Huawei Watch 4 Pro İnceleme
Kardiyovasküler testten, solunum testine kadar temel sağlık durumunuzu izleyebilen Huawei Watch 4 Pro hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlattık!
- Solunum testi
- Tek noktadan 7 farklı sağlık analizi
- Tasarım
- Kavisli ekran
- Geniş özellikler
- eSIM desteği
- Bağımsız Petal Maps kullanımı
- Huawei Sağlık uygulaması ile tam uyumluluk
- Pil ömrü ve şarj seçenekleri
Bugüne kadar birçok akıllı saat inceledik, ancak üzerine öksürdüğümüz bir akıllı saati ilk defa kullandık. Tabii ki bu fikir yine Huawei’den çıktı. Huawei’nin yeni akıllı saati Watch 4 Pro’nun üzerine öksürüyorsunuz. Peki, neden? Neden bir akıllı saatin üzerine öksürüyoruz? Bu saat, akciğer sağlığınızı ölçümleyebiliyor ve bunun için üzerine öksürmeniz yeterli oluyor. Gerçekten çok şaşırtıcı, çok işlevsel ve çok çarpıcı. Ancak hepsi bu kadar değil, bu saatin gerçekten çok sayıda özelliği var; “akıllı saat” tanımı yeni yeni anlam buluyor demek mümkün.
Klasik olarak bu videoda Huawei Watch 4 Pro hakkında bilmeniz gereken her şeyi bulacaksınız, baştan sona en çarpıcı özelliklerini size aktaracağım, ancak en ilginç olanı en başa alalım ve gelin bu saatin üzerine biraz öksürelim.
1 Dakikada 7 Noktadan Sağlık Taraması
Bugüne kadar Huawei’nin akıllı saatleri ile koştuk; ağırlık kaldırdık; stres seviyemizi ölçtük; stresliysek nefes uygulamasıyla rahatlamaya çalıştık; kalp ritmimizi izledik; TruSleep yeteneği ile gece saat kaçta RAM uykusundan derin uykuya geçmişiz, kaçta uyanmışız takip edebildik ve hatta uykuda horladıysak bunu da öğrenmiş olduk; yüzdük, dalış yaptık, cilt sıcaklığımızı takip ettik; damar sertliğimizi ve hatta tansiyonumuzu ölçtük şimdi de sırada solunum sağlığı var. Peki, bunu nasıl ölçüyoruz?
Şimdi, Huawei Watch 4 Pro’nun sağ tarafındaki tekerleğin altında, üzerinde sensör bulunan bir düğme var. Bu yan düğmeye basılı tutarak 1 dakikada 7 noktadan sağlık taraması yapabiliyorsunuz -ki solunum sağlığı taraması da buna dahil. Bu yan düğmeye 30 saniye basılı tutarak kardiyovasküler testi tamamlıyorsunuz. 2’inci adım temel sağlık durumunu izleme; 3’üncü adım ise solunum kontrolü testi, yani saatin üzerine öksürdüğümüz kısım tam olarak burası. Bu test sırasında 15 saniye içinde saatin üzerine derin nefes alıp 2-3 defa öksürüyorsunuz. Ve tüm bunların sonrasında test tamamlanıyor. Sonuçların hepsini saat üzerinde görebiliyorsunuz. Ortalama kalp atış hızınız, SpO2 sonucunuz, stres analiziniz, cilt sıcaklığınız, sinüs ritminiz, arteriyel sertlik analiziniz ve solunum sonucunuz burada yer alıyor. Sonuçları daha detaylı olarak da Huawei Health uygulaması üzerinden görebiliyor ve bu raporları tek dokunuşla dışa aktarabiliyor ve yazdırabiliyorsunuz.
