HTC'nin yeni cep telefonu Desire 626 testte!

HTC'nin giriş – orta segment için ürettiği cep telefonu modelini detaylı olarak inceliyoruz.

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 75
  • Güzel tasarım
  • Temiz çağrı kalitesi
  • Kullanıcı dostu alışıldık arabirim
  • Uygun performans
  • Geniş microSD kart desteği
  • Fiyatı daha düşük olmalıydı
  • Dar batarya
  • Soluk ekran

Son bir yıl içinde piyasaya çıkan pek çok cep telefonu modeli neredeyse teknik kadro bakımından birbirinin kopyası şeklinde karşımıza çıktı. Üst segment cep telefonu modelleri ek özellikleriyle birbirinden ayrılmayı başarsa da, orta ve giriş segmentine baktığımızda bu tür örnekleri daha fazla görüyoruz. Bazı modeller tasarımıyla farklılık yaratıyor evet, ancak tasarımına kadar birbirinin aynısı cep telefonları da yok değil açıkçası. Neyse ki bugün elimizdeki model olan HTC Desire 626, tasarımıyla kendi çizgisini koruyan bir cep telefonu. Teknik kadro ise az önce de bahsettiğimiz gibi rakiplerine "çok yakın". Şimdi Desire 626'ya daha yakından bakalım...

Tasarım çizgisi

Giriş – orta segment arasına konumlanan Desire 626, farklı renk seçenekleriyle geliyor. Bunlar arasında mavi göl, mor ateş, beyaz huş ve pembe dantel gibi renkler mevcut. Tasarımıyla klasik HTC çizgisini yansıtan Desire 626, bu biçimiyle rakiplerinden ayrılıyor. Telefonun yumuşak mat kaplamalı kenarlara sahip olması elde rahat bir tutuş imkanı sunarken, boyutlarıyla da ideal ölçülerde. Telefon 8.2 mm kalınlığındayken ağırlığı ise 140 gram seviyesinde. Evet, piyasada aynı kategoride daha ince ve hafif telefonlar yok değil, ancak Desire 626'da özellikle 8 mm'lik kalınlık hantal durmuyor. Burada tercih tabii ki kullanıcıya, yani sizlere kalıyor.

Sağ kenarda güç ve ses butonlarını bulunduran telefon, sol kenarda ise bize kart slotlarını sunuyor. Nano SIM kart ile microSD kart girişini Tburada görebiliyorsunuz. Bu  arada Desire 626'nın çift SIM kartlı modelinin de olduğunu, ancak elimizdeki modelin tek SIM kartı desteklediğini söyleyelim. Buradaki ikinci SIM kart slotu, elimizdeki modelde kapalı konumda.

Telefon tasarımıyla oldukça sağlam görünüyor, ancak görüldüğü üzere telefon plastik yapıda.

Alıştığımız teknik kadro

Desire 626, kutusundan her ne kadar Android 4.4.4 ile çıkıyor olsa da, Lollipop güncellemesinden yararlanıyor elbette. Bizim kullandığımız modelde Android 5.1 işletim sistemi çalışıyor. Buna ek olarak HTC'nin kullanıcı dostu Sense 7 arabirimi de telefonda hazır. Böylece daha önce HTC kullanmış olanlar telefona hiç yabancılık çekmeyecek, ilk defa HTC kullanacak olanlar da çok zorlanmadan hemen alışacaklardır.

Desire 626, 5 inç boyutunda bir ekranın sahibi. 720p, yani HD çözünürlük üreten ekranın piksel yoğunluğu ise orta segmente uygun olarak 294 ppi olarak geliyor. Ekran mat yapıda, genel olarak güzel bir görüntü sunuyor, fakat biz açıkçası ekranı biraz solgun bulduk. Daha önce Desire 626'yla aynı  kategoride aynı çözünürlük ve piksel yoğunluğunda gördüğümüz ekranlara kıyasla ekranın biraz daha solgun olduğunu söylemeTk gerekli. Bunda, HTC'nin daha önceki ceplerinde gördüğümüz Super LCD2 ve 3 gibi panelleri bu modelde kullanmamış olmasının payı var kuşkusuz.

Ekranın altında ise daha önce bu kategoride pek çok modelde gördüğümüz teknik kadro bizi bekliyor. 1.2 GHz hızında çalışan Snapdragon 410 işlemciden güç alan Desire 626, Adreno 306 grafik birimiyle görüntü oluşturuyor. 2 GB RAM ve 16 GB dahili hafıza sunan telefon, 2000 mAh'lik bir bataryanın da sahibi.

Kullanıcılar elbette Desire 626'da daha fazla dahili hafızaya ihtiyaç duyabilirler. Zira biz birkaç test uygulaması ve Dead Trigger 2 oyununu yükledikten sonra geriye 9 GB'lık bir alan kaldığını gördük. Telefonda alan genişletmek kolay. Zira Desire 626, tam 2 TB'a kadar microSD kart desteği sunuyor. Bu noktada kapasite anlamında geleceğe yatırım yapmak isteyenler bu telefona yakın ilgi duyabilirler.

