Keenetic Extra DSL İnceleme

Keenetic'in sevilen VDSL2/ADSL2+ Modem router modeli Keenetic Extra DSL donanımsal olarak daha güçlenerek yenilendi. Peki, Extra DSL’e ne gibi yenilikler geldi, özellikleri neler? Yeni Keenetic Extra DSL hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatıyoruz.

CHIP Online Notu 92
  • Üst seviye performans
  • Eklenen yeni özellikler
  • Geniş seçenekler
  • KeeneticOS
  • Kolay kurulum
  • Güvenlik yöntemleri
  • Çift bant desteği
  • USB portu

Evet, videonun başlığında da okuduğunuz gibi Keenetic, yenilenen Extra DSL ile evinizin internetini yenilemeye geliyor; Keenetic Extra DLS yenilendi ve şimdi eskisinden daha güçlü özelliklere sahip olarak bir kez daha masamıza konuk oldu. Eğer halihazırda kullandığınız modemizinden memnun değilseniz, bu cihaz işinize bir hayli yarayacak, baştan söyleyelim.

Şimdi, öncelikle bu cihaz bir modem router olarak iş yapıyor. Yani internete bağlanabildiğiniz gibi aynı zamanda internet ağınızı da genişletebiliyorsunuz. Yeni Keenetic Extra DSL, eski modele göre çok daha güçlü özellikler içeriyor. VDSL2/ADSL2+ bağlantıları destekliyor, üzerindeki Ethernet portlarıyla Gigabit hızında kablolu internet dağıtabiliyor, Keenetic Wi-Fi Mesh sistemi ile uyumlu çalışıyor ve daha pek çok özelliği var. Hepsinden bahsedeceğiz, ancak önce bu cihazı, bir önceki Keenetic Extra DSL ile karşılaştırdığımızda arada ne gibi farklar var, onlara bakalım.

Yeni Özellikler Neler?

Arada hem teknik altyapı hem özellik bakımından pek çok fark var. Öncelikle yeni cihazda işlemci yenilenmiş ve daha güçlü çift çekirdekli 900MHz’lik bir işlemciye geçilmiş. Ayrıca RAM hafızası da 128 MB yerine 256 MB DDR3 belleklerle güçlendirilmiş ve böylece cihazın daha yüksek performans sağlaması amaçlanmış. Cihazın arkasındaki Ethernet portları da Gigabit hızına güncellenmiş. Bir önceki modelde burada yer alan 4 Ethernet portu da 100 Mbps hızında çıkışa sahipti. Yeni modelde bunların hepsi Gigabit hızında internet dağıtabiliyor. Bu sayede daha yüksek routing kapasiteleri, Gigabit hızlardaki fiber internetlerin bağlantısına olanak tanınıyor. Cihazın üzerindeki USB portunun da daha yüksek okuma hızlarına ulaşması sağlanmış.

Bunların yanı sıra kablosuz ağ özellikleri de genişletilmiş. Bu cihaz, bir önceki modelde olmayan MU-MIMO, Airtime Fairness ve Beamforming gibi internet erişiminde fark yaratan kablosuz özellikler sunuyor -ki bunların hepsinin de birbirinden önemli özellikler olduğunu bizi takip edenler bileceklerdir.

Bahsettiğimiz bu MU-MIMO, Beamforming ve Airtime Fairness gibi fark yaratan özellikleriyle Keenetic Extra DSL, evinize gelen interneti en iyi şekilde kullanabilmenize olanak tanıyor. AC1200 sınıfı dualband kablosuz özelliğine sahip. Böylece hem 2.4 GHz hem 5 GHz dualband kablosuz yayın yapabiliyor ve eş zamanlı olarak 1200Mbpse’e kadar Wi-Fi hızlarına ulaşabiliyor.

