Huawei MateBook 14 (2021) İnceleme
Tatil sezonunun yavaş yavaş kapanmasıyla okula dönüş başlıyor ve çalışanlar yeni sezona hazırlanıyor. Peki, nasıl bir laptop satın almalı? Bu bölümde sizi yeni MateBook 14 ile tanıştırıyor, hakkında bilinmesi gereken her şeyi anlatıyoruz.
- Metalik tasarım
- Fazlasıyla kompakt
- 2K ekran
- 11'inci Nesil Intel ile yüksek performans
- Intel Iris Xe
- Pil ömrü ve hızlı şarj
- Ses performansı
- Huawei Share özelliği
- Parmak izi sensörü
- Wi-Fi 6
- Kart okuyucu yok
Artık okula dönüş yavaş yavaş başlıyor. Bu sene artık pandeminin etkilerinin de azalmasıyla beraber umuyoruz ki eğitime normal şartlarda kalınan yerden devam edilecek ve bu süreçte öğrenciler de ait oldukları sınıfları dolduracaklar. Okul takviminin yakınlaşmasıyla beraber elbette okula dönüş kampanyaları da başlamış durumda. Bu anlamda eğer teknoloji tarafında eksikleriniz varsa, tamamlamanın tam zamanı. Buna istinaden özellikle şu sıralar bize de hem Instagram üzerinden hem YouTube'dan büyük sıklıkla hangi dizüstü bilgisayarını satın almak gerektiğine ilişkin sorular geliyor. Hem okul projeleri için kullanılacak hem genel kullanım ihtiyacını karşılayacak hem de arada oyun oynama, film izleme gibi eğlence amaçlı uygulamaları da çalıştıracak modeller, laptop tarafında şu sıralar en çok arananlar arasında. Bu soruların her birini yanıtlıyoruz, zaten takip edenler de hak vereceklerdir. Bugün de tam olarak bu konuya parmak basan bir model var masamızda; Huawei'nin Matebook 14 modeli bu bölümüzde bizlerle beraber.
Herkes İçin Bir MateBook
Bu laptop genel hatlarıyla, az sonra bahsedeceğimiz sahip olduğu özelliklerle beraber genel kullanım ihtiyacını çok rahatlıkla karşılayacağı gibi, öte yandan sadece öğrenciler için değil, öğretmenler için, yine bundan sonraki süreçte evden çalışmaya devam edecek olanlar veya hem ofis hem ev arasında laptop'ını sürekli yanında taşıyacak olanlar, bu nedenle de ince ve hafif bir model arayanlar için de iyi bir alternatif oluyor.
Bunu rahatlıkla söyleyebiliyorum, çünkü benim de şu an evde kullandığım dizüstü bilgisayar da bunun bir alt modeli MateBook 13. O cihazda 10'uncu nesil Intel işlemci bulunuyor ve yaklaşık 1 yıldır kullanıyorum; bugüne kadar da bana herhangi bir sorun çıkarmadı. Matebook 14 ise 11'inci Nesil Intel işlemci içeriyor, ama daha önce bu cihazın Ryzen işlemcili seçeneğini de kullanmış ve incelemesini sizlerle paylaşmıştım. O anlamda genel kullanım çizgisinde zaten rüştünü ispatlamış bir model olduğunu söyleyebilirim; yine seçenek olarak Ryzen'li modele de Huawei Online Mağaza üzerinden bakabilirsiniz, halen listeleniyor.
Şimdi gelelim elimizdeki MateBook 14'e. Bakalım bu cihaz bizlere neler sunuyor.
Huawei MateBook 14 (2021) Tasarımı Nasıl?
Matebook 14, gayet ince ve hafif bir laptop. Sadece 1.49 kilogram ağırlığında olan laptop, 15.9 mm'lik inceliğiyle de çok rahat şekilde taşınabiliyor. Uzay Grisi rengi ve sağlam metal gövdesiyle güzel görünüyor; böylece sadece kompakt olmasıyla değil, aynı zamanda tasarım yönüyle de güçlü bir model olduğunu söyleyebiliriz.
