Huawei MatePad Air İnceleme

Huawei, MatePad ailesine kazandırdığı yeni tableti MatePad Air ile üretkenliği en üst seviyeye çıkarıyor. İnce ve hafifliğiyle taşınabilirlik konusunda avantaj sağlayan MatePad Air, bazı konularda bir dizüstü bilgisayardan daha işlevsel olarak beklenenin ötesine geçiyor.

CHIP Online Notu 90
  • Kaliteli ekran
  • 144 Hz Tazeleme Hızı
  • İnce ve Hafif
  • Üretkenlik için sunulan özellikler
  • Akıllı Manyetik Klavye

Tabletler, artık sadece taşıması kolay olduğu için tercih edilmiyor. Zira gitgide; günlük ofis, çalışma, eğlence ve diğer ihtiyaçları karşılayacak işlevler açısından zengin cihazlara dönüşmüş durumdalar. Öte yandan geçirdiğimiz pandemiyle birlikte gelen uzaktan çalışma kültürü ve çevrimiçi dersler dolayısıyla, daha fazla insan tabletlerle tanıştı ve bu kategoride tekrar bir hareketlilik doğdu ve tabletler artık eskisinden daha fazlasını yapabilecek meziyetlere sahip. Artık özellikle bazı tabletler daha iyi donanım ve zengin yazılımlarıyla, dizüstü bilgisayarların başarabileceği ofis işlerini yapabilecek yetenekteler. Piyasada birçok tablet olmasına rağmen çoğunun sınırları belli. Fakat Huawei MatePad Air son derece kullanışlı yeteneklere sahip olmasının yanı sıra, profesyonel araç ve yazılım desteği açısından diğer benzer birçok üründen ileri seviyede.

MatePad Air, MatePad ailesine yepyeni bir seri olarak katıldı ve karşımızda baştan sona yenilenmiş, keyifli bir kullanım deneyimi sunan amiral gemisi diye tabir edebileceğimiz bir tablet var. Huawei’in yeni tableti, “Air” ismini gerçekten de hak ediyor, zira gerçekten ismi kadar hafif. Ancak bunun sadece ağırlık olarak değil, tüm ofis işlerinizi hafifletme anlamında da olduğunu belirtelim.

MatePad Air, tam olarak Huawei’nin tablet kategorisindeki Pro ve düz MatePad modellerinin ortasında duruyor. Baktığımızda pazarda çok fazla rakip var ve tüketicilerin bütçeleri ve ihtiyaçları da devamlı değişkenlik gösteriyor. Çalışan insanların da mobil bir üretkenlik aracına ihtiyacı olduğu aşikar. İşte burada devreye giren MatePad Air, güçlü performansı ve tam ortadaki fiyat etiketiyle aranan cihaz konumunda. Peki, MatePad Air bize tam olarak neler sunuyor? Şimdi anlatmaya başlayalım.

Huawei MatePad Air: Tasarım

Yeni bir ürün serisi olmasına rağmen, Huawei MatePad Air tanıdık bir his veriyor. Çünkü Huawei, tasarım çizgisini bu modelde de korumuş. Grafit siyahı ve beyaz olmak üzere 2 renk seçeneğiyle karşımıza çıkan modelin sade ve klas bir görünümü var. Ayrıca daha demin söylediğimiz gibi hem hafif hem de ince. Sadece 6.4 mm kalınlığa ve 508 gram ağırlığa sahip. Bu ince ve hafif tasarım, taşınabilirlik ve rahat kullanım açısından oldukça iyi.

Huawei MatePad Air: Ekran Özellikleri

Şimdi, tabletler ve cep telefonları için iyi bir ekranın önemi, kesinlikle işlemciden daha az değil. Sonuçta ofis veya oyun ne olursa olsun, neredeyse tüm uygulamaları ekranın kalitesi tamamlıyor ve doğrudan deneyimlediğimiz ilk şey. MatePad Air’in en dikkat çeken özelliğiyse 11.5 inçlik FullView ekranı. 2.8K çözünürlüğe sahip bu ekran, her senaryoda kullanmak için uygun. Ayrıca 144 Hz yüksek yenileme hızı ve P3 renk gamına da sahip olduğunu düşününce ekran kalitesi olarak gayet başarılı olduğunu söyleyebiliriz.

