iPhone 6S testte

Apple'ın 2015 amiral gemisi iPhone 6S'i enine boyuna test ettik... Bakalım yeni iPhone ne kadar iyi?

CHIP Online Notu 87
  • Harika tasarım
  • Yenilikçi 3D Touch teknolojisi
  • Kararlı işletim sistemi
  • Pil ömrü düşük
  • Live Photos her zaman çok iyi sonuç vermeyebiliyor
  • Düşük ekran çözünürlüğü

Apple, geçen seneki telefonuyla tamamen aynı görünen iPhone 6S'in içerisinde sayısız değişikliğin olduğunu göstermek için büyük çaba sarf ediyor. iPhone 6S, daha güçlü bir gövde, daha keskin bir kamera, Harry Potter'ı andıran Live Photos işlevi ve hatta dokunmatik deneyiminizi değiştirecek 3D Touch ile geliyor.

Ancak Apple'ın iPhone 6'yla aynı görünen bir telefondan 6S'e geçiş için kullanıcılarını ikna etmesi, 6S'in fiyatını haklı çıkarması gerekiyor. iPhone 6S, eşsiz 3D Touch yeniliğiyle verilen her görevin altından kalkabilen ve takılmadan çalışan harika bir telefon. Peki yeni iPhone hangi alanda hangi yeniliği getiriyor ve 2014'ün iPhone 6'sından ne kadar farklı?

Tasarım

iPhone 6S'in geçen senenin iPhone 6'sıyla neredeyse aynı göründüğünü muhtemelen duymuşsunuzdur. Çerçevenin biraz kalınlaşmış ve gövdenin biraz ağırlaşmış olması gibi küçük farklar var, ancak yan yana yaptığımız karşılaştırmalarda iki telefonu birçok kez karıştırdık.

iPhone 6 kılıflarını iPhone 6S'le de kullanabilirsiniz. Arkadaki küçük "S" logosu dışında en son iPhone'a sahip olduğunuzu kimse anlamayacak. Elbette iPhone 5S'ten geçiş yapacaksanız, büyük bir tasarım değişikliğine hazır olmanız gerekiyor. iPhone 6S, metal gövdesi, dışındaki seramik hissiyle hoş bir tutuş hissi sunuyor. Düğmeleri 5S gibi kımıldamıyor ve gayet sağlam görünüyor.

Apple'ın üzerinde durduğu noktalardan biri, iPhone 6S'in gövdesinde 7000 serisi alüminyum kullanması. Apple'ın bu yeni malzemeyle geçen senenin "bükülme sorununu" çözmek istiyor. Geçen senenin iPhone'larının, özellikle iPhone 6 Plus'ın cebinizde zamanla bükülebildiğine inanılıyordu. Apple, bu durumu itiraf etmese de yeni iPhone daha güçlü ve bu tür bir baskıyla bükülmeyecek.

Elbette telefonun bükülmeyecek olmasına büyük bir yenilik olarak bakmamak gerekiyor - bu daha çok bir telefonun sahip olması şart olan bir özellik.

Ekran

iPhone 6S'in ekranında görünüşte iPhone 6'ya göre bir fark yok. 4,7 inç'lik ekrana sahip telefon, 720p çözünürlük sunmaya devam ediyor. Piyasada 1080p ekranlı telefonları çok daha uygun fiyata bulmanız mümkün olduğundan, ekranı değerlendirmek güç. Ancak iPhone 6S'in temiz, parlak ve renkli bir ekranı var - o kadar temiz ki onu ilk gördüğümüzde üzerine sahte bir görüntünün yapıştırılmış olduğunu düşünmüştük.

iPhone 6S'te aynı ekranın kullanılmış olması, aslında birkaç açıdan iyi. Örneğin piksel sayısının az olması, telefonun daha az pikseli işlemekle uğraşacağı ve daha uzun pil ömrü sunacağı anlamına geliyor. Ancak bazı konulardaki eksiklikler yerini koruyor. Kontrast oranı yeterli olmadığından siyah bölgeler, biraz gri görünüyor. Samsung'un kullandığı OLED teknolojisi, "gerçek" siyahlarıyla iPhone'dan daha etkileyici görüntüler sağlayabiliyor. Bu teknolojinin Apple Watch'ta kullanıldığını düşündüğümüzde, OLED keşke iPhone 6S'e de gelmiş olsaydı diyoruz.

Daha yüksek çözünürlüklü telefonlarla yan yana yaptığımız testlerde de farkı görebildik. 326ppi ekran, iPhone 6S Plus'ın 401ppi ekranının yanında bile düşük çözünürlüklü kalıyor. Kaldı ki piyasada çok net görüntüler sunan 500ppi'lik ekranlar var.

İşinize yaramayacaksa ekran çözünürlüğüne takılıp kalmanın elbette bir anlamı yok, ancak telefon sektörü çoktan yüksek yoğunluklu ekranlara geçti ve bu ekranlar sayesinde uygulamalar ve genel arayüz, çok net görünüyor. Bu alandaki geliştirmeleri artık iPhone 7'de görmeyi umuyoruz.

