Huawei FreeClip İnceleme

Huawei, yine yeni bir şeyler denedi ve piercing görünümde bir çift TWS kulaklık piyasaya sürdü. Oldukça hafif ve ergonomik yapıdaki kulaklıklar, uzun süreli kullanımlar için mükemmel bir çözüm sunuyor. Peki, geri kalan özellikleri onu almaya değer kılıyor mu?

CHIP Online Notu 91
  • Şık tasarım
  • Hafif ve rahat
  • İyi pil ömrü
  • Mükemmel görüşme deneyimi
  • Farklı ekolayzır ayarları
  • IP54 sertifikası
  • Kompakt şarj kutusu
  • Yüksek fiyat

Huawei, bu sene modayı teknolojiyle birleştiren farklı ürünler geliştirme niyetiyle bir yol izledi ve bunu bu yıl alışılmışın dışında tasarımlara sahip ürünleri piyasaya sürmesiyle de gösterdi. İlk olarak sene başlarında, içerisinde bir çift TWS kulaklık barındıran Watch Buds adında bir akıllı saat gördük -ki daha önce eşi benzerine rastlamadığımız türden bir üründü; daha sonrasında ise, su damlası şeklindeki tasarımıyla bir küpeye benzeyen FreeBuds 5 ve bir ruj kutusunu andıran FreeBuds Lipstick piyasaya sürüldü.

Bildiğiniz gibi artık senenin sonuna geldik, çoğu marka yeni ürünlerini önümüzdeki sene tanıtmayı planlıyor. Ancak Huawei 2024’e hızlı bir giriş yapacak gibi görünüyor, zira geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği lansmanla beraber FreeClip adında bir çift kulaklık daha tanıttı. İşte elimizde gördüğünüz bu büyük parlak bir piercingi andıran şeyler FreeClip’in ta kendisi. Kulaklıkların en büyük farkı hem estetik açıdan hem de ergonomik açıdan diğer hiçbir kulaklığa benzemiyor olması. Diğer yandan, hayatınızın fon müziğini bulmanız için de iyi bir fırsat veriyor.

Huawei FreeClip Tasarımı ve Ergonomisi Nasıl?

Öncelikle FreeClip, siyah ve mor olmak üzere 2 renkte geliyor. Mor renk gösterişi sevenlere, siyahsa sadelikten yana olanlara hitap ediyor. Ancak her ikisinin de oldukça şık durduğunu söylemek lazım. Şık duran sadece kulaklıkların kendisi de değil; çakıl taşını andıran şarj kutusu da bir hayli hoş duruyor. Standart şekilde alt tarafa bir USB-C bağlantı noktası konumlandırılmış, yan tarafında ise bir eşleştirme düğmesi dışında başka bir detayı yok. Bununla birlikte yüzeyi mat olmasına rağmen hiçbir şekilde parmak izi tutmuyor ve cebe rahatça sığacak kadar küçük ve hafif.

Kutuyu açtığımızda, açık kulak tasarımına sahip bir çift kulaklık görüyoruz. Bir ucu tamamen yuvarlak bi, diğer ucuysa kavisli bir fasulyeye benzeyen kulaklıkların 2 ucunu birbirine bağlayan “C” şeklinde bir köprüsü var.  Fark ettiyseniz bu köprü çok uzun değil, zira daha önce kullandığınız kulaklıklar gibi ucunu kulak deliğinize yerleştirmiyorsunuz. Fasulyeye benzeyen kısmını kulağınızın arkasına, yuvarlak kısmını ise kulak kanalına oturacak şekilde yerleştirmeniz gerekiyor. Bunun amacı hem çevre farkındalığını artırmak hem de ortam sesinin engellemesini önlemek.

Bu arada kulaklıklar sağ ve sol olarak ayrılmıyor, yani hangi kulaklığı hangi kulağınıza taktığınız fark etmiyor. Zira kulaklıklar hangi kulağınızda hangi kulaklığın olduğunu kendisi algılıyor. Huawei bunun için FreeClip’e bir teknoloji entegre etmiş. Bunu kullanabilmek için, kulaklıkları taktıktan sonra başınızı hafifçe aşağıdan yukarıya hareket ettirmeniz gerekiyor. Sonrasında zaten FreeClip her şeyi kendisi hallediyor.

2 ucu birbirine bağlayan C-Köprüsü’ne geri dönersek, yüksek performanslı Ni-Ti şekil hafızalı alaşımı sayesinde her türlü kulak şekline rahatlıkla uyduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca köprüde TPU malzeme kullanılmış. Bu sayede kulaklıklar hem hafif hem de lekelere ve sararmaya karşı önemli ölçüde dayanıklı.

