Huawei P10 İncelemesi
Huawei P10 ne kadar iyi; satın alınır mı? Bu incelememizde detaylarıyla açıklıyoruz.
- Tasarım
- Akıllı parmak izi tarayıcı
- Portre modu
- Ön kamera
- Arka kamera gündüz performansı
- Pil ömrü
- Fiyat/performans
- Google Daydream uyumlu değil
- Düşük ışık fotoğraf kalitesi
Özellikle P9 modeliyle kamera konusunda dikkatleri üzerine çeken Huawei, yeni modeli P10'la birlikte yakaladığı başarıyı üst seviyelere ulaştırmak istiyor. Ancak bunu yaparken, yeni modelde P9'a kıyasla büyük değişimlerden kaçınan Çinli şirket, minör değişikliklerde bulunarak yeni modele imza atmayı tercih etmiş.
Huawei, P10'un yanı sıra farklı tercihler arayan kullanıcılara yine P10 Lite modelini hazırlarken ayrıca P10 Plus'la farklı bir seçenek daha sunuyor. 3 model arasında gerek teknik kadro, gerek ekran noktasında farklılıklar mevcut. Bunlardan da incelememiz boyunca sizlere bahsedeceğiz. Ancak önce Huawei P10'un tasarımına yakından bakalım.
Tasarım
Huawei P10, tasarım olarak P9'dan çok da büyük farklar getirmiyor. Açıkçası buna gerek de yok, zira P9'u tasarım olarak bir hayli beğenmiştik. Huawei P10'da da bu çizgi devam ediyor. Yuvarlak hatlarıyla P9'un yanı sıra iPhone 6S'e de benzerlik gösteren P10, çok sayıda renk seçeneğine sahip olmasıyla kullanıcıların zevklerine hitap ediyor. Renk seçenekleri arasında Mystic Silver, Rose Gold, Graphite Black, Dazzling Gold, Dazzling Blue ve Greenery gibi isimler bulunuyor. Türkçeleştirecek olursak, telefonun gümüş, pembe, siyah, altın, mavi ve yeşil renklerini bulabiliyorsunuz.
Tıpkı selefi gibi 7 mm kalınlığında olan Huawei P10, 145 mm uzunluğunda ve 69 mm genişliğinde. Telefonun ağırlığı ise 145 gram.
Elde güzel duran ve rahat tutulan Huawei P10'da, selefine kıyasla tasarıma ve kullanıma ilişkin önemli bir fark bulunuyor. Huawei, P9'da arkada yer alan parmak izi sensörünü P10'da ekranın altına getirmiş. Ayrıca ekranda artık sanal butonlar yer almıyor. Öte yandan alışkın olduğumuz gibi kapasitif butonlar da yok. Peki, Android'in geri ve uygulama pencere butonları nerede?
Huawei, bu işlevleri parmak izi sensörüne yerleştirmiş. Parmağınızı sensör üzerinde kaydırarak bu iki işlevi de yerine getirebiliyorsunuz. Böylece sanal butonlarla ekranı kalabalıklaştırmaktan kurtulan Huawei, ayrıca sensörün kullanımını da zenginleştirmeyi başarmış.
Bu kullanım şekli her ne kadar ilk etapta biraz kafa karıştırıcı geliyor olsa da, kısa zaman içinde alışıyor ve akıcı şekilde kullanmaya başlıyorsunuz. Ancak yine de bunu değiştirmeniz mümkün. Bundan incelememizin işletim sistemi kısmında bahsedeceğiz.
Huawei P10'un çevresine baktığımızda, telefonun sağ kenarında farklı bir dokuyla ses butonlarından ayrılan güç butonunu buluyorsunuz. Hemen üzerinde de ses butonları yer alıyor. Sol kenarda da microSD ve SIM kart slotlarına yer veren telefon, tek ve çift SIM kartlı modeli olarak ayrı varyantlara sahip. Elimizde tek SIM kartlı modeliyle bulunan telefon, yine aynı haznede 256 GB'a kadar arttırılabilir microSD kart yuvası bulunduruyor.
Telefonun altına baktığımızda burada USB Type-C slotunu, yan tarafında hemen hoparlör yuvasını ve -merak edenler için iyi haber- 3.5 mm'lik kulaklık girişini buluyoruz.
Ekran
Huawei, P10, P10 Lite ve P10 Plus'ta farklı ekran boyları kullanmış. Elimizdeki P10'da 5.1 inç boyutunda bir ekran bulunuyor. Bu ekranıyla bize Full HD görüntü sağlayan Huawei P10, 432 ppi piksel yoğunluğu ve yüzde 71.2 ekran – gövde oranı sunuyor. P10'da ekranın Corning Gorilla Glass 5 ile korunduğunu da söyleyelim.