3D Touch

Apple'ın iPhone'a ilave etmek için çok çalıştığı, ilk olarak yeni MacBook Pro ve Watch'ta gördüğümüz Force Touch teknolojisi, telefonda yeni bir isim aldı: 3D Touch. iPhone 6S'in yenilikleri arasında en çok üzerinde durmanız gereken yenilik, bizce 3D Touch'ın ta kendisi. Bu teknoloji, belki de iPhone'u kullanma şeklimizi gelecekte de etkileyecek.

3D Touch, ekrana üçüncü bir boyut ekliyor, böylece parmağınızı dokundurup kaydırmanın yanında, ona bastırabiliyorsunuz. Apple, bu teknolojiyi birkaç sene önce telefonları kullanış şeklimizi değiştiren çoklu-dokunmatiğe benzetiyor. 3D Touch ile yapabildikleriniz şimdilik biraz kısıtlı olsa da önümüzdeki birkaç sene içinde, özellikle uygulama geliştiricileri bu yeni işlevden faydalandıklarında, ekranı dürterek kullanmak, doğal bir hal alabilir.

3D Touch, muhtemelen en çok önizlemelere bakmanıza olanak tanıyan Posta uygulamasında işinize yarayacak. İşlevin en önemli dezavantajı ise önizlemelerin donuk olması - yani onları kaydırmanızın mümkün olmaması. Bir başka dezavantaj, örneğin fotoğrafları önizlerken parmağınız, fotoğrafın tam ortasında kalabiliyor ve bu durumda ekran parmağınızla örtülü olduğundan, önizlemenin pek bir anlamı kalmıyor.

Yine de Apple'ın 3D Touch ile ortaya çıkardığı fikir mükemmel. Oyunların 3D Touch'tan faydalanmaya başlamasıyla birlikte işlevin gerçek potansiyeli, iyice ortaya çıkacak.

3D Touch, parmağınızı klavye üzerinde tutarak imleci istediğiniz yere götürmenizi sağlayan bir yeteneğe de sahip. Bu sayede metin düzenleme işi, eskisinden daha kolay bir hal alıyor.

A9 işlemci

Apple, her zaman olduğu gibi en son iPhone'una en güçlü işlemciyi yerleştirmiş. A9, geliştirilmiş M9 yardımcı işlemci gibi birkaç yükseltmeyle geliyor. Genel kullanımda büyük bir fark hissetmeseniz de uygulamalar arasında geçiş, eskisinden daha hızlı. iPhone 6S resmi olarak çıkana kadar A9'dan gerçek anlamda faydalanan uygulamaları test etmek mümkün olmayacağından, yeni işlemciyi zorlayan uygulama ve oyunlar için biraz beklememiz gerekecek.

iOS 9, Kamera

iOS 9

iOS 9 ve iPhone 6S'in ahenk içinde çalıştığını söylersek sanırız sizi şaşırtmış olmayacağız. Ancak uyarı çubuğundaki "Bugün" bölümü gerçekten hoşumuza gitti. Bu bölüm sayesinde önümüzdeki 24 saatte olacakları, pil ömrünü, Apple Watch'ın kalan pilini ve fazlasını kolayca takip etme şansı elde ettik.

Giriş ekranının en soluna kaydırarak sık iletişim kurduğunuz kişilere ve haberlere ulaşabiliyorsunuz. Buradan telefonunuz içerisinde bir arama gerçekleştirmeniz, ilgili uygulamalara veya kişilere ulaşmanız mümkün oluyor.

Kamera

iPhone 6S'in kamera uygulaması, birkaç küçük ince ayar dışında geçen senekine çok benziyor. Yeniliklerden ilki, fotoğraftan önce ve sonra 1,5 saniye video çeken Live Photos işlevi. Apple, fotoğrafların kalitesini artırmakta sınıra dayanmış olacak ki, anın öncesi ve sonrasıyla ilgilenmeye başlamış. Live Photos pek yeni bir fikir olmasa da, HTC One serilerindeki Zoe modundan daha zahmetsiz. Yeni mod, fotoğraf çekme hızınızı da azaltmadığı için onu açık tutmanızda bir sakınca yok.

Hareketli fotoğraflarınızı görüntülemek oldukça kolay, ekrana sert dokunduğunuzda fotoğraf canlanıveriyor. Ancak sonuçlar her zaman kusursuz olmuyor - kamerayı sabit tutmadıysanız veya tripod kullanmadıysanız, video genellikle kesik ve düşük kaliteli kalıyor.

