iPhone 16 Pro Max İnceleme

Apple, yapay zeka devrimini yakalaması için tasarladığı yeni iPhone jenerasyonunu ve 2025 boyunca amiral gemisi olacak iPhone 16 Pro Max’ı satışa çıkardı. Peki ama iPhone 16 Pro Max 120 bin liralık fiyatının hakkını veren bir telefon mu? iPhone 16 Pro Max almaya değer mi?

CHIP Online Notu 80
  • 6.9 inç büyük ekran
  • A18 işlemcisi
  • 120 Hz ekran yenilenme hızı
  • 16 MP Selfie kamerası ve 50 MP ana kamera
  • 48 MP Ultra geniş mercek
  • Kamera kontrol düğmesi
  • Düşüp kırılma riski
  • Belirsiz pil kapasitesi
  • 8 GB RAM seviyesi çok sınırda
  • Yüksek fiyat
  • Yüksek fiyata rağmen kutuda şarj adaptörü yok 

OpenAI’nin ChatGPT devriminin ardından, dev teknoloji şirketleri de kendi yapay zeka servisleriyle günlük hayatımıza bu teknolojiyi pratik olarak sokmayı başardılar ve bugün artık internette arama işlemlerinden basit ofis yazılımlarına ya da karmaşık kod editörlerine kadar her yerde yapay zekadan destek alarak yaşamaya çok alıştık. Elbette akıllı telefonlar da bu devrimden uzak kalamazdı ve Apple da sonunda yapay zeka işlemlerini daha etkin olarak gerçekleştirmesi için tasarladığı yeni yapay zeka çipleriyle donattığı ilk iPhone nesli olan iPhone 16’ları da kullanıcılarının karşısına çıkardı.

Her ne kadar, önceki nesil olan iPhone 15 serisi ile yapılan yapay zeka performans testleri, iPhone 16’nın yapay zeka performansının çok da ileri seviye olmadığını ortaya çıkarmış olsa da firmanın resmi söylemi, yeni iPhone 16 neslinin yapay zeka odaklı olarak tasarlandığı yönünde. Ancak, Apple’ın çok övdüğü öz yapay zeka servisi Apple Intelligence piyasaya çıkmadığı için, iPhone 16’ların yapay zeka yetenekleri de aslında herkes için bir muamma durumunda. Apple da bunun farkında olacak ki, şimdilik bu yeni telefonlarının altını çizmek için, önceki telefonlarında olmayan bir özelliği öne çıkarmayı tercih etmiş: Yeni bir “kamera kontrol düğmesi”.

Peki, bu küçük tuş, eski iPhone’nunuzu veya Android telefonunuzu bırakıp iPhone 16’ya geçmek için yeterli mi? Bu sorunun cevabını da incelememiz içinde arayacağız.

iPhone 16 Pro Max Tasarımı Nasıl?

iPhone 16 Pro Max, açıksası, devrimsel bir tasarım güncellemesi getirmiyor. Yeni telefon, yıllar önce iPhone 12 ile karşımıza gelen estetik dilini devam ettiriyor. Örneğin yumuşatılmış kenarlar, kamera adası, ön kamera çentiği gibi detaylar aynen devam ediyor. Yeni telefonda dikkat çeken tek fark, cihazın sağ kenarına eklenen bir düğme. Apple buna Kamera Denetimi düğmesi ismini vermiş. Teknik olarak bu düğme daha hızlı ve etkili bir şekilde fotoğraflar ve videolar çekmenize olanak tanıyor. Bu düğmeye ilerleyen bölümlerde detaylıca değineceğiz. Sağ kenarda ayrıca güç düğmesi yer alırken, sol kenarda ise eylem düğmesi ve ses tuşları bulunuyor.

Yeni telefonun boyutları ise iPhone 15 Pro Max'e yakın. 16 Pro Max, 163 mm x 77,6 mm x 8,25 mm  boyutlarında ve 227 gram ağırlığında. Yani yeni telefon,  iPhone 15 Pro Max'ten 6 gram daha ağır, 3,1 mm daha uzun ve 0,9 mm daha geniş. iPhone 15 Pro Max elinize rahatça oturduysa, iPhone 16 Pro Max ile de sorun yaşamazsınız gibi görünüyor.

