Ascend isminin atıldığı yeni amiral P8 testte

Huawei'nin, başından "Ascend" ismini attığı yeni amirali P8 testte!

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 80
  • Premium tasarım
  • Performans
  • Şık arabirim
  • Uygun kameralar
  • Pil performansı yerinde
  • 3 GB RAM
  • Ses tanıma ve touchplus gibi özelleştirmeler çok kullanışlı değil
  • Arabirim yer yer takılıyor takılıyor
  • 802.11ac desteği yok
  • 4K desteği yok
  • Yavaş arabirim

Çin menşeli cep telefonu üreticisi Huawei, geçtiğimiz yıllarda piyasaya sürdüğü P serisi amiral gemisi akıllı telefonlarına son modeli P8 ile yeni bir soluk getirdi. Ascend P6 ve Ascend P7'nin ardından "Ascend" adı düşürülerek yalnızca P8 olarak karşımıza çıkan yeni amiral, tasarımıyla ve teknik birimleriyle etkileyici özellikler sunuyor.

İlk etapta 5.2 inç büyüklüğünde ekranı ve Full HD çözünürlüğünün yanı sıra metal tasarımlı gövdesiyle dikkat çeken Huawei P8, öte yandan 6.4 mm'lik kalınlığıyla da iPhone 6'dan ve Samsung Galaxy S6'dan daha ince bir profille karşımıza çıkıyor.

Tasarım

Tasarımıyla Premium bir telefon hissi veren Huawei P8, elde iyi bir tutuş sunuyor. Her ne kadar iPhone 6 ile aynı anda elinizde tuttuğunuzda iPhone 6 kendini belli ediyor olsa da, Huawei P8 de dış kaplamasıyla ona yakın duruyor.

Huawei P8'in çevresine baktığımızda üst kısımda kulaklık ve mikrofon noktalarını, alt kısımda hoparlör ve microUSB kısımlarını görüyoruz. Telefonda sol kenar boş bırakılmış. Sağ kenarda ise ses butonları ve şık bir güç butonu bulunuyor. Onların hemen altında ise iki çekmece görüyoruz. Bunlardan birini microSD kart noktası olarak kullanabiliyorsunuz. Eğer microSD kart kullanmayacaksanız, bu girişi opsiyonel olarak nanoSIM kart noktası olarak da kullanmak mümkün. Böylece çift SIM kart desteği gösteren Huawei P8, bu anlamda kullanıcıya güzel bir seçenek sunmuş.

Kullanıcılar, Huawei P8'i farklı renklerde seçebiliyorlar. Mistik Şampanya, Karbon Siyah, Titanyum Gri ve Prestij Altın renkleriyle raflarda yer alacak olan Huawei P8'in hem 16 GB'lık hem 64 GB'lık model seçenekleri bulunuyor. İncelediğimiz modelin 16 GB'lık sürüm olduğunu da bu noktada belirtelim.

Ekran ve arabirim

Huawei P8, Full HD çözünürlüğünde bir ekranın sahibi. Bu anlamda Galaxy S6 veya LG G4'ün takipçisi olmayan Huawei P8, Xperia Z3 ve One M9 ayarında bir çözünürlük sunuyor bizlere. Piksel yoğunluğuyla 424ppi sunan ekran, Xperia Z3'le muadil, One M9'un 441 ppi'lık ekranının ise bir tık gerisinde kalıyor. Fakat 5.2 inçlik ekranın oldukça güzel göründüğünü söyleyelim. Parlak ekran ve renklerin yoğunluğu temiz bir görüntü sağlıyor. Dış kullanımlarda da iyi bir görüntü sağlayan ekranın okunabilirliği iyi seviyede.

Huawei P8'de ekranın çevresine baktığınızda herhangi bir fiziksel buton veya kapasitif dokunmatik tuşlar arıyor, fakat göremiyorsunuz. Telefonun alt kısmında bu tuşlar için ayrılmış gibi duran bir bölüm var, ancak tuş yok. Bu anlamda burası biraz anlamsız kalmış açıkçası. Burada herhangi bir logo da bulunuyor, öylece boş.

Huawei P8, Android 5.0 Lollipop işletim sistemiyle geliyor. Bunun üzerine elbette Huawei'nin Emotion 3.1 arayüzü eklenmiş. Arayüz tasarımıyla ve kullanımıyla Apple'ın iOS platformuna oldukça benzerlik gösteriyor. Kilit ekranındayken alttan gelen kısayol menüsü, kamera ikonuna tıklayıp yukarı çektiğinizde açılan kamera uygulaması gibi özellikler iOS'u hissettiriyor.

