyun oynarken veya video izlerken hoparlörün el altında kapanmaması için güzel bir nokta.

Lenovo A7000, kutu içerinde de zengin aksesuarlar sunuyor. Şarj adaptörü ve USB kablosunun yanında kulaklık, ekran koruyucu film ve şeffaf kasa korumasıyla beraber, böylece kullanıcıların telefona ek harcama yapmalarının önüne geçiliyor.

Multimedyaya uygun ekran

Lenovo A7000, 5.5 inç boyutunda 720x1280 piksel, yani HD çözünürlük sunan bir ekranla geliyor. Ekran paneli IPS tercih edilmiş. 267 ppi piksel yoğunluğunda olan model, muadilleriyle rekabet edebilecek düzeyde. Ekranın gövdeye oranı yüzde 71.7 seviyesinde. Çerçevelerin biraz kalın tutulduğu görülebiliyor. En azından alt kısımdaki alan boş geçilmemiş ve buraya kapasitif Andorid butonları yerleştirilmiş. Ancak bu tuşların ışıklandırmalı olması iyi olurdu. Her ne kadar bir süre sonra yerlerini karıştırmıyor olsanız da, karanlıkta göremiyorsunuz.

Android 5.0 Lollipop işletim sistemiyle gelen A7000, elbette Lenovo'nun diğer modellerinden de aşina olduğumuz gibi Vibe arayüzünü bizlere sunuyor. Bu arayüzünü, daha önceki incelemelerimizde de beğendiğimizi söylemiştik. Hem geniş bildirim çubuğu hem de geniş tema seçenekleriyle beraber, kullanıcılara geniş seçenekler sunuyor.

Peki, telefon ne gibi teknik altyapının sahibi? Şimdi biraz da bunlardan bahsedelim.

Tam bir fiyat/performans ürünü

Lenovo A7000, orta segmente yerleşen bir telefon modeli. Hal böyle olunca orta segmente yakışır teknik ekipmanları getiriyor. Fakat kadroda sırıtan bazı noktaların olduğunun da altını çizmek gerekiyor.

Orta sınıf için gayet akıcı performans gösteren MediaTek MT6752m yongasından güç olan A7000, 8 çekirdekli Cortex-A53 işlemcisiyle 1.5 GHz gücünde çalışıyor. Buna 2 GB RAM'in eşlik ettiği telefonda, dar bir depolama kapasitesiyle karşılaşıyoruz. 8 GB gibi daha çok giriş segmentinde sunulan bir kapasiteyle gelen telefon, mutlaka bir microSD kart sahibi olmanızı gerektiriyor. Zira biz elimizdeki modele birkaç test uygulaması ve Real Racing 3 indirdiğimizde, geri kalan kullanılabilir alanın 2 GB dolayında olduğunu gördük. Keşke bu alan 16 GB olarak sunulsaymış demeden geçemiyoruz.

Telefonun batarya kapasitesi ise 2900 mAh. Bu da A7000'in, tüm gün boyunca rahatlıkla kullanabileceğiniz bir telefon modeli olduğunun göstergesi. Elbette bunda geniş batarya kapasitesi kadar, ekranın HD olarak tercih edilmiş olmasının da katkısı büyük.

Kablosuz bağlantıları arasında 4G'nin yanı sıra Bluetooth 4.0, 802.11 b/g/n standartlarında Wi-Fi ve A-GPS sunan telefonda, NFC ise tercih edilmemiş.

Lenovo A7000, kameralarıyla da temel kullanımı destekliyor. Ön kamerada 5 megapiksel, arka kamerada ise 8 megapiksel lenslerin olduğu telefonda, özelleştirmelerden kaçınılmış. Optik imaj sabitleyici gibi önemli bir unsuru göremediğimiz arka kamerada gece çekimleri için çift LED flaş ise bulunuyor. Arka kamera, sosyal medya paylaşımları için yeterli, fakat çok iddialı olmadığını söyleyebiliriz. Üst çözünürlükte 16:9 görüntü formatında fotoğraf çekebiliyor olması ise, bazı muadillerine göre sevindirici. Öte yandan HDR gibi bir opsiyonun olduğunu ve arabirimde panorama ve efekt modlarını da görebiliyoruz. Arka kameranın Full HD video kaydı yapabildiğini de belirtelim.

Lenovo A7000 ile aldığımız test sonuçlarına geçmeden önce belki de telefonun en iddialı olduğu noktasından da bahsetmek gerekiyor. Lenovo A7000, Dolby Atmos destekli hoparlörlere sahip ilk telefon. Bu anlamda az önce de bahsettiğimiz arka yüzeydeki hoparlör, gayet iyi iş çıkartıyor. Bu sayede ister oyun oynayın, ister müzik dinleyin, veyahut da video izleyin; Dolby Atmos'lu hoparlör tatmin edici bir sonuç veriyor. Lenovo'nun A7000 ile kullanıcılara sunmak istediği geniş ekranda multimedya deneyimi, Dolby Atmos ile sağlanmış. Telefonun ses performansından özellikle bulunduğu sınıfı da göz önünde bulundurduğumuzda gayet etkilendiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz.

