Karaca Coffee Art 1353 İnceleme

Eğer şu sıralar bir kahve makinesi satın almayı düşünüyorsanız bu makale işinize yarayacak; bu makineler ne gibi özellikler sunuyor, artıları neler, eksileri neler hepsini Karaca Coffee Art 1353 incelemesinde anlattık.

CHIP Online Notu 91
  • Kolay kullanım
  • Yüksek basınç gücü
  • 1350W güç
  • Geniş su haznesi
  • Kaliteli alüminyum portafilter
  • Güvenlik özellikleri
  • 2 modlu buhar çubuğu
  • Fincan ısıtma plakası çok işlevsel değil
  • Kupalar için yeterli boşluk yok

Özellikle son dönemde kahve makineleri nedense revaçta ya da algıda seçicilik bizimkisi bilemiyoruz, ancak bunda yükselen kahve fiyatlarının da etkisi olabilir ya da Airfryer’ların açtığı yolda kahve makineleri ilerliyor olabilir. Elbette günün sonunda, yani tam anlamıyla günün sonunda iyi bir kahve keyfi yapmak isteyenlerin uğrak adresi bu tür cihazlar. O nedenle bugün kahveler Karaca’dan geliyor. O halde buyursunlar...

Evet, Karaca Coffee Art bu bölümde konuğumuz.  Şimdi bu makineye sade bir kahve makinesi demek olmaz. Bu cihaz, 20 bar basınçlı bir espresso, latte, cappuccino ve americano makinesi aslında; daha fazlasını da yapabiliyor. Süt köpürtücüsü de var ve bilenler bilir, bu çok çok önemli. Tam otomatik bir makine değil; iyi bir kahve için sizin küçük dokunuşlarınıza ihtiyaç duyuyor ve böylece evinizin baristası oluyor, kahve kültürüne eğildiğinizi hissediyorsunuz.

Biz bu cihazı yaklaşık 2 aydır kullanıyoruz ve gerçekten şimdiye kadar güzel sonuçlar aldık. Eğer şu sıralar siz de bir kahve makinesi satın almayı düşünüyorsanız bu video işinize yarayacak diye düşünüyoruz, zira ne gibi özellikler sunuyor, artıları neler, eksileri neler hepsini sizlerle paylaşacağız. Buradan yola çıkarak, biraz da kahve işine biraz uzaksanız bu video bilgilendirici olabilir diye düşünüyoruz. O halde başlayalım...

Karaca Coffee Art 1353 ile Neler Yapabilirsiniz?

Şimdi, önce bu makine ile neler yapabildiğinizden başlayalım. Karaca Coffee Art bir espresso makinesi, yani temelde single veya double espresso yapıyor. Fakat diğer bileşenlerini de kullanarak siz bu makinede latte, cappuccino, americano, ristretto, flat white, cortado, macchiato, lungo, long black ve daha pek çok kahve türünü yapabiliyorsunuz. Hatta biraz daha ileri gidip, dondurmanın üzerine sıcak espresso dökülerek hazırlanan affogato bile yapabilirsiniz. Biz bir tek onu yapmadık herhalde, geri kalan hepsini denedik.

Coffee Art, otomatik bir espresso makinesi değil. Açıkçası espresso ve türevini seviyorsanız, kahvenizi veya sütünüzü kendinize göre özelleştirmek için manuel bir makine kullanmak daha iyi bir tercih olacaktır diye düşünüyoruz. Elbette otomatik makineler zaman kazandırdığı ve her seferinde standart bir lezzet sağladığı için tercih edilebilir. Bu noktada, daha önce incelediğimiz Siemens EQ.9 plus connect kahve makinesini de hatırlatmak isteriz, tam otomatik olmasıyla incelediğimiz süreçte çok başarılı kahveler yapmıştı bize. Ancak fiyatı bir hayli artmış, fiyatı 30 bin TL’lere dayanmış durumda. Karaca Coffee Art ise manuel bir makine olduğu için tabii fiyatı o kadar yüksek değil; biz incelediğimizde 4 bin 999 lira civarında fiyatı, biz aldığımızda ise 3799 liraydı. Elbette piyasa değişken, siz bu videoyu izlediğinizde fiyatı ne kadar olur kestirmesi zor.