Laptop, dış hatlarıyla olduğu gibi iç yüzeyiyle de bunu perçinliyor. İnce çerçeveli 14 inçlik ekranı, önünde uzanan klavye bölgesi ve hemen altındaki geniş touchpad alanıyla beraber gayet derli toplu görünüm sergileyen bir laptop olurken, hemen belirtelim, klavyede 2 kademe arka aydınlatma bulunuyor. Böylece geceleri de rahatlıkla karşısında çalışabiliyorsunuz.
Huawei'nin diğer laptop modellerinden de alıştığımız gibi parmak izi sensörü Matebook 14'te de mevcut. Güç tuşu ile birleştirilen parmak izi sensörü sayesinde, dokunarak oturumunuzu açabiliyorsunuz. Yine artık alıştığımız bir diğer nokta da gizli web kamerası. Web kamerası bu cihazda da klavyenin fonksiyon tuşları arasına gizlenmiş şekilde yerleştirilmiş. Kullanacağınız zaman açıyor, kullanmayacağınızda ise kapatabiliyorsunuz. Bu kullanım şekli hem güvenlik sağlıyor hem de ekranın üst çerçevesinin daha ince olmasını sağlıyor.
Huawei MateBook 14 (2021) Ekran Özellikleri
Matebook 14'ün ekranı gayet güzel görüntü üreten bir panelden oluşuyor. Ekranın tüm kenar çerçevelerinin ince tutulmuş olması sayesinde zaten karşınızda geniş görüntü üreten bir ekran var. 3 yandan 4.9 mm ile sınırlanan çerçeveler neticesinde yüzde 90 ekran – gövde oranına ulaşılmış durumda. Ekranın alt kısmındaki çerçeve de yine bir hayli ince. Burada da şık Huawei logosu göze çarpıyor.
2160x1440 piksel çözünürlük üreten ekranın parlaklık seviyesi 300 nit olurken, 1500:1 kontrast oranı sağlaması ve sRGB renk gamutunun yüzde 100'ünü kapsaması da iyi görüntü için önemli detaylar oluyor. Bir de buna 2K FullView paneli ilave ettiğinizde, sağladığı görüntüden memnun kalmamak pek mümkün değil doğrusu.
Öte yandan Matebook 14'te de 3:2 görüntü oranı kullanılmış durumda. Bunun anlamı, dikey düzlemde daha fazla içerik ekrana sığdırabiliyor. Bu ekranı klasik 16:9 formatta bir laptop ekranıyla yan yana koyduğunuzda, daha fazla satırın ekrana sığdığını görebiliyorsunuz. Bu da kullanım anlamında avantaj yaratıyor.
Bu arada ekran başında uzun soluklu çalışanlar için önemli bir diğer özellik de göz koruması. MateBook 14'te TÜV Rheinland sertifikası bulunuyor. Bu da uzun kullanımda zararlı mavi ışığın gözlere verdiği etkiyi azaltıyor ve göz yorgunluğunu gideriyor.
Huawei MateBook 14 (2021) Çevre Özellikleri
Şimdi MateBook 14'ü biraz daha çevre özellikleriyle tanıyalım. Bu tip ince ve hafif laptop'larda bağlantı çeşitliliğinden feragat edildiğini görürüz. Ancak bu laptop'ta mümkün mertebe yeterli destek sunuluyor. Laptop'ın sağ kenarında 2 tam boyutlu USB 3.2 Gen1 portunun bulunduğunu görüyoruz. Diğer yanda ise USB-C portu mevcut, fakat bu USB-C portu tam işlev sağlıyor. Yani bu ne demek? Bununla laptop'ı şarj edebiliyorsunuz, USB-C formatında USB belleğiniz varsa, bunu takarak dosya aktarımı yapabiliyorsunuz. Ayrıca yine telefonunuzu bu porttan kablolu olarak bağlayabiliyor ve dosya aktarabileceğiniz gibi telefonu da şarj edebiliyorsunuz.
