HTC One M9 testte!

Türkiye'de ilk kez! HTC'nin yeni amiral gemisi HTC One M9'u A'dan Z'ye test ettik!

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 92
  • Güçlü tasarım
  • Başarılı kamera
  • Yüksek performans
  • BoomSound hoparlörler
  • Yüksek çağrı kaltiesi
  • LTE Cat 6, 4G, NFC, Bluetooth 4.1, Wi-AC bağlantıları
  • Geniş hafıza
  • Pil ömrü
  • Heyecan verici yenilik yok
  • Parmak izi okuyucu yok

HTC'nin yeni amirali One M9, yerinde takip ettiğimiz Mobil Dünya Kongresi'nde tanıtılmış, biz de ilk izlenimlerimizi sizlere aktarmıştık. Şimdi sıra geldi One M9'u daha yakından incelemeye ve detaylı şekilde test etmeye.

Hemen baştan söyleyelim: HTC One M9, zaten takip edenlerin de bildiği gibi One M8'in üzerine inşa edilmiş bir model. Özellikle tasarımıyla One M8'den fark yaratmayan One M9, elbette az da olsa yeni özelliklere de sahip. İlk göze çarpanlar arasında HTC'nin One M8'de yer alan Ultrapixel sensörün arka kamerada artık yer almadığı. Bunun yerine One M9'da 20.7 megapiksel değerinde bir sensör bulunuyor. Öte yandan BoomSound deneyimini geliştiren HTC uzmanları, Dolby ile desteklenen BoomSound hoparlörler sunmayı uygun görmüşler.

One M9'un bataryası ise One M8'e göre daha geniş. 2840 mAh'lik bir bataryanın sahibi olan telefon, önceki modeldeki gibi 16 GB'lık bir seçenek sunmuyor. Amiralde direkt olarak 32 GB'lık dahili hafıza yer alıyor. Elbette microSD kart desteği de mevcut.

Yine One M9'da ilk bakışta dikkat çekenler arasında elbette Qualcomm'un yeni Snapdragon 810 işlemciyle geliyor olması yer alıyor. 8 çekirdekli bu işlemciyle One M9'un nasıl bir performans gösterdiğini ilerleyen adımlarda hep birlikte göreceğiz.

One M9'un tasarımı ise birkaç detay dışında One M8 ile fazlasıyla benzer. Bu modelde çift tonlu rengin kullanılması küçük de olsa bir farklılık katıyor. Ancak yadsınamaz gerçek şu ki; One M9'u elinize aldığınızda üst düzey bir telefon tuttuğunuzu hissediyorsunuz. Fakat elbette bu halihazırda One M8 sahibi olanların elindeki telefonu yenilemesi için başlı başına bir sebep değil.

Tasarım

Şimdi en baştan başlayalım ve One M9'un tasarımına yakından bakalım. One M9'un tasarımı One M8'i yansıtıyor demiştik. One M9'un çift tonlu tasarımı bu farklılıkları kırmak üzerine atılmış bir adım. İncelediğimiz modelde gümüş ve altın rengi bir arada görüyoruz. Altın renkli kenar çerçeveleriyle tasarıma ince bir dokunuşta bulunulmuş.

Öte yandan diğer bir tasarım farklılığını ise güç butonunda görüyoruz. Güç butonu telefonun sağ kenarına alınmış. Ayrıca burada ses butonları ve microSD kart slotu da bulunuyor. Hepsi yan yana dizilmiş. Açıkçası bunu beğenmedik. Zira yandan bakıldığında tuş yığını şeklinde görünüyor. Bunun yanında güç butonu ve ses butonlarının aynı boyutta olması kullanımı zorlaştırıyor. Alışana kadar hangi tuşa bastığınızı ayırt edemiyorsunuz.

Telefonun boyutları ilk önceki modele göre çok yakın. 9.6 mm'lik kalınlığıyla rakip amirallere göre daha kalın görünen One M9, ağırlığıyla ise 157 gramla adeta "ben buradayım" diyor.

