Keenetic Omni DSL & Lite İnceleme
Keenetic Omni DSL & Lite incelemesi! İşte Keenetic Omni DSL & Lite özellikleri ve performansı!
- Üst seviye performans
- Güvenlik seçenekleri
- Basit kurulum
- Komple Mesh sistem
- KeeneticOS İşletim Sistemi
- USB portu ile ek yetenekler
- Fiyat/performans
Evde iyi bir internet altyapısı istiyor, ancak çok büyük meblağlar ödemek istemiyorsanız, bugün sizlere güzel bir çözümden bahsedeceğiz. Bugün Keenetic Omni DSL ve Keenetic Lite cihazlarına yakından bakacak, bu 2 cihazı evimize kurup internet performansını nasıl güçlendirdiğini anlatacağız.
Evde İnternet Sorunu İçin Çözüm Önerisi
Bu 2 cihaz ile beraber yaşanan internet problemlerini geride bırakabiliyor ve hem küçük hem geniş evlerde iyi bir internet performansına kavuşabiliyorsunuz. Şimdi ilk olarak bu cihazlardan Omni DSL'e bakalım, ardından Keenetic Lite hakkında bilgi verelim ve bu iki cihazın aynı zamanda beraber nasıl çalıştığına değinelim.
İncelemeye başlamadan önce ufak bir hatırlatma yapmak isteriz. İnceleyeceğimiz bu iki cihazdan sadece Omni DSL cihazı VDSL2/ADSL2+ modem olarak çalışabiliyor. Bunun yanı sıra her iki cihazla da fiber internet bağlantısı yapabiliyorsunuz. Hem Omni DSL hem de Lite cihazı mesafe genişletici, access point ve istemci modları gibi farklı çalışma modlarını da destekliyor.
Keenetic Omni DSL İnceleme
Keenetic Omni DSL, iyi bir internet erişimine sahip olmak isteyenlere sorunsuz bir kablosuz ağ sunuyor. VDSL2 / ADSL2+ modem olarak çalışan Omni DSL, 30a profili ile 200 mbps'e kadar hızları destekleyebiliyor. Elbette 2.4 GHz Wi-Fi ağı üzerinden 300 Mbit/s'e kadar performans alabiliyorsunuz.
DSL Hatları Daha Verimli Hale Getirilebiliyor
Omni DSL, daha önce incelediğimiz Extra DSL cihazı gibi SNR margin ayarlarını yapılandırmanıza tanıyarak ve G.vectoring özelliği ile elverişsiz DSL hatlarını daha verimli hale getirmenize olanak tanıyor.
Wi-Fi Menzili Genişletilebiliyor
Üzerinde 2 adet 5 dBi gücünde yönlenebilir harici anten bulunduran cihaz, bu sayede Wi-Fi menzilini genişletebiliyor. Güçlü antenlerine ek olarak içinde ise, zayıf kablosuz sinyallerin güçlendirilerek alınmasını sağlayan 2 adet de kablosuz güçlendirici (amplifier) içeriyor.
Mobil Uygulama Üzerinden Kurulabiliyor
Cihazın kurulumu oldukça kolay. Kullanıcı dostu olan ve hem iOS hem Android platformlarında bulunan ücretsiz mobil uygulama üzerinden cihazı hem kolay bir şekilde kurabiliyorsunuz hem de uzaktan ağ yönetimi sağlayabiliyorsunuz. Mobil uygulama üzerinden sadece cihazın altında bulunan QR kodu okutarak internet kurulumunu tamamlamanız mümkün. Kurulum tamamlandıktan sonra da cihazla ilgili ayarın çoğunu zaten yine bu mobil uygulama üzerinden yapabiliyorsunuz.
Ebeveyn Kontrolleri Var
Bunlar arasında çok sayıda seçenek mevcut. Ebeveyn kontrollerini düzenleyebilir, aile profilleri oluşturabilir, içerik ve reklam engellemesinde bulunabilirsiniz. Güvenlik konusunda geniş seçenekler sunan cihaz, WPA3 ve OWE kablosuz standardı sayesinde ev yada iş yerindeki kablosuz ağınızı en yüksek güvenlik seviyesine ulaştırabiliyor.
