Huawei Mate 20 Lite İnceleme

Huawei yeni Mate 20 ailesinden Mate 20 Lite'ı inceledik.

CHIP Online Notu 81
  • Şık tasarım
  • Güçlü 6.3 inç ekran
  • İyi geliştirilmiş AI kamera
  • Uygun performans
  • İşlemci seçimi
  • Parmak izi tutuyor
  • Düşük ışık kamera performans

Huawei, çok kısa bir süre sonra Mate serisinin yeni amiralini Mate 20 ve Mate 20 Pro'yu tanıtacak, biliyorsunuz. 16 Ekim tarihinde Londra'da yapılacak etkinliği bizler de CHIP olarak yerinde takip edeceğiz ve sizlere yerinden yeni telefonlar ile ilgili bilgileri aktaracağız. Huawei, özellikle bu sene Mate 20 modellerine çok fazla güveniyor. Hatta bu konuda o kadar iddialı ki, biliyorsunuz, Apple'ın iPhone XS lansmanından sonra Apple'a twitter üzerinden teşekkür ederek taş atmıştı. O anlamda gerçekten güçlü bir telefon bizi bekliyor diye açıkçası heyecanlıyız.

Şimdi, Huawei'nin Mate ailesinde aslında 2 değil, 3 model var. Bunlardan biri de, bugün inceleyeceğimiz Mate 20 Lite modeli oluyor. Mate 20 Lite'ı önceden tanıtan Huawei, bu telefonu Almanya'da düzenlenen IFA 2018 fuarında sahneye çıkarmıştı. Bu telefon Mate 20 ailesinin kırpılmış, lite modeli oluyor. Tıpkı geçtiğimiz seneki Mate 10 Lite gibi. Peki, neler getiriyor, detaylarında neler gizliyor? Şimdi daha yakından bakarak, incelememize başlayalım.

Huawei Mate 20 Lite tasarımı nasıl?

Huawei Mate 20 Lite, tasarımıyla oldukça şık görünen bir akıllı telefon oluyor. Arka yüzü yekpare cam malzemeye sahip telefon, kenarlardaki kıvrımlı metal çerçevesiyle ise iPhone X tarzını yansıtıyor diyebiliriz. Öte yandan ekranın üstünde yer alan çentik alanı da zaten bunu hatırlatmaya yetiyor. Ancak halihazırda iPhone X'den daha büyük bir görüntü alanı sunan Mate 20 Lite, daha çok boyut olarak iPhone XS Max'e benziyor. Ancak iki telefonu tasarım dışında karşılaştırmak pek mantıklı değil zaten, Mate 20 Lite farklı bir klasmana yerleşecek bir telefon. Aradaki fiyat farkından bahsetmiyoruz bile.

Telefonun kalınlığı 7.6 mm, ağırlığı ise 172 gram. Kağıt üzerinde ağır olmasa da, ofiste değerlendirenler Mate 20 Lite'ı biraz ağır buldu; bu da ilginç bir nokta.

Öte yandan kaygan bir yapısı olduğunu kabul etmek gerek. Ayrıca arka yüzde çok fazla parmak izi tuttuğu da bir gerçek. O anlamda onu bir kılıfla kullanmak iyi olacak gibi görünüyor diyebiliriz.

Telefonun sağ kenarında ses ve güç butonlarını görüyoruz. Sol tarafta ise microSD kart ve SIM kart çekmecesi yer alıyor. Mate 20 Lite, çift SIM kartlı bir model değil, bu arada bunu da belirtelim.

Alt kenara baktığımızda, burada USB-C portunu, hoparlör mazgalını ve 3.5 mm'lik kulaklık girişini görüyoruz. Özellikle kulaklık girişini burada görmek sevindirici. Zira Huawei'nin her modelinde artık bu girişe rastlamıyoruz. Ancak telefonda stereo hoparlör yok; bunu da belirtelim.