USB-C portunun yanında 3.5 mm kulaklık girişi ve tam boyutlu HDMI portu da bulunuyor. Böylece laptop'ın bu kompakt platform için geniş bir bağlantı desteği sağladığından söz edebiliriz. Ha, Ethernet portu yok –ki zaten bu tip cihazlarda dahili olarak pek gördüğümüz de söylenemez. Fakat onun yerine son standart Wi-Fi hazır durumda. 802.11ax olarak da bilinen Wi-Fi 6 kablosuz internet desteği MateBook 14'te mevcut, öte yandan Bluetooth 5.1 de var.
Merak edenler için ses konusuna da değinelim. Laptop'ta 2W'lık çift hoparlör yer alıyor, ancak bunu standart hoparlör olarak düşünmeyin. Gerçekten de çok dengeli ses ürettiğini söyleyebiliriz. Kullandığımız süre içinde bu laptop'ta hem maç izledik hem müzik dinledik hem de YouTube üzerinden video ve söyleşi programlarına baktık. Bilirsiniz, bazı laptop'larda ince tiz sesler teneke gibi gelir ve rahatsız edici olur, ancak bu cihazda bununla karşılaşmadık. Öte yandan sesi kendinize göre özelleştirme olanağınız da var. Nahimic uygulamasını açarak ekolayzır ayarlarını yapılandırabiliyor ya da müzik, film, diyalog ya da oyun gibi hazır ayarları seçebiliyorsunuz. Ayrıca burada bir Surround modu da bulunuyor. Eğer bu cihazı alırsanız, muhakkak buna da bakın, gerçekten sesi özelleştirdiğini söyleyebiliriz.
Bu bölümü kapatmadan, Huawei Share özelliğinden de bahsedelim. MateBook 14'ün touchpad alanı devasa bir NFC alanı aslında. Huawei telefonunuzu buraya dokundurduğunuz anda hemen telefonunuzla bağlantı sağlanıyor ve telefonun ekranı, MateBook 14'ün ekranına pencere olarak açılıyor. Buradan telefonunuzu kullanabiliyor, yazışmalarınızı yapabiliyor, telefon ve laptop arasındaki dosya paylaşımlarınızı sürükle – bırak yöntemiyle halledebiliyorsunuz. Takip edenler bileceklerdir zaten; daha önceki MateBook incelemelerimizde de bahsettiğimiz bu özellik, Huawei Çoklu Ekran İş Birliği olarak biliniyor ve telefon ve bilgisayarı bir araya getiriyor. Fazlasıyla pratik bir özellik.
Huawei MateBook 14 (2021) Teknik Özellikler
Evet, artık gelelim laptop'ın teknik kadro tarafına ve performans yeteneklerine. MateBook 14'ün elimizdeki modeli, başta da söylediğimiz gibi 11'inci Nesil Intel işlemci içeriyor. Bu cihazın hem 11'inci Nesil Core i5 hem de Core i7 seçeneği var, ihtiyacınıza göre olanı bulabiliyorsunuz. Bizim elimizdeki ise tepe model olan Core i7-1165G7.
Bu işlemci 10nm SuperFin fabrikasyon sürecinin eseri ve 4 fiziksel çekirdek ile 8 iş parçacığından oluşuyor. Maksimum turbo frekansı 4.70 GHz olan işlemci, böylece yoğun uygulamalarla başa çıkacak güçte.
Yaptığımız Geekbench işlemci testine baktığımızda da bunu görüyoruz zaten. İşlemci bu testten tek çekirdek sonucunda 1527 puan, çoklu çekirdek performansında ise 4723 puan skorla ayrılırken, bu da bu işlemci için gayet etkili bir grafik anlamına geliyor. Yani günlük işlerinizi, sosyal medya uygulamalarında ya da internet dolaşımlarınızı bir kenara bırakın, bu laptop ile video render işlerinizi de yapabilirsiniz. Tabii ki bir de işin grafik boyutu var ki orada da Intel'in Iris platformu karşımıza çıkıyor.
