Bellek arıyorsanız DataTraveler'ı es geçmeyin
F/P oranıyla iyi bir USB bellek almak istiyorsanız, DataTraveler 50 size göre. Peki neden?
- Metalik yüzey
- Şık tasarım
- Fiyat
- Performans
- Kenarları biraz genişçe
Evet, USB bellekler eskiden çok daha fazla modaydı, ancak halen kullanılabilirlikleri sürdürüyorlar ve günümüz internet kesintilerine ve bulut sistemlere yapılan saldırılara bakılırsa, daha uzun yıllar bizlerle beraber olacaklar. En güvenilir USB bellek markalarından biri olan Kingston'ın DataTraveler 50 modeli de uzun yıllar kullanmak için rahatlıkla tercih edilebilecek modellerden biri. Peki, bu fikre nasıl kapıldık? Gelin şimdi biraz daha yakından bakalım...
Tasarım
DataTraveler 50, Kingston'ın şık USB belleklerinden biri. Bodur gövdesi ve şık görünümüyle göze hoş gelen DataTraveler 50, metalik bir gövdeye sahip. Ancak bir kenarı plastik. Bu alan farklı renk seçeneklerine sahip. Elimizdeki model kırmızı renkli; ayrıca siyah, yeşil, mavi, mor gibi farklı renkler de var.
Kapaksız tasarıma sahip olan DataTraveler 50, böylece kapağı kaybettim kaybetmedim endişesi yaratmıyor. Plastik ucunda bir halka var, böylece dilerseniz onu anahtarlığınıza takabilirsiniz.
DataTraveler 50'nin boyutları küçük, ancak biraz genişçe yapısı var. Masaüstü bilgisayarlarda sorun olmayacaktır gerçi, ancak dizüstü bilgisayarlarda USB portunun kenarları kalabalıksa, onu takıp çıkartmakta sorun yaşayabiliyorsunuz. Evet, bu küçük bir ayrıntı, fakat atlamamak lazım.
Fiyat ve performans
Elimizdeki DataTraveler 50, 32 GB kapasiteye sahip. Ancak elbette farklı kapasite seçenekleri de hazır. Bunlar arasında 8, 16, 64 ve 128 GB'lık modeller bulunuyor. 8 GB'lık kapasiteli modeli piyasada 17 liraya bulabilirken, 128 GB'lık olan da 148 liralık fiyat etiketiyle satın alınabiliyor. DataTraveler 50'nin 64 GB'lık modeli de 74 TL. Elimizdeki 32 GB'lık olan ise 40 TL'ye alınabiliyor.
Elimizdeki model için fiyat/performans değerlendirmesi yapacak olursak oldukça avantajlı bulduk. Zira elimizdeki model USB 3.1 arayüzünü kullanıyor. Peki, DataTraveler 50'nin performansı nasıl? Şimdi ondan bahsedelim.
Öncelikle DataTraveler 50'nin sunduğu alan her ne kadar kağıt üzerinde 32 GB olsa da, belleğin kullanılabilir alan olarak bize 28.8 GB sunduğunu söyleyelim. Performans notu ise, Kingston'ın söylediğinden daha iyi çıktı diyebiliriz. Zira Kingston'ın DataTraveler 50'nin 32 GB'lık sürümü için söylediği okuma ve yazma hızları, saniyede 110 MB ile 15 MB.
Bizim CrystalDiskMark raporumuza göre DataTraveler 50 bundan biraz daha iyi sonuç verdi. Aldığımız rapora göre, saniyede 127.5 MB sıralı okuma performansı gösterebilen bellek, 29.99 MB de yazma sonucu veriyor.
Sentetik testi bir kenara koyup, toplamda 4.31 GB boyutlu 6 adet Full HD videoyu yazdırmaya çalıştığımızdaysa, en yüksek oranda 28 MB/s sonucuna ulaştık, minimumda ise 11 MB/s'yi gördük. Ortalama olaraksa, Kingston'ın da söylediği gibi saniyede 15 MB civarında seyrettik. Bu anlamda DataTraveler 50'yi performans olarak gayet başarılı bulduğumuzu söyleyebiliriz. Tabii şunu da söylemek lazım: Cihaz yoğun çalıştığında, metalik gövdesinden de dolayı biraz ısınabiliyor.
Özetle
Eğer fiyat/performans oranıyla başarılı bir USB bellek alacaksanız ve aradığınız kapasite 32 GB ise, DataTraveler 50'yi gözünüz kapalı satın alabilirsiniz. Performansıyla beğendiğimiz DataTraveler 50, şık görünümüyle de beğenerek kullanacağınız bir USB bellek olacak.
Kimler Almalı
USB 3.1 portunu kullanan ve hızlı çalışan, ancak fiyatıyla da uygun durumda olan bir USB bellek arayanlar DataTraveler 50'yi rahatlıkla tercih edebilir.
Alternatifleri
DataTraveler 50'nin farklı kapasite seçenekleri bulunuyor. İhtiyacınız olanını bulabilirsiniz. Ancak farklı marka arıyorsanız, SanDisk Ultra Dual Drive'a da bakabilirsiniz.