Huawei P9 Lite testte!

Huawei'nin çift Leica kameralı P9 modelinin "yumuşatılmış" sürümü P9 Lite elimizde.

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 79
  • Şık tasarım
  • Çalışma temposu
  • Ekran
  • Parmak izi sensörü
  • LTE Cat6 ve çift SIM kart desteği
  • Ses
  • Pil ömrü
  • Flaş LED

Lite versiyonları, Huawei'nin geleneğinde var desek yanlış söylemiş olmayız. Her yeni amiralinin Lite sürümüyle, ana modelin bazı önemli özelliklerini yumuşatarak daha uygun fiyata sunan Huawei, bu defa da P9 Lite ile konuğumuz oldu. Elbette tahmin edilebileceği gibi P9 Lite'ta, P9'un çift Lieca kamerasını göremiyoruz. En önemli farklılık bu olsa da, iş yalnızca burada kalmıyor kuşkusuz. Şimdi önce P9 Lite'ın tasarımına bakalım, ardından da incelemeyi derinleştirelim.

Tasarım

P9 Lite, tasarım anlamında P9'a kıyasla ufak tefek farklılıklar barındırsa da, iki telefon da görünüm itibariyle birbirine oldukça benziyor. Telefonların boyut ve ağırlıkları da birbirine yakın. P9 Lite'ın boyu 146 mm seviyesinde, kalınlığı ise 7.5 mm. P9 Lite'ın ağırlığı da 147 gram. Yine her iki telefonun da ekranı 5.2 inç. Burada bir farklılık yok. Bu anlamda, P9 Lite'ın da tıpkı kardeşi gibi tek elle rahatlıkla kullanılabildiğini söyleyebiliriz.

Elimizdeki modeliyle siyah renkli yapıda olan telefon, ayrıca altın ve beyaz renk seçenekleriyle de bulunabiliyor. Arka yüzde mat malzemeye yer verilen telefonda, P9'da Leica kameraların bulunduğu kenar parlak plastik malzemeye bırakılmış. Burada tek kamera ve yanında LED flaşı görüyoruz.

P9 Lite'ta parmak izi sensörü ise kırpılan unsurlardan değil. Parmak izi okuyucu yerli yerinde duruyor. Bu arada parmak izi sensörünün gayet akıcı çalıştığı bilgisini de verelim.

Hoparlör telefonun alt kenarında, tek hücre olarak yer alıyor. Onun yanın tarafındaki ızgaralar ise, tamamen estetik amaçlı konumlandırılmış. İki ızgaranın ortasındaysa microUSB 2.0 portu yer alıyor. Evet, P9'da USB Type C vardı hatırlarsanız. P9 Lite'ta bu port, kırpılan birimlerden biri.

Kulaklık girişi P9 Lite'ta üst kenarda yer alıyor. Kutu içeriğinden çıkan kulaklıklar da başarılı bir ses performansı sunuyor. Yapı itibariyle iPhone kulaklığına oldukça benzediğini de söyleyelim.

Telefonun sol tarafında çekmece içinde Dual SIM kartları yerleştirebileceğiniz alan sunulmuş. Evet, P9 Lite çift SIM kart desteği sunuyor. Yine burada microSD kart girişi de mevcut.

Son olarak telefonun çerçevesinin metalik malzemeye sahip olduğunu ve genel hatlarıyla telefonun görünüm anlamında memnun edici olduğunu söyleyelim. O anlamda güzel görünen bir telefon arayanlar, P9 Lite'ı rahatlıkla tercih edebilir.

Ekran ve işletim sistemi

P9 Lite'ın ekranının 5.2 inç boyutunda olduğunu söylemiştik. Full HD çözünürlük sunan ekran, IPS LCD panelden oluşuyor. Ekran görüntü anlamında P9'dan farklı değil. Fazlasıyla parlak ve güzel görüntü üretiyor. 500 kandela parlaklık oranı sunduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca piksel yoğunluğu da 425ppi seviyesinde. Bu sayede ekranda ister oyun oynayın, ister film izleyin, büyük keyif alacağınız açık.