Otomatik makinelerin avantajı, elbette her şeyi otomatik yapıyor oluşu. Ancak manuel makinelerde tamperleme, kullanılan kahvenin gramajı, hazırlanan kahvenin miktarı, süt köpürtme işlemi tamamen özelleştirilebildiği için aynı çekirdekle farklı lezzetler keşfedebiliyorsunuz. Ve tabii ki işin biraz da yapım zevki var ki, bunu aranızda halihazırda evinde kahve yapanlar bilecekler.

Karaca Coffee Art 1353 Tasarımı Nasıl?

Şimdi, makineye dönersek tasarım açısından oldukça hoş göründüğünü söylemek lazım. Klasik bir çizgisi var ve boyutlarıyla da oldukça kompakt. Mutfağınızda kendine rahatlıkla yer bulabiliyor. Ön tarafta bir basınç göstergesi ve 4 adet kullanılabilir düğme bulunuyor. Bu düğmeler sırasıyla; açma/kapama, single, double ve buhar düğmesi. Buhar düğmesinin hemen altından uzayan bu çubuk, süt köpürtmede kullanacağınız buhar çubuğu. Elbette sıcak suyu yine buradan alıyorsunuz ve sütü de yine buhar yoluyla ısıtıyorsunuz. Buhar ve suyun oranını da yan taraftaki tekerlekten ayarlayabiliyorsunuz.

Arka tarafta 1.8 litrelik geniş bir su haznesi bulunuyor. Üst kısımda da fincan ısıtma plakası yer alıyor. Bu ısıtma plakası iyi düşünülmüş ancak çok fayda sağlamadığını da söylemek lazım. Bardak ısıtmak istediğinizde, buhar çubuğunu kullanmak daha etkili bir yöntem olabiliyor.

Makinenin portafilter boyutu 53 mm. Yanında da single ve double portafilter sepeti geliyor. Bu önemli barista ekipmanı, espresso kahvelerde ideal basıncı elde etmek için büyük bir öneme sahip. Karaca’nın bu ailesinin üst modeli olan Coffeemaid’de bunun 58 mm olduğunu da söyleyelim.

Bunların yanı sıra plastik bir tamperli kaşık da cihazla birlikte verilenler arasında. Bunları kullanarak ve çekilmiş kahve alarak makineyi hemen kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Ancak kahve yapımında biraz profesyonelleştikçe ve biraz da videolara göz attığınızda bazı ekipmanlara ihtiyacınız doğuyor. Mesela bizim ilk yaptığımız ekleme, bir kahve değirmeni oldu. Bunu da otomatik almadık, zira manuel öğütücü ile daha iyi bir tat yakalanabiliyor, ayrıca her içim öncesi çekmesi de keyifli oluyor. Önemli bir not: Kahve değirmenin ister otomatik ister manuel alın, ama toplu çekip kahve stoklamayın. Zira kahve çekildikten sonra bekleyince tazeliğini yitiriyor.

Diğer aldığımız ekipmanlar da tamper ve süt potu oldu. Süt potu şart değil, ancak süt köpürtmek için daha ideal bir bileşen olurken, bunu bizim gibi dereceli olarak da seçebilirsiniz. Tamper ise kahveyi daha iyi sıkıştırabilmeniz ve böylece daha iyi basınç yakalanabilmesi adına gereklilik. Uygun bir öğütüm ve uygun bir tamperleme yaptığınızda cihazın önündeki manometre 10 bar basıncı geçmiyor ve kahveniz yanmıyor, güzel bir içim elde ediyorsunuz.

Elbette eklenebilecek daha pek çok ekipman var. İlk akla gelenler kahve tartısı, dozaj bardağı, iğne uçlu espresso karıştırıcı ve sprey şişe seti. Artık bundan sonrası size kalmış.

Karaca Coffee Art 1353 Kullanımı Nasıl ve Özellikleri Neler?

