Huawei nova 10 Pro İnceleme

Huawei’nin havalı tasarım detaylarıyla işlediği benzersiz bir donanım kombinasyonuna sahip nova 10 Pro akıllı telefonunu inceledik.

CHIP Online Notu 90
  • Göz alıcı tasarım
  • Etkileyici kamera yetenekleri
  • Amiral gemisi özellikleri
  • 100W SuperCharge
  • Hızlı performans
  • AppGallery uygulama mağazası
  • GSpace ile Google desteği ve Android uygulama marketi erişimi
  • Kablosuz şarj yok

Bugün yine elimizde oldukça şık bir telefon var. Huawei’nin nova serisine artık aşinasınızdır diye düşünüyoruz. Huawei’nin premium orta segment kategorisini oluşturan nova serisine 2 yeni model katıldı ki bunlar şu ana kadar bu ailede gördüğümüz en göz alıcı modeller oluyor; nova 10 ve nova 10 Pro. Bunlardan bugün nova 10 Pro’yu değerlendireceğiz, nova 10’u ise bir sonraki bölüme saklıyoruz.

Huawei nova serisi, Çinli şirketin öncelikle gençleri hedefleyen ve amiral gemisi akıllı telefonlara kıyasla daha uygun bir fiyat etiketiyle gelen bir seri ancak tipik olarak amiral gemisi telefonlar düzeyinde özellikler barındırıyor. Huawei Nova 10 Pro da ek süslemelerle bu felsefeye sadık kalan bir model. Gerçekten de çok çekici özellikleri var -ki bunların başında kameraları geliyor.

Uzun bir süredir önde çift selfie kamerası görmüyorduk; nova 10 Pro’da önde 2 selfie kamerası yer alıyor. Arkadaki kamera bloğu da tasarımıyla özelleştirilmiş ve özellikleriyle ise amiral gemisi akıllı telefonlardan beklenenleri sunmasıyla nova 10 Pro’yu üst segmente yaklaştırıyor.

Hepsinden bahdedeceğiz; ama öncelikle kutu içeriğine bakalım, zira telefonun kutusunda artık her telefonun kutusunda görmediğimiz aksesuarlar yer alıyor. Biliyorsunuz, markalar artık telefonlarının kutusuna neredeyse kablo koymayı bile çok görmeye başladılar. Ancak nova 10 Pro’nun kutusunda beklediğimizden fazlası var. Bir kere telefonun ekranında önceden uygulanmış bir koruma bandı yer alıyor. Kutuyu açtığınızda ise gövdesini korumak için yerleştirilen silikon kılıfı görebiliyorsunuz. Kutunun devamında şarj kablosunun yanı sıra bir de şarj cihazı yer alıyor ki bu şarj cihazı sıradan şarj cihazlarından oldukça farklı. Bu cihaz tam 100 Watt gücünde. Pek çok telefon yüksek şarj hızlarını destekliyor, ancak bundan faydalanmanız için bu şarj cihazını ayrı olarak satın almanız gerekiyor. Huawei’nin bunu nova 10 Pro’nun kutusuna dahil etmesi çok güzel olmuş.

Tasarım

Şimdi telefonun tasarımıyla başlayalım. Huawei Nova 10 Pro'nun tasarımı oldukça göz alıcı duruyor. Özellikle Huawei’nin Yıldız Halkası olarak isimlendirdiği kamera bloğu, telefona arkadan şöyle bir baktığınızda tüm dikkati üzerine çekiyor. Gövdeden 2 kademeli çıkıntı yaratan bu kamera, telefonu masaya koyduğunuzda dengesizlik yaratabiliyor fakat güzel görünmesi ve sahip olduğu özellikleriyle pek çok kişi buna değdiğini düşüneceklerdir.

Telefonun arkası hafif dokulu bir tür metale sahip ve şirketin nova logosu da alt kısımda kendine güzel bir şekilde yer buluyor. Tasarımını genel görünüş itibariyle gerçekten beğendik, ancak hepsi bir yana telefonun çok ince olması en önemli kısımlarından birini oluşturuyor. Kenarlara doğru incelen kavisli hatlarıyla daha ince bir çehreye bürünen telefonun sağ kenarında çok ince şekilde güç ve ses butonları yer alıyor. Hoparlörler de üst ve alt kenara yerleştirilmiş. Yani bu telefonda stereo ses sağlayan güçlü hoparlörler bulunuyor. Yine alt kısımda USB-C portu ve SIM kart çekmecesini görüyoruz.