Alt kenarda mikrofon ve hoparlör deliklerini görebilirsiniz. Yanında ise şarj ve kablolu bağlantı için USB-C bağlantı noktası bulunuyor. Ayrıca ekranın en üst kenarı boyunca bir hoparlör yuvası da dikkat çekiyor. Böylece cihaz stereo ses üretebiliyor.

Kasanın materyalini merak edecek olursanız, Apple, gövdede grafit kaplı alüminyum alt yapı üzerine 5’inci sınıf titanyum kullanmış. Ancak bu malzemelerin telefonu koruyacağını düşünmeyin çünkü cihaz çıkar çıkmaz YouTuber’lar iPhone’ları satın alıp yere düşme testleri yaptılar ve elbette cihazlar patır patır kırıldı. Özellikle çok ince olan çerçevenin yere düşme durumunda hasar almaya meyilli olduğu anlaşıldı. Dolayısıyla telefonunuzu yere düşürürseniz, 120 bin liraya “güle güle” demek zorunda kalabilirsiniz. Tasarımda IP68 toz ve su koruması bulunduğunu da hatırlatalım. En azından 120 bin lira verdiğiniz telefonu yağmur altında kullanabileceksiniz. Teşekkürler Apple.

iPhone 16 Pro Max Ekranı Nasıl? Boyutları Nedir?

Yeni Pro Max versiyonu, Apple’ın en büyük telefonu olabilir. Telefonun Super Retina XDR ekranı 6.9 inç boyutunda. Biraz daha zorlasalar, 7 inçlik bir phablet olabilirmiş. Öncülüne göre bu yılki ekranda daha fazla piksel var. iPhone 16 Pro Max ekranı 2868x1320 piksel iken, iPhone 15 Pro Max 2796x1290 piksel ekrana sahip. Ancak telefonun piksel yoğunluğu hala aynı, 460ppi... Oysa rakibi olan Samsung Galaxy S24 Ultra'nın QHD+ ekranında piksel yoğunluğu  501ppi... Dolayısıyla, iPhone 16 Pro Max’ın ekranı piyasadaki en iyi ekran diyemeyiz. Ama buna karşın Apple hala sizden piyasadaki en yüksek fiyatı istiyor.

Öte yandan, ekranın üstündeki Dinamik Ada da olduğu gibi duruyor. Bu adanın içinde 12 MP selfie kamerası, FaceID ve derinlik sensörleri yer alıyor. Açık havada 2000nit parlaklık sunabilen ekran, 120 Hz yenileme hızıyla çalışabiliyor. 120 Hz sizi heyecanlandırabilir ama açık konuşalım, şu anda Android piyasasında neredeyse giriş seviyesi telefonlarda bile bu ekranları görebiliyoruz. Fiyatları da 120 bin lira değil, sadece 7-8 bin lira seviyesinde.

iPhone 16 Pro Max Kamera Özellikleri Nedir?

Yeni iPhone’un en çok merak edilen özelliği, kameraları. Zira firma da telefonun üzerine eklediği Kamera Kontrol düğmesiyle telefonun kamera özelliklerinin zenginleştiğini iddia ediyor. Apple aslında bu düğmeyi Türkçe’ye Kamera Denetimi ismiyle çevirmiş ama bizden size bir Türkçe tavsiyesi, bu “Kamera Denetimi düğmesi” ifadesi yabancı ve zorlama bulunacaktır. Bu ismin halk arasında kısa zamanda “Kamera Kontrol” düğmesine evrilmesi kaçınılmaz görünüyor.

Peki, bakalım kameralar bize neler sunuyor?