Kişisel Bulut Alanınızı Sağlayabiliyorsunuz
Bu arada cihazın bağlantılarına baktığımızda, bir köşesinde USB portu bulunduğunu göreceksiniz. Bu USB portu ile cihazı torrent bileşeni, yazıcı sunucu, ftp sunucu ve kişisel bulut alanınızı sağlamak için de kullanabiliyorsunuz. Bunları nasıl yapabileceğinizi KeeneticOS işletim sisteminden bahsederken anlatacağız.
Keenetic Lite İnceleme
Evet, Keenetic Omni DSL'i tanıdık. Şimdi de Keenetic Lite'tan bahsedelim. Omni DSL tek başına bir evin internet ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede bir modem router. Ancak eğer eviniz 2 katlı ise ve tipik dairelerden daha genişse o halde Keenetic Lite ile kablosuz ağ ve performansı geliştirebiliyorsunuz. Bunun nasıl yapıldığından da az sonra daha detaylı olarak bahsedeceğiz. Şimdi Keenetic Lite'ı da yakından tanıyalım.
Keenetic Lite'ı Tek Başına Fiber İnternetleriniz İçin Kullanabilirsiniz
Keenetic Lite, 2.4 GHz Wi-Fi ağı üzerinden 300 Mbit/s'ye kadar desteğe sahipken, 100 mbps hıza kadar genişbant internet planlarını da destekliyor. Yani, dilerseniz bu cihazı router olarak ethernet portu ile tek başına fiber internetleriniz için kullanabilirsiniz. Fakat bugün biz Omni DSL'e ek olarak WiFi mesh sisteminin bir noktası olarak kullanacağız., Ethernet kurulumu yoluyla da IPTV ve Akıllı TV planlarınız için uygun bir çözüm olabiliyor.
Kablosuz Sinyal Güçlendirici Mevcut
Üzerinde 5 dBi'lık çift anten bulunduran cihaz, yine kablosuz sinyal güçlendirici içeriyor. 4 farklı çalışma moduyla da router, access point, istemci ve kablosuz genişletici olarak çalışabiliyor. Yani farklı bir marka modeminiz var ise Keenetic Lite cihazını mesafe genişletici olarak da kullanabilirsiniz.
Keenetic Lite da Mobil Uygulama Üzerinden Kurulabiliyor
Keenetic Lite'ın da kurulumunu yine mobil uygulama üzerinden kolaylıkla yapabiliyor ve ağa dahil edebiliyorsunuz. Şimdi hazır kurulumdan bahsetmişken, Omni DSL ve Keenetic Lite'ı birbirine nasıl bağlayabileceğiniz ve 2 cihazı Mesh sistem haline nasıl getirebileceğinizden bahsedelim.
Evinizde Kolayca Mesh Sistem Kurun
Keenetic Omni DSL, Keenetic Lite da dahil olmak üzere tüm Keenetic ürünleri ile beraber Wi-Fi Mesh olarak çalışabilir. Bu özelliği ile ev ve işletmeler için uygun fiyatlı Wi-Fi Mesh sistemleri oluşturma olanağı sağlayan Omni DSL, böylece internet performansını geniş alanlar veya katlı sistemlere basitçe yayma imkanı tanıyor.
Keenetic Lite İle Mesh Sistem Nasıl Kurulur?
Bunu yapabilmek için Keenetic Lite'ın arka panelinde bulunan mod değiştirme anahtarını kullanıyoruz. Anahtarların burada fiziksel olarak bulunması, arayüze girmeden hızlıca mod değiştirme olanağı tanıyor. Mesh sistem oluşturmak için ise, buradan cihazı (C konumuna) mesafe genişletici moduna getiriyoruz.
