Mcdodo TWS Earbuds Lite İnceleme
Mcdodo’nun yeni kablosuz kulaklığı Earbuds Lite ne kadar iyi? Ses kalitesinden gürültü engelleme performansına, tasarımından kontrollerine kadar tüm detaylarıyla inceledik.
- Ses kalitesi
- Yüksek ses seviyesi
- Ergonomik
- Sağlam yapı
- IPX4 ve IP54 sertifikaları
- Kontrol seçenekleri kısıtlı
- Kablosuz şarj yok
Son yıllarda Bluetooth kulaklıklar iyice yaygınlaştı. Artık neredeyse herkesin cebinde bir çift bulunuyor desek yanlış olmaz sanırım. Bunun en büyük sebeplerinden biri de hemen hemen her teknoloji markasının, trene ayak uydurmak adına kendi kulaklıklarını piyasaya sürmesi. Kaliteleri iyi veya kötü; orası tartışılır. Ancak günümüzde her ihtiyaca ve bütçeye uygun bir tane bulmak oldukça kolay.
Açıkçası biz hala kablolu kulaklıklardan yanayız. Zira aynı fiyattaki bir kablolu kulaklık ile bir Bluetooth kulaklığı karşılaştırdığımızda, ses kalitesi bakımından kablolu taraf her zaman kazanıyor. Elbette ses kalitesi çok iyi olan Bluetooth kulaklıklar da mevcut, ancak fiyatları çok yüksek. Yani bütçeniz kısıtlıysa ya ses kalitesini tercih edeceksiniz ya da hareket özgürlüğünü. Peki bu iki seçenek arasında sıkışıp kalmadan, tercih edebileceğimiz bir alternatif yok mu? Hiç merak etmeyin, kesinlikle var.
Genellikle powerbank’leri, şarj cihazları ve kablolarıyla konuk ettiğimiz Mcdodo’nun, bu defa bir çift Bluetooth kulaklığı var masamızda. Aslında bu, markanın ilk kulaklığı da değil; kablolu veya kablosuz olmak üzere daha başka birçok seçeneği mevcut. Diğerlerini kullanma fırsatımız olmadıysa da bugün inceleyeceğimiz Earbuds Lite’ın, beklentilerimizin ötesine geçtiğini söyleyebiliriz.
Tasarımı Nasıl?
Earbuds Lite, açık formda bir kulaklık; yani uçlarında herhangi bir silikon yok. Yapı olarak ergonomik, kulağa iyi oturuyor ve rahat. Özellikle günlük aktiviteler sırasında ağrıya neden olmuyor ve kulaktan düşme gibi problemler yaratmıyor. Dayanıklılık açısından, PC polikarbonat ve ABS polimerden yapıldığı için oldukça sağlam. Renk olarak ise siyah, beyaz ve pembe olmak üzere üç seçeneği var. Ayrıca IPX4 ve IP54 sertifikalarına sahip olduğundan, yağmurlu günler için de kullanıma uygun.
Şarj kutusuna bakarsak, kompakt ve hafif; rahatlıkla cebe sığıyor. Kutunun ne yazık ki kablosuz şarj desteği yok, ancak altındaki Tip-C bağlantı noktasından yaklaşık 1.5 saatte tamamen şarj oluyor.
Eşleştirme ve Kontroller Nasıl Yapılıyor?
Şimdi, kulaklıkları kullanmaya başlamadan önce elbette telefonla eşleştirmemiz gerekiyor. Bu kısım epey basit ve ekstra bir çaba gerektirmiyor. Taşıma kutusunu açtığınızda kulaklıklar direkt eşleştirmeye hazır hale geldiğinden, telefonun Bluetooth ayarlarından anında bağlayabiliyorsunuz. Android veya iOS da fark etmiyor hepsiyle uyumlu.
Kontrol konusuysa keza aynı şekilde basit yapılmış. Kulaklıkların üzerinde herhangi bir fiziksel tuş bulunmadığından, tüm kontroller dokunarak sağlanıyor. Örneğin, sol veya sağ kulaklıktan birine iki kere dokunduğunuzda çağrıları yanıtlayabildiğiniz gibi sonlandırmak için de aynı hareketi yapmanız gerekiyor. Veya aynı hareketi müzik dinlerken yapmanız oynatma ve durdurma işlevi görüyor. Diğer taraftan, kulaklıklardan birine uzunca dokunduğunuzda bir sonraki parçaya geçebiliyorsunuz. Kontrol işlevleri sadece bunlarla sınırlı, ekstra olarak başka bir kısayol hareketi yok.
Özellikleri Neler ve Performansı Nasıl?
Bunları bir kenara bırakırsak, bizi en çok ilgilendiren kısım tabii ki ses kalitesi ve sunduğu özellikler. Hi-Fi özellikli Earbuds Lite, geniş kompozit diyaframlı 13 mm yüksek çözünürlüklü sürücülere sahip. Açık konuşmak gerekirse, ses kalitesi olarak asla beklemediğimiz derecede iyi çıkarak bizi şaşırttı. Neredeyse tüm müzik türlerinde test ettik ve hepsinde başarılı sonuçlar verdi. Ses seviyesi yüksek ve baslar çok belirgin hissediliyor. Vokaller net ve anlaşılır, enstrümantal öğelerse tüm detaylarıyla duyulabiliyor.
Earbuds Lite, ortam gürültüsünü engellemek için ENC teknolojisini kullanıyor. Gürültüyü engelleme konusunda ANC kadar etkili olmasa da fazlasıyla yeterli. Ayrıca ANC kadar fazla güç tüketmediğinden pil ömrü konusunda avantaj sağlıyor. Gerçek hayatta deneyimlerimizi paylaşırsak, müzik dinlerken dışarıdaki sesi bastırma performansı başarılı. Ancak tabii ki yüzde 100 engellemediğinin altını çizelim. İş, telefon görüşmesi yapmaya geldiğindeyse, çoğu ortam sesini içeriye alıyor. Yine de karşı tarafın sesi yüksek ve net geldiğinden problem yaratmıyor, en azından sizin için. Zira testlerimizde karşı taraf, ortam gürültüsünü fazlasıyla duyduğunu belirtti.
Earbuds Lite, Bluetooth’un 5.0 sürümünü kullanıyor ve sunduğu bağlantı istikrarlı. Etkili menzili ise 10 metre. Öte yandan diğer bir önemli konu elbette ki pil. Kulaklıklar 30 mAh, şarj kutusu ise 320 mAh kapasiteye sahip. Kullanım süresi olarak ortalama 4-5 saat gidiyor diyebiliriz. Yeterli mi? Bizce gayet yeterli bir süre. Zaten kulak sağlığınız için aralıksız saatlerce müzik dinlememeniz lazım. Bununla birlikte, bu süre şarj kutusuyla beraber 25 saate kadar çıkabiliyor. Diyelim 2-3 saat müzik dinlediniz, sonrasında kutuya koyduğunuzda tekrar dinlemeye başlayana kadar zaten kendini tamamen dolduracağından sorun yaşamanız çok zor.
Sonuç
Toparlamak gerekirse Earbuds Lite, kesinlikle beklediğimizden daha iyi çıktı. Özellikle işi tamamen kulaklık üretmek olan bazı markaların, buradan çıkarması gereken dersler olabilir. Fiyat noktasında ise makul, 767 TL’lik bir etikete sahip.