Cihazın arka kamera adasında 48MP ana kamera, 48MP ultra geniş mercek ve 12MP telefoto merceği bulunuyor. Ön kameranın boyutu ise 12 MP... Piyasada 48 MP artık çok büyük bir mercek sayılmaz ancak Apple sensör boyutundan öte, yazılıma ve kamera yeteneklerine odaklanmış görünüyor. Örneğin, 48 MP boyutundaki ultra geniş kamera yalnızca geniş açılı çekimleri iyileştirmekle kalmayacak, aynı zamanda makro kalitesi üzerinde dikkat çeken bir iyileştirme sağlayacak.  Kameralar ayrıca 5X optik zoom’u da destekliyor.

Video çekmek isteyenler iPhone 16 Pro Max ile 4K çözünürlüğünde 120 fps görüntüler alabilecekler. 120 fps etkileyici bir kayıt hızı ancak 120 bin lira verdiğimiz bir cihazdan 8K çözünürlüğü de beklerdik. Apple aslında her zaman olduğu gibi kamera konusunda kullanıcılarını memnun etmeye çalışmış, zira kullanıcıların fotoğraf / video çekmekten hoşlandığını iyi biliyor.

Kamera konusunda herkesin merak ettiği detay ise, cihazın sağ kenarında yer alan Kamera Kontrol düğmesi. Ya da Apple’ın çevirisiyle Kamera Denetimi düğmesi. Bu düğme, tüm telefon pazarı için bir yenilik gibi görünse de aslında basitçe deklanşör olarak çalıştığını söylemek de yanlış olmaz. Telefon üreticileri aslında yıllardır farklı tuşlar üzerinde bu işlevi sunuyordu. iPhone ise farklı olarak, ekran kapalı bile olsa tuşa basarak kamerayı açmak ve tuş üzerindeki dokunmatik özellikle bazı kamera özelliklerini ayarlamak gibi yetenekler sunuyor. Böylece tek elinize telefonu tutarken, parmağınızın bir hareketiyle kamerayı da kontrol edebiliyorsunuz. Ancak eğer solaksanız işiniz zor. Kamera Kontrol düğmesi sağ elini kullananlar düşünerek tasarlanmış. Bakalım solaklar bu duruma isyan edecek mi, yakında ses çıkar...

Peki, bu Kamera Kontrol düğmesi tam olarak nasıl çalışıyor?

iPhone 16 Kamera Kontrol Düğmesi Nasıl Çalışıyor?

Telefon kilitliyse, sert bir basışla kamerayı açıyorsunuz, tekrar bastığınızda fotoğraf çekiyorsunuz. Telefon uyku modundaysa, üç kez basmanız gerekiyor. Parmak ucunuzda bir tepki hissedene kadar hafifçe basarsanız, bu, düğmenin yanında ekranda görünen küçük bir pencerede kamera kontrollerini açıyor. Düğme boyunca kaydırma, yakınlaştırma seviyesi, kamera lensi seçimi, pozlama ve alan derinliği gibi özellikler arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Düğmeye basılı tutarsanız da video kaydı yapabiliyorsunuz. Bu seçeneklerini düğmeye hafifçe basarak seçebiliyorsunuz. Bu şekilde kameranın yeteneklerine parmağınızla kolayca ulaşabiliyorsunuz. Yakında tüm Android telefonlarda da benzer bir düğme görürseniz şaşırmayın. Zira bu dokunmatik hassasiyeti olan metalik düğmeyi telefona dahil etmek çok da zor bir teknoloji değil. Zaten tüm üreticiler telefonlarında benzer parmak izi okuyucuları kullanıyorlar. Sonrasında ise artık herkesin elinde bu kadar pratik ve güçlü bir kamera varken, sürpriz şekilde ortaya çıkan UFO görüntülerinin daha kaliteli olmasını bekliyoruz.

iPhone 16 Pro Max Performansı Nasıl?