Kulaklıklar gerçekten de hafif; her biri sadece 5,7 gram ağırlığında, kulağınızda olduğunu bile hissetmiyorsunuz. Bu kadar hafif olması dolayısıyla düşerse fark etmem gibi bir düşünceniz de olmasın, FreeClip’te böyle bir derdiniz olmuyor. Kulağa o kadar güzel oturuyor ki ister koşun ister dans edin sabit bir şekilde kulağınızda durmayı başarıyor. Üstelik IP54 sertifikası olduğundan terlemeye karşı da dayanıklı. Öte yandan bu tasarımın bir diğer avantajı da ucu kulak kanalına sıkışmadığı veya engellemediği için daha sağlıklı bir kullanım sunuyor olması. Böylece kulak yolunda oluşacak enfeksiyonlar da engellenmiş oluyor.

Huawei FreeClip Özellikleri ve Ses Kalitesi

Peki, FreeClip’in ses kalitesi nasıl? Sanıyoruz en merak edilen kısım burası, zira enteresan bir tasarımı var, ancak müzik performansıyla gayet tatmin edici bulduğumuzu baştan söyleyelim.

Her bir kulaklık, içerisinde 10,8 mm’lik çift mıknatıslı yüksek hassasiyetli sürücülerle çok iyi bir ses deneyimi sağlıyor. Elbette FreeBuds ve benzerleri gibi kulak içine oturmadığından güçlü baslara sahip değil. Ancak çoğu müzik türündeki detaylar net bir şekilde duyulabiliyor. Özellikle vokallerin netliği takdire şayan. Klasik, blues, caz, rock veya enstrümantal öğelerin yoğunlukta olduğu müzik türlerini seviyorsanız FreeClip’in sizi mutlu edeceğini söyleyebiliriz. Aynı şekilde bazı pop müziklerde de iyi iş çıkarıyor. Ancak eğer yoğunlukla hip-hop, r&b veya elektronik müzikler dinliyorsanız tam istediğiniz performansı alamayabilirsiniz. Neticede bu kulaklık oldukça açık bir tasarıma sahip olduğu için dış seslerden sizi tamamıyla soyutlamıyor ama bu ona farklı bir avantaj sağlıyor: Bu kulaklık ile bir yandan sevdiğiniz müziği dinliyor, şarkıya kulak veriyor, diğer yandan çevreden de kopmuyorsunuz. İşin ilginç kısmı ise, eğer çok gürültülü bir çevrede değilseniz, bundan gayet memnun olmanız. Yani çevre sesleri ile müziğin sesi tam kıvamında oluyor. Yani bir nevi arkaplana müzik atmışsınız gibi düşünün, ancak müzik keyif verecek kadar kendini hissettiriyor.

Ses konusunda kulaklığı öne çıkaran en önemli şey ise bizce telefon aramalarında mükemmel performans göstermesi. Test ettiğimizde karşı tarafın sesini net bir şekilde alabildiğimiz gibi karşı taraf da bizim sesimizi aynı netlikte alabildiğini söyledi. Bunun en büyük sebebiyse kulaklıkların içerisindeki 2 adet rüzgar gürültüsü önleyici mikrofon ve VPU sensörü. Üstelik bu sensör ve mikrofonlar, Huawei tarafından geliştirilen sinir ağı (NN) algoritması sayesinde ortam gürültüsünü etkili bir şekilde engelleyebiliyor. Tabii bu durum sadece karşı tarafa giden ses için geçerli.

Elbette FreeClip açık kulak tasarımına sahip olduğundan dolayı, haliyle dışarıdan gelen gürültüleri engelleme konusunda Huawei’nin gürültü engelleme özelliğine sahip kulaklıklarıyla aynı performansı gösteremiyor pek tabii. Bunun sebebi elbette kulaklığın temel tasarımı. Zaten engellemesi de doğasına ters olurdu, zira FreeClip’teki amaç ortamdaki sesleri duyabiliyorken bir yandan da kaliteli bir ses deneyimi yaşamak. Bu noktada da gayet başarılı olduğu apaçık ortada.

Huawei FreeClip Kontroller ve Uygulama

FreeClip kontrol noktasında da kullanıcıya fazlasıyla kolaylık sağlayacak şekilde tasarlanmış. Bildiğiniz gibi normalde TWS kulaklıklarda kontrolü sağlamak için belirli bir alan olur ve orası dışında hiçbir yerden kontrol sağlayamazsınız. Ancak FreeClip’in tamamı dokunmatik yüzey olduğundan her şey çok daha basit. Yuvarlak ucuna, ortadaki köprüye veya fasulye şeklindeki kısma tıklamanız fark etmiyor, hepsi aynı hassasiyetle çalışıyor.