Huawei Mate 20 Lite ekranı

Huawei Mate 20 Lite'ın ekranı bir hayli büyük; tam 6.3 inç boyutunda. Ekran oldukça çekici görünüyor. IPS LCD panelin tercih edildiği ekran, dış kullanımlarda da iyi bir görünürlük sağlıyor.

1080x2340 piksel çözünürlüğün sunulduğu ekranda, elbette en dikkat çeken nokta kenar çerçevelerin oldukça ince tutulmuş olması. Böylece görüntü alanını genişleten Mate 20 Lite, 19.5:9 ekran en – boy oranına sahip. Telefonun ekran – gövde oranı da bir hayli yüksek; yüzde 81.7 seviyesinde.

Bu arada ekran piksel yoğunluğunu merak edenlere, 409 ppi seviyesinde olduğunu da söyleyelim.

Mate 20 Lite da pek çok akıllı telefon gibi ekranında çentik bulunduruyor. Ancak dilediğinizde çentiği kolaylıkla gizleyebiliyorsunuz.

Huawei Mate 20 Lite performansı nasıl?

Huawei Mate 20 Lite, Android 8.1 Oreo işletim sistemiyle geliyor. Ayrıca arayüzde Huawei'nin tanıdığımız EMUI 8.2 sürümğü bulunuyor. Bu anlamda Huawei kullanıcıları yeni modele zaten yabancılık çekmeyecek, farklı bir markadan geçenler de kolay adapte olabilecekler.

Huawei Mate 20 Lite, Huawei Mate ailesiyle aynı işlemciyi kullanmıyor. Bilindiği gibi bu ay tanıtılacak olan Mate 20 ve Mate 20 Pro, Kirin 980 işlemciyi kullanacak. Ancak Mate 20 Lite, Kirin 710 işlemciyle geliyor. Bu anlamda Mate 10 Lite'ın yolunu takip ettiğini söylemek mümkün. Zira Mate 10 Lite'ta da Kirin 659 işlemci vardı. Bu anlamda işlemci seçimini pek beğenmediğimizi söyleyebiliriz.

8 çekirdekli, 2.2GHz Cortex-A73 ve 1.7 GHz Cortex-A53 yongalarından güç alan Mate 20 Lite, işlemci performansıyla tek çekirdekte 1588 puan, çoklu çekirdekte ise 5542 puan sonuç alıyor Geekbench 4'te. Bu da onu Huawei P20'nin altına, Asus Zenfone 5 Max Pro'nun üzerine konumluyor. Bu anlamda orta seviyeli işlemci kullanmasının karşılığını alıyor diyebiliriz.

4 GB'lık RAM desteğiyle gelen Mate 20 Lite, 64 GB depolama alanı bulunduruyor. Bazı modellerinde microSD kart bulundurmayan Huawei, Mate 20 Lite'ta ise bu desteği neyse ki sağlamış. Telefonun hafızasını 256 GB'a kadar arttırabiliyorsunuz.

Telefonun AnTuTu Benchmark skorundan da bahsedersek, orta segmente uygun şekilde 137192 puan topladığını söyleyebiliriz.

Merak edenler için Mate 20 Lite'ta oyun performansının ve günlük kullanımının iyi ölçüde olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle PUBG veya Asphalt 9'da gayet akıcı bir oyun deneyimi sağlayabiliyorsunuz. Ancak elbette agrafik çizgisini çok yukarı taşıyamıyorsunuz.

Huawei Mate 20 Lite ile aldığımız performans sonuçlarını hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Huawei Mate 20 Lite batarya ve kamera

Mate 20 Lite, geniş bir bataryanın sahibi. Telefonda 3750 mAh kapasitesinde bir batarya yer alıyor. Kullandığımız süre içinde PUBG ve Asphalt 9 oynadığımız, bir grup fotoğraf çektiğimiz ve genel sosyal medya takibi yapıp telefon görüşmelerinde bulunduğumuz normal kullanım senaryomuzda, 8 saat süre içinde telefonun yüzde 72'lik batarya kullanımında bulunduğunu gördük. Bu anlamda günü çıkartıyorsunuz, ancak akşam olduğunda telefonu şarj edeceğiniz açık.