Ekran

Gelelim ekrana. HTC'nin ekranı belki de One M8'e göre en az gelişen yönlerinden biri. Ekran ve hatta ekranın çevresine baktığınızda elinizde One M8 tutuyor hissine kapılmanız mümkün. Üst ve alt kenarda yer alan BoomSound hoparlörler ve ekranın alt kısmındaki siyah bantla ayrılmış alanda bulunan HTC logosu yerli yerinde duruyor.

Ekranın boyutu 5.0 inç. Kullanımını ideal bulduğumuz boyutunu koruyan amiral, çözünürlük olarak ise Full HD sunuyor. Elbette piyasada QHD modeller sayısını arttırmaya başlıyor ve bu da eğilimleri değiştiriyor. Fakat şunu söyleyebiliriz ki bizce Full HD, telefonlarda halen iyi görünen ve yeterli bir çözünürlük. 441 ppi piksel yoğunluğuyla birlikte One M9'un ekranı da gayet iyi görünüyor.

Ekrandaki değişen tek şeyse artık daha sağlam olduğu. One M9, Corning Gorilla Glass 4 ile korunuyor ve bu da onu daha sağlam kılıyor.

Yenilikler neler?

Tasarımı ve ekranı geride bıraktığımıza göre şimdi One M9'daki yenilikleri bir arada konuşabiliriz. Elbette bu noktada ilk durağımız BoomSound hoparlörler olacak.

Çevresel BoomSound

One M9'da BoomSound hoparlörler Dolby desteğiyle birlikte geliyor ve bu da onu multimedya anlamında daha güçlü yapıyor. Halihazırda zaten hoparlörleriyle kullanıcıları fazlasıyla memnun eden HTC, yeni modelle birlikte bu memnuniyeti arttıracak gibi görünüyor. Gerçek sol ve sağ kanal sesleri sunarak sinematik bir deneyim için 5.1 surround ses etkisi yaratan One M9, daha iyi bir ses kalitesi sağlıyor. One M9, ayrıca kulaklıklarda da bu ekstra güçten yararlanıyor ve kulaklıkla müzik dinleme keyfini katlıyor.

Ultrapixel taşınmış

One M9'daki diğer bir yenilikse arka kamera. Yeni modelde One M8'deki Ultrapixel kamerayı arka kısımdan kaldıran HTC, arkada 20.7 megapiksel değerinde bir kameraya yer vermiş. Sony Xperia Z3'teki sensöre oldukça benzeyen arka kamera, çok keskin fotoğraflar çekebiliyor. Ultrapixel ise tamamen kayıplara karışmış değil, One M9'un ön kamerasında bulunuyor.

Dört çekirdek daha

One M9'un belki de en çok dikkati çeken yeri işlemcisi. Zira yonga seti olarak Qualcomm'un şu anki en güçlü modeli olan Snapdragon 810'u bulunduruyor. Dörder çekirdekli iki adet işlemciden oluşan Snapdragon 810, 1.5 GHz ve 2.0 GHz hızlarını bir arada sunuyor. Ayrıca telefon 3 GB RAM'le destekleniyor ve Adreno 430 grafik birimi de telefondaki yerini alıyor. Tüm bunların birleşimi ise elbette bize çok yüksek performans kazandırıyor. Öte yandan bu yüksek güçte çalışan işlemcinin yarattığı ısının One M9'un metalik gövdesinde hissedildiğini, fakat One M9'un ısıyı eşit miktarda tüm gövdeye yayabilmeyi başardığı için bunun minimize edildiğini de söyleyelim.