Eğer halihazırda internet altyapınız güçlü, ancak kullandığınız cihaz bu altyapıdan yararlanmanıza olanak tanımayacak seviyede eski ya da güçsüz ise, Keenetic Extra DSL size gereken performansı sağlayacaktır. Özellikle evde ya da ofiste internete çok sayıda kullanıcı bağlanıyorsa, pek çok akıllı cihazınız var ve hepsinin aksamadan çalışmasını istiyorsanız bu süreçlerde gereken desteği bu cihazdan alabilirsiniz. Keenetic Extra DSL, yüksek yoğunluklu Wi-Fi gerektiren ortamlarda gecikmelerin azalmasını ve daha fazla verinin daha kısa sürede iletilmesini sağlıyor. Bu da özellikle yoğun Wi-Fi kullanımlarında ortaya çıkabilecek bekleme sürelerini ortadan kaldırıyor. Bilhassa sık sık internet üzerinden oyun oynuyorsanız veya oyun yayını yapıyorsanız lag’e maruz kalmanın ne kadar çileli bir şey olduğunu en iyi siz biliyorsunuzdur. Keenetic Extra DSL ile bunu ortadan kaldırabilirsiniz.

Peki, Keenetic Extra DSL, Türkiye’deki DSL hatlarıyla uyumlu çalışıyor mu? Önemli bir soru. Bunu da şöyle açıklayalım: Keenetic Extra DSL, Supervectoring DSL ile 300Mbps’e kadar VDSL/ADSL bağlantıları destekliyor. Yani bu konuda bir sorun yok.

Bu cihazı az sonra anlatacağımız KeeneticOS üzerinden yapılandırırken güzel bir özellik sunuluyor. DSL ayarlarını optimize edebiliyor ve SNR margin gibi gelişmiş özellikleri yapılandırabiliyorsunuz. Bu sayede DSL hattınızda kararsızlık ya da hız problemleri varsa, SNR margin ayarlarını istediğiniz gibi değiştirerek hattınızın kararlılığı ve hızı arasında ayarlar yapabiliyorsunuz. Ayrıca DSL bağlantınızda problemler yaşıyorsanız, bağlantı istatistiklerini derleyip Keenetic Destek ekibiyle paylaşmanız da mümkün. Hemen yanıt vereceklerdir.

Bu arada cihazın üzerinde yükselen antenlere de parantez açalım. Bu 4 antenin de her biri 5 dBi gücünde. Yönlendirilebilir olması sayesinde istemcilerin yoğun olduğu bölgelere doğru antenleri ayarlayabiliyor ve böylece daha verimli bir kablosuz ağ kurulumunda bulunabiliyorsunuz.

Airtime Fairness ve Beamforming Nedir?

Bu noktada da cihazın Airtime Fairness ve Beamforming teknolojilerinden bahsetmek lazım. Bunlardan Beamforming, kablosuz ağ sinyallerini doğrudan bu cihaza bağlı istemci cihazların olduğu yerlere doğru yoğunlaştırıyor. Yani aslında az önce bahsettiğimiz anten yönlendirmesini yapmanıza gerek kalmıyor, cihaz sinyal yönlendirmesini Beamforming yoluyla yapabiliyor.

Airtime Fairness teknolojisi ise, eski istemci cihazların genel ağ performansının azalmasını engelliyor. Yani diyelim ki ağa bağlı eski bir cihazınız var, bunun ağ performansı cihaz tarafından destekleniyor ve optimum seviyeye ulaştırılıyor.

Evet, cihazın kablosuz internet özellikleri bu yönde. Peki, işin kablolu tarafında neler var? Az önce de söylediğimiz gibi Keenetic Extra DSL’in üzerindeki Ethernet portları Gigabit hızında bağlantı sağlayabiliyor. Burada 4 port mevcut; böylece 4 farklı cihaza Ethernet kablosu yoluyla interneti dağıtabiliyorsunuz. Bu portların Gigabit şeklinde güncellenmesi, cihazın daha yüksek routing değerlerine ulaşabilmesine ve performans üretebilmesine olanak tanıyor. Daha da iyisi bu portları yönetebiliyorsunuz.

Keenetic Extra DSL hakkında daha fazla bilgi almak için: https://keenetic.com.tr/tr/keenetic-extra-dsl

Elimizdeki Extra DSL ve diğer Keenetic modellerinin en iyi yönlerinden birisi bu ethernet portlarının yönetilebiliyor olması. Bu sayede ethernet portlarını genişbant fiber internetinizi sonlandırmak için kullanabileceğiniz gibi dilerseniz oyun bilgisayarı, PlayStation veya Smart Tv gibi kablolu ağ cihazlarınızın internet bağlantısı için de kullanabiliyorsunuz. Yük dengeleme ve failover özellikleri ile ana DSL bağlantınızın yanında 2 farklı fiber Ethernet bağlantıyı yedeklilik ya da dengeleme için kullanabiliyorsunuz.