iPhone 16 Pro Max, yeni A18 PRO işlemcisi ile geliyor. Apple’ın bu yeni işlemcisi, bugüne kadar geliştirdiği en güçlü işlemci. İşlemci testlerde A17 Pro ve Qualcomm'un Snapdragon 8 Gen 3'ünü geride bırakıyor. Ancak yine de bu işlemci 2025’te karşımıza çıkacak yapay zekay uygulamalarını sorunsuzca çalıştıracak kadar güçlü mü, şimdilik bilemiyoruz. Bu uygulamaların rahat çalışması için RAM miktarının da yüksek olması önemli. Ama rakiplerinde 12 GB RAM varken, Apple sadece 8 GB RAM kulanıyor. Bu aslında Apple’ın işine geliyor olabilir çünkü yıllar geçtikçe uygulamalar gelişir ama telefonunuzdaki RAM yetersiz kalırsa, telefonunuz fiilen yavaşlamış olur. Böylece ne olur? Yeni bir iPhone satın alma fikrine sıcak bakmaya başlarsınız, çünkü elinizdeki artık yavaşlamıştır.

Geçtiğimiz yıllarda, test sonuçlarıyla telefonların yapay olarak yavaşlatıldığı ortaya çıkınca, iPhone’ları zamanla kasten yavaşlattığını resmen kabul edip özür dileyen Apple, şimdi de zamanla standartların altına düşecek kadar sınırda RAM miktarı sunarak, telefonların 1-2-3 yaşlarına ulaşınca fiilen yavaşlamasını mı umuyor acaba? Çünkü firma satın alma sırasında depolama seçenekleri sunarken, kesinlikle RAM seçeneği sunmuyor. 120 bin lira verip aldığımız bir telefonun 2 sene sonra yapay zeka uygulamalarını RAM yüzünden yavaş çalıştırması bizi üzer. Bunun yerine üzerine biraz daha koyup 12-16 GB RAM alarak belki telefonun ömrünü 3-4 sene daha uzatmak isteyebilirdik. Ama bu imkan yok.

Yeni telefon depolama alanı olaraksa 128 / 256 / 512 ve 1 TB seçenekleri sunuyor. Bugün artık telefonunda PUBG oyamak isteyen biri telefonuna 40 GB’a yakın veri indirmek zorunda. Dolayısıyla 128 GB seçeneği aslında çok efektif değil. 256 GB seçeneğiyle beraber de fiyatlar artmaya başlıyor.

Bu arada oyun demişken... Yüksek işlemci gücü gerektiren uygulamalarda telefonun çok ısındığını da hatırlatalım. CPU dünyasında işlemci gücünün bedeli ısıdır ve iPhone 16 Pro Max da bu bedeli acı acı ödeyecek gibi görünüyor. Bildiğiniz gibi ısı aynı zamanda dijital cihazların, pillerin ömrünü de kısaltan bir etkiye sahip. Dolayısıyla müşteri şikayetleri loading...

iPhone 16 Pro Max Pili Nasıl? Şarjı Ne Kadar Süre Dayanıyor?  

Öncelikle, 120 bin lira verdiğiniz bir telefonun içinden şarj adaptörünün çıkmadığını görmeye kendinizi hazırlamanızı tavsiye ederiz. Bu acı gerçekle yüzleşmeye hazırsanız, Apple’ın pilin boyutu hakkında bilgi vermediği gerçeğini de size biz duyurmuş olalım. Yani bu cihazın içinde kaç mAh’lik pil var, bilmiyoruz. Resmi web sitesi dahil olmak üzere Apple bu konuda açıklama yapmış değil. Ancak medyaya sızan verilerde pilin 4676 mAh olduğu vurgulanıyor. Ancak bu bilgi ne kadar doğru, bilinmez.