Huawei’nin saatlerinde sağlığa gösterdiği önem onu akıllı saatler arenasında farklı bir yere konumlandırıyor. Hatta şöyle söyleyelim: Buna o kadar önem veriyor ki, mesela saat güncelleme aldığında ekranda şu gibi bir uyarı beliriyor: “Güncelleme saatin ısınmasına sebep olabilir, bu nedenle yazılım güncellemesi, saati kolunuzdan çıkardıktan sonra yapılacak.” Bir diğer örnek de mesela, ellerinizi yıkamaya başladığınızda bunu algılaması ve ekranda 20 saniyeden geriye doğru sayması. Bunlar belki küçük bir dokunuşlar, ancak önemli noktalara temas ediyor.
Geniş Spor ve Sağlık Yönetimi
Huawei’nin diğer akıllı saat ve bilekliklerini kullananlar bileceklerdir ki, şirketin spor ve sağlık uygulama konusunda desteği gerçekten çok geniş. Hemen her yeni modelinde kapsamlı egzersiz ve sağlık modları sunan Huawei, Watch 4 Pro’da da bunları genişletmeyi sürdürüyor; az önce bahsettiğimiz solunum testi de bunlardan biriydi.
Huawei Watch 4 Pro’da 100’den fazla egzersiz modu mevcut durumda. Bunlardan en çok kullanılanlar direkt olarak Egzersiz ekranına eklenmiş. Egzersiz sonrasında yaktığınız kaloriden tutun da sporcuların aradıkları VO2 değeri gibi tüm verileri sizlere veriyor. Yine bunları uygulama üzerinden görebiliyorsunuz. Hem grafikler hem değerler ile istatistikleri bir arada uygulama üzerinden derinlemesine inceleme şansına sahipsiniz ki, şunu açıkça ifade edebiliriz: Akıllı saat segmentinde en iyi sağlık uygulaması açık ara Huawei Health. Bugüne kadar çok sayıda akıllı saat ve akıllı bileklik inceleyip sizlere aktardık, ancak Huawei Health kadar detaylısıyla karşılaşmadık. Bunu uyku izleme konusu için de söyleyebiliriz. Derin uyku, hafif uyku, REM uykusu ve yatakta uyanık geçirdiğiniz sürelerin hepsini ayrı ayrı görebiliyorsunuz. Tüm bu fonksiyonlara erişiminiz olunca, ister istemez bir süre sonra kendinizi daha fazla dinlemeye başladığınızı fark edeceksiniz ki, doğrusu da bu; hayat koşturmacası içinde bunu maalesef atlıyoruz.
Sağlığa dayalı bir diğer önemli özellik de düşme algılama ve SOS çağrısı. Huawei Watch 4 Pro, nabız ve SpO2 durumlarınızda bir anormallik gördüğünde size bildiriyor. Ancak önemsemediniz, tansiyonunuz düştü, fenalaştınız ve yere düştünüz diyelim. Bu noktada SOS çağrısı özelliği devreye giriyor. Watch 4 Pro, yere düştüğünüzü algıladığı an, daha önce acil durumlarda kime haber verilmesini belirlediyseniz onu arayabiliyor. Zaten saatin eSIM özelliği de var ondan da bahsedeceğiz, ancak önce saatin arayüzünden bahsetmek istiyoruz; çünkü gerçekten çok hoş görünüyor.
Saati Telefonunuza Nasıl Bağlayacaksınız?
Huawei, her yeni saat modeliyle HarmonyOS işletim sistemine eklemeler yapıyor ve Huawei Health uygulamasını geliştiriyor. Her 2’sine de güncellemeler gelmiş durumda. Saatin arayüzü artık çok daha güzel görünüyor. Arayüzdeki dairecikler kenarlara doğru küçülürken, kartlar da daha derli toplu bir görünüme kavuşmuş, eklenen yeni saat arayüzleriyle de çeşitlilik sağlanmış. Bu arada önemli not: Bu saat Huawei cihazlarında da olduğu gibi hem Android hem iOS tarafı ile rahatlıkla kullanılabiliyor. Biz kullandığımız süre içinde de saati Huawei P60 Pro ile hem Android bir telefonla hem de iOS işletim sistemiyle deneme imkanı bulduk. Huawei Health uygulamasını platformların uygulama marketlerinde bulabiliyorsunuz, sorunsuz kullanabiliyorsunuz. Huawei Health uygulamasını saatin ekranındaki QR kodunu taratarak indirebiliyorsunuz. Alternatif olarak, Android kullanıcıları uygulamayı Huawei AppGallery'den indirip yükleyebilirler. iOS kullanıcıları ise Huawei Health uygulamasını doğrudan App Store'dan indirip yükleyebilirler.