Wi-Fi Mesh Sistemi Nedir?

Şimdi Keenetic Extra DSL’in bu yenilenen versiyonuna gelen bir diğer önemli özellikten bahsedelim. Bu cihaz, Keenetic Mesh Wi-Fi sistemi ile uyumlu çalışabiliyor.

Tüm Keenetic cihazları gibi Keenetic Extra DSL modeli de Keenetic Mesh Wi-Fi sistemini destekliyor. Mesh sistemler, özellikle birden çok katlı veya geniş evler ve ofislerde, internet bağlantısını tüm alana yaymak için kullanılan bir çözüm. Özellikle sizlerden çokça gelen “evin arka odalarından internete bağlanamıyorum,” sorununu direkt olarak çözen etkili bir yöntem. Elbette bu sorunu menzil genişleticilerle de çözme yoluna gidebilirsiniz, ancak Mesh sistemlerin daha sorunsuz bir çözüm olduğunun altını çizelim. Böylece sadece evi tüm ev veya ofise yaymakla kalmıyor, aynı zamanda bu alan içinde hareket halindeyken de kesinti yaşamıyorsunuz.

Keenetic cihazların sahip olduğu 802.11k/r/v protokolü sayesinde birden fazla veya dualband özellikli Keenetic cihazınız varsa, istemci cihazlarınız aynı Wi-Fi ağ adı ile tüm evde kesintisiz dolaşım yapmanızı sağlıyor. Keenetic Extra DSL modeli Wi-Fi 5 teknolojisi sayesinde hem 2.4 hem 5 ghz bandında yayınları desteklediğinden eğer eviniz geniş veya çok katlı ise bir Wi-Fi mesh sistemi kurmanız iyi olabilir.

Nasıl Bağlanıyor?

Peki, bu kadar kapsamlı özelliklere sahip bu cihazı nasıl bağlayacaksınız? Aslında bu çok kolay. Önce Keenetic Extra DSL’i prize bağlıyoruz. Sonrasında eğer kablolu bağlantı kurmak istiyorsanız, cihazın arkasındaki Ethernet portlarından birine Ethernet kablosu yardımıyla dizüstü bilgisayarınızı bağlıyorsunuz. Kablosuz olarak kuracaksanız cihazı sadece fişe takmanız yeterli. Sonra, bilgisayarınızın Wi-Fi ağları kısmından elinizdeki Keenetic cihazı buluyor ve cihazın altındaki etikette göreceğiniz Wi-Fi şifresini yazıyorsunuz. Cihaz bağlantılarını yaptıktan sonra herhangi bir web tarayıcısı açıyor ve adres satırına my.keenetic.net ya da 192.168.1.1 yazıyor ve ilerliyorsunuz. Böylece kurulum sihirbazı açılacak. Artık buradan parolanızı, internete bağlanmak istediğiniz yöntemi ve DSL sağlayıcınızı seçeceksiniz; akabinde de kurulum tamamlanacak. Artık internete bağlanabilirsiniz.

Geniş Seçenekler

Evet, bağlanma işi çok basit. Keenetic Extra DSL diğer tüm Keenetic modelleri gibi esnek ve güncellenebilir bulut temelli KeeneticOS yazılımı ile sunuluyor. Keenetic’i diğer modem/router üreticilerinden ayıran en temel özelliklerinden birisi cihazlarında sunduğu bulut temelli, sürekli ve periyodik olarak güncelleme alan KeeneticOS yazılımı ile gelmesi oluyor. Bu yazılım üzerinde çok sayıda seçenek var ve hepsini özelleştirebiliyor, kendinize göre ayarlayabiliyor, istediğiniz özelliği ekleyip çıkartabiliyorsunuz.

Örneğin; Keenetic modellerinin tümünde farklı IPSec VPN, Wireguard VPN, Open VPN, SSTP VPN gibi VPN bağlantılarını kullanabiliyorsunuz. Siz hangi VPN türünü kullanacaksınız o VPN’i ilgili bileşen kısmından indirmeniz yeterli. Eğer USB belleğinize doğrudan torrent dosyalarını indirmek isterseniz de ilgili torrent bileşenini yüklemelisiniz. Keenetic Extra DSL ile kullanmak istediğiniz özellikler tamamen size kalmış. Bunlara benzer özellikleri kullanabilmeniz için tek dikkat etmeniz gereken şey, cihaz seçerken ilgili bileşeni kullanmanızı engelleyecek donanımsal bir kısıtlama olup olmaması. Yani; USB belleğinize doğrudan torrent dosyalarını indirmek istiyorsanız USB portu olan bir Keenetic tercih etmeniz uygun olacak.