Telefonda parmak izi sensörü ekrana dahil edilmiş. Bu sensör gayet hızlı ve akıcı çalışıyor, hızlı şekilde tanılama yapabiliyor. Yine alternatif yöntem olarak yüz tanıma sistemi de bu telefonda var.

Bu arada nova 10 Pro’nun elimizdeki modeli Yıldızlı Siyah olarak geçiyor. Ayrıca Yıldız Gümüş rengi de var ve o modelde kamera bloğunun çevresi ve alttaki nova logosu da altın renkle renklendirilmiş. Yani daha fazla göz alıcı tasarımlı bir telefon arıyorsanız, bu telefonun Yıldız Gümüş rengine bakmanızı tavsiye ederiz.

Ekran

nova 10 Pro, ekranıyla çok güzel görünen bir telefon. Kenarlarının kavisli olması bir yana kenar çerçevelerinin de yok denecek kadar ince tutulmuş olması telefona gerçekten farklı bir hava katıyor. Ayrıca ekranın OLED panelden oluşması en önemli yanı. Böylece renk doğruluğu konusunda bu telefondan emin olabilirsiniz. Siyahlar tam siyah, renk üretimi 1 milyar kadar. Bu yönüyle amiral gemisi segmentinde gördüğümüz telefonlarla tam bir rekabet halinde nova 10 Pro.

Bu ekran 6.78 inç büyüklüğünde ve 1200x2652 piksel çözünürlüğe sahip. HDR10 desteği var ve 120 Hz tazeleme hızı içeriyor. Bu yanıyla orta segment bir telefon demek çok zor nova 10 Pro için. Ekranı 120Hz modunda kullandığınızda pürüzsüz bir görüntüleme deneyimi yaşatabiliyor. Pek tabii ki bunu 60Hz olarak da ayarlayabiliyorsunuz. Buna ilave olarak 300Hz dokunma örneklendirme hızını da destekliyor. Bu da oyun oynarken ekrandan hızlı yanıt almanızı sağlıyor.

Ekranın hemen üzerindeki çift selfie kamerası ise ekrandaki en dikkat çekici bölüm, zira ekran çevresinde başka boşluk görmüyorsunuz. Az sonra bunun detaylarından bahsedeceğiz, ancak Huawei’nin buraya tam 60 MP’lik ultra geniş otomatik odaklamalı kamerayı yerleştirmiş olması, nova 10 Pro’yu bu sınıf telefonlarda görmediğimiz bir özellikle donatmış.

Özellikler ve Performans

Şimdi gelelim nova 10 Pro’nun donanım ve yazılım özelliklerine. nova 10 Pro, 8 çekirdekli yapıda tasarlanmış sınıfına uygun Snapdragon 778G işlemciden güç sağlıyor. 2.4 GHz ve 1.8 GHz frekanslı Kyro 670 çekirdeklerinden oluşan bu işlemci gayet akıcı bir performans üretirken, telefonun RAM kapasitesi 8 GB, depolama alanıysa 256 GB şeklinde. Hem RAM hem hafıza bakımından kapasitelerin oldukça geniş tutulmuş olması bu telefonu uzun süreler performans kısıtlaması görmeden kullanacağınız anlamına geliyor.

Telefonun bataryası da 4500 mAh kapasitesinde. Huawei’nin EMUI yazılımı pil ömrünü iyi şekilde optimize edebilmesiyle ünlü. Böylece hem geniş pil kapasitesi hem yazılım desteği ile beraber bu telefonu tek şarj ile rahatlıkla 1 günden fazla kullanabileceksiniz. Zaten şarj etmeniz gerektiğinde ise bu neredeyse yıldırım hızında oluyor. nova 10 Pro’nun kutusunda bulunan 100W’lık şarj cihazı ile telefonu sadece 20 dakika içinde yüzde 0’dan yüzde 100’e kadar şarj edebiliyorsunuz. O kadar vaktiniz de yoksa sadece 10 dakika şarj ile bataryayı yüzde 80 kapasiteye ulaştırabiliyorsunuz. Bunlar gerçekten müthiş değerler. Turbo şarj modunu açmak için, 100W şarj cihazını telefona bağladıktan ve ekranda Huawei SuperCharge simgesini gördükten sonra ekrana yarım saniye kadar dokunup basılı tutmanız yeterli. Böylece batarya hızla şarj olmaya başlayacak.