Daha teknik detay vermemiz gerekirse, telefonun ekranının ortam ışığı olmadan parlaklık seviyesini 477 kandela olarak ölçtüğümüzü, yine aynı senaryoda dama kontrast oranıyla da 118:1 seviyesinde ölçümlediğimizi söyleyebiliriz. Bu oran ortam ışığındaysa 60:1 şeklinde.

P9 Lite'ın işletim sistemi Android 6.0 Marshmallow, ancak arayüz kuşkusuz Huawei'nin Emotion UI 4.1 sürümü. Sade arayüz, kullanışlı seçenekler sunuyor. Telefon için farklı tema seçenekleri bulabiliyor, temalar özelinde de özelleştirmede bulunabiliyorsunuz.

Arayüzü özelleştirme seçenekleri arasında ise, ekrana uzun bastığınızda altta açılan Duvar Kağıtları, Araçlar, Geçişler ve Diğer Ayarlar kısmından pek çok ayarı bir arada bulabiliyorsunuz.

Arayüzün üst barına gelecek olursak, Huawei pek çok rakip arabirime göre kullandığı arayüzünde önemli bir farklılık sunuyor. Eğer daha önce Huawei kullandıysanız buna alışıksınızdır, ancak ilk defa kullanacaksınız garip gelebilir.

Barı açtığınızda burada iki sekmeyle karşılaşıyorsunuz. Sol kenarda Bildirimler, sağ kenarda Kısayollar şeklinde ayrılan bar, bu Kısayollar altında hızlı ayarlara erişebilmenize imkan tanıyor. Ayarlardan erişeceğiniz Bildirim Ayarları kısmından Akıllı Seçim'i işaretlediğinizde, üst barı çektiğinizde eğer bildiriminiz varsa, önce bildirim ekranı karşınıza çıkıyor. Dilerseniz bunu Sürükle Pozisyonundan Belirle olarak da seçebiliyorsunuz. Böylece ekranın solundan çektiğinizde bildirimler, sağından çektiğinizde de kısayollar karşınıza çıkıyor.

Teknik kadro ve performans

P9 Lite, teknik kadro bakımından orta – üst segment arasına konumlanabilecek yapıda bir akıllı telefon modeli. Elbette P9'daki özellikleri burada göremiyoruz. Daha mütevazı özelliklerle karşımıza çıkıyor.

P9 Lite, 8 çekirdekli Kirin 650 işlemciden güç alıyor. 4 çekirdekli 2.0 GHz Cortex A53 ve 4 çekirdekli 1.7 GHz CortexA53 yongalarından oluşan bu işlemci, telefonu, kendisiyle aynı segmentte bulunan rakipleri arasında öne çıkartmayı başaracak performansı sağlıyor.

P9 Lite'da 2 GB ve 3 GB RAM seçenekleri sunuluyor, ülkemizde de 3GB'lı modeli yer alıyor. Dahili hafıza ise 16 GB'ta tutulmuş. microSD kart yoluyla bu alanı 256 GB daha arttırmanız mümkün olabiliyor.

Telefonda yer alan grafik birimi ise Mali T830 olarak belirleniyor. Bununla oyun performansı neticesinde telefonun nasıl sonuçlar verdiğini az sonra göreceğiz zaten.

P9 Lite'ın teknik kadrosuna değinmişken, kablosuz bağlantı teknolojilerinden de bahsetmemek olmaz elbette. P9 Lite, LTE Cat6 desteği ile P9'dan fark yaratmıyor. Bluetooth 4.1 ve NFC de yer alan telefona, P9'a kıyasla 802.11ac desteği ise eklenmemiş.

Batarya

Peki, P9 Lite'ın bataryası ne durumda? 3000 mAh'lik bir batarya P9 Lite'ta karşılıyor bizleri. Batarya boyutuyla da P9'la aynı kapasiteyi sunan telefon, pil performansı konusunda ise ondan bir nebze daha iyi durumda.