Daha geniş batarya

HTC'nin batarya konusunda biraz cimri olduğunu düşündüğümüzde One M9'daki yer alan bataryanın daha geniş olması açıkçası ilk etapta sevindirici görünüyor. One M8'deki batarya 2600 mAh'ken, One M9'da karşımıza 2840 mAh kapasitesinde bir batarya çıkıyor. Öte yandan Galaxy S6'nın batarya kapasitesi ise 2550 mAh seviyesinde. Buna göre One M9'un iyi bir pil ömrü sunması gerekiyor. Birazdan bu konuyu açıklığa kavuşturacak ve One M9'un pil performansından bahsedeceğiz.

Geniş kapasite

One M9'da iki farklı kapasite seçeneği yok. Yalnızca 32 GB'lık tek kapasiteyle gelen amiral, böylece herkese eşit davranıyor. Elbette telefonda microSD kart ile bu alanı 128 GB daha genişletmek mümkün. Böylece toplamda yaklaşık 160 GB'lık kullanım alanı sunan One M9, kapasite sorunlarını ortadan kaldırıyor.

Temalar ve galeriler

One M9, geniş kişiselleştirme seçenekleri sunuyor. Dahili HTC Temalar uygulaması ile sevdiğiniz bir fotoğrafı veya herhangi bir görüntüyü kullanarak tema görünümünü değiştirebiliyorsunuz. Bu da kullanıcıya kişiselleştirme konusunda büyük serbestlik tanıyor. Buna ek olarak simgelerin şeklini ve boyutunu da değiştirebiliyorsunuz. Telefonuna kendi tarzını yansıtmak isteyenler için bu iyi haber.

Sağlıklı performans

HTC'nin One M9'da yer alan bir diğer yeniliği ise, yine One M9 lansmanında duyurdukları HTC Fun Fit uygulaması. Bu uygulama One M9'da dahili olarak geliyor. Son yıllarda bir hayli moda olan fitness takibi, One M9'da HTC Fun Fit uygulaması ile mümkün. Elbette uygulamanın Google Play'de de yer aldığını ve diğer telefonlara indirilebileceğini söyleyelim.

Arayüz

One M9 elbette Android Lollipop işletim sistemiyle geliyor. Ancak dahası Sense arayüzüyle geliyor olmasıyla bir hayli sevindirici. HTC kullanıcılarının bir hayli sevdiği Sense arayüzü, One M9'da da tüm cazibesiyle karşımızda. Fazlasıyla fonksiyonel olan Sense arayüzü, One M9'da daha iyi biçimde karşımıza çıkıyor. Sense arayüzüyle birlikte adeta yaşayan bir ekran sunan One M9'da öneriler ve kategorilemelerle birlikte kişiselleştirme seçenekleri arttırılmış durumda.

Yine One M9'da yer alan Blinkfeed ise kullanımınıza bağlı olarak sizi takip ederek önerilerde bulunuyor. Böylece elinizdeki telefon, yalnızca telefon değil, adeta bir yaşam koçu gibi de davranabiliyor. Sosyal medya gönderileri, son dakika haberleri veya çevrenizde olup bitenleri ekranda görüntüleyebilen Blinkfeed uygulaması, yine One kullanıcılarının en sevdiği uygulama olmaya devam edecek gibi görünüyor.

LG G3'ün ve Nokia'nın popüler hale getirdiği çift tıkla ekranın açılma özelliği elbette One M9'da da bulunuyor. Böylece özellikle yeri değişen güç butonunun kullanımını zor bulanlar bu yöntemi kullanabilirler. One M9'da ayrıca farklı jestler de mevcut. Bunlar arasında parmağınızı aşağı doğru kaydırdığınızda sesi kısma gibi özellikler de bulunuyor.

HTC'nin varsayılan klavyesi yine One M9'da iyi bir şekilde kendine yer buluyor. Kullanımını fazlasıyla başarılı bulduğumuz klavye arayüzünün bizce tek eksisi tahmin yeteneği. Klavye, yazarken oluşturduğu tahminleriyle nadiren doğru sonucu veriyor.