Yazılım tarafına ve saatin bu yöndeki özelliklerini anlatmaya devam edeceğiz ama hazır arayüzden bahsetmişken Huawei Watch 4 Pro’nun ekranından ve tasarım detaylarına bir göz atalım.
Tasarım ve Model Seçenekleri
Şimdi, Watch 4 Pro’nun farklı versiyonları var. Biri bizim elimizdeki kahverengi suni deri kaplamalı modeli olurken, bunun bir de siyah renkli silikon kayışlı olan seçeneği var, bir de tamamen titanyum kordonla gelen bir seçeneği. Hatırlarsınız kısa bir süre önce incelediğimiz Huawei Watch Ultimate titanyum kordona sahipti ki gerçekten çok kaliteli görünüyor. Eğer kolunuzda ağır, şöyle oturaklı bir saat istiyorsanız Titanyum modelini öneririz.
Ekran Özellikleri
Huawei Watch 4 Pro’nun gövdesinde havacılık sınıfı titanyum malzeme kullanılmış, böylece oldukça sağlam. Üzerindeki cam da kavisli safir camdan oluşuyor. Bu kavisli yüzey, özellikle arayüzeki Planet Quest saat yüzü ile kendini gösteriyor, gerçekten hoş görünüyor. Ekranın büyüklüğü 1.5 inç olurken, kenardaki siyah çerçeve de yüzde 16.5 oranında daraltılmış. Böylece saatin ekran-gövde oranı artırılmış. Ekran paneli de LTPO AMOLED panelden oluşuyor ve 466x466 piksel çözünürlük üretiyor.
Kadranın büyük olması ve biraz da bilekte kendini hissettirecek ölçüde 65 gramlık ağırlığı, birinci sınıf, lüks saat görünümünü yakalamasında etkili oluyor. Saatin kenarında 2 tuş var. Bunlardan üst taraftaki uygulamalara girip çıkmanızda yardımcı olurken, saatin genel tüm işlevlerini ekrana dokunarak yapabiliyorsunuz da zaten. Hemen altında ise tuş da hem az önceki sağlık kontrollerini yapmanızda yardımcı oluyor hem de direkt olarak Egzersiz, Sağlık Görünümü ve Arama kayıtlarınıza ve rehberinize erişmenizde.
eSIM Özelliği
Watch 4 Pro, eSIM özelliğini destekliyor. eSIM Hücresel Arama, eSIM Tek Numara hizmetini veya Bağımsız Numara hizmetini kullanıyor. İster telefonunuzla aynı telefon numarasını ve mobil tarifeyi paylaşabilir, ister tamamen ayrı bir telefon numarası atayabilirsiniz. Ancak burada eSIM özelliğinin operatörünüz tarafından desteklendiğinden emin olmanız lazım. Bunun detaylarını Huawei Health uygulamasındaki eSIM yönetimi kısmında görebilirsiniz. Yani kısacası, Watch 4 Pro ile ister telefonunuza bağımlı, ister bağımsız şekilde arama yapabiliyor, SMS gönderebiliyorsunuz.