Ayrıca telefonda batarya sağlığını koruma yöntemi de unutulmamış. Özellikle bir akıllı telefonu uzun süre kullanmak için batarya sağlığı çok önemli. Pil ayarları kısmına girdiğinizde burada Akıllı Şarj bölümü göreceksiniz. Bu anahtarı açarak, pil sağlığını korumak için cihazın şarj rutininizi öğrenmesini sağlayabiliyor ve şarj seviyesi yüzde 80’i geçtikten sonra cihazın tam şarj olmasını engelleyebiliyorsunuz. Yine burada Performans Modu ve Güç Tasarruf Modu’nu da bulabiliyorsunuz.

Şarj konusunda görmek isteyebileceğimiz özellik ise kablosuz şarj. Kablosuz şarj bu modelde bulunmuyor. Fakat kablo yoluyla ters şarj özelliği yer alıyor. Yani bu telefon ile diğer cihazları kablo yoluyla şarj edebiliyor ve bu telefonu bir mobil şarj cihazı olarak kullanabiliyorsunuz.

Yazılım Özellikleri

Buraya kadar her şey yolunda. Şimdi gelelim en önemli konuya: Huawei nova 10 Pro’da Google hizmetlerini çalıştırabiliyorsunuz. Uzun bir süredir Huawei telefonlarda Google hizmetleri çalışıyor mu, Android marketten uygulama indiriliyor mu gibi soruları sizlerden alıyoruz ve bunları elimize her Huawei telefon geçtiğinde yanıtlıyoruz. Bu konuda, şimdi sizlere de anlatacağımız gibi herhangi bir sorun yok arkadaşlar.

nova 10 Pro’da da kısa bir süre önce sizlerle incelemesini paylaştığımız nova Y90 da olduğu gibi Google hizmetleri çalışıyor, Android marketten sorunsuz uygulama indirebiliyor ve Facebook, Netflix, Twitter, Instagram, Spotify, Snapchat gibi çok kullanılan popüler uygulamaları kullanabiliyorsunuz. Artı, üzerine daha fazlası da sunuluyor.

nova 10 Pro, Huawei’nin HarmonyOS işletim sistemine ait EMUI 12 yazılımıyla çalışıyor. Arayüz geçişleri, kullanım deneyimi, sunduğu seçenekler bakımından bu yazılım zaten fazlasıyla başarılı. Telefonu doldurmak için uygulama tarafına geldiğimizde ise burada çok çeşitli seçeneklerimiz var. Huawei’nin AppGallery uygulama marketi var, yine Petal Search üzerinden çeşitli uygulamaları telefona indirebiliyorsunuz. Google hizmetlerini ve diğer tüm Android uygulamalarını indirebilmek için ise AppGallery’den GSpace’i telefona kurmanız yeterli.

AppGallery’den GSpace’i aratıp telefona yükledikten sonra Google Play Store başta olmak üzere diğer Android uygulamaları karşınıza geliyor. Burada YouTube başta olmak üzere, WhatsApp, Facebook, Messenger, Instagram, Microsoft OneDrive, Linkedin, Spotify, Discord ve dahasını bir arada görebiliyorsunuz. GSpace’de kullanıma hazır olan Google uygulamaları olarak da Gmail, Google Maps, Google Drive, Meet, Photos, Google Dokümanlar, Google Duo, Google Translate’i yine bu ekranda görebiliyor ve hemen kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Bu arada GSpace uygulamasının da reklamsız olduğunu söyleyelim. Yani buraya girdikten sonra direkt olarak diğer bahsettiğimiz uygulamaları herhangi bir reklam görmeden kullanabiliyorsunuz.

Huawei Telefonlara Uygulamalar Nasıl İndirilir?

Huawei Telefonlara Uygulama İndirme Kılavuzuna buradan ulaşabilirsiniz.

Özellikle YouTube’u sadece video izlemek için değil, aynı zamanda YouTube kanalınıza video yüklemek ve analizleri görüntülemek için de kullanıyorsanız bunda da sorun yok. Hemen GSpace’teki Google Play Store uygulama mareketinden YouTube Studio’yu indirebilir ve Google hesabınızla giriş yaparak YouTube kanalınızın detaylarına erişebilirsiniz. Aynı şekilde diğer sosyal medya kanallarınıza ve uygulamalarınıza da. Dediğimiz gibi nova 10 Pro’da uygulama konusunda herhangi bir sorun yok. Instagram hesabınızı kullanabilir, Twitter’a giriş yapabilir, WhatsApp’tan arkadaşlarınızla mesajlaşabilir, Spotify’dan müzik listelerinize ulaşabilirsiniz. Tıpkı bir Android telefonda olduğu gibi.