12MP'e yükseltilen kamera donanımı ise artık eskisinden daha çok piksel yakalıyor. Bununla birlikte Apple, kamerada megapiksel sayısından başka büyük bir geliştirme yapmamış gibi görünüyor. iPhone 6S ve iPhone 6'nın çektiği fotoğraflar arasında büyük bir fark görmedik - fark genellikle fotoğraflara yakınlaştığımızda ortaya çıktı ancak parlaklık ve renk üretimi, genellikle oldukça benzerdi. Düşük ışıkta yeni iPhone'un biraz daha becerikli olduğunu da gördük.

Daha iyi selfie'ler

iPhone 6S'in 5MP'lik ön kamerasıyla flaşlı selfie'lerinizi çekebilirsiniz. Şaşkınlıktan kahvenizi üzerinize dökmeden önce söyleyelim: telefonun ön tarafında herhangi bir LED flaş yok, aydınlatma ekran yoluyla sağlanıyor. Ekran, siz selfie çekerken normalden daha parlak bir hale getirilerek yüzünüzü aydınlatabiliyor. İlginç olansa flaş için kullanılan rengin etrafınızdaki renklere göre denge sağlayacak doğru seviyede renkten oluşması.

Pil ömrü

iPhone 6'nın pil ömrü aslında fena değildi. iPhone 6S bu konuda büyük bir sıçrama yapmıyor ve rakip üst seviye telefonlar karşısında ortalarda yer almaya devam ediyor.

iPhone 6S'inizle tüm günü çıkarmakta zorlanabilirsiniz, ancak aynı durum diğer üst seviye telefonlar, yani Samsung Galaxy S6, HTC One M9 ve LG G4 için de geçerli. Güzel olansa Apple'ın size sadece son 24 saatte pilinizi tüketenleri göstermekle yetinmemesi, bunların ne kadarının arka planda, ne kadarının ön planda gerçekleştiğini söylemesi.

Pilin hızla tükenmesini yalnızca bir sebebe bağlamak zor. Bazen arka planda Spotify dinlemeniz, bazen arka plandaki güncellemeleri açık bırakmanız eve dönerken yüzde 30 seviyesinde bir pille baş başa kalmanız anlamına gelebilir. Ekran parlaklığını kısarak pilden biraz tasarruf etmeniz mümkün olabilir, ancak Apple OLED ekran kullanmış olsaydı pil ömrü belki de daha uzun olacaktı.

iPhone 6S'in uzun sayılmayacak pil ömrü, küçülen 1.715mAh'lik pile (iPhone 6'nın pili 1810mAh idi) ve ek 3D Touch devresine bağlanabilir. Teste geldiğimizde, Full HD çözünürlüklü bir videoyu 90 dakika oynattığımızda pil seviyesinin yüzde 70'e gerilediğini gördük. iPhone 6'nın aynı testte yüzde 74'te kaldığına bakacak olursak, sonucun mükemmel olduğunu söyleyemeyiz.

Düşük güç modu

iOS 9, sonunda pil ömrünü uzatmanızı sağlayacak bir düşük güç moduyla geliyor. Ağzınızdan çıkacak "Hey Siri" sözcüklerini beklemeyen bir telefon sizin için sorun oluşturmayacaksa, düşük güç modunu sürekli kullanabilirsiniz. Ancak işlevi açmak için ekranın altındaki Control Center'ı kullanamadığınızı, Ayarlar'a gitmeniz gerektiğini söyleyelim.

Özetle

iPhone 6S, kağıt üzerinde yeni bir arayüz kullanım şekli, Live Photos, daha iyi kamera, daha güçlü işlemci gibi birçok yenilikle geliyor. Ancak gerçekte kendini hissettiren tek yenilik, 3D Touch. Ancak Apple deneyimini elde etmek için yüksek bir ücret ödemeniz gerekiyor. Piyasadaki en pahalı amiral gemisi olan iPhone 6S'in sizi her yönden etkilemesini bekleyeceksiniz, ancak bunu tam anlamıyla başardığını söyleyemeyiz. iPhone 6, daha uygun fiyatla satılmaya devam edilecek ve iki telefon arasındaki fark, kolaylıkla ihmal edilebilir.

Alternatifleri

Yeni bir iPhone almakta kararlıysanız iPhone 6S'i size tüm kalbimizle öneriyoruz. Özellikle de iPhone 5S'ten geliyorsanız. Ancak biraz daha tutumluysanız, iPhone 6 da ihtiyaçlarınızı karşılayabilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli iPhone 6S
Ürün Markası Apple
CHIP Online Notu
87
ModeliPhone 6S
İşletim SistemiiOS 9
İşlemciA9
Çekirdek (CPU)
Ekran Çözünürlüğü x px
Bellek (RAM)2 GB
Ön Kamera5 MP
Arka Kamera12 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Boyutlar67.1 x 183.3 x 7.1 mm
Ağırlık143 gr.

İlginizi Çekebilir

nubia Z60 Ultra inceleme
Xiaomi 14 inceleme
vivo X200 Pro inceleme
vivo V40 & v40 lite inceleme
iPhone 16 Pro inceleme
Omix X6 inceleme
Forum