Hazır kapasiteden bahsetmişken 2000 mAh'lik batarya için de bir iki söz edelim. Açıkçası batarya biraz dar. Telefonla yaptığımız test sonuçlarından az sonra bahsedeceğiz, fakat yine de muadillerine kıyasla 2000 mAh'lik bir bataryaya yer verilmiş olması açıkçası düşündürücü. Zira Desire 626'dan daha ince ve hafif rakipleri daha yaklaşık 2400 mAh'lik batarya taşırken, bu modelde daha kısıtlı bir alan sunulmuş olması üzücü.

Şimdi Desire 626'yla aldığımız test sonuçlarını sizlerle paylaşalım...

Test sonuçlarına baktığımızda gerek işlemci, gerek grafik işlemci, gerekse de toplam performans neticesinde segmentine uygun davrandığını gördüğümüz Desire 626, oyun noktasında da kullanıcıları tatmin edecek bir performans sağlıyor. Zaten incelemelerimizi takip edenler bu teknik kadroyu farklı telefon modellerindeki başarısını da görmüşlerdir. Genellikle bu kadroyu taşıyan her model üç aşağı beş yukarı birbirine yakın performans gösteriyor. Desire 626'yı da Dead Trigger 2 ile oyun sürecine tabi tuttuk ve sonuç gayet akıcıydı.

Desire 626'nın batarya performansını da değerlendirmek gerekiyor. 2000 mAh'lik bataryayı dar bulduğumuzu söylemiştik. Sonuç olarak da yaptığımız Geekbench 3 pil testinde 5 saat 31 dakikalık süre sonunda pilini tüketen Desire 626, bu anlamda Lenovo S90'la yakın seyrederken Casper VIA V10'un gerisinde kalıyor. Ayrıca önünde daha pek çok rakip mevcut. Bu anlamda kapasite, az önce de söylediğimiz gibi biraz daha geniş olsa iyi olurmuş. Öte yandan uyguladığımız video testinde ekran parlaklığı yüzde 50 konumdayken yaklaşık 7 saatte pil ömrünü tüketen Desire 626 ile yoğun tempoda günü çıkartmak zor. Fakat ılımlı kullanımlarda bir sıkıntı olmayacaktır.

Kameralar

Son olarak kameralardan bahsedelim. Desire 626'nın kameraları yine pek çok modelde gördüğümüz ölçüde. Arka kamera 13 megapiksel, ön kamera ise 5 megapiksel olarak bizlere sunuluyor. 1080p video çekme imkanı da tanıyan kameralar arayüzleriyle yine bize alışık olduğumuz bir menü sunuyor. Selfie, panorama, fotoğraf kabini ve otomatik modun yanı sıra profesyonel ayarlar yapabileceğiniz araçları da sunan telefon, kategorisine uygun fotoğraf çekebiliyor. Fakat biraz daha detay verecek olursak, çektiğiniz fotoğrafların sosyal medya paylaşımlarını kaldırabileceğini, ancak daha fazlasını beklememenizi tavsiye ederiz. Zira çektiğiniz fotoğraflara yaklaştığınızda bulanıklıkları görmeniz mümkün. Öte yandan düşük ışık koşullarında çekilen fotoğraflarla da grenlerle karşılaştığımızı söyleyelim. Elbette bu yalnızca Desire 626 için geçerli değil, giriş – orta segmente konumlanan pek çok model için geçerli. Fakat arada istisnalar da çıkmıyor değil.

Özetle

Desire 626, giriş – orta segment arası çizgiye kategorilenen ve pek fark yaratmayan bir cep telefonu modeli. 1000 lira civarında bir cep telefonu satın almak isteyen kullanıcılar Desire 626'yı yakından incelemek isteyebilirler. Yalnızca telefonun fiyatını biraz yüksek bulduğumuzu söylememiz gerekiyor, zira yakın özellikleri sunan ve bazı noktalarıyla Desire 626'dan daha fazla dikkat çekici duran rakiplerini daha uygun fiyatlara bulmak mümkün.

Kimler Almalı

1000 TL civarında bilindik markalı bir cep telefonu satın almak isteyenler Desire 626'yı tercih edebilirler.

Alternatifleri

Desire 626'ya alternatif olarak rahatlıkla Casper VIA V10 ve Lenovo S90'ı yakından incelemenizi tavsiye edebiliriz. S90, selfie kamerasıyla dikkat çekiyorken, VIA V10 ise inceliğiyle beğeni topluyor.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli HTC Desire 626
Ürün Markası HTC
CHIP Online Notu
75
İşletim SistemiAndroid 5.1
İşlemciQualcomm Snapdragon 410
Çekirdek (CPU)4
Ekran Boyutu5.0 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1280 px
Grafik İşlemciAdreno 306
Grafik İşlemci Hızı310 MHz
Bellek (RAM)2 GB
Dahili Depolama16 GB
Arttırılabilir Depolama2000 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Bekleme Süresi800:00 saat
Konuşma Süresi020:30 saat
Boyutlar70 x 146 x 8.2 mm
Ağırlık140 gr.

İlginizi Çekebilir

vivo V40 & v40 lite inceleme
iPhone 16 Pro inceleme
Omix X6 inceleme
Omix X7 inceleme
OPPO Reno 11 FS inceleme
realme GT 6 inceleme
Forum