Yaptığımız ölçümlerde P9 Lite'ın yoğun kullanım senaryosunda 6 saat 30 dakikada bataryayı tükettiğini gördük. Bu süre P9'da 5 saat 45 dakika olarak karşımıza çıkmıştı. Bu performans her ne kadar iki telefon arasında bir fark ortaya koysa da, yine de P9 Lite'ın iyi bir pil ömrü sunduğu anlamına gelmiyor. Zira Xiaomi Mi5'in pil performansı, aynı kapasitede olmalarına karşın daha iyi durumda. Bunu zaten az sonra test tablolarında sizler de göreceksiniz.

Bataryaya ilişkin bir diğer önemli bilgi ise, P9 Lite'ın hızlı şarj özelliğini desteklememesi sebebiyle, 3000 mAh'i yaklaşık 3 saat 39 dakikada doldurabildiği. P9'da ise bu süre hızlı şarj sayesinde 2 saat 29 dakikaydı.

Şimdi sizlerle P9 Lite'la aldığımız test sonuçlarını tablolar halinde paylaşalım ve ardından da telefonun oyun performansına yakından bakalım.

Huawei P9 Lite'ın oyun performansını, hemen yukarıdaki videoda görebilirsiniz.

Kamera

Evet, şimdi gelelim Huawei P9 Lite'ın kamerasına. P9'la P9 Lite arasındaki en temel farklılık kamera konusunda ortaya çıkıyor. P9'da Leica lensler kullanılırken, P9 Lite'ta bu kaldırılmış. Onun yerine arka yüzde 13 megapiksellik bir lens yer alıyor. Peki, kamera kötü mü? Hayır, yaptığımız çekimlerde gayet tatmin edici fotoğraflar elde ettik. F2.0 diyafram açıklığında olan kamera, bulunduğu fiyat segmentiyle rakipleri arasında iyi bir fotoğraf kalitesi sunuyor.

Ön kamerada da 8.0 megapiksel lens bulunuyor. Telefonun ön kamera performansı için de aynı şeyi söyleyebiliriz. Bu arada 30 kare Full HD video kaydı yapabilen telefon, kamera arayüzüyle de zengin seçeneği sunmasıyla kullanım alanını genişletmeyi başarıyor.

Arayüzde, Pro Fotoğraf ve Pro Video gibi tüm ayarları elinizin altına getiren iki mod bulunurken, burada ayrıca Timelapse, hızlı çekim, HDR, gece çekimi, Güzellik videosu gibi modların yer aldığını da söyleyelim.

Fotoğraf Örnekleri

Özetle

Huawei P9 Lite, sonuç olarak bakarsak fiyatı dahilinde gayet alınası bir telefon modeli olmayı başarıyor. Şu an piyasada elimizdeki modeli 1184 TL fiyat etiketiyle bulabiliyorsunuz. Telefonun sunduğu özellikler güzel. Ayrıca P9 modeline göre, kamera dışında büyük kayıpları yok diyebiliriz. Bu anlamda P9 Lite için, 1000 – 1500 TL fiyata satın alınabilecek telefonlar arasında rahatlıkla değerlendirebileceğiniz bir telefon olduğunu söyleyebiliriz.

Kimler Almalı

1000 – 1500 TL arasında bütçesi olan kullanıcılar, Huawei P9 Lite'ı alışveriş listesine ekleyebilirler.

Alternatifleri

Huawei P9 Lite'a alternatif olarak Xiaomi Mi5'i de yakından inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei P9 Lite
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
79
İşletim SistemiAndroid 6.0
İşlemciHiSilicon Kirin 650
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.2 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciMali-T830MP2
Bellek (RAM)3 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera8.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Boyutlar72 x 146 x 7.5 mm
Ağırlık147 gr.

İlginizi Çekebilir

vivo V40 & v40 lite inceleme
iPhone 16 Pro inceleme
Omix X6 inceleme
Omix X7 inceleme
OPPO Reno 11 FS inceleme
realme GT 6 inceleme
Forum