Tarayıcı - Fare IRIScan Mouse'u inceledik.
Bu cihazın sadece bir fare olduğunu düşündünüz, ancak onun çok daha farklı bir işlevi var!
- Oldukça kullanışlı
- Türkçe dil desteği
- Kullanışlı yazılım
- Konforlu tasarım
- Tarama işlemi yorucu olabiliyor
- Yazılım yükleme işlemi yavaş
Hatırlayacak olursanız geçtiğimiz günlerde IRIScan Book 3 isminde ilginç bir tarayıcıyı incelemiştik. Minik bir el tarayıcısı olan ve IRIS firması tarafından geliştirilen Book 3, IRIS firmasının Türkiye distribütörü olan DataStar tarafından test merkezimize gönderilmişti. DataStar bu defa bizlere bu tarayıcının daha ilginç ancak daha kullanışlı bir modelini gönderdi. IRIScan Mouse, hem bir fare hem bir tarayıcı olarak karşımıza çıkıyor.
Tarayıcı özelliklerinin yanı sıra fare olarak da kullanılan bu minik cihaz, oldukça kullanışlı. Bilgisayar kullanırken sürekli elinizin altında olan fare, taramak istediğiniz bir dokümanı hemen hızlı bir şekilde tarayabiliyor. Gelişmiş kayıt ve paylaşım özellikleri de içeren IRIScan Mouse'u bakalım biz ne kadar kullanışlı bulmuşuz?
Hem fare hem tarayıcı
Hem bir fare hem bir tarayıcı olarak görev yapan IRIScan Mouse, gayet rahat bir kullanım sağlıyor. A3 boyutunda ve 300 dpi çözünürlükte tarama işlemi yapabilen cihaz, taşınabilir olmasıyla da avantajlı. Tarama işlemi için IRIScan Mouse'un yanındaki "Scan" tuşuna basmanız ve ardından fareyi belgenin üzerinde kaydırmanız yeterli. Ancak daha önce IRIScan Mouse'un beraberinde getirdiği yazılımı bilgisayarınıza yüklemeniz gerekli.
Yazılım yükleme işlemi biraz uzun sürebiliyor. Kurulumun ardından tarayıcı özelliği kazanan IRIScan Mouse, taradığınız belgeyi anlık olarak yazılım ekranına aktarıyor. Tarama işleminin ardından yazılım üzerinden istediğiniz bölgeyi kesip orijinal belgeyi dijital ortama aktarım işlemini tamamlayabiliyorsunuz. Ancak bu noktada belge tarama işlemini düz bir zemin üzerinde yapmanız gerektiğini söyleyelim. Aksi halde lazer sensör belgeyi düzgün algılayamıyor.
Paylaşım özellikleri
Aynı zamanda bir fare görevi de gören IRIScan Mouse, bu anlamdaki kullanımını da tasarımıyla olumlu yönde etkiliyor. 1200 dpi lazer algılayıcının sahibi olan fareyi, USB üzerinden bilgisayarınıza bağlayabiliyorsunuz. Ancak gelişmiş fare özellikleri beklemeyin. Yalnızca standart fare görevi gören IRIScan Mouse, normal kullanımlar için ideal.
Yeniden IRIScan Mouse'un tarama özelliklerine dönelim. Microsoft Office ve Adobe Photoshop uygulamalarını destekleyen cihaz; PDF, JPG, TIFF, BMP, PNG, XLS ve DOC formatlarında kayıt özelliği gösteriyor. Türkçe arabirimiyle de kullanışlı bulduğumuz fare, diğer yandan elbette Türkçe metinleri de tanıyabiliyor.
IRIScan Mouse'un diğer bir dikkat çekici özelliği ise taradığı dosyaları hızlı bir şekilde paylaşabilmenize olanak tanıması. Yazılım üzerinden "Yapıştır" menüsünden taradığınız belgeyi görüntü veya metinsel olarak paylaşabiliyorsunuz. Diğer yandan yine belgeyi e-posta, Twitter, Facebook ve Flickr üzerinden de paylaşabilen cihaz, Evernote ve Google Translate ile de bütünleşik çalışabiliyor.
Özetle
Hem standart bir fare hem de bir tarayıcı olarak çalışan IRIScan Mouse'u oldukça kullanışlı bulduk. Tarayıcıyı elinin altına getirmek isteyenler tarafından beğenilecek olan IRIScan Mouse, kolaylık sağlıyor. Ancak tarama işlemi sırasında fareyi sağa ve sola doğru sürekli sallamanız gerektiği için, tarama işlemi kısmen yorucu ve hantal olabiliyor. Bu da cihazın bizce en büyük handikabı. Fakat tarama işlemini oldukça kolaylaştırdığı da açık. Bu arada IRIScan Mouse'un fiyatının 212 TL civarında olduğunu da söyleyelim.
Kimler Almalı
Tarayıcıyı elinin altına getirmek isteyen kullanıcılar tarafından tercih edilebilecek olan IRIScan Mouse, büyük kolaylık sunuyor. Sık sık gazete, belge, kitap ve diğer dokümanları tarıyorsanız IRIScan Mouse, işinize yarayabilir.
Alternatifleri
Eğer IRIScan Mouse'a farklı alternatif bir tarayıcı arıyorsanız size yine IRIScan firmasının diğer bir ürünü olan IRIScan Book 3 ve IRIScan Book Exucutive 3 modellerini önerebiliriz.