Keenetic Extra DSL hakkında daha fazla bilgi almak için: https://keenetic.com.tr/tr/keenetic-extra-dsl

Bunların yanı sıra KeeneticOS üzerinden daha pek çok ayarı yapmanız mümkün. Mesela gelişmiş güvenlik önlemleri sunuyor. Ağ segmentasyonu ve izolasyonu, Wi-Fi için WPA3 protokolünü desteklemesi, gelişmiş DoS ataklarını önleyen SPI güvenlik duvarı ve ebeveyn kontrol yazılımları bu güvenlik önlemlerinden bazıları. Çok daha fazlası var, bunları KeeneticOS’i kurcalayarak bulabilirsiniz.

Bu arada sürekli güncelleme ve yeni özellikler eklenen KeeneticOS yazılımı yakın zamanda güzel bir özellik duyurdu, onu da unutmadan sizlerle paylaşalım: İnternet servis sağlayıcının verdiği router cihazı kullanıyor ve hattınızla ilgili kullanıcı adı/şifre gibi ayarlara erişmekte zorlanıyorsanız, Keenetic bu ayar parametrelerini yazılımı sayesinde önceki router cihazından içe aktarmanıza imkan tanıyor. Bu özellik sayesinde memnun kalmadığınız sıradan router cihazınızı kolayca Keenetic ile değiştirmeniz mümkün. Tabii ki bu özelliği kullanabilmeniz için, kullandığınız mevcut router cihazının bu içe aktarma işlemine izin vermesi gerektiğini unutmayın.

Öte yandan Keenetic Extra DSL’i dilerseniz mobil uygulamadan da yönetebiliyorsunuz. Keenetic’in Türkçe olarak sunduğu bulut üzerinden çalışabilen mobil uygulaması sayesinde, evinizden uzakta olsanız bile ağınızı istediğiniz yerden yönetebilirsiniz. Keenetic cihazlarınızın kontrolünü mobil uygulama üzerinden yapabilir, doğrudan Keenetic ekibine destek talebi oluşturabilir ve Keenetic cihazınızın yazılımı güncelleyip, bileşen ekleyip çıkarabilirsiniz.

Sonuç

Evet, sonuç olarak değerlendirdiğimizde Keenetic Extra DSL’i yenileyerek ortaya gerçekten güzel bir iş çıkartmış. Geniş özellikler sunuyor; bir evin ve ofisin ihtiyaç duyacağı internet performansını etkili şekilde sağlıyor. Eklenen yeni özellikler oldukça işlevsel. Bunlar arasında MU-MIMO, Beamforming, Airtime Fairness ve Mesh Wi-Fi sistemi desteği oldukça önemli yetenekler. Kolay kurulum, KeeneticOS ile gelişmiş yönetebilme özellikleri ve mobil uygulama desteği de avantajları. Bu arada cihazla ilgili daha fazla bilgi almak istiyorsanız, linkini aşağıya bırakıyoruz; oradan da bakabilirsiniz.

Keenetic Extra DSL hakkında daha fazla bilgi almak için: https://keenetic.com.tr/tr/keenetic-extra-dsl

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Keenetic Extra DSL
Ürün Markası Keenetic
CHIP Online Notu
92
Wi-Fi Sınıfı AC1200
Arabirim 4 x 1 Gbps
Frekans 2.4 GHz, 5 GHz
İşlemci EN7516T 900 MHz, çift çekirdek
Anten 4 adet (5 dBi)
Bağlantı Hızı 867 Mbps (5 GHz), 300 Mbps (2.4 GHz)
USB Portları USB 2.0
Buton Wi-Fi, WPS, Fn, Reset
Mobil Uygulama Android ve iOS
Boyutlar 214 x 154 x339 mm
Ağırlık 445 gr.

İlginizi Çekebilir

TP-Link Deco X73-DSL inceleme
Zyxel DX3301 inceleme
Keenetic Hero 4G inceleme
TP-Link Deco X20-DSL İnceleme
Keenetic Hero DSL AC1300 İnceleme
Zyxel Armor G5 İnceleme
Forum