Arayüz oldukça hoş, tasarımı ve kullanım biçimi güzel, fakat yer yer takılmalarla karşılaştığımızı söyleyelim. Arayüz her ne kadar güzel olsa da performansa ek güç getirdiği için telefonların bazı noktalarda çabuk yorulmasına sebep oluyor. Huawei P8 de bundan nasibini alıyor doğrusu.

Arayüz demişken, Huawei P8'de kullanıcılara farklı tema seçenekleri de sunuluyor. İsterseniz halihazırda bulunan temalardan birini seçebilir veya özelleştirebilir, öte yandan alternatif temaları da indirebilirsiniz.

Arayüze özel detaylar

Huawei P8'in arayüzünde dikkat çeken bir özellik ise "ses tanıma" kısmı. Burayı kullanarak telefonunuzu bulamadığınız veya acil bir arama yapmanız gerektiğinde P8'e sesinizle ulaşabiliyorsunuz. İlk etapta sesinizi tanıtmanız gerekiyor. Biz ona ulaşmak için Hello Mate'i seçtik, ancak bu hitap şekli değiştirilebiliyor. P8'e bu şekilde hitap ettiğinizde ekranı açılıyor ve ardından örneğin "where are you" diye sorduğunuzda, bulunduğu yerden flaş ve müzik eşliğinde "I'm here" şeklinde seslenebiliyor. Hoş bir özellik, ancak çok kullanışlı olmadığı açık.

Yine arayüze ilişkin Ses Tanıma'nın altında yer alan Touchplus kısmı da sunuluyor. Burada sol üst veya sağ üst köşeye tıkladığınızda fotoğraf çekme, ekran görüntüsü alma veya telefonu optimize etme gibi kısayol komutları yer alıyor. Ancak bu özelliklerin de bizi tatmin ettiğini söylemek güç, zira düzgün çalışmıyor. Öte yandan buradan yine sanal gezinme tuşlarını kapatabiliyorsunuz ki, bunları bilmeden yanlışlıkla kapattığınızda yandınız; zira sanal gezinme tuşları gittiğinde telefonda herhangi bir fiziksel ana tuş da bulunmadığından öyle kalakalıyorsunuz.

Teknik kadro ve performans

Peki, Huawei P8 teknik kadrosunda bizlere neler sunuyor? Baştan alacak olursak ekranın 5.2 inç boyutunda ve Full HD çözünürlük sunduğunu söyleyelim. IPS NEO LCD ekranın sahibi olan Huawei P8, işlemci hanesinde elbette kendi CPU'sunu bulunduruyor. Kirin 930 yonga setini gördüğümüz Huawei P8, 4'er çekirdekten toplamda 8 çekirdekli iki farklı hızda Cortex A53'le geliyor. 2.0 GHz ve 1.5 GHz'lerde çalışan bu yongalara ek olarak 3 GB RAM de bellek hanesinde yer alıyor.

16 ve 64 GB seçenekleriyle sunulan Huawei P8, elimizdeki modeliyle 16 GB kapasitesinde dahili hafızaya sahip. Ancak bunun yaklaşık 9 GB'ı kullanılabilir durumda. Neyse ki telefon 128 GB'a kadar microSD kart desteği sunuyor.

Grafik hanesinde Mali-T624'ü görüyoruz. İyi bir grafik işlemci olan Mali-T624, oyunlarda iyi performans gösteriyor. Ancak bu noktada Qualcomm'un Adreno 430 grafik biriminin gerisinde kaldığını da söylemek gerek. Her ne kadar şimdiki grafik seviyesindeki oyunlarda bunu çok belli etmese de, yeni gelecek gelişmiş grafiklere sahip olan oyunlarda bunu hissettirecektir.

Biz telefonu incelerken Real Racing 3 ve Simcity oynadık. Her iki oyunda da grafik anlamında memnun eden P8, öte yandan oyunlar arası geçişte de herhangi bir sorun yaşatmadı. Peki, telefonun performans testleri ne alemde? Hemen karşılaştırmalı tablolarla sizlerle paylaşalım.