Ekranın tazeleme hızından bahsetmişken araya kısa bir ekleme yapalım: Yüksek tazeleme hızı çok fazla şarj yiyor, evet; ancak MatePad Air ekranın yenileme hızını, 30 Hz – 144 Hz arasında otomatik ayarlayarak kullandığınız uygulamaya göre kendini uyarlayabiliyor. Bu sayede bir yandan sorunsuz bir çalışma deneyimi yaşarken, bir yandan da güç tüketimi sağlayabiliyorsunuz.

Huawei, önceki tablet oranlarından farklı olarak ilk defa bu modelde 3:2 ekran oranını tercih etmiş. Aranızda Huawei’in Matebook dizüstü bilgisayarları hakkında bilgisi olan varsa bilecektir, orada da pek çok model aynı şekilde 3:2 ekran oranını kullanıyor. Genelde insanlar ekran oranına pek takılmaz, o yüzden size basit bir değişiklik gibi gelebilir. Fakat bu, MatePad Air’in kullanımı açısından büyük bir avantaj. Zira üretkenlik olarak sizi bir üst seviyeye taşıyor. En basitinden tablette bir Word belgesine bakarken, ekranda daha fazla içerik görüntüleyebiliyorsunuz ve bu da doğal olarak daha verimli çalışmanızı sağlıyor. Bu üretkenlik tarafına daha detaylı değineceğiz, fakat öncesinde tablet bize nasıl bir performans sunuyor ona bakalım.

Huawei MatePad Air: Özellikler

MatePad Air, kullandığı Qualcomm’un Snapdragon 888 yongası ile MatePad Pro’ya bile fark atabilecek kadar güçlü. Bununla birlikte tablet, 8 GB RAM’e ve 128 GB veya 256 GB’lık depolama seçeneklerine sahip. Pil ömrü ise beklediğimizden çok çok daha iyi. Genellikle markaların ince bir tasarım yapmak istediklerinde pil tarafında biraz ödün vermeleri gerekiyor. Ancak Huawei, beklenmedik bir şekilde bu inceliğe tam 8300 mAh’lık devasa bir pil yerleştirmeyi başarmış. Üstelik 40W ile hızlı şarj oluyor.

Teknik detayları bir kenara bırakırsak, oyun performansını test etmek için PUBG’de denediğimiz MatePad Air’in oyun tarafında gerçekten fazlasıyla başarılı bir cihaz olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Tek oturumda 2 saat civarı oynadığımız PUBG sırasında, grafik ayarlarının yüksekte olmasına karşın hiç zorlanmadığını söyleyelim. Ne bir kasma ne bir donma; bu tür şeylerle karşılaşmadık. Gerçekten akıcı bir oyun deneyimi sunuyor, ekran da güzel ve canlı olunca oyundan pek çıkasınız gelmiyor açıkçası. Eğer geniş ekranda bol bol oyun oynamayı sevenlerdenseniz, hoşunuza gidecektir.

Öte yandan Huawei, daha önceki tabletlerinde de karşılaştığımız gibi MatePad Air’i de kaliteli hoparlörlerle donatmış. Huawei, iyi ses kalitesi geleneğini sürdürmeye devam ederek MatePad Air’e Histen 8.0 teknolojisiyle çalışan 4 adet hoparlör yerleştirmiş. Yeterince yüksek bir ses seviyesine ulaşabilen bu hoparlörler, kaliteli ses sağlıyorlar. Eğer hoparlör yerine kulaklık tercih ederseniz size güzel bir haberimiz daha var: MatePad Air’de çift kulaklık desteği bulunuyor. Böylece 2 ayrı kulaklık bağlayarak sevdiklerinizle birlikte film izleyebilmeniz veya müzik dinleyebilmeniz mümkün.

Bileşenler tarafında değinmemiz gereken bir diğer nokta ise kameralar. Ön tarafta 105 derece geniş açılı 8 MP’lik bir kamera var. Kalitesiyse toplantılar ve görüntülü konuşmalar için gayet yeterli seviyede. Ayrıca ön kamerada ekstra olarak AR Lens bulunuyor. İçerisinde barındırdığı filtrelerdeki çeşitli hayvanların kafalarını sizin kafanızla değiştirerek, surat hareketlerinizi taklit edebiliyor ve böylece ortaya hoş efektler çıkabiliyor.