Her şeyi buradan indirmek zorunda da değilsiniz elbette. Huawei’nin AppGallery uygulama marketi zaten oldukça geniş. Yine Facebook, Instagram, Twitter, Spotify ya da PUBG gibi popüler oyunları AppGallery uygulama mağazasından aratıp telefona yükleyebilirsiniz. Bunlara banka uygulamaları da dahil -ki AppGalley’de banka uygulamaları resmi olarak yayınlanıyor. Yapı Kredi, Garanti, EnPara, Ing Mobil ve diğer bankacılık uygulamalarını AppGallery’den nova 10 Pro’ya indirebiliyor ve sorunsuz kullanabiliyorsunuz.

Huawei’nin telefonlarına kattığı artı değerlerden biri de Petal Maps. Telefonda Google Haritaları kullanabiliyorsunuz, ancak Petal Maps de gayet güçlü bir alternatif. Petal Maps’in yayınlanan son sürümü ile istediğiniz kişilere konum paylaşımı yapabiliyor, konum takibinde bulunabiliyor ve picture in picture özelliği ile navigasyon görünümünü diğer uygulamaların üzerine taşıyabiliyorsunuz.

Kameralar

Evet. Ve kameralar... nova 10 Pro, amiral gemisi akıllı telefonlarda görmeye alıştığımız cinsten kameralara ve kamera özelliklerine sahip bir telefon. Arkadaki kameralara geleceğiz, ancak önce ön kameralardan başlayalım.

Telefonun en önemli çıkış noktası olan çift ön kamera, otomatik odaklama, dörtlü yüz algılama ve 100 derecelik görüş alanına sahip 60 MP ultra geniş bir ana sensöre sahip olması ve bunu destekleyen ikincil 8 MP "yakın çekim" kamerasına ev sahipliği yapması önemli avantajlar sunuyor. İkincil ön kamera için “yakın çekim” denmesinin nedeni 2x optik ve 5x dijital yakınlaştırma özelliği sunması. Teknoloji meraklısı olmayanlar için bunların 1 ya da 2 yıl öncesinde sadece amiral gemisi telefonların ana arka kameralarında görebileceğimiz özellikler olduğunu ve nova 10 Pro’nun bunları ön kamerada sunduğunun altını çizelim.

Evet, dediğimiz gibi nova 10 Pro, çift ön kameraya sahip. Bunlardan biri 60 MP ölçüsünde -ki bu kameranın ultra geniş açılı olması, ön kamera ile yapacağınız selfie fotoğraflarında ve video kayıtlarında ekstra geniş açı elde etmenizi sağlıyor. Diğer kamera ise 8 MP şeklinde yer alıyor, bu kamera ile de portre çekimleri yapabiliyorsunuz.

Ön tarafta çift kamera kullanılmış olması zengin çekim tekniklerine kavuşmanızı sağlıyor. 60 MP’lik kamera, 100 derecelik ultra geniş açı sunmasının yanı sıra 4K video kaydı yapmanıza da izin veriyor. Ayrıca çift otomatik odaklama özelliğine sahip. Böylece çekim esnasında hızlı bir şekilde odaklanabiliyor.

Çift otomatik odaklamalı ön kamera sayesinde 0.7x, yani geniş açılı çekimin yanı sıra 1x, 2x ve 5x’e kadar selfie zoom’u yapabiliyorsunuz. Bundan özellikle vlog modunda yapacağınız özel çekimler sırasında faydalanıyorsunuz. Çekim esnasında 2 ön kamerayı da aynı anda kullanabilir ve böylece ortaya sosyal medyada ilgi çekici fotoğraf ve video içerikleri çıkartabilirsiniz. Vlog modunda zaten telefonun ön ve arka kameralarını bir arada kullanabileceğiniz geniş seçenekler yer alıyor.

Ön kameralarla güzel portre fotoğrafları çekebileceğiniz ve yine telefonun Gece modundan faydalanabileceğiniz gibi 4K çözünürlüğünde video kaydı alabiliyorsunuz. Tıpkı arka kameralarla olduğu gibi ön kamerasıyla da 4K çözünürlükte 30 kare video kaydı yapabilen telefon, bunu geniş açıda yapabilmesiyle de farklılık yaratıyor. Böylece ister arkadaşlarınızla ister tek başınıza yapacağınız çekimlerde, arkanızı çevre manzarasıyla geniş geniş doldurabiliyorsunuz. Özellikle vlog kaydı yapanlar telefonun bu özelliğini sık sık kullanacaktır diye düşünüyoruz.