Performans

One M9'un performansı elbette tahmin edildiği gibi mükemmel. Qualcomm Snapdragon 810 yonga setiyle birlikte 4 çekirdekli 1.5 GHz hızında çalışan Cortex A53 ve 2.0 GHz hızında çalışan Cortex A57 işlemcilerini bir arada bulunduran One M9, 3 GB RAM'den de destek alarak yüksek hızlara ulaşıyor. İncelediğimiz süre boyunca Sense arabiriminde dolaşırken en ufak bir takılma bile yaşamadık. Ayrıca oynadığımız oyunlarda da performansın son derece akıcı olduğunu söyleyelim.

Elbette burada bir açıklamada bulunmakta da fayda var. Kullandığınız telefon hangi model olursa olsun, zamanla birlikte yüklenen yazılım güncellemeleri ve elbette indirilen uygulamalarla birlikte ilk zamanlardaki performansı yakalamak güç olabiliyor. Ancak telefonunuzu temiz kullanır ve güvende tutarsanız diğer pek çok amiralde olduğu gibi One M9'la da uzun yıllar sürecek bir kullanım sağlayabilirsiniz.

One M9'a uyguladığımız Geekbench 3 skoru tek çekirdekte 1059 puan, çoklu çekirdek kullanım noktasında ise 3803 puan olarak yansıdı. Bunun gerçek hayattaki karşılığı ise oldukça kışkırtıcı. Hem genel kullanım hem de oyunlarda beklediği üzere bir performans gösteren One M9'u Real Racing 3'te koşturduğumuzda iyi bir deneyim elde ettik. Adreno 430 grafik biriminin katkısıyla oluşan görsel zenginliğin katkısının yanında Dolby destekli BoomSound hoparlörler de iyi bir oyun deneyimi sağlıyor.

Yine Geekbench skoruna dönecek olursak, One M9'un geçtiğimiz günlerde incelediğimiz 8 çekirdekli bir başka telefon olan Lenovo Vibe X2'den daha iyi bir performans gösterdiğini söyleyebiliriz. Vibe X2'nin kullandığı işlemcinin MediaTek MT6595m olduğunu da bu noktada söyleyelim. Öte yandan One M9'un Galaxy S6'ya kıyasla nasıl bir performans gösterdiğini ise önümüzdeki günlerde Galaxy S6'yı test masamızda ağırladığımızda aktaracağız.

Pil

One M9'un batarya kapasitesinin genişletilmiş olduğunu söylemiştik. Buna ek olarak telefonun güç tüketimi konusunda önemli yenilikler getiren Snapdragon 810'la gelmesi ve ek olarak ekranda QHD yerine Full HD çözünürlük tercih edilmesi neticesinde beklentimiz elbette iyi bir pil performans görmekten öteye geçemiyor.

Elbette her zaman olduğu gibi One M9'a da standart güç testlerimizi uyguladık. 90 dakika boyunca HD bir videoyu tam ekran parlaklığında oynattığımızda, aldığımız sonuç açıkçası hayal kırıklığı yarattı.  Bu test sonucunda yüzde 31 seviyesinde gerilemeye şahit olduğumuz One M9, bu anlamda yine Snapdragon 810'la gelen LG G Flex 2'yi geriden takip ediyor. Zira LG G Flex 2 aynı test sonucunda yalnızca yüzde 13'lük bir kayıpla çıkmayı başarıyor.

Aynı testi One M8 ve One M7'ye uyguladığımızda aldığımız sonuç ise yüzde 24 ve yüzde 30 kayıp dolaylarında. Yani toparlayacak olursak One M9'da her ne kadar batarya kapasitesi biraz daha arttırılmış olsa da pil performansının çok etkili olduğunu söylemek güç. Elbette telefonda önceki modeldeki gibi bir ultra güç tasarruf modunun olduğunu ve acil durumlarda bunu kullanarak ek süre kazanabileceğinizi de belirtmekte fayda var.