Huawei P10 Lite'ta 5.2 inç boyutunda bir ekran varken, P10 Plus'ta ise 5.5 inç boyutunda ve 2K çözünürlüğüyle dikkat çeken bir ekran görüyoruz. Yine bu ekranda 540 ppi piksel yoğunluğu bulunuyor. Bu anlamda P10 Plus'ın ekranı daha dikkat çekici duruyor diyebiliriz.
Yeniden P10'a dönersek, P9'dan çok da fark gördüğümüzü söyleyemeyiz. Bu modelde ekranı 0.1 inç oranında daraltan Huawei, inç başına sunduğu 432 piksel ile yine selefine yakın seyrediyor.
Ekranın parlaklık oranı ise fazlasıyla başarılı. Özellikle parlak gün ışığına maruz kaldığımız şu yaz aylarında, bu telefonda ekranı görmek için sıkıntı yaşamayacaksınız.
İşletim sistemi
Huawei P10'da, Android 7 Nougat işletim sistemini görüyoruz. Ancak Huawei'nin daha önceki modellerinde de karşılaştığımız gibi, yeni telefonda da Emotion UI yer alıyor. Bu defa 5.1 sürümüyle gelen arayüz, bazı önemli değişiklikleri bizlere sunuyor.
Kullananlar bilirler, Emotion arabirimi görünüm ve kullanım olarak büyük ölçüde iOS'e benziyor. Yeni sürümle birlikte kontrolü daha fazla kullanıcıya veren Huawei, pek çok seçeneği Ayarlar menüsünden değiştirebilmenizi sağlıyor.
Mesela Huawei P9'un ana ekranında alt barda 4 slot görüyor ve ayrıca bir uygulama çekmecesi bulamıyorduk. Bu kullanımıyla iOS'e çok yakın duran işletim sistemi, Huawei P10'da ise bize uygulama çekmecesini getiriyor. Ancak burada kontrol sizde. Bunu Ayarlar kısmından ister yerleştirebiliyor, ister kaldırabiliyorsunuz.
Değiştirebileceğiniz bir diğer nokta ise, sanal butonlar. Evet, telefonun tasarımından bahsederken sanal navigasyon butonlarının yer almadığını söylemiştik. Yine bunları da ister ekleyebiliyor, ister kaldırabiliyorsunuz. Hatta ekran üzerindeki sıralamalarını değiştirmeniz de mümkün.
Daha bunun gibi pek çok seçenek Emotion arabiriminde bulunuyor. Tek yapmanız gereken Ayarlar'ı biraz kurcalamak. Şu an Huawei P9 kullanıcıları da bu seçeneklerin pek çoğuna sahip; onu da söylemek lazım.
Teknik kadro ve performans
Huawei P10, teknik kadrosu noktasında da selef modeline göre büyük fark yaratmıyor. Hatta işlemci koltuğunda, geçtiğimiz sene kasım ayında piyasaya çıkan Mate 9'da da yer alan HiSilicon Kirin 960 bulunuyor. (Huawei P9'da Kirin 955 vardı.)
8 çekirdekli bu işlemci, 4 x 2.4 GHz Cortex-A73 ve 4 x 1.8 GHz Cortex-A53 yongalarından oluşuyor. GPU tarafında Mali-G71 MP8'i bulunduran telefon, 4 GB RAM ile geliyor. Yine telefonun 32 ve 64 GB depolama kapasitesi seçeneklerine sahip olduğunu da söyleyelim.
Peki, telefon ne kadar hızlı? Buna, özellikle Huawei P9'la yan yana yaptığımız testten bahsederek cevap verecek olursak, her iki telefonda da yaptığımız bir dizi işlemi Huawei P10'un yaklaşık 50 saniye daha hızlı yaptığını söyleyebiliriz. Her iki telefonda da internet sitesine girip, sonrasında oyun açtığımız ve benchmark yazılımı çalıştırıp ardından da marketten uygulama indirdiğimiz bir senaryoda, Huawei P9'un tüm bunları 3 dakika 19 saniyede yaptığını görürken, Huawei P10'un ise 2 dakika 27 saniyede tamamladığını gördük.
Geekbench benchmark yazılımından aldığımız sonuç ise çoklu çekirdekte 5888 puan oldu. Bu puan ilginç biçimde P9'un aynı testten aldığı 6478 puanın gerisinde kalıyor. Öte yandan Samsung Galaxy S7 Edge'in de aynı testten 6552 puan aldığını ve Galaxy S8+'ın da 6720 puan topladığını kıyaslayabilmeniz için söyleyelim.
Pil ömrü
Huawei P10'un pil ömrü, selefine kıyasla revizeye uğrayarak daha geliştirildi. Huawei P9'da 3000 mAh kapasitesinde bir batarya bulunurken, Huawei P10'da bu alan 3200 mAh olarak karşımıza çıkıyor. Ancak yaptığımız testlerde yine de P10'un bataryasının harika olmadığını gördük.