Apple, resmi olarak sadece pilin kullanım süresini veriyor. Buna göre 33 saat aralıksız video oynatma performansı vadediyor. Cihaz, 20W ya da 30W hızlı şarj cihazlarıyla şarj edilebiliyor. Kablsozu şarj imkanı da olan cihaz 35 dakikalık şarjla pilin yarısını dolduruyor ki, bu hızın biraz yavaş olduğunu da kabul etmek lazım. Biz yine Apple’ın rahatsız edici pil politikasından şikayet etmeden duramayacağız. Biliyorsunuz Apple, pili kasaya yapıştırıyor ve kullanıcının bu pili çıkarıp değiştirememesi için özel önlemler alıyor. Bu yılki önlemi, özel bir kimyasal tutkalla pili yapıştırmak ki, pile 100 kiloluk çekim kuvveti de uygulasınız pil kasadan sökülemiyor. Ancak pil yuvasının metal tabakalarına 30 saniye boyunca 9 voltluk elektrik verdiğinizde, bu özel kimyasal çözülüyor ve pil yerinden kolayca çıkıyor.  Avrupa Birliği ise, Apple’ın kullanıcıları kendi teknik servislerine mahkum eden bu pil politikasına karşı yeni bir yasa çıkardı ki, yakında kolayca çıkarılıp takılan piller olmadan AB’de telefon satılamayacak. Yani iPhone 16, Apple’ın son sabit pilli modeli olabilir.

Ayrıca pil 33 saat dayanıyor olabilir ama acaba kullanım sırasında bu pil ne hızla eskiyor ve ne kadar zaman içinde kullanıcıları teknik servise gidip pil değişim parası ödemeye mecbur bırakıyor, bunu da henüz bilemiyoruz.

Sonuç

Apple, her yıl olduğu gibi yine büyük gösterişle bir iPhone modelini piyasaya sürdü. Pazarlama yeteneği konusunda Apple’ın üzerine olmadığını bir kez daha anladık. Apple mağazaları önünde gece karanlığında kamp kuran Apple fanboylarını da yine gördük ki, bu sayede iPhone 16 yine haber olmayı başardı. Ancak bu yılın iPhone’u sanki biraz “özensiz” hazırlanmış gibi hissetmekten kendimizi alamıyoruz. Kamera Kontrol düğmesi piyasa için ilginç bir yenilik olsa da tek başına bir telefona 120 bin lira vermeye ikna olmak için yeterli değil. Yapay zeka uygulamaları deseniz, Apple Intelligence henüz ortada yok ve gerçekten 2025’e yetişecek mi garantisi de yok. Yazılım söz konusu olunca ertelemeler hayatın olağan bir parçasıdır. Apple Intelligence’ın birkaç ay gecikmesi bile iPhone 16’ya değil de iPhone 17’ye yetiştirilmeye çalışıldığı gibi bir görüntü doğuracak. Dolayısıyla henüz görmediğimiz bir servis hakkında yorum da yapamıyoruz. Yeni iPhone da yine, her sene olduğu gibi, gösterişi seven iPhone meraklılarına, “iPhone Kamerası” sevenlere veya iOS sistemine olan bağımlı olanlara hitap edecek gibi görünüyor.

iPhone 16 Pro Max 6.9 inç ekranı, kamera yazılımı ve düğmesi ya da  iOS 18 işletim sistemiyle bu yıl çok konuşulacak gibi duruyor ama 120 bin liralık fiyat etiketi pek çok insanın iOS’tan Android’e geçmeyi düşünmesine sebep olabilir.

Fiyat: 99.999 TL – 119.999 TL

Teknik Özellikler
Ürün Modeli iPhone 16 Pro Max
Ürün Markası Apple
CHIP Online Notu
80
İşletim SistemiiOS 18
İşlemciA18 PRO
Çekirdek (CPU)6
Ekran TeknolojisiSuper Retina XDR
Ekran Boyutu6 inç
Grafik İşlemci A18 PRO
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama128 GB
Ön Kamera12 MP
Arka Kamera48 MP
Arka Kamera (2)48 MP
Arka Kamera (3)12 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar77 x 163 x 8.25 mm
Ağırlık227 gr.

İlginizi Çekebilir

nubia Vita V50 inceleme
General Mobile Era 30 & Era 50 inceleme
OPPO A60 inceleme
POCO F6 Pro inceleme
realme 12 Lite inceleme
OPPO A38 inceleme
Forum