Arka kameralara geldiğimizde, burada karşımıza 3 lens çıkıyor. Bunlardan ilki 50 MP çözünürlüğünde faz algılamalı otofokuslu ve f/1.8 diyaframlı ana kamera. Bu kamera, kamera bloğunda altın çerçeve ile renklendirilmesiyle de kendini gösteriyor. RYYB renk filtresi dizisine sahip olan ana kamera, gerçekten etkileyici fotoğraflar çekebiliyor. Renk canlılığı yüksek ve ayrıntı seviyesi geniş fotoğraflar çekebileceğiniz gibi, bu kamerayla da video kaydı yapmaktan büyük keyif alacaksınız diye düşünüyoruz. Arka kamera ile yapacağınız video çekimlerinde yine vlog modunda odak takibi ve portre videosu gibi efekt seçeneklerini kullanmanızı tavsiye ederiz. Böylece ortaya videonun odağında sizin olduğunuz güzel sonuçlar çıkacaktır. Video çekerken kamerayı otomatik olarak bir kişiye odaklanacak şekilde ayarlamanıza olanak tanıyan özel bir mod olan odak takibini açtığınızda ve kişinin üzerine tıkladığınızda, kamera onu takip ediyor ve kişi hareket ettikçe arka planı bulanıklaştırıyor. Bu özellik, özellikle günümüzde çokça artan influencer'ların işine bir hayli yarayacaktır.

Telefonun gece çekim yetenekleri de oldukça zengin. Gece moduna aldığınızda ortaya gerçekten gerek detay seviyesi gerek renk canlılığı yüksek sonuçlar çıkıyor. Düşük ışıkta fotoğraf çekmeyi sevenlerdenseniz kesinlikle sizi tatmin edeceğini söyleyebiliriz.

Telefonun arkasındaki diğer 2 kamera ise 8 MP ölçüsünde, 112 derecelik geniş çekim yapabilen ultra geniş açılı lens ve 2 MP derinlik sensörü oluyor. Derinlik kamerasından zaten yapılan portre çekimlerde yeterli seviyede faydalanıyorsunuz. Ultra geniş açılı kamera da manzara çekimleri yapanları memnun edecek seviyede fotoğraflar üretebiliyor.

Sonuç

Evet, sonuç olarak toparlayacak olursak nova 10 Pro gerçekten pek çok yönüyle fazlasıyla başarılı bir telefon olmuş. Tasarımından başlayıp kameralarına kadar neredeyse amiral gemisi statüsünde davranıyor. Google desteği ve Android uygulamaları konusunu da sanıyoruz ki açıklığa kavuşturduk, bu konuda hala endişeleriniz ya da aklınıza takılanlar varsa, aşağıda yorum olarak bizimle paylaşabilirsiniz.

Günün sonunda nova 10 Pro özellikleri itibariyle amiral gemisi standartlarında premium orta segment bir telefon ve fiyatı da buna göre. Ancak Huawei bu telefona özel bir indirim kampanyası başlatmış ve fiyatını 17 bin 999 TL’den 16 bin 999 TL’ye düşürmüş. Ayrıca yanında Huawei FreeBuds 4i hediyesi de bulunuyor. Burada farklı kampanya paketleri de var, onlara da bakarsınız. Fiyatı yüksek mi, yüksek, ancak amiral gemisi akıllı telefonların fiyatlarının 50 bin liralara dayandığı günümüzde, onların sunduğu pek çok özelliği bu fiyata sunması da nova 10 Pro’nun avantajı oluyor.

Huawei Telefonlara Uygulamalar Nasıl İndirilir?

Huawei Telefonlara Uygulama İndirme Kılavuzuna buradan ulaşabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei nova 10 Pro
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiEMUI 12
İşlemciQualcomm Snapdragon 778G
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.4 - 1.8 GHz
Ekran TeknolojisiOLED
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1200 x 2652 px
Grafik İşlemciAdreno 642L
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama256 GB
Ön Kamera60 MP
Ön Kamera (2)8 MP
Arka Kamera50 MP
Arka Kamera (2)8 MP
Arka Kamera (3)2 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi4500 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar74 x 164 x 7.9 mm
Ağırlık191 gr.

İlginizi Çekebilir

nubia Z60 Ultra inceleme
Xiaomi 14 inceleme
vivo X200 Pro inceleme
vivo V40 & v40 lite inceleme
iPhone 16 Pro inceleme
Omix X6 inceleme
Forum