Şimdi Omni DSL'in WPS butonuna basıyoruz. Ardından Keenetic Lite'ın üzerindeki WPS butonuna basıyoruz ve Keenetic Lite'ın üzerindeki internet LED'inin yandığını görüyoruz.
Bu işlemin ardından Omni DSL'in arayüzüne giriş yapacağız. İnternet tarayıcısına 192.161.1.1 ya da my.keenetic.net yazarak giriş yaptıktan sonra buradan Wi-Fi Mesh menüsüne geliyoruz. Buradaki Keenetic Lite'ın sağında bulunan Ekle butonuna tıklayarak cihazı Mesh sisteme dahil ediyoruz. Bu işlemi yalnızca bir defaya mahsus olarak yapıyoruz, ardından bir daha aynı işlemi tekrarlamamıza gerek kalmıyor. Bu arada bu işlemi dilerseniz mobil uygulama üzerinden de yapabiliyorsunuz.
Keenetic Omni DSL ve Keenetic Lite Performansı Nas
Evet, 2 cihazın da kurulumunu tamamladık ve Wi-Fi Mesh sistem olarak birbirine bağladık. Şimdi her iki cihazın da performansına bir bakalım. Bakalım bize ne kadar indirme ve ne kadar yükleme hızları sunacak.
Evet, gördüğümüz gibi her 2 cihaz da bizlere yüksek indirme ve yükleme süreleri sunabiliyor. İki cihaz arasında Mesh sistem kurulduğu için evin neresinde olursanız olun, her zaman kapsama alanı içinde kalıyor ve katlar arasında veya evin içinde dolaşırken anlık kopmalarla karşılaşmıyorsunuz.
Şimdi cihazların kullanımını genişletebileceğiniz KeeneticOS işletim sisteminden bahsedelim.
Bulut Temelli KeeneticOS İşletim Sistemi
Bulut temelli KeeneticOS işletim sistemi sayesinde Keenetic yazılımı tamamen size özel. Bulut mimarisi sayesinde ücretsiz sunulan KeenDNS servisi ile ağınıza ya da ağınızdaki web servislerinize her yerden erişebiliyorsunuz. KeeneticOS üzerindeki arama özelliği sayesinde ihtiyacınız olan menüye kolaylıkla gidebilir, isterseniz tamamı Türkçe olan teknik makalelere erişebilirsiniz.
KeeneticOS Nedir?
Ayrıca KeeneticOS ile sunulan ekle-çıkar bileşenler ev ve işletmelerde ağ yönetimi için esneklik sağlıyor. Örneğin, kafe gibi bir işletmede kullanıcılarınıza Captive Portal ve Hotspot ile internet erişimi sağlamak isterseniz, Keenetic Lite ve diğer keenetic cihazlarla sunulan Captive Portal bileşenini yükleyebilirsiniz. Keenetic cihazlar tüm VPN türlerini destekliyor. İstediğiniz VPN türü ile güvenli bir şekilde internete bağlanabilir ya da ofis ağınıza ve ofisteki dosyalarınıza uzaktan erişebilirsiniz.
Örneğin, Omni DSL'in portuna takacağınız herhangi bir USB belleğe Kişisel Bulut özelliğini aktif ederek, dünyanın herhangi bir yerinden chiponline.keenetic.pro/webdav gibi bir adresten erişebilir, indirebilir ve dosya yükleyebilirsiniz.
Ya da asimetrik hız özelliği sayesinde ağdaki her bir cihaz için indirme ve yükleme yönünde ayrı ayrı hız sınırlamaları yapabilirsiniz. Ercan'ın laptopu 50Mbps indirsin, 4 mbps yüklesin; Cenk'in iPhone'u 30mbps indirsin, 10mbps yüklesin gibi.