Telefonla yaptığımız internet testinde ise aldığımız sonuç 6 saat 30 dakika kadar. Öte yandan yine 11 saat 4 dakika kadar da telefon görüşmesi sağlamak One M9'la mümkün. One M9'un bataryasını şarj etmenin normal şartlarda 2 saat 33 dakika kadar aldığını da söyleyelim.

Kamera

Evet, HTC'nin arka kamerada Ultrapixel inadından vazgeçtiğini ve bunun yerine 20.7 megapiksellik bir sensöre yer verdiğini söylemiştik. Çift LED flaşlı arka kameranın One M8'e göre gayet başarılı olduğunu görmek zor değil. Kamerayla düşük ışıklarda veya parlak ışık koşullarında çok iyi bir performans aldığımızı hemen söyleyebiliriz. Telefonun renk doygunluğu özellikle One M8'e göre daha olgun görünüyor.

Düşük ışık koşulları, parlak sahneler veya değişen ışık koşulları olsun, One M9 genellikle çoğu şartlarda iyi bir performans sunabiliyor. Bu arada 2160p'de 30 FPS, 1080p'de ise 60 FPS video kaydı yapabilen One M9'la yaptığımız fotoğraf çekimi örneklerine geçmeden önce hemen ön kameradan da bahsedelim.

One M9'un ön kamerasında One M8'den yadigar Ultrapixel sensörü görüyoruz. Ultrapixel ön kamerasıyla One M8'den çok daha iyi seviyede performans gösteren One M9'la HTC, Ultrapixel'in yerini bulmuş gibi görünüyor. Bu sayede One M9'u düşünenler bol bol seflie çekeceklerdir bizce. Daha önce incelediğimiz HTC One Eye'da yer alan pek çok mod elbette burada da karşımıza çıkıyor. Bunlar arasında Face Fusion ve güzellik modları One M9'da da çokça kullanılacaktır.

Fotoğraf Örnekleri

Özetle

Sonuca geldiğimizde One M9'un zaten pek çok anlamda iyi bir model olacağı bekleniyordu. Genele baktığımızda ise kullanıcıların bir amiralden bekledikleri pek çok özelliği bünyesinde sunduğunu görüyoruz. Tasarım itibariyle One M8'in DNA'sını temel alan One M9, yüksek performans, güçlü tasarım ve başarılı bir kamerayı bir arada kullanıcılara veriyor. Elbette tasarım olarak daha farklı olabilirdi veya daha köklü değişiklikler de görebilirdik. Fakat HTC, tüm bunları bir sonraki amirali olacak olan One M10'a saklıyor gibi görünüyor. O zamana kadar sağlam bir amiral almak isteyen kullanıcılar One M9'u yakından inceleyebilirler.

Kimler Almalı

Şu sıralar metalik tasarımlı sağlam bir telefon almayı düşünenler One M9'u yakından inceleyebilirler.

Alternatifleri

One M9'a alternatif olarak elbette muadil model olan Samsung'un amirali Galaxy S6'yı önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli HTC One M9
Ürün Markası HTC
CHIP Online Notu
92
İşletim SistemiAndroid 5.0
İşlemciQualcomm MSM8994 Snapdragon 810
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiSuper LCD3
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciAdreno 430
Bellek (RAM)3 GB
Dahili Depolama32 GB
Arttırılabilir Depolama128 GB
Ön Kamera4.0 MP
Arka Kamera20.7 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Var
BluetoothVar
FM RadyoVar
Bekleme Süresi402:00 saat
Konuşma Süresi021:50 saat
Boyutlar69 x 144 x 9.6 mm
Ağırlık157 gr.

İlginizi Çekebilir

vivo V40 & v40 lite inceleme
iPhone 16 Pro inceleme
Omix X6 inceleme
Omix X7 inceleme
OPPO Reno 11 FS inceleme
realme GT 6 inceleme
Forum