Kontrollerse alıştığımız şekilde; şarkıyı oynatıp duraklatmak veya bir aramayı cevaplayıp sonlandırmak için çift tıklamak gerekiyor. 3 dokunuşsa şarkılar arasında geçiş yapmaya yarıyor. Elbette hareketleri özelleştirmek de mümkün. Dokunuşlarda sesli asistanı uyandırmak gibi farklı işlevler kullanmak istiyorsanız Huawei’nin “AI Life” uygulamasını yüklemeniz gerekiyor.

Uygulama arayüzü epey basit bir tasarımda. Ana ekranda hem kulaklıkların hem de şarj kutusunun pil yüzdesi takip edilebiliyor. Alt kısmındaki “Bağlantı merkezi” bölümünden ise kulaklıkları birden fazla cihaza bağladığınızda hangi cihaza öncelik verilmesi istendiğini seçebiliyorsunuz. Evet, FreeClip çift bağlantı desteğine sahip. Ayrıca tüm işletim sistemlerinde sorunsuz bir şekilde çalışabiliyor.

Uygulamada dikkat çeken bir diğer özellik, farklı müzik tarzları için sunulan ses efektleri. Burada aralarından seçim yapabileceğiniz 4 adet ekolayzır ayarı var. Örneğin varsayılan ayar daha çok pop, yumuşak ve dans müzik türlerine uygunken, Tizleri yükseltme ayarı klasik ve country müzik türleri için uygun. Yükseliş ayarıysa spor yaparken oldukça kullanışlı oluyor. Son seçeneği de vokalin ön planda olmasını istediğiniz parçalarda kullanabiliyorsunuz.

Huawei FreeClip Pil Ömrü Ne Kadar?

Peki, FreeClip’in pil ömrü ne kadar gidiyor? Pil tarafında en iyisi olmasa da piyasadaki geleneksel TWS kulaklıklarla karşılaştırıldığında gayet uzun bir kullanım ömrüne sahip diyebiliriz. Tek bir şarjla yaklaşık 8 saate kadar dayanabiliyor. Buna bir de şarj kutusunu dahil ettiğimizde bu süre 36 saate kadar uzayabiliyor. Kabaca bir hesap yaparsak, günde 4 saat civarı kullanımla 1 haftadan fazla kullanım ömrü sunuyor. Bu arada aynı anda yalnızca bir kulaklık kullanırsanız, pil ömrünü yaklaşık 2 katına kadar uzatabilme imkanınız da var. Açıkçası böyle bir kulaklık için bizce yeterli bir süre. Tabii bu, kulaklıkları hiç şarj etmediğiniz senaryo için geçerli. Gün içinde 40 dakikalık bir boşluğunuz olduğu takdirde kulaklıklar şarj kutusundayken yaklaşık 40 dakikada tamamen doluyor. Şarj kutusunun şarj olma süresi ise kablolu olarak yaklaşık 60 dakika, kablosuz olaraksa 2 ila 2,5 saat arası sürüyor.

Sonuç

Evet, genel olarak değerlendirsek FreeClip; yenilikçi, ilginç ve gerçekten kullanışlı bir kulaklık olmuş. Gerek tasarımıyla gerekse rahatlığıyla karşılaştırabileceğimiz bir alternatifi yok. Bizce tek sorun fiyatı gibi; zira inovatif bir ürün olmasıyla bu kategori için biraz yüksek kalıyor. Şu anda Huawei Online Mağaza’da 1 yıllık kayıp kulaklık sigortasıyla birlikte 4.999 TL’ye satılıyor. Ancak size özel bir indirim kodumuz var: 4 Ocak tarihine kadar bu kodu (AFC400PR) kullanarak 400 TL indirim hakkı elde edebiliyorsunuz. Aynı şekilde satın alma linkini de açıklamaya bıraktık, dilerseniz oradan daha detaylı inceleyip kendiniz karar verebilirsiniz.

Huawei FreeClip Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin: https://consumer.huawei.com/tr/headphones/freeclip/buy/
Huawei Online Mağazası’nda geçerli 400TL’lik indirim için kodu: AFC400PR

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei FreeClip
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
91
Sensör VPU, IMU, Salon, CAP
Pil 55 mAh (her biri için minimum değer), 510 mAh (Şarj kutusu)
Kablosuz Şarj Var (Yaklaşık 2 W'a kadar)
Ses Formatları SBC, AAC ve L2HC
Su Geçirmezlik IP54
Boyutlar 26 × 22 × 25.3 mm
TipKulak içi
BağlantıKablosuz
Sürücü Boyutu10 mm
BağlantılarBluetooth, USB-C
Pil Ömrü8 saat, 36 saat (Şarj kutusu ile)
Ağırlık5 gr.

İlginizi Çekebilir

Anker Soundcore P20i inceleme
Anker Soundcore P40i inceleme
Dyson OnTrac inceleme
Tecno Buds 3 inceleme
Nothing Ear (stick) inceleme
Anker Soundcore Space One incelem
Forum