Bu arada KeeneticOS yazılımının sürekli ve periyodik olarak güncellendiği bilgisini de verelim. Yıllık ortalama 10 - 12 defa yazılım güncellemesi alıyor. Bunları kaçırmamak için Keenetic'te bulunan otomatik yazılım güncellemeyi aktif hale getirmeyi unutmayın. Böylece yazılımınız sizin planladığınız zaman aralığında otomatik olarak güncelleniyor.
Ek Yetenekler ile İnternet Ağınızı Güçlendirin
Şimdi biraz da güvenlik özelliklerinden bahsedelim. Malum artık evlerden çalıştığımız yeni normal döneminde, ev internetinin güvenliği maksimum önem içeriyor.
Keenetic Omni DSL ve Keenetic Lite, en güncel WPA3 ve OWE kablosuz güvenlik seçenekleri ile geliyor. Eşsiz olarak Keenetic tüm ürünlerinde (single band cihazlar da dahil) WPA3 ve OWE kablosuz güvenlik protokollerini sunuyor.
Keenetic ek bileşen olarak sunduğu YandexDNS, SafeDNS ve AdguardDNS gibi bazıları ücretli (3.parti) bazıları ücretsiz gelişmiş ebeveyn kontrol ve reklam engelleme protokolleri sunuyor. SafeDNS 3.parti servisi bileşenlerden aktif hale getirilerek aile bireyleriniz veya çalışanlarınız için otomatik kurallar oluşturabiliyorsunuz (safeDNS servisi 3.parti bir servistir ve ek ücretlendirmeler olabilir). Buna benzer şekilde kablosuz ağınızda can sıkıcı online reklamları engellemek için de AdguardDNS reklam engelleme servisini aktif hale getirebilir ve can sıkıcı reklamlardan tek tıkla kurtulabilirsiniz.
Özetle
Evet, incelememiz boyunca hem Keenetic Omni DSL'i hem Keenetic Lite'ı tüm detaylarıyla etraflıca tanıdık ve hemen tüm özelliklerinden de bahsettik. Eğer evde ya da ofisinizde iyi bir internet ve kablosuz altyapısı kurmayı düşünüyorsanız ve performansın üst seviyede olmasını ancak öte yandan hem bütçenizi çok zorlamak istemiyor hem de güvenlikten de ödün vermek istemiyorsanız, o halde bu cihazlar tam size göre bir seçim olacak.
Elbette bu 2 cihazı bir arada edinmek zorunda değilsiniz. Başta da söylediğimiz gibi Keenetic Omni DSL, tek başına bir evin tüm internet ihtiyacını karşılayabiliyor. Eğer yüksek performanslı interneti genişletmek isterseniz, bu kez basit bir çözüm olarak Keenetic Lite'ı da yanına koyabilir ve bu sayede kolayca bir Mesh sistem oluşturabilirsiniz.
Keenetic Omni DSL ve Keenetic Lite Fiyatları Ne Kadar?
Cihazların fiyatları da, gösterdikleri yüksek performans karşısında oldukça makul seviyede. Şu an Keenetic Omni DSL'i 278 TL, Keenetic Lite'ı da 195 TL fiyatla piyasada bulmanız mümkün.
Keenetic Omni DSL Teknik Özellikler
Wi-Fi Sınıfı N300
Arabirim 4 x 100 Mbps
Frekans 2.4 GHz
İşlemci EN7512U 700 MHz, 2 threads
Anten 2 adet (5 dBi)
Bağlantı Hızı 300 Mbit/s
USB Portları USB 2.0
Mobil Uygulama Android ve iOS
Boyutlar 159 x 110 x 29 mm
Ağırlık 214 gr.
Keenetic Lite Teknik Özellikler
Wi-Fi Sınıfı N300
Arabirim 5 x 100 Mbps
Frekans 2.4 GHz
İşlemci MT7628N 575 MHz
Anten 2 adet (5 dBi)
Bağlantı Hızı 300 Mbit/s
Mobil Uygulama Android ve iOS
Fiziksel Mod Değiştime Butonu Var
Boyutlar 159 x 110 x 29 mm
Ağırlık 198 gr.