Petal Maps İle Navigasyon Kolay
Bu arada eSIM’in yanı sıra Watch 4 Pro’yu Petal Maps uygulamasıyla da telefondan bağımsız şekilde kullanabiliyorsunuz. Tamamen saat üzerine yüklü olan bu uygulama sayesinde kolayca konumunuzu ve çevrenizdeki restoran, kafe, mağaza, otobüs durakları gibi noktaları görebiliyor, buralara hızlıca rota çizebiliyorsunuz. Elbette adres üzerinden spesifik noktalar da belirleyebilirsiniz. Bunun için de Ara fonksiyonunu kullanarak açılan sanal klavye üzerinden gitmek istediğiniz yeri yazabilirsiniz. Sonrasında da Petal Maps size rota çiziyor ve navigasyon eşliğinde o noktaya götürüyor. Bu arada sanal klavye de oldukça başarılı, o kadar küçük olmasına karşın hatasız şekilde istediğiniz şeyi yazabiliyorsunuz.
AppGallery ile Uygulama Yönetimi
Watch 4 Pro’da çalışan tek uygulama Petal Maps değil tabii ki. AppGallery üzerinden daha pek çok uygulamayı saate yükleyebilirsiniz. Bunu ister saatin AppGallery uygulama marketini ister Huawei Health uygulaması içindeki AppGallery bölümünü kullanarak yapmanız mümkün. 3‘üncü parti uygulamalarda çeşitlilik artmaya başlamış durumda. Yine telefonunuza halihazırda yüklü olan uygulamaların bildirimleri de saatin ekranına düşüyor tabii. Hangi uygulamalardan bildirim istiyorsanız, Bildirimler adımından belirleyebiliyorsunuz.
Pil Ömrü Ne Kadar?
Huawei Watch 4 Pro da önceki Huawei Watch akıllı saatleri gibi uzun pil ömrü sunan bir model. Öyle ki bu saat tek şarjla pil ömrünü 21 güne kadar uzatabiliyor. Elbette pil ömrü, öznel, kullanıma bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Egzersiz, navigason, uyku takibi, GPS kullanımı, arama özellikleri, ekran parlaklığı gibi pek çok şeye bağlı. Ancak standart kullanımda 4.5 güne kadar pil ömrü sunduğunu söyleyebiliriz. Eğer ultra uzun batarya modunu açarsanız -ki o da saatin arayüzünde üst çekmecede bulunuyor- 21 güne kadar kullanım süresi elde edebiliyorsunuz.
Şarj edeceğinizde de, kutusunda bulunan kablosuz şarj pedi ile şarj ediyorsunuz. Bununla yapacağınız 15 dakikalık şarj ile günü çıkartacak kadar şarj oluyor. Tam kapasite şarj olması için gereken süre de 90 dakika kadar.
Sonuç
Evet, sonuç olarak Huawei’nin akıllı saat segmentinde tanıtacağı bir sonraki ürünü şimdiden merak ediyoruz. Sağlık yeteneklerinin çapını her modelde geliştirmesi takdire şayan. Yazılım özelliklerine yeni eklemelerde bulunması ve yeni fonksiyonlarla kullanım alanını genişletmesi oldukça önemli. Farkındaysanız zaten Huawei hemen her ürününde, önceki modelin temel özelliklerini korurken, üzerine eklemeler yaparak daha da geliştiriyor. Watch 4 Pro’da da öksürük üzerinden solunum testi yapıldığını gördük; bakalım bir sonraki modelde ne ile karşılaşacağız.
Huawei Watch 4 Pro’nun fiyatı ise bize özel indirimle ve yanındaki hediyesiyle cazip seviyeye geliyor. Huawei Watch 4 Pro’nun fiyatı 12 bin 999 TL. Ancak aşağıda bu kodu (AWATCH4600CHIP) kullanarak 600 lira indirim elde edebiliyorsunuz. Yanında da 1699 TL değerinde FreeBuds 5i hediyesi var. Böylece 10 bin 700 liraya geliyor. Sahip olduğu özellikleri, bilhassa sağlık yetenekleriyle hakkını veriyor.
Huawei Watch 4 Serisi CHIP Özel İndirim Kodu: AWATCH4600CHIP
Daha fazla bilgi için: https://consumer.huawei.com/tr/wearables/watch-4-series/buy/