Bu modelde Intel Iris Xe GPU kullanılıyor. Mobil platformda gerçekten önemli bir boşluğu doldurdu bu GPU. Genelde gördüğümüz HD Graphics ile arasında performans açısından epey bir fark yaratıyor. GPU'nun, yaptığımız Geekbench OpenCL testinden 14 bin 750 puan aldığını söyleyelim.
İş yapmanın yanında, özellikle kompakt bir laptop alarak arada oyun oynamak isteyenler için gayet iyi bir grafik çizdiğini söyleyebiliriz. Temel oyunlar rahatlıkla oynanabiliyor. Mesela CS:GO'da 1080p'de 100 fps'li çok rahat görebiliyorsunuz. Fortnite ya da Overwatch gibi oyunların yanında AAA oyunları da oynayabiliyorsunuz, pek tabii ki grafik ayarları üzerinde biraz oynamanız gerekiyor.
Laptop'ta ısı konusunda da yol kat edilmiş. MateBook 14'te yeni tasarımlı Huawei Shark Fin çift fan kullanılıyor. Çift fanlı soğutma sistemi, çift ısı borusu ile beraber etkili bir soğutma sağlarken, fan kanatlarının alanı yüzde 7 oranında artırılarak genişletilmiş ve fanlardaki kanat sayısı da yüzde 49 artırılmış.
Bu arada MateBook 14'ün RAM'leri de 16 GB kapasitesinde DDR4'ten oluşuyor. Depolama alanı ise 512 GB şeklinde karşımıza çıkıyor. Disk alanı 2'ye ayrılmış durumda. Birinde işletim sistemi ve sık kullanılan uygulamaları tutabiliyor, diğerini ise arşivlenecek dosyalarınız için kullanabiliyorsunuz. Tabii ki bunu dilerseniz birleştirmeniz de mümkün. Okuma ve yazma hızlarının da gayet iyi seviyede olduğunu söyleyebiliriz. CrystalDiskMark testinden 2488 MB/s sıralı okuma sonucu alan disk, sıralı yazmada da 1820 MB/s sonuca ulaştı.
Huawei MateBook 14 (2021) Pil Ömrü
MateBook 14'ün pil performansı da ziyadesiyle yeterli. Hafif kullanımda zaten tam günü çıkartıyor. Tek şarjla 8 saatlik bir çalışma gününü çok rahat çıkartabiliyor, üzerine de 2 saatlik daha şarjı kalıyor. Yine 10 saat kesintisiz Full HD video izletebiliyor veya internet dolaşımlarınızda da yaklaşık 8.5 saat gibi bir performans gösterebiliyor.
Elbette bu rakamlar sizin kullanım şeklinize, çalıştırdığınız uygulamalara, internette dolaşırken açtığınız sekmelerin yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir, onu da söyleyelim. Ancak şarjı bittiğinde de çok endişelenmeye gerek yok. Zira şarj adaptörü bir telefon adaptörü kadar, böylece onu da laptop'la çantanızda her zaman bulundurabilirsiniz. Ayrıca 15 dakikalık şarjla 2.5 saat kullanım sağlayabiliyorsunuz. Bu da acil zamanlarda yarı yolda bırakmaması adına sevindirici. Yarım saatlik şarjla da laptop'ı neredeyse yüzde 50 oranında şarj edebildiğiniz bilgisini de verelim.
Özetle
Sonuç olarak söyleyebileceğimiz, Huawei, MateBook 14'ün yeni Intel işlemcili seçenekleriyle de fazlasıyla kullanışlı bir seçenek sunmuş. Dediğimiz gibi bu laptop'ın 2 farklı 11'inci Nesil Intel işlemcili seçeneği var. Peki, fiyatları ne? İncelediğimiz i7 işlemcili bu modelin fiyatı 12 bin 999 TL olurken, Core i5 seçeneği de 11 bin 999 TL fiyatla şu an Huawei Online Mağazadaki yerini almış durumda. Ayrıca Ryzen'li modellerine de göz atabilirsiniz. Zaten Huawei'nin dizüstü bilgisayar kategorisi zamanla oldukça genişledi ve bu anlamda Huawei'de herkes için bir MateBook var diyebiliriz.