Test sonuçları

İncelememizin sonuna gelirken Lenovo A7000'in test sonuçlarını da paylaşalım. Aldığımız sentetik test sonuçlarını, daha önce incelediğimiz orta sınıf cep telefonları genelinde değerlendirerek kıyas tablolarında bir araya getirdik. Ortaya A7000 açısından iyi sonuçların çıktığını hemen söylemek gerek. Zira Lenovo A7000, fiyat/performans oranıyla başarısını genel tabloya yansıtmayı iyi bildi.

AnTuTu Benchmark'ta 43109 puanını gören telefon, bu grafikte tüm rakiplerini geride bırakmayı başardı. Bunlar arasında zirveye yakın isimlerde Casper VIA V10, General Mobile 4G, HTC Desire 820 gibi önemli modeller bulunurken, Vestel Venus 5.5, Asus Zenfone 6 ve Teknosa Preo P1, dibe yakın modeller arasındaydı.

İkinci testimiz CPU Prime Benchmark'ta ise Lenovo A7000'in farkı katlayarak açtığını görüyoruz. 13185 puanla en yakın rakibinden iki kat daha yüksek performans gösteren A7000'in, bu tabloda sahip olduğu 8 çekirdekli işlemcinin farkı net şekilde görülüyor.

Geekbench 3'te de sonuç değişmiyor. Tek çekirdek sonucuyla 739, çok çekirdekli skoruyla da 3685 puanlarını toplayan telefon, her iki alanda da liderliğini sürdürüyor.

Grafik uygulamalarına gelecek olursak, 3D Benchmark'ta Ice Storm Extreme ve Ice Storm Unlimited sonuçlarında yine liderlik yarışında olan Lenovo A7000, bu defa burada bayrağı HTC'ye kaptırıyor. Lenovo A7000, çok yakın farkla Desire 820'nin gerisinde kalıyor. Öte yandan telefonun Epic Citadel testinde HD çözünürlükte 53 FPS ürettiğini de aktaralım.

Son olarak pil testine gelecek olursak, telefonun tam 7 saat 28 dakikada pilini boşalttığını ve bu sonuçla orta sınıf cepler arasında yine tepede olduğunu görüyoruz. Ona en yakın rakibi, Teknosa Preo P1 ve Samsung Galaxy A5 olurken, Lenovo A7000'in geniş bataryasının ayrıca 16 saat gibi bir konuşma süresi sunduğunu da belirtelim.

Özetle

Lenovo, son zamanlarda akıllı telefon piyasasında gerçekten güzel işlere imza atıyor. Daha önce incelediğimiz modellerinin yanında bu defa fiyat/performans ürünü A7000'le konuğumuz olan Lenovo, bu modeliyle de istikrarı sürdürüyor. Yaptığımız inceleme ve testler neticesinde özellikle performans anlamında orta segmentteki rakipleriyle başarılı bir mücadele içinde olduğunu gördüğümüz A7000, uygun fiyata iyi bir multimedya deneyimi yaşamak isteyen kullanıcıların beğenisini rahatlıkla kazanacaktır. Telefonun fiyatını tekrarlamamız gerekirse, şu an pazarda 699 TL'ye bulunabildiğini ve böylece 1000 TL altı telefonlar içinde çok iyi bir yerde durduğunu söyleyebiliriz.

Kimler Almalı

1000 TL altı iyi bir fiyat/performans cep telefonu modeli satın almak isteyenler, Lenovo A7000'i mutlaka yakından görmeliler.

Alternatifleri

Lenovo A7000'e bir alternatif olarak Vodafone Smart 6'yı da önerebiliriz. Uygun fiyatı ve uygun ödeme koşullarıyla iyi bir seçenek.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Lenovo A7000
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
85
İşletim SistemiAndroid 5.0
İşlemciMediatek MT6752m
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS
Ekran Boyutu5.5 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciMali-T760MP2
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama8 GB
Arttırılabilir Depolama32 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera8.0 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi264:00 saat
Konuşma Süresi016:00 saat
Boyutlar76 x 152 x 8.0 mm
Ağırlık140 gr.

İlginizi Çekebilir

vivo V40 & v40 lite inceleme
iPhone 16 Pro inceleme
Omix X6 inceleme
Omix X7 inceleme
OPPO Reno 11 FS inceleme
realme GT 6 inceleme
Forum