Huawei P10 ile Bluetooth üzerinden 1 saat müzik dinlediğimizde, bataryanın yüzde 15 azaldığını gördük. Telefona her zamanki 90 dakikalık Full HD video testimizi uyguladığımızda da, telefonun bu süre sonunda bataryadan yüzde 20 yediğini söyleyelim. Aynı testte Huawei P9 ise yüzde 15 kaybetmişti. Aynı testte; Galaxy S7 edge'de yüzde 13, Galayx S8+'taysa yüzde 11'lik bir kayıpla karşılaştığımızı da ekleyelim.
Fakat Huawei P10'un bataryası tükenmeye başladığında, pil tüketimini ağırdan alması bir hayli etkileyici. Böylece telefonunun bataryası akşama kadar sizi rahat götürüyor diyebiliriz.
Telefonun internet dolaşımında 12 saat 21 dakikayı gördüğünü, toplam video oynatımıyla da 13 saat 11 dakika sonuç aldığımızı söyleyelim. Öte yandan konuşma süresiyle de 19 saat civarını gördük.
Kamera
Huawei P9, özellikle çift arka kamerası ve Leica lensleriyle bir hayli konuşulmuştu. Bokeh efektli fotoğraflarıyla dikkat çeken Huawei P9, çift 12 MP lens kullanıyordu. Bu modelinde bir kez daha çift lensi bizlere sunan Huawei, burada lenslerden birini 20 MP'e çekmiş.
Telefonda, iki lensten 20 MP olanı monochrome olarak çalışıyor; 12 MP ise RGB sensörden oluşuyor. Optik imaj sabitleyici, 2x hibrit zum, faz algılama ve lazer otofokusu da bulunduran telefon, f/2.2 diyaframa sahip.
Huawei P10 ile yaptığımız çekimlerde, özellikle iyi ışık şartlarında fazlasıyla güzel kareler yakaladık. Hatta öyle ki, telefonun şu ana kadar karşılaştığımız Huawei akıllı telefonlar arasında en iyi fotoğraf kalitesini bize verdiğini söyleyebiliriz. Ancak aynı şeyi düşük ışık koşulları için ise söyleyemiyoruz ne yazık ki. İki telefonla aynı anda yaptığımız çekimlerde P9'un düşük ışıkta daha iyi sonuçlar verdiğini gördük.
Ön kameraya baktığımızda, burada f/1.9 fiyaframlı ve 8 MP boyutunda sensöre sahip ön kamerayı buluyoruz. Telefonun ön kamerası gayet başarılı çalışıyor. Sosyal medyada paylaşacağınız fotoğraflarda, telefonun selfie performansından memnun kalacaksınız.
Huawei P10'da, güzellik modu ve bokeh efektine ait ayarları da telefonda elbette bulabiliyorsunuz. Bu anlamda selef modelden büyük fark yok.
Son olarak Huawei P10'un 30 karede 2160p, 60 karede 1080p video kaydı yaptığını da söyleyelim.
Özetle
Sonuç olarak toparlarsak, Huawei P10'un diğer Huawei ürünlerine kıyasla son birkaç yılın sınırlı yükseltmelerinden biri olduğunu ve bazı açılardan Huawei P9'dan daha kötü performans gösterdiğini gördüğümüzü söyleyebiliriz. Açıkçası Huawei P9 halen popülaritesini koruyor ve iyi bir telefon olduğunu göstermeye devam ediyor. O nedenle elinde Huawei P9 bulunanların, P10 almak için bir sebebi yok. Öte yandan iki telefon arasında kalanlar da yine tercihlerini P9'dan yana kullanabilirler.
Huawei P10, piyasadaki diğer telefonlara kıyasla büyük yenilikler getirmiyor, bu anlamda tercih edilmesi için fiyat konusunda rekabetçi olması gerekiyor. Evet, fiyatı Samsung Galaxy S8'den daha uygun; ancak 2500 TL barajında halen Galaxy S7 edge, LG V20, Mate 9 ve hatta OnePlus 5 ile Xiaomi Mi 6 yer alıyor. Bu anlamda Huawei, P10 ile biraz zorlanabilir. Buna karşın P10'un yanında P10 Plus ise daha mantıklı bir hamle gibi görünüyor.
Kimler Almalı
Huawei P10, Huawei P9 kullanıcılarına hitap etmiyor. Ancak Huawei amiral gemisine sahip olmak isteyen ve P10'un yeniliklerinden motion sensor'lu parmak izi okuyucusuna sahip olmak isteyenler, Huawei P10'u tercih edebilirler.
Alternatifleri
Huawei P10'a alternatif olarak Huawei P9 veya P10 Plus'ı tercih edebilirsiniz.