Pil ömrü

Gelelim, Huawei P8'in bataryasına. Telefonda 2680 mAh'lik bir batarya yer alıyor. Bu da karşılaştırdığımızda S6'nın 2550 mAh'lik bataryasından daha geniş, One M9'un 2840 mAh'lik bataryasından daha dar bir kapasite demek. Yaptığımız testlerde normal kullanımda bir buçuk günü çıkartabilen Huawei P8, One M9'daki gibi bir Hızlı Şarj özelliği ise getirmiyor.

Pil yönetimi konusunda One M9'dan daha iyi durumda olan Huawei P8, yaptığımız Geekbench 3 pil testinde 5 saat 37 dakikayı gördü. Bu da onu yaklaşık 6 – 7 saatlik Galaxy S6 performansının peşinden ikinci sıraya yerleştiriyor.

Gerçek kullanım testinde konuşma süresiyle 8 saat 21 dakikayı bulduğumuz Huawei P8, ekran parlaklığı tam açık ve yoğun kullanımda pilini 6 saat 16 dakikada tüketiyor. Telefonun tam kapasite şarj olma süresiyse 3 saat 30 dakika kadar.

Kameralar

Şimdi biraz da Huawei P8'in kameralarına bakalım. Arka yüzde 13 megapiksellik bir kamera bulunduran Huawei P8, burada bize çift tonlu LED flaş sunuyor. Ön kamera ise güçlü selfie'ler için 8 megapiksel seviyesinde tutulmuş.

Telefonun çektiği fotoğraflar güzel, videolar da 1080p seviyesinde. 4K video kaydını ise ne yazık ki P8'de göremiyoruz.

Kamera arabirimini de kullanışlı bulduk. Işık Resmi kısmından farklı efektli fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Öte yandan güzellik modunu kullanarak da gözleri büyütme, yanakları inceltme gibi özellikle selfie'ler için çeşitli ayar imkanı bulunuyor.

Özetle

Huawei P8, bir amiral gemisi için yeterli bir model olmuş. Üst segment bir telefon arayanların tüm beklentilerini karşılayacak seviyede bulduk. Elbette bazı noktalarda eksikler yok değil. Mesela 802.11ac desteği yok, hızlı şarj özelliğini göremiyoruz, bunun yanında yine 4K video çekemiyorsunuz. Öte yandan telefonda beğendiğimiz özelliklere gelecek olursak, tasarımıyla gayet sevdiğimizi söyleyebiliriz. Yine cihazın performansı da yerinde. Her ne kadar arabirimde tek tük takılmalara şahit olsak da, bunların güncellemeyle giderilebileceğini düşünüyoruz. Telefonun pil ömrü standartlar çevresinde, kamera performansı iyi seviyede. Eğer Huawei bunların yanına bir de iyi bir fiyat etiketi koyarsa, P8'i üst segmentte rekabet noktasında iddialı görebiliriz. Ancak şu an için telefonun fiyatı henüz net değil. Netleştiğinde zaten sizlere aktarırız. O zamana kadar son olarak Huawei P8'in yakından incelenmesi gereken bir model olduğunu söyleyerek, incelememizi noktalayalım.

//Güncelleme (25.08.2015)
Huawei P8'i incelememizin üzerinden yaklaşık 1 ay geçmesinin ardından işletim sisteminin hissedilir derecede yavaşladığını gözlemledik. Elbette bu genel telefon performansına da yansıyor. Performansı stabil tutmak için telefona yüklediğiniz uygulama ve oyunlara dikkat etmeniz, belleği sık sık boşaltmanız iyi olacaktır. Açıkçası bu, Huawei P8'in alacağı fiyatın da önemini arttırıyor. Telefonun fiyatı belirlendiğinde yine bir güncellemede bulunacağız.

Kimler Almalı

Huawei P8, üst segment cep telefonu arayanların yakından incelemek isteyebileceği bir model.

Alternatifleri

Huawei P8'e alternatif olarak Sony Xperia Z3'ü de yakından inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei P8
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
80
İşletim SistemiAndroid 5.0.2
İşlemciHiSilicon Kirin 930
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS-NEO LCD
Ekran Boyutu5.2 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciMali-T624
Bellek (RAM)3 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama128 GB
Ön Kamera8.0 MP
Arka Kamera13.0 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Konuşma Süresi008:21 saat
Boyutlar72 x 144 x 6.4 mm
Ağırlık144 gr.

İlginizi Çekebilir

nubia Z60 Ultra inceleme
Xiaomi 14 inceleme
vivo X200 Pro inceleme
vivo V40 & v40 lite inceleme
iPhone 16 Pro inceleme
Omix X6 inceleme
Forum