Diğer taraftan arkadaki 13 MP’lik kamera da aynı seviyelerde performans gösteriyor. Artı olarak, ön kamerada bulunmayan bir Gece Modu’na sahip. Fakat bizce kameralar tarafındaki en önemli şey Huawei’nin sunmuş olduğu Followcam özelliği. Bu özellik ile kamera sizi akıllı bir şekilde takip ediyor. Skype veya Teams gibi görüntülü arama uygulamalarında, cihaz yüzünüzü ve vücut hareketlerinizi akıllı bir şekilde izleyip tanımlıyor ve hareket halindeyken sizi ekranın ortasında tutuyor.  Hatırlarsanız benzer özellik Huawei’nin MateBook dizüstü bilgisayarlarında da karşımıza çıkıyordu.

Huawei MatePad Air: Deneyim

Evet, donanım kısmı bu şekilde; şimdi biraz da MatePad Air’in sunduğu üretkenlikten, uygulamalardan ve işletim sistemi detaylarından bahsedelim. Bildiğiniz gibi Huawei, Google ile anlaşmazlıkları yüzünden kendi işletim sistemini ve uygulamalarını kullanıyor. MatePad Air’de ise HarmonyOS’un son versiyonu olan 3.1 var. Fakat bu, Google’ın Android marketindeki uygulamaları kullanamayacağınız anlamına gelmiyor. Huawei’nin kendi uygulama marketi olan AppGallery’de; bankalar, alışveriş uygulamaları, Netflix, Youtube, Spotify ve aklınıza gelebilecek popüler uygulamalar var. Sadece yüklemek için aracı bir uygulama kullanıyor. Ancak gözünüz korkmasın, çok fazla zahmete girmiyorsunuz.

Siz normal şekilde Huawei’in marketi olan AppGallery’den yüklemek istediğiniz uygulamayı seçiyorsunuz. Sonrasında zaten market GBOX adlı kendi aracı uygulamasına yönlendiriyor ve yükledikten sonra istediğiniz Google hizmetlerine ve uygulamalarına ulaşabiliyorsunuz. 

Biz cihazı kullandığımız süre boyunca Netflix’ten veya Youtube’dan birçok içerik izledik. Uygulama açısından hiçbir sorun yaşamamanın yanı sıra, MatePad Air’in ekranı ve hoparlörlerinden de gayet keyif aldık. Keza müzik tarafında Spotify da aynı şekilde stabil çalışıyor. Yani popüler uygulamalarda çökmeler veya başka sorunlar meydana gelir mi diye düşünmeyin.

Şimdi, gelelim işin üretkenlik kısmına. Günümüzde markalar, üst seviye tabletlerinde görsel-işitsel eğlenceden çok üretkenlik tarafına daha çok önem veriyor. Buradaki kilit nokta donanım değil aslında, daha çok yazılım ve dahil olduğu ekosistemin ne kadar iyi çalıştığı. MatePad Air ise sahip olduğu Çoklu Pencere ve SuperHub gibi akıllı özellikler ile bunu çok iyi bir şekilde başarıyor.

Ekranın sol veya sağ kenarından içeri doğru kaydırarak erişebildiğimiz Çoklu Pencere özelliği ile uygulamayı ekranın sağına veya soluna bölerek 2 uygulamayı aynı anda kullanabiliyoruz. Bu sayede bir yandan not alırken, bir yandan da insanlarla sohbet etmek mümkün. Eğer uygulamaların ekranın tamamını kaplamasını istemezseniz, Kayan Pencere özelliği sayesinde uygulamalardan biri küçük bir pencere olarak kullanılabiliyor. Mesela tam ekranda oyun oynarken bir yandan görüntülü konuşabilmek gerçekten kullanışlı oluyor.

Bir diğer önemli özellik ise SuperHub. Bu özellik, uygulamalar ve cihazlar arasında zahmetsiz veri ve dosya aktarımı gerçekleştirmeye yarıyor. Yapmanız gereken tek şey metinlere, resimlere veya videolara uzun süre basmak ve sağ üst köşedeki SuperHub deposuna atmak. Ardından tek bir sürükleme hareketiyle hepsini istediğiniz yere yapıştırabiliyorsunuz.