Daha önceden az da olsa bir deneyiminiz varsa Coffee Art’ın kullanımı epey basit gelecektir. Ancak ilk defa kullanacaksanız da çabucak alışacaksınız. İlk olarak ön ısıtmayı başlatmak için açma/kapama tuşuna bir kere basıyorsunuz. Ön ısıtma tamamlanınca diğer 3 gösterge ışığı da sabit şekilde yanmaya başlıyor ve sonrasında da çektiğiniz kahveyi portafiltreye döküyor, portafiltreyi yerleştiriyor ve tercihinize göre single veya double tuşuna basıyorsunuz. Gerisi beklemeye kalıyor ve kahveniz kısa bir sürede hazırlanıyor. Bundan sonrasında artık eğer cappucino veya latte gibi kahveler yapacaksanız buhar çubuğunu kullanarak sütü köpürtecek, americano, long black veya lungo yapacaksanız da yine buradan fincanınıza su alacaksınız.

Bu arada bu cihazla ilgili gözümüze çarpan neredeyse tek belirgin olumsuz yanı olarak, tepsi ile portafilter arasındaki mesafenin kısa olması olduğunu söyleyebiliriz. Aslında kahve fincanları için bu mesafe ideal fakat siz de bizim gibi biraz büyükçe kupaları kullanıyorsanız buraya yerleştirmek için alttaki tepsi kaldırmanız gerekiyor.

Coffee Art 1353 teknik açıdan güçlü bir makine. ULKA İtalyan basınç pompasını kullanıyor ve 20 bar basınç gücüne sahip. Aslında espresso için çok yüksek basınç değerine ihtiyaç yok, yalnızca 9 bar yeterli. Yani makinenin yüksek barda olması her zaman avantaj demek değil. Düşük bar olması, daha fazla özüt almanızı sağlıyor. Bunun da bir dengesi var tabi. 15 bar idealdir diyebiliriz. Ancak bu makinenin 20 bar olmasının sebebi, evde sizin basınçlı sepet, pod kahve ve yanlış öğütülmüş kahve kullanabilme olasılığından kaynaklanıyor. Dolayısıyla eğer kahveye uygun bir öğütüm, uygun bir tamperleme yaparsanız 10 barı aşmıyorsunuz zaten.

Makinenin bir diğer önemli özelliği de 1350W’lık gücünde olması. Makinenin gücü kahvenin iyi demlenmesinde elzem. Düşük watt’lı kahve makineleri hem suyu yeterince sıcak tutamıyor hem de akış hızı giderek yavaşlayabiliyor. Dolayısıyla ısı ve akış hızı da kahvenin aromasını etkiliyor. Ayrıca yüksek watt demek kahvenin daha çabuk hazır olması demek; bunu da göz önünde bulundurmak lazım.

Bunların dışında Coffee Art 1353, lezzetli kahveler yapmanızı sağlarken bir yandan güvenliğinizi de ihmal etmiyor.  Bunun için cihaza; fazla basıncın çıkmasını engelleyebilen bir basınç koruması, makinenin açık unutulma ihtimaline karşı otomatik kapanma özelliği ve aşırı ısınma durumunda devam eden işlemi kendiliğinden durdurabilecek bir güvenlik özelliği eklenmiş durumda.

Sonuç

Evet, genel olarak değerlendirirsek, Karaca Coffee Art 1353 mutfağınızda küçük ölçekli bir kafe yaratarak yeni tatlar keşfedebileceğiniz ve baristalığa giriş olarak kullanabileceğiniz kullanışlı bir cihaz. Ufak tefek birkaç eksisi var, ancak onlar da kabul edilebilir şeyler. Elbette kahve öğütücü veya tamper gibi bazı ekipmanları ekstra almanız gerekiyor. Fiyatı da dediğimiz gibi incelediğimizde 4 bin 999 TL idi. Bu anlamda da diğer modellere göre bizce avantajlı bir ürün.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Karaca Coffee Art 1353
Ürün Markası Karaca
CHIP Online Notu
91
Basınç 20 Bar
Güç 1350 Watt
Su Kapasitesi 1,8 Litre
Portafilter Boyutu 53 mm
Boyutlar 33 x 15,5 x 32 cm
Ağırlık 3.5 kg.

İlginizi Çekebilir

Xiaomi Robot Vacuum S20 Plus inceleme
Dreame H12 Dual Islak Kuru Dikey Süpürge inceleme
Roborock Flexi Pro inceleme
Fonri Akıllı Ampul (KES301) inceleme
Yale Linus Akıllı Kilit L2 inceleme
Arzum Trace Pro 9’u 1 Arada Erkek Bakım Seti inceleme
Forum