Klasikleşmiş 90 dakika HD video testimizde de koşturduğumuz Mate 20 Lite, tam ekran parlaklıkta ve Wi-Fi açık senaryoda yüzde 14 kayıp yaşadı. Bunu yine 3750 mAh kapasiteli Honor Play'le karşılaştırdığımızda, Mate 20 Lite'ın daha iyi olduğunu görüyoruz; zira Honor Play aynı süre sonunda yüzde 20 kayıp yaşamıştı.

Mate 20 Lite, 4 kameralı bir akıllı telefon oluyor. Arkada 20 MP ve 2 MP çift kamera dizilimi sunan telefon, ön yüzde ise 24 MP ve 2 MP kameraları bulunduruyor. Ön ve arka kamerada kullanılan derinlik sensörleri sayesinde alan derinlikli fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Ortaya çıkan sonuçlar çoğu zaman oldukça başarılı oluyor, ancak bokeh efekti bazen abartılı sonuçlar da ortaya koyabiliyor.

Telefonun kamera arayüzünde yine çok sayıda seçeneği bir arada bulabiliyorsunuz. Portre modu da dahil, profesyonel, ağır ile hızlı çekim, gece, 3D panorama ve daha pek çok mod sunuluyor. Ayrıca AR lens kımsında 3D Qmoji, Efektler, Arkla planlar ve 3D nesneler şeklinde bir bölüm de yer alıyor. Kendi 3D Qmoji'nizi de yaratabiliyorsunuz. Kimileri için eğlenceli bulunabilecek olan, kimileri tarafından ziyaret edilmeyecektir bile; onu da söylemek lazım.

Son olarak Mate 20 Lite ile özellikle gündüz, ışıklı, dış çekimlerde iyi sonuçlar alabiliyorsunuz. Ancak ışık koşulları düştüğünde  kameraların olumsuz etkilendiğini de söylemek lazım.

Huawei Mate 20 Lite ile yaptığımız fotoğraf çekimlerini hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Özetle

Mate 20 Lite, Huawei'nin yeni Mate ailesinin piyasaya çıkan öncü modeli olurken, amiral kategorisinde değil, orta segmente konumlanıyor. Lite sürüm olmasından dolayı pek çok özelliği kırpılmış durumda, ancak iyi bir görüntü sunuyor. Eğer şu sıralar orta segmentte güzel görünen bir akıllı telefon arıyorsanız Mate 20 Lite'ı yakından değerlendirebilirsiniz. Günlük kullanım noktasında performansıyla kendinden memnun bırakacaktır. Özellikle ekran genişliği ve tasarımıyla ise oldukça ilgi çekici duruyor. Mate 20 Lite'ın fiyatı ise 3700 TL dolaylarında.

Kimler Almalı

Orta segmentte Huawei'nin yeni bir modelini arayanlar rahatlıkla Mate 20 Lite modelini tercih edebilir. Özellikle geniş ekranı ve dikkat çekici tasarımıyla ilgi odağı olan Mate 20 Lite, fiyatıyla da iyi bir dengede duruyor.

Alternatifleri

Mate 20 Lite'a alternatif olarak eğer özellikle pil ömrüyle çok daha dayanıklı bir akıllı telefon arıyorsanız, Asus Zenfone Max Pro modelini inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei Mate 20 Lite
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
81
İşletim SistemiAndroid 8.1
İşlemciHisilicon Kirin 710
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiLTPS IPS LCD
Ekran Boyutu6.3 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2340 px
Grafik İşlemciMali-G51 MP4
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama64 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera24 MP
Arka Kamera20 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Boyutlar75 x 158 x 7.6 mm
Ağırlık172 gr.

İlginizi Çekebilir

nubia Z60 Ultra inceleme
Xiaomi 14 inceleme
vivo X200 Pro inceleme
vivo V40 & v40 lite inceleme
iPhone 16 Pro inceleme
Omix X6 inceleme
Forum