SuperHub’ın bize göre en iyi çalıştığı yer Huawei’in “Notlar” uygulaması. Yazınıza kopyalamak istediğiniz metin veya resimleri farklı yerlerden toplayarak, en son Notlar’a dönüp istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Notlar uygulamasının da çoklu ekranı desteği olduğundan, tüm bu özellikler bir araya gelince işler oldukça hızlanıyor.

İşlerinizi daha da rahatlatmanın ve hızlandırmanın bir yolu daha var. O da kablosuz klavye ve fare bağlayarak tableti tam bir PC’ye dönüştürmek. Üstelik MatePad Air’i aldığınızda yanında gelen Akıllı Manyetik Klavye geriye sadece fareyi düşünmeyi bırakıyor. Tabletin klavyesi basit bir eklenti olmanın ötesine geçerek kullanımı verimli hale getiren bir dizi özellik sunuyor. Tuşların hemen üzerindeki manyetik bağlantı, tableti gayet sağlam tutuyor. Klavye ve tablet, kılıfı sayesinde amaca göre 3 farklı forma girebiliyor. Ayrıca klavyede bulunan 40’tan fazla kısayol tuşuyla yapılabilecek her şey düşünülmüş.

Öte yandan son olarak bu kalemden de bahsedelim. MatePad Serisi kalem de MatePad Air ile kapmanya kapsamında birlikte geliyor ve üretkenlik için kullanacağınız uygulamalarda bir hayli işinize yarıyor. Özellikle az önce bahsettiğimiz Notlar uygulamasında bu kalemi etkili şekilde kullanabiliyor ve ayrıca çizim yeteneklerinizi de konuşturabiliyorsunuz.

Sonuç

Genel olarak bakıldığında Huawei MatePad Air, neredeyse bir bilgisayar deneyimi sunuyor. Kesinlikle bir tabletten beklenenin ötesine geçerek, iş dünyasındaki insanlardan öğrencilere kadar geniş bir kitleye hitap ediyor. Özellikle çalışan insanlar için hareket halindeyken bir dizüstü bilgisayardan daha kullanışlı.

Eğer ihtiyaçlarınızı karşılayacak tabletin bu olduğunu düşünüyorsanız, almak için tam zamanı olabilir. Zira size özel bir indirim kuponumuz var: 500 TL değerindeki bu kupon kodunu (AMPAIR500HW) kullanarak, 12.999 TL fiyat etiketine sahip MatePad Air’i daha uygun fiyata edinebilirsiniz. Unutmadan; MatePad Air’in fiyatı normalde 13.999 TL. Bu indirim koduna ilaveten şu anda Huawei Online Mağaza’da 1000 TL’lik sepet indirimi kampanyası bulunduğundan daha uyguna geliyor. Ek olarak, 1999 TL değerindeki FreeBuds SE kulaklık, 999 liralık Huawei Bluetooth Mouse ve bin 999 liralık MatePad Serisi kalem de kampanya kapsamında yanında geliyor.

Huawei MatePad Air hakkında daha fazla bilgi için: https://consumer.huawei.com/tr/tablets/matepad-air/

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei MatePad Air
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiHarmonyOS 3.1
İşlemciQualcomm Snapdragon 888
İşlemci Hızı2 GHz
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiTFT LCD (IPS)
Ekran Boyutu11 inç
Ekran Çözünürlüğü1840 x 2800 px
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama256 GB
Ön Kamera8 MP
Arka Kamera13 MP
Wi-FiVar
NFCYok
3GYok
GPSYok
LTE (4G)Yok
BluetoothVar
MicroSDYok
HDMIYok
USBVar
Pil Kapasitesi8300 mAH
Ağırlık508 gr.

İlginizi Çekebilir

Huawei Matepad Pro 13.2 inceleme
Huawei MatePad 11.5 PaperMatte inceleme
TCL NXTPAPER 11 inceleme
Casper VIA L40 inceleme
Huawei MatePad Pro 12.6 inceleme
Huawei MatePad Pro